Dodaj do ulubionych

Astra Classic przemaka

IP: *.man.polbox.pl 30.10.03, 10:13
3 lata temu kupiłam ten samochód. Od pewnego czasu tj. ok. 3 miesięcy
zauważyłam, że po każdym zetknięciu go z wodą pod przednimi fotelami i
nogami jest po prostu mokro. Skutkiem tego są bez przerwy zaparowane szyby,
które nie jest w stanie osuszyć nawet wentylacja. Jazda w takich warunkach
jest makabryczna. Nawet po umyciu samochodu w piękny słoneczny dzień, zaczyna
się ten horror zaparowanych szyb. Jak ta woda może się dostawać do wnętrza
samochodu? Gdzie są nieszczelności. Czy może to być wada samochodu tego typu?
Proszę podpowiedzcie mi co z tym zrobić. Czy można samemu uszczelnić szyby?
Obserwuj wątek
    • Gość: kris Re: Astra Classic przemaka IP: *.acn.waw.pl 30.10.03, 11:46
      Wygląda na to, że gdzieś się dostaje woda. Należy sprawdzić na kanale, czy nie
      ma dziury w podłodze lub nieszczelne dzrzwi - skoro woda jest pod siedzeniem.
      Następnym elementem jest uszczelka przy przedniej szybie (może miałaś
      wymienianą szybę i niefachowy montaż), tam też woda może się dostawać. Można to
      łatwo sprawdzić domowym sposobem polewając wodą przednią szybę przy uszczelce
      po zewnętrznej stronie (druga osoba może siedzieć w środku i obserwować).
      Jeżeli chodzi o parowanie szyb to w trakcie deszczu i po umyciu to norma,
      ponieważ filtr kabiny nasiąka wodą i musi się osuszyć. Jest on umiejscowiony
      przed przednią szybą pod kratką plastikową i siła rzeczy woda może i się
      dostaje. Filt ten należy wymieniać co 30 tys., ale w polskich warunkach można
      co roku (naprawdę warto, jak zobaczysz jego wygląd po po kilku miesiącach to
      się przekonasz).

Mam nadzieję, że Ci jakoś pomogłem. Napisz proszę co Ci się udało ustalić. Ja
      też mam Classica i nie mam problemu z "dziurawą" podłogą.
      • Gość: kris Re: Astra Classic przemaka IP: *.acn.waw.pl 30.10.03, 12:05
        Nie odpowiedziałem na ostatnie pytanie (czy można samemu uszczelnić szyby),
        więc spróbuję: szyba czołowa jest klejona (uszczelka jest przyklejona do
        karoserii) i nie uważam aby można samemu to zrobić. Jezeli jesteś z Wa-wy to
        polecam tani i dobry serwis na Grzybowskiej 85 tel. 6323815 firma Multiglas.
        Jeżeli stwierddziśz, że to uszczelka.
        Wymieniłem u nich szybę barwioną (przyciemianą)za 440 zł, w ASO Opla chcieli co
        najmniej 800 złotych. Jestem zadowolony i jest szczelnie zamontowana, żadnych
        przecieków.
        P.S. Przyczyną wymiany szyby było pęknięcie od uderzenia kamienia.
        • Gość: ada Re: Astra Classic przemaka IP: *.man.polbox.pl 30.10.03, 12:46
          Dzięki za pomoc. To już coś. Mam przynajmniej jakieś wyobrażenie o
          problemie.Filtr powietrza nie był wymieniany od początku. Pewnie zrobię to
          jeszcze przed weekand'em. Będzie to pierwszy krok do poprawy jakości jazdy:)
          Najbardziej wkurza mnie to parowanie. Jadąc ostatnio z Częstochowy do Warszawy
          w tracie deszczu, jedną ręką wycierałam przednią szybę a drugą kierowałam.
          Naprawdę jest to trudne, zwłaszcza jak się to robi z częstotliwością co 2
          minuty. Cudem dojechałam, tym bardziej, że fontanny z kolein na trasie
          katowickiej też nie ułatwiają drogi.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Kris Re: Astra Classic przemaka IP: *.acn.waw.pl 30.10.03, 12:56
            Proszę bardzo.
            Muszę doprecyzować Twoją wypowiedź. Filt powietrza jest to filt używany do
            filtrowania dopływu powietrza do komory spalania, miałaś oczywiście na myśli
            filtr obiegu powietrza w kabinie nazywany także filtrem przeciwpyłkowym :-).
            Jeżeli w zimne dni chcesz aby szyby nie parowały to należy po przejechaniu
            kilku kilometrów skierować strumień powietrza z dmuchawy na nogi i z fizyki
            wiadomo, że będzie ono się unosiło do góry i ogrzewało efektywniej kabinę
            pasażerską + dobrze osuszało szyby. Polecam zrobić test. Miłej jazdy. Pamiętaj
            też o wymianie rozrządu co 60 tys. km.

Pozdrawiam.
    • Gość: Sven Re: Astra Classic przemaka IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.03, 12:59
      "Czy może to być wada samochodu tego typu?"

Mialem Classica przez 3 lata i nigdy ten problem nie wystapil.
      Jezeli nie jest nowy to czy znasz przeszlosc samochodu?
    • Gość: wd40 Re: Astra Classic przemaka IP: *.poczta.poznan.pl 30.10.03, 13:25
      Wymień filtr przeciwpyłkowy. Kumpel ma Astre i miał to samo. W czasie deszczu
      nie dało się jechać - na szybach była nie para tylko po prostu woda. Tragedia.
      Po wymianie filtra przeszło. Tylko skąd woda pod dywanikiem pasażera???
      pozdro
      • Gość: bob Re: Astra Classic przemaka IP: *.man.polbox.pl 30.10.03, 15:48
        Sorry za żonę!
        Nie daje mi żyć przez tą Astrę i widzę, że już na forum się przeniosła.
        Oczywiście, że jej mówiłem o wymianie filtra przeciwpyłkowego tuż po wypłacie,
        ale mnie nie słuchała, a Was posłuchała. Dzięki!!!
        Na pewno nie napisła jakie męki ja przechodziłem. Kto ma żonę ten wie!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka