Dodaj do ulubionych

Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez nie?

IP: *.ciechanowiec.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 11:14
Chyba kazdy uwilbia jezdzic szybkimi samochodami?Ale nie zawsze jest to
bezpieczne!Chwila nie uwagi,szybka jazda i moze sie to skonczyc
tragicznie.Ale nie musi tak byc!Moj kumpel w ubiegle wakacje mial wypadek
wygladalo to tragiczni,samochod do kasacji ale na szczescie wyszedl z tego
wypadku z kilkoma zadrapaniama.W ten sposob dostal nauczke ale niestety nie
na dlugo.Samochod "poskladal"i ponownie "smiga"po ulicach az znowu
sie "przejedzie"ale tym razem moze sie to nieskonczyc zadrapaniami ale
smiercia!mam nadzieje ze kidys zroumie ze sportowy samochod nie jest
bezpieczny!A co wy o tym myslicie?????????
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek F. Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: 195.116.99.* 06.10.03, 11:19
      Moze to dziwne ale ja nie lubie sportowych samochodow. Kojarza mi sie z
      ciasnota we wnetrzu i pseudotunningiem. Po co sportowy samochod jak mozna miec
      wygodna limuzyne o podobnych osiagach.
      Co do pytania to mysle ze nie samochody sa niebzepieczne ale kierowcy.
      • h.i.p Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 06.10.03, 11:28
        Gość portalu: Tomek F. napisał(a):

> Moze to dziwne ale ja nie lubie sportowych samochodow. Kojarza mi sie z
        > ciasnota we wnetrzu i pseudotunningiem. Po co sportowy samochod jak mozna
        miec
        > wygodna limuzyne o podobnych osiagach.
        > Co do pytania to mysle ze nie samochody sa niebzepieczne ale kierowcy.

hip: Wcale nie dziwne to co piszesz. Ja mam podobne odczucia i całkowicie się z
        Tobą zgadzam. Również co do ostatniego zdania. Żeby się bezpiecznie poruszać
        trzeba nie tylko 10 poduszek, 300 KM pod maską i tjuningu nad, pod, przed i za,
        ale przede wszystkim rozsądku i umiejętności. Marzycielom sportowych aut
        niestety czasem udaje się spełnić marzenia, ale ani rozsądku ani umiejętności z
        reguły nie nabywają nigdy.
        pozdr
        • Gość: wisnia Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.acn.pl / *.acn.pl 07.10.03, 14:31
          Wszystkie samochody sa bezpieczne jesli stoja w garazu. Ale itu moga zdazyc sie
          wyjatki.
          • Gość: Jurek A. Hampshire Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 28.10.03, 23:14
            Gość portalu: wisnia napisał(a):

> Wszystkie samochody sa bezpieczne jesli stoja w garazu. Ale i tu moga zdazyc
            sie
            >
            > wyjatki.

Nie wstawaj z lozka, to unikniez wypadku, chyba ze otyla partnerka usiadzie ci
            na glowie zamiast na gwizdku.

• paulina1251 Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 10.10.03, 16:08
        Wedug Mnie Jazda Sportowymi Samochodami Jest Niebezpieczna.
        • przemo_c Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 10.10.03, 16:14
          Jazda każdym samochodem z kretynem za kierownicą jest niebezpieczna...

A dlaczegio akurat sportowym jest według Ciebie niebezpieczna??
    • przemo_c Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 06.10.03, 11:26
      Mam samochód sportowy (M3) i uważam, że niebezpieczny nie jest sam pojazd, a co
      najwyżej osoba, która nim kieruje...
      • Gość: Niknejm Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: 5.3.1R* / *.pg.com 06.10.03, 11:47
        przemo_c napisał:

> Mam samochód sportowy (M3) i uważam, że niebezpieczny nie jest sam pojazd, a
        > co najwyżej osoba, która nim kieruje...

Dokładnie.
        Można wysnuć tezę, że samochody sportowe są bezpieczniejsze, bo:
        - więcej mocy, a więc krótszy czas wyprzedzania (nie po to, by wyprzedzać 'na
        styk' ale masz jeszcze więcej zapasu)
        - zazwyczaj lepsze hamulce, układ jezdny itp.

Oczywiście jak napalony 17-latek, miesiąc po prawku jazdy, ale przeświadczony o
        swym mistrzostwie kierownicy, dorwie się do Ferrari, to skutki mogą być b.
        smutne...

Pzdr
        Niknejm
        • lexus400 Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 06.10.03, 13:05
          Oczywiście macie rację,że nie samochody są niebezpieczne a tylko kierowcy,ale jednak bezpieczeństwo w aucie sportowym jest moim zdaniem mniejsze choćby tylko ze względu na gabaryty auta.Abstrachując od wszelkich za i przeciw umiejętnościom jazdy kierowcy samochodu sportowego nie zawsze on ma wpływ na to co dzieje się na drodze.Inaczej podczas wypadku zachowuje się auto mające 5,5m dł.o innych wymiarach nie wspomnę a inaczej sportowe autko, gdzie z reguły kierowca siedzi w "dziupli" i blachy jest zdecydowanie mniej.
          Pozdrawiam
          • przemo_c Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 06.10.03, 13:11
            Lexus, większość sportopwych (lub poważnie przerabianych) samochodów, ma klatkę,
            lub klatkopodobne wzmocnienie kabiny... Inaczej nie ma się co bawić... Podobnie
            pasy (wielopunktowe) lub fotele, wzmacnianie i z dobrym trzymaniem bocznym...
            Ale ja chyba już mówię o samochodach profesjonalnie przerabianych i top
            przerabianych przez takich, co lubią zyć długo a nie przez chwilkę w pierdzącym
            mutancie...

Pozdro...
            • Gość: Niknejm Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: 5.3.1R* / *.pg.com 06.10.03, 13:19
              Dodam jeszcze, że do aut sportowych zaliczane jest np. BMW M3 - autko
              bynajmniej niemałe :-)
              Poza tym wersje usportowione tańszych aut różnią sie od podstawowych np.
              wzmocnieniem struktury karoserii (przykładowo Civic VTi miał dodatkową belkę w
              przedniej części nadwozia - głównie po to, żeby auto lepiej się prowadziło
              dzięki sztywniejszej karoserii, ale i zabezpiecza dodatkowo).

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: seba5799 Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.03, 16:23
                Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Dodam jeszcze, że do aut sportowych zaliczane jest np. BMW M3 - autko
                > bynajmniej niemałe :-)

Skoro M3, najmnjejszy model BMW zaliczasz do samochodow niemalych, chcialbym
                zapytac jakie modele sa wg Ciebie male ? :)
                • Gość: Niknejm Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: 5.3.1R* / *.pg.com 06.10.03, 16:41
                  Gość portalu: seba5799 napisał(a):

> Skoro M3, najmnjejszy model BMW zaliczasz do samochodow niemalych, chcialbym
                  > zapytac jakie modele sa wg Ciebie male ? :)

No, BMW1 (podobno nadchodzi), Punto, Cinquecento.
                  Rzecz subiektywna, ja powiedziałbym, że samochody małe to segment A i B.
                  Z kolei w USA kryteria większości osób mogą być diametralnie inne.
                  A co powiesz o BMW 6? Mały czy duży? ;-) A też sportowy... Zwłaszcza z
                  silnikiem V8 lub V10 (będzie w M6 podobno).

Pzdr
                  Niknejm
                  • Gość: seba5700 Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.03, 16:50
                    6tka to IMHO sredniej wielkosci auto, choc jak na sportowe calkiem duze :-)
                    • Gość: siedem Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: 213.216.66.* 07.10.03, 14:38
                      A 850i beemka? to sie juz nie liczy?

10-12 letnie za grosze kupisz

5040
            • lexus400 Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 06.10.03, 17:18
              przemo_c napisał:

> Lexus, większość sportopwych (lub poważnie przerabianych) samochodów, ma klatkę
              > ,
              > lub klatkopodobne wzmocnienie kabiny... Inaczej nie ma się co bawić... Podobnie
              > pasy (wielopunktowe) lub fotele, wzmacnianie i z dobrym trzymaniem bocznym...
              > Ale ja chyba już mówię o samochodach profesjonalnie przerabianych i top
              > przerabianych przez takich, co lubią zyć długo a nie przez chwilkę w pierdzącym
              > mutancie...
              >
              > Pozdro...

Nie miałem na myśli profesjonalnie sportowych aut bo to już zupełnie inna bajka,ale nazwijmy je cywilnie sportowe czyli wszelkie Prelude,Celica itp.... zresztą oczywiście się zgadzam.
              Pzdr.
              • przemo_c Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 06.10.03, 17:59
                Nie ma problemu z założeniem takich foteli czy pasów do podanych przeza Ciebie
                modeli i dla właściciela nie będzie to też jakiś wielki wydatek finansowy... A i
                założeniem wzmocnień provblemu nie ma... Choć i tak podejrzewam, że większość
                producentów wzmacnia kabinę...
    • Gość: Marek Pelne bezpieczenstwo IP: *.atlanta.ga.us 07.10.03, 15:35
      html.wsbtv.com/sh/slideshow/_auto/sh30544s1.html
      • hiszpan25 Re: Pelne bezpieczenstwo 08.10.03, 09:20
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> html.wsbtv.com/sh/slideshow/_auto/sh30544s1.html

a jak by się zachowało bezpieczne auto przy uderzeniu z predkością 80 MPH?
        myślę że nie inaczej niz to "niebezpieczne" Ferrari :) tak więc jak sie wsadzi
        debila za kierownicę to i walcem drogowym zrobi sobie krzywdę :)
    • greentop Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 10.10.03, 12:51
      W rękach kierowcy o przynajmniej średnim doświadczeniu na pewno. Krótsze czasy
      wyprzedzania, większa sztywność karoserii, lepsze zachowanie na zakrętach i
      skuteczniejsze hamulce. To podstawa takich samochodow oraz tuningu. Choc
      spoilerek tez nie zawadzi :)

Takie jest moje zdanie w tym temacie. Pozdrawiam.
      • Gość: BMW5 Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.03, 20:45
        Jasne, w rękach odpowiedzialnego kierowcy kazdy samochód jest bezpieczny, ale
        sportowy bardziej z racji większego bezpieczeństwa aktywnego, a więc
        przyspieszenie, hamulce, zwrotność. Ale w spotkaniu z TIRem czy z drzewem
        wolałbym być w dużym, ciężkim samochodzie.
        • Gość: Alpina b12 Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.03, 21:26
          Kupiłam sobie BMW 320 E- 30 nie jest za szybka, ale to BeMka- nie wybacza
          błędów. Może nie uwierzycie, ale chyba jeżdże nią wolniej niż innymi
          samochodami.Poprostu- jak przesadzisz tym autem tak cię majtnie, że nie
          będziesz nawet wiedzała kiedy zrobiłaś błąd a obróci cię o 180*( i dobrze jak
          na tym się skończy!). Jak jeździłam Nissanem Primerą 1.6 to wydawało mi się,
          że "przód napęd" itp. itd.(ogólnie bezpiecznie) i zdarzało mi się jechać 120
          tam gdzie wolno było 60. Teraz żadko zdarzają się takie sytuacje. Ale jak ktoś
          zauważył: to nie zależy od samochpodu ale od człowieka kierującego- chyba
          logiczne i nie wymaga komentarza:-))))
          • Gość: 130rapid Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.03, 16:55
            Gość portalu: Alpina b12 napisał(a):

> Kupiłam sobie BMW 320 E- 30 nie jest za szybka, ale to BeMka- nie wybacza
            > błędów. Może nie uwierzycie, ale chyba jeżdże nią wolniej niż innymi
            > samochodami. Poprostu - jak przesadzisz tym autem tak cię majtnie, że nie
            > będziesz nawet wiedzała kiedy zrobiłaś błąd a obróci cię o 180*( i dobrze jak
            > na tym się skończy!).

Fakt, E30 wymaga od kierowcy szacunku i umiaru (im większy silnik, tym bardziej
            trzeba ją szanować), bo inaczej... będzie majtać kuprem, albo nawet kręcić
            bąki! Ale kiedy się do niej przyzwyczaisz, to będziesz jeździć co najmniej
            równie sprawnie jak Nissanem i nawet ekstremalnie śliskie jezdnie nie będą
            sprawiać problemów - to jeden z najlepiej wyważonych samochodów.
            Przyzwyczajanie może trochę potrwać, bo E30 ma zupełnie inną charakterystykę
            prowadzenia niż Primera, nie tak grzeczną jak podsterowny samochód z przednim
            napędem. To tak jak z kawą i herbatą - obie to używki pite na gorąco, ale na
            tym podobieństwa się kończą.

E30 prowadzi się na zakrętach kierownicą i... pedałem przyspieszenia.
            Wskazane są więc lekkie buty - w każdym tego wyrażenia znaczeniu ;-)
            • Gość: Alpina b12 Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 18:28
              WIEM,WIEM;-))Wszystko co mówisz jest prawdą w 100%.Nie noszę szpilek i innych
              takich a Adidasy więc mam ten kłopot z głowy.Osobiście jeszcze nie zdarzyła się
              jakaś ekstremalna sytuacja z moim autem- miałam na myśli raczej mojego brata,
              który odstawił pięknego bączka!Nie jeżdżę szybko bo jak kręce obroty( niestety
              te silniki ożywają dopiero po3- 3,5 tys.)to ekonomizer jest skutecznym hamulcem
              ( muszę to gówno zakleić albo zepsuć)
              POZDROWIONKA;-))))
        • przemo_c Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 22.10.03, 21:51
          Wolałbym być w samochodzie z wielopunktowymi pasami, strefą zgniotu i klatką
          bezpieczeństwa i ze wzmacnianymi, kubełkowymi fotelami :D I tyle...
          • Gość: BMW5 Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 18:59
            Zgadzam się , ale ograniczając dyskusję do samochodów fabrycznych...
            • przemo_c Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 27.10.03, 19:42
              A co to samochód sportowy??!! Podaj mi jakiś przykład tego, co chcesz zaliczyć w
              kategorię samochodów sportowych...
    • blasphemy Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 11.10.03, 14:40
      Gość portalu: kasia napisał(a):

> Chyba kazdy uwilbia jezdzic szybkimi samochodami?Ale nie zawsze jest to
      > bezpieczne!Chwila nie uwagi,szybka jazda i moze sie to skonczyc
      > tragicznie.Ale nie musi tak byc!Moj kumpel w ubiegle wakacje mial wypadek
      > wygladalo to tragiczni,samochod do kasacji ale na szczescie wyszedl z tego
      > wypadku z kilkoma zadrapaniama.W ten sposob dostal nauczke ale niestety nie
      > na dlugo.Samochod "poskladal"i ponownie "smiga"po ulicach az znowu
      > sie "przejedzie"ale tym razem moze sie to nieskonczyc zadrapaniami ale
      > smiercia!mam nadzieje ze kidys zroumie ze sportowy samochod nie jest
      > bezpieczny!A co wy o tym myslicie?????????

Gdzie sie uczylas jezyka polskiego? W kazdym razie - niezle Ci idzie jak na
      cudzociemca. Pare uwag: 'uwilbia' pisze sie 'uwielbia', po znakach
      przestankowych stawia sie spacje, "nie uwagi" pisze sie "nieuwagi", dalej juz
      mi sie nie chce. Witamy w Polsce tak czy inaczej!.

A poza tym o co mniej wiecej chodzi? To Twoj kumplel jest debilem, a nie jego
      samochod.
    • mr.elwood Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 12.10.03, 19:47
      Troche dziwne pytanie. Jesli sie jest idiota to kazdym samochodem mozna sie
      zabic - terenowym, limuzyna, sportowym czy TIRem.
      Nie ma reguly.
    • xxero Re: zwlaszcza NSX-R 19.10.03, 19:34
      samochod jak w tytule jest b.bezpieczny bo zawsze nim wyskoczysz przed inne,
      odjedziesz a i trzyma sie drogi jak super-glue:)
    • mr.elwood Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 22.10.03, 22:16
      wow... mnie przerazaja dwa zdania w Twojej wypowiedzi i zwiazek pomiedzy nimi:

1 - "Moj kumpel w ubiegle wakacje mial wypadek
      wygladalo to tragiczni,samochod do kasacji "
      2 - "Samochod "poskladal"i ponownie "smiga"po ulicach"

Kasacja to kasacja... ale jak widac... niekoniecznie...

Pozdrawiam

• Gość: Piotr Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: 212.127.78.* 27.10.03, 19:35
      Sportowe Samochody są bezpieczne jak się jeżdzi bezpiecznie, ale jak jakiś
      zjebany typ ma taką furę to to już nie jest bezpieczne!!!
    • Gość: gucio Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.chello.pl 28.10.03, 23:21
      :)Samo pytanie jest ciekawe ale brzmi to ta jak byś zapytł czy młoda żona
      zdradza czy nie!Przecież o tym można w nieskończoność!?
    • Gość: josif Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.edipresse.pl 29.10.03, 16:18
      Mam Suprę. Konstrukcja jej zawieszenia daje szanse na wyprowadzenie samochodu z sytuacji,
      jakie przy innych autach kończyłyby się poślizgiem. Układ hamulcowy jest efektywniejszy niż w
      większości samochodów. Nadwyżka mocy umożliwia ratowanie się "do przodu". Masa,
      wzmocnienia nadwozia, odległość siedzenia od zderzaków ? dają poczucie bezpieczeństwa.
      Większość samochodów da się rozpędzić do 160-180 km/h. Tzw. sportowe (myślę o
      przygotowanych konstrukcyjnie przez fabryki) pozwalają się prowadzić przy takich (i wyższych)
      prędkościach. Przeczytałem gdzieś, że Zasada mówił, że każdy samochód ma swoją bezpieczną
      prędkość. Więc - jeżeli ktoś się musi ścigać ? niech ściga się samochodem do tego
      przystosowanym. Jeżeli nie musi - niech korzysta z większej niż w normalnych samochodach
      sprawności układów.
      Co do bezpieczeństwa: czy uważasz Kasiu, że ustawowe wprowadzenie nakazu montowania we
      wszystkich rejestrowanych w Polsce samochodach ogranicznika prędkości maksymalnej do 130
      km/h zmieni coś na naszych drogach?
      • adalberto Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez 02.11.03, 10:53
        Ja uwazam, ze po wprowadzeniu takich regulacji niechybnie rozwinie sie
        biznes "odlaczania" takich ograniczen... Jak w kazdym podobnym przypadku...

Pozdrowienia
        AO
      • Gość: MaciekS Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.gs.com 05.11.03, 19:23
        Zasada sie mylil. Nie ma bezpiecznej predkosci samochodu poza taka przy ktorej
        samochod stoi w miejscu. Przy kazdej predkosci moze sie cos stac groznego. Sam
        samochod technologicznie nie jest zaawansowany by gwarantowac bezpieczenstwo
        ludzi w srodku. Oczywiscie mamy kontrolowane fazy zgniotu, pasy, poduszki
        wzmocnienia, specjalne hamulce, konstrukcje etc., ale to nie gwarantuje ze nie
        bedzie obrazen ani ze przezyjemy przy dowolnej predkosci przy ktorej nastapi
        wypadek. Poza tym pan Zasada zapewnie rozumowal jak departament transportu (DOT)
        w Stanach Zjednoczonych tzn. ze samochody maja byc bezpieczne dla pasazerow i
        kierowcy wewnatrz jednego pojazdu. Zapomnial zupelnie o bezpieczenstwie tych na
        zewnatrz a przy wypadkach ciezkiego samochodu terenowego z malycm samochodem
        osobowym prawie nie ma znaczenia jak szybko jechal jeden z tych dwoch. Gdzie sa
        dwa samochody wazna jest ich zgodnosc a nie wyimaginowana predkosc bezpieczna
        jedngo z nich wbrew autorytetowi pana Zasady.

Pozdrawiam
    • Gość: zobacz.... Re: Na głupote jest tylko jedno lekarstwo... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.10.03, 19:23
      .... smierć na drodze...

Szkoda że tacy idioci zabijaą tez przy okazji niewinnych :(

www.zobacz.glt.pl
    • Gość: Michal Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.telia.com 02.11.03, 12:13
      Sa bezpieczne w odpowiednich rekach.Najpierw pare uwag.Auta sportowe w rodzinie
      uzywane sa tylko dla przyjemnosci i wczasie lata.Zima wiosna i pozna jesienia
      nie eksploatuje suie takich aut,wlasnie ze wzgledu na bezpieczenstwo.Stoja
      odstawione w garazu.Tego typu auta sa dosc drogie i nikogo niestac na
      pozwolenie aby rdzewialo,lub szybciej ulegnac wypadkowi z powodu zlych warunkow
      atmosferycznych.Przyjemnscia jest eksploatowac w lecie .Pzdr.Michal
      • Gość: MaciekS Re: Czy samochody sportowe sa bezpieczne czy tez IP: *.gs.com 05.11.03, 19:13
        Nie koniecznie. Masz pewnie na mysli sportowy kabriolet.

Owszem zima tez sie jezdzi sportowymi samochodami, ale trzeba je dostosowac do
        zimowych warunkow.

Jest to doskonala szkola nauki jazdy w trudnych warunkach (panowanie nad
        poslizgiem), ale wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy ze na zime trzeba dokonac
        pewnych zmian w sportowym samochodzi i jezdzic nieco inna technika (i oczywiscie
        duzo ostrozniej ze wzgledu na przyczepnosc!)

Pozdrawiam
    • Gość: MaciekS Nie samochod lecz kierowca! IP: *.gs.com 05.11.03, 19:09
      Wszystko zalezy od kierowcy jesli samochod jest sprawny.

Jedno z najglupszych stwierdzen (w tym i policji) to ze nadmierna predkosc jest
      przyczyna wypadkow. Po pierwsze co to jest "nadmierna" (osadzanie po znakach
      drogowych jest dodatkowa glupota, bo w pewnych warunkach predkosc powinna byc
      nawet nizsza).

Predkosc oczywiscie potrafi zabic lub zranic, ze wzgledu na konstrukcje
      samochodu i jego mozliwosci techniczne. Natomiast przyczyna wypadku prawie
      zawsze jest glupota i brak odpowiedzialnosci a nie nadmierna predkosc.

W pewnych sytuacjach jest duzo bezpieczniej pojechac szybko by oderwac sie od
      grupy kiepskich kierowcow jadacych jeden przy drugim we mgle, o zmroku czy w
      korku. Zmniejszenie predkosci tylko zagesci sytuacje i prawdopodobienstwo
      wypadku przy duzym zageszczeniu nieprzewidywalnych kierowcow jest duzo wieksze.

Dlatego mam w nosie w pewnych sytuacjach co na to stweirdza policja czy znaki.
      Majac za soba ponad dwadziescia lat kierowania wieloma samochodami dzien w dzien
      i jezdzac cala game roznych technik w roznych sytuacjach wciaz swiadomie lamie
      glupkowate przepisy po to by uniknac wypadkow. Nie znaczy to ze na codzien
      jezdze jak idiota pedzac ile fabryka dala pod maske wyprzedzajac poboczem (to
      pewnie wielu z nas widzialo na wlasne oczy).

Natomiast co do samochodu to sportowe samochody z natuury sa bezpieczniejsze
      gdyz sa one:

1. Specjalnie zmodyfikowane pod wzgledem zawieszenia zapewniajac lepsza
      charakterystki kierunkowe jazdy (walka z nadsterownosia/podsterownooscia);
      2. Opony o lepszej przyczepnosci w danych warunkach - no chyba ze debil
      pseudo-sportowiec jezdzi na gladkich oponach zima po sniegu.
      3. Nadmiar mocy silnika pozwalajacy manewrowac samochodem nie tylko za pomoca
      kierownicy i hamulca.
      4. Nadmiar mocy pozwalajacy na szybka reakcje w sytuacjach o potencjalnym
      zagrozeniu.
      5. Specjalne hamulce o duzo lepszej wydajnosci pozwalajace skrocic droge hamowania.
      6. Wyposazenie dodatkowe w postaci latwodostepnej gasnicy na widoku (a nie tylko
      w kabinie).
      7. Czesto specjalne wzmocnienia (np. "klatka") ktore chronia kierowce w razie
      wypadku.
      8. Czesto duzo wydajniejsze swiatla.

Natomiast nikomu poczatkujacemu nie polecam wsiadac do takiego samochodu, bo
      jest on wrazliwy na kazde zachowanie kierowcy i latwo sobie zrobic krzywde.

A dla tych co jeszcze nie moga zrozumiec to mam takie pytanie:

Czy latwiej sie golic stepiona brzytwa czy bardzo ostra?

Pozdrawiam,
      M.

P.S> Wedlug pewnych badan przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych okazalo sie
      ze najbezpieczniejsza predkoscia jest ta predkosc przy ktorej kierowca sie czuje
      pewnie. Polskiej policji drogowej zadalbym pytanie czy wiekszosc ludzi czuje sie
      bezpiecznie przy predkosci nie wiekszej niz ta podana na znaku ograniczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka