Dodaj do ulubionych

Honda Prelude

IP: *.zigzag.pl 09.01.02, 17:52
Witam wszystkich forumowiczów w nowym roku (w tym Niknejma,który ma dziś chyba
swój dzień pochwalny za całokształt twórczości-nie bez kozery z
resztą :)).Miałem małą przerwę "forumową"i w czasie tej przerwy dowiedziałem
się,że mogę kupić fajną furkę.Moja Meganka ma już prawie 6 lat,a tu nadarza mi
się okazja kupna Prelude z 97 roku.Mówiąc szczerze szansa jest 50 na 50 ale jak
dobrze pójdzie to za dwa,trzy miesiące będe już poważnie o tym rozmawiał.Prosze
więc użytkowników (byłych i obecnych)i innych co mają jakieś informacje
dotyczące tego wozu o kilka słów.Silnik 2.0,97 rok(więc chyba jeszcze ta stara
buda-ładniejsza),mały przebieg i bezwypadkowa(podobno).Prosze o opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Honda Prelude IP: *.pg.com 09.01.02, 18:17
      Gość portalu: Gordi napisał(a):

> okazja kupna Prelude z 97 roku.Mówiąc szczerze szansa jest 50 na 50 ale jak
      > dobrze pójdzie to za dwa,trzy miesiące będe już poważnie o tym rozmawiał.Prosze
      > więc użytkowników (byłych i obecnych)i innych co mają jakieś informacje
      > dotyczące tego wozu o kilka słów.Silnik 2.0,97 rok(więc chyba jeszcze ta stara
      > buda-ładniejsza),mały przebieg i bezwypadkowa(podobno).Prosze o opinie

Uuuu, bratku. Ładna sztuka. Preludy bezwypadkowe to rzadkie zjawisko... Polecam
      forum na www.hondapl.org, pod 'info' jest wyszukiwarka postów. Znajdziesz sporo
      na temat Prelude. Pod tymże 'info' znajdziesz też e-maile uczestników forum.
      Możesz napisać na priva do Preludziarzy... Raczej Ci odpowiedzą, bo to fanatycy ;-
      ))
      Ogólnie - bardzo dobre auto, zbudowane na bazie Accorda, więc większość uwag n/t
      Accorda dotyczą Preludy. Tylko z tyłu jest ciaśniej ;-) Za to piękny wygląd. W
      wersji 4WS (cztery koła skrętne) niesamowite własności jezdne.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Gordi Do Niknejma IP: *.zigzag.pl 09.01.02, 18:33
        Byłem na tej stronce ale nie chce się jeszcze zagłębiać w to hondowskie
        środowisko bo,jak napisałem,sprawa jest nagrana na 50%.Chciałem się ogólnie
        dowiedzieć czegoś o tej furze.Auto było sprowadzone w 99 r. z Francji.Cena to
        coś koło 38-39 tys.Zdziwił mnie troche silnik tej Hondy 2.0 16V ale SOHC,z
        drugiej strony dynamika(na papierze)dobra-9 sek do 100,nie wiem jak z
        elastycznością.Zobacze...odezwe się na forum w tej sprawie za 2,3 mies-
        interesowało mnie tylko czy to auto jest warte zachodu
    • kasz.anka Re: Honda Prelude 09.01.02, 19:33
      moj brat ma prelude z 96r 2.2(140KM) sprowadzona z Niemiec,byla lekko
      uszkodzona,wersja amerykanska(?).fajne autko ale troche twarde i b.niskie
      (niektorzy maja klopoty z wysiadaniem). Z tylu rzeczywiscie malo miejsca ale
      daje rade.Wyglad calkowice rekompensuje jednak te drobne niedogodnosci.Osiagi w
      pelni zadowalajace. Wiem ze byl ostatnio jakis problem z czesciami(niedostepne
      i drogie).
      • Gość: ARAFAT Re: Honda Prelude IP: 10.10.10.* 09.01.02, 21:57
        Gordi jak możesz zdradzić Renault?!. No ale coż kot z jednej dziury nie wyżyje.
        A teraz na poważnie 2.0 prelude to kozacka fura. Mało kto nia jeżdzi i nie
        uświadzczysz w niej cwaniactwa. Ja jestem zakochany w Preludzie tej od 98 w
        górę z manualem. jeśli to jest ten silnik co w nowej a może podobny to osiąga
        moc max przy 5500 co na Hondę jest zaskakujące (crx dopiero zaczyna się
        przebudzać nie wspomnę o S2000) Ta dwójka jest elestyczna i trwała i masz
        gwarancję że za 100 tys (jazdy z pałowaniem) oleju nie będzie wciągała. Za ta
        kasę pomyśl o coupe 2.0 16V ostani wypust czyli 98 rok. Ten Megane jest
        dopieszczony nie psuje się a kopie do paki w 8- 8.5 sekundy. Dostaniesz go za
        cztery dychy. Wiem to nie Honda ale naprawdę potrafi zadziwić może nawet
        Hondziawę niknejma. A jaką hondę masz Niknejm?(chyba CRX ale nie jestem pewien)
        Pozdrawiam
        • Gość: Niknejm Re: Honda Prelude IP: *.pg.com 10.01.02, 08:46
          Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> A jaką hondę masz Niknejm?(chyba CRX ale nie jestem pewien)

E nie... CRX to troszkę za mały samochód dla mnie (dwuosobowy w nowszych
          wersjach), aczkolwiek rzeczywiście jest super. Moja Hondzia to Civic 5D 1.8VTi,
          model 98. I jestem z tego samochodu bardzo zadowolony... Polecam. Szkoda tylko,
          że tak mało tego jeździ (łącznie z modelem 3D 1.6VTi).

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: ARAFAT Re: Honda Prelude IP: 10.10.10.* 10.01.02, 10:38
            Przyznam że to bardzo egzotyczna wersja. Wielu amatorów pewnie nie zdaje sobie
            sprawy co za motor tam siedzi i niejeden pan z VR6 musiał zwariować. Ja na
            twoim miejscu nakleił bym sobie 1.4... W końcu 1.4 to najczęściej spotykana
            Honda
            Pozdrawiam
            P.S. Zdaje mi się że to ma 173 konie albo 180 jeśli sie mylę to mnie popraw
            • Gość: Niknejm Re: Honda Prelude IP: *.pg.com 10.01.02, 10:49

> Przyznam że to bardzo egzotyczna wersja. Wielu amatorów pewnie nie zdaje sobie
              > sprawy co za motor tam siedzi i niejeden pan z VR6 musiał zwariować. Ja na
              > twoim miejscu nakleił bym sobie 1.4... W końcu 1.4 to najczęściej spotykana
              > Honda

Myślałem o tym :-) Ale zewnętrzne różnice w stosunku do 1.4 są na tyle małe, że
              nawet nie trzeba :-) Mało kto na pierwszy rzut oka rozróżni te wersje. I bardzo
              dobrze, bo po co się afiszować.

> P.S. Zdaje mi się że to ma 173 konie albo 180 jeśli sie mylę to mnie popraw

'Tylko' 170... Jak dla mnie wystarczy ;-) 1.6VTi (3D) ma 160.

Pozdrawiam,
              Niknejm
            • Gość: ARAFAT Re: Honda Prelude IP: 10.10.10.* 10.01.02, 21:46
              Mimo wszystko 170 koni to niezłe piekło. Przypuszczam że do paki kręci 8 sekund
              Dalej się dziwie wersja 5d VTi to egzotyk. To jest amerykańska czy europejska
              version?
          • Gość: bObO Re: Honda Prelude IP: *.chello.pl 10.01.02, 23:21
            Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Moja Hondzia to Civic 5D 1.8VTi,
            >
            > model 98. I jestem z tego samochodu bardzo zadowolony... Polecam. Szkoda tylko,
            >
            > że tak mało tego jeździ (łącznie z modelem 3D 1.6VTi).
            >
            > Pozdrawiam,
            > Niknejm

No i 4d (1.6 160KM) - Niknejm jak mogłeś zapomnieć o DarkuP :-)
            • Gość: Niknejm Re: Honda Prelude IP: *.pg.com 11.01.02, 10:40
              Gość portalu: bObO napisał(a):

> No i 4d (1.6 160KM) - Niknejm jak mogłeś zapomnieć o DarkuP :-)

Uuu... No tak. Moja maksymalna kulpa :-) Na swoje usprawiedliwienie powiem, że 4D
              i 3D to dla mnie de facto jeden model w 2 wcieleniach ;-)) 5D różni się natomiast
              dość znacząco.

Dla zainteresowanych - 5D VTi to wersja, która była produkowana w Wielkiej
              Brytanii, na bazie 'zwykłego' Civica 5D 1.4, choć ukryte różnice konstrukcyjne są
              dość duże (np. wzmocniona/zmodyfikowana struktura nadwozia i podwozia, hamulce,
              układ przeniesienia napędu itd., itp. - lista modyfikacji jest dość długa).
              Montowano tam kompletny układ silnik/przeniesienie napędu, importowany z Japonii
              (przeniesiony z Integry).

Więcej info jak zwykle na www.hondapl.org :-)

Pozdrawiam,
              Niknejm
        • Gość: Gordi Do Arafata IP: *.zigzag.pl 10.01.02, 19:34

> Gordi jak możesz zdradzić Renault?!. No ale coż kot z jednej dziury nie wyżyje.
          >
          > A teraz na poważnie 2.0 prelude to kozacka fura. Mało kto nia jeżdzi i nie
          > uświadzczysz w niej cwaniactwa. Ja jestem zakochany w Preludzie tej od 98 w
          > górę z manualem. jeśli to jest ten silnik co w nowej a może podobny to osiąga
          > moc max przy 5500 co na Hondę jest zaskakujące (crx dopiero zaczyna się
          > przebudzać nie wspomnę o S2000) Ta dwójka jest elestyczna i trwała i masz
          > gwarancję że za 100 tys (jazdy z pałowaniem) oleju nie będzie wciągała. Za ta
          > kasę pomyśl o coupe 2.0 16V ostani wypust czyli 98 rok. Ten Megane jest
          > dopieszczony nie psuje się a kopie do paki w 8- 8.5 sekundy. Dostaniesz go za
          > cztery dychy. Wiem to nie Honda ale naprawdę potrafi zadziwić może nawet
          > Hondziawę niknejma. A jaką hondę masz Niknejm?(chyba CRX ale nie jestem pewien)
          > Pozdrawiam

Jak już dojdzie do zdrady(z czego byłbym zadowolony),to będzie to zdrada raczej
          nie z miłości(do Hondy)ale z rozsądku(Honde sprzedaje znajoma-auto
          garażowane,bezwypadkowe,serwisowane).Sprawdziłem na stronce Hondy i silnik 2.0
          jest ten sam w modelu starszym i obecnym(dziwi mnie ciągle ten jeden wałek
          rozrządu).Renault nie opuściłem:)Ojciec jezdzi Laguną I 2.0 16V, a jak dobrze
          pójdzie to za kilka miesięcy przesiądzie się na Lagune II 3.0(choc najpierw musze
          mu odradzić C5,fura zapewne w porządku ale dla mnie łagodnie mówiąc
          brzydka).Meganka 2.0 16V to poezja ale spróbuj znalezc auto niebite,garażowane i
          dobrze traktowane.Sprawa Preludy wyjasni się pewnie dopiero w marcu lub kwietniu
          i wtedy coś o tym napisze.Pozdrowienia

• Gość: ARAFAT Re: Honda Prelude IP: 10.10.10.* 09.01.02, 22:08
      Mała dygresja: A tak swoją droga to zawsze odgrażam się że kupię sobie dwa CRXy
      VTi te rocznik 88 i będę się na nich wyzywał a dwa po to żeby wymieniać
      częsci. kiedyś jechałem takim VTi i do dzisiaj dostaję gęsiej skórki - jak to
      wcinało w fotel... Szkoda tylko że te auta są w kiepskim stanie (porozbijane) a
      moze ktoś ze mną kupi do spółki ze dwa CRX i będzie ze mną szalał :)
    • Gość: Grzesiek Re: Honda Prelude IP: 195.94.215.* 10.01.02, 09:40
      Na samym początku sprostowanie, prelude 97' to nie 'poprzednia buda', tylko
      obecna - no właśnie jak długo jeszcze..., cóż sam zawsze chciałem kupić ten
      samochód (model 92-96), ale jakoś gdy przychodziło do zmiany auta, wybierałem
      toyotę (i to nie celiicę), ale powracając do pytania czy warto kupić. Jak
      wspominali poprzednicy, auto dysponuje wręcz idealnymi właściwoścami jezdnymi,
      przy prędkości 90 - 100 km/h wydawało mi się, że jadę 50 na godz. i praktycznie
      mogłem wchodzić w zakręty niemalże pod kątem prostym (prawie - to dla tych,
      którzy łapią za słówka). Poza tym dla mnie prelude i celica to moi zdecydowani
      faworyci 'sportowi', niestety dość ciężko nabyć je jako bezwypadkowe (komisy,
      auta sprowadzane), jednak jak najbardziej Ci ją polecam jeśli trafisz na
      egzemplarz w dobrym stanie

na pewno Cię nie zawiedzie...

pozdr
      • Gość: Gordi Do Grześka IP: *.zigzag.pl 10.01.02, 19:39
        Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> Na samym początku sprostowanie, prelude 97' to nie 'poprzednia buda', tylko
        > obecna - no właśnie jak długo jeszcze..., cóż sam zawsze chciałem kupić ten
        > samochód (model 92-96), ale jakoś gdy przychodziło do zmiany auta, wybierałem
        > toyotę (i to nie celiicę), ale powracając do pytania czy warto kupić. Jak
        > wspominali poprzednicy, auto dysponuje wręcz idealnymi właściwoścami jezdnymi,
        > przy prędkości 90 - 100 km/h wydawało mi się, że jadę 50 na godz. i praktycznie
        >
        > mogłem wchodzić w zakręty niemalże pod kątem prostym (prawie - to dla tych,
        > którzy łapią za słówka). Poza tym dla mnie prelude i celica to moi zdecydowani
        > faworyci 'sportowi', niestety dość ciężko nabyć je jako bezwypadkowe (komisy,
        > auta sprowadzane), jednak jak najbardziej Ci ją polecam jeśli trafisz na
        > egzemplarz w dobrym stanie
        >
        > na pewno Cię nie zawiedzie...
        >
        > pozdr

Jaki to model to nie jest wcale takie oczywiste.Włascicielka(kompletne
        beztalencie motoryzacyjne)nie potrafi mi dokładnie opisać i zdecydować się jaki
        to model(auto bede oglądał dopiero za 2,3 tyg).W 97r nastąpiła zmiana modelu,tak
        więc może to być model 92r(ładniejszy:)jak i 97r.Swoje wywody opieram na stronce
        Hondy.Pożyjemy zobaczymy.PZDR

• Gość: bObO Re: Honda Prelude IP: *.chello.pl 10.01.02, 23:18
        Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> Na samym początku sprostowanie, prelude 97' to nie 'poprzednia buda', tylko
        > obecna - no właśnie jak długo jeszcze...,

Ostania Grzesiu, nie obecna. Nie produkują już tego paszkwilka, a model niestety
        odszedł w niebyt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka