Dodaj do ulubionych

Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy.

14.12.08, 12:22
Witam serdecznie.
Niedawno zakupiłem nawigacje GARMIN 200 z mapą polski i europy
wschodniej. Najbardziej potrzebuje mapy francji do celów
turystycznych. Z sieci zassałem mape europy w obrazie dysku Nero
Burning Rom. Po zgraniu jej na DVD nie moge tego odpalić na kompie.
Widnieje info że plik może być uszkodzony lub Windows nie obsługuje
tego formatu. Czy Ktokolwiek mógłby doradzić mi co zrobić, lub z kąd
zassać inną mape i jak to zainstalować? czy potrzeba w kompie
jakiegoś moze programu?
Z góry dziekuje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 14.12.08, 18:25
      Nie istnieje format Nero itd. Chodzi o obraz dysku (zapewne ISO) który twój
      komputer z zainstalowanym NBR tak nazywa. Zapewne źle wypaliłeś obraz dysku. Np
      zapisałeś go na DVD jako plik, a powinieneś skopiować obraz dysku DVD.
      Powinieneś użyć funkcji: Burn Image to the disk.
    • gpsmaniak Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 14.12.08, 23:39
      Najlepiej napisz jaka to mapa i w jakim formacie.
      • expol1 Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 15.12.08, 14:08
        Na wstępie dziekuje za każdy odpis, popróbuje zgodnie z radami
        waszymi. Co do tej mapy to jest to: Garmin CNE2009NT link do stronki
        chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=kmy&sid=7. Obraz dysku NBR.
        Pozdrawiam
        A moze ktoś z Was ma jakiś link by zainstalować mape francji i
        niemiec - na nich mi najbardziej zależy.
        Pozdrawiam
      • jan-w Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 15.12.08, 23:30
        Co ma do rzeczy nazwa mapy? Problem jest w nieprawidłowym wypaleniu obrazu dysku
        jako pliku lub niezamknięciu dysku.
        • gpsmaniak Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 16.12.08, 09:18
          jan-w napisał:

expol1
          Możesz skorzystać z programu Mapsource, podzielić mapę i zainstalować wybrane kraje.

jan-w
          > Co ma do rzeczy nazwa mapy?

Chciałem wiedzieć
          Wolałem wiedzieć, czy przypadkiem nie pomagamy w instalacji Automapy na garminie:)
          • expol1 Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 16.12.08, 19:05
            Chce wszystkim podziękować na moim forum za odpisy. Ponownie zgrałem
            obraz dysku i znów to samo. Jeszcze raz zassałem Mape europy ale z
            innej stronki i już zainstalowałem na moim Garmin-ie. Pozdrawiam
          • jan-w Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 17.12.08, 21:17
            Chyba że tak ;-)
            • expol1 Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 27.12.08, 21:11
              Witam ponownie.
              Czy na Garmina są bardziej dokładniejsze mapy? które są lepsze CITY
              NAVIGATOR czy GPMAPA? z góry dziękuje za opdowiedzi.
              • gpsmaniak Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 28.12.08, 11:57
                expol1 napisał:

> Witam ponownie.
                > Czy na Garmina są bardziej dokładniejsze mapy? które są lepsze CITY
                > NAVIGATOR czy GPMAPA? z góry dziękuje za opdowiedzi.

Witam,
                musisz trochę doprecyzować pytanie.
                GPMapa to mapa tylko i wyłącznie Polski, CN to mapa Europy. GPmapa ma większe niż CN pokrycie adresowe Polski.

Na Polske możesz jeszcze poekspermymentować, wgrywając darmową mapę
                UMP-pcPL. Do pobrania na stronie: http://www.ump.waw.pl/

pozdrawiam
                • expol1 Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 28.12.08, 12:38
                  Wielkie dzięki za info i link. Zaraz zobaczymy co wyjdzie. City
                  navigator ma dosyć słabe pokrycie adresowe w polsce co sie zgodze z
                  kolegą, dlatego szukam, czegoś bardziej szczegółowego na garmina co
                  do polski, jeśli chodzi o europe to wystarczy mi city navigator bo
                  potrzebowałem tylko niemcy, francja. Pozdrawiam serdecznie.
                  • expol1 Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 28.12.08, 16:56
                    gpsmaniak czy mógłbyś mi powiedzieć jak wgrać tą mape z tej stronki
                    do mojego garmina? z tego co oglądnołem na stronce to jest dokładna
                    i świeża mapa - bynajmniej mojego regionu zachodniopomorskie.
                    Pozdrawiam
                    • gpsmaniak Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 28.12.08, 20:53
                      Hej,

mogę Ci wytłumaczyć, ale pozwolę sobie odesłać Cie do forum partnerskiego UMP,
                      gdzie zostało to już dość dokładnie opisane np.Tutaj

pozdrawiam
                      • expol1 Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 02.01.09, 19:11
                        GPSMANIAK - wielkie dzieki za pomoc. mapa ściagnieta i
                        zainstalowana. Na stronie którą podałeś nawet 5 latek da sobie rade.
                        Ta darmowa mapa, choć cały czas udoskonalana - zasługuje na 5!!!
                        brak w niej szczegułów ( ulice w miejscowościach mniejszych oraz
                        niektórych wiosek) ale warta jest zainstalowania do GARMINA. Jeden z
                        większych plusów to OSTRZEŻENIA o fotoradarach, kontrolach drogowych
                        i niebezpiecznych punktach, wydawane także głosowo. Znalazłem też
                        aplikacje z trasami turystycznymi, których za nic nie wiem jak
                        uruchomić. Navi jej nie widzi. Może kolega się orientuje?
                        Pozdrawiam
                        • gpsmaniak Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 03.01.09, 11:03
                          expol1 - cała przyjemność po mojej stronie.

Nie wiem jaką aplikacje masz na myśli, ale polecam przeszukanie forum do którego
                          linka Ci wcześniej podałem. Powinno być jakieś wyjaśnienie, - jeśli nie to
                          najlepiej tam pytaj, bo pewnie dużo szybciej uzyskasz odpowiedź i będzie ona
                          dużo pełniejsza:)

pozdrawiam

expol1 napisał:

> GPSMANIAK - wielkie dzieki za pomoc. mapa ściagnieta i
                          > zainstalowana. Na stronie którą podałeś nawet 5 latek da sobie rade.
                          > Ta darmowa mapa, choć cały czas udoskonalana - zasługuje na 5!!!
                          > brak w niej szczegułów ( ulice w miejscowościach mniejszych oraz
                          > niektórych wiosek) ale warta jest zainstalowania do GARMINA. Jeden z
                          > większych plusów to OSTRZEŻENIA o fotoradarach, kontrolach drogowych
                          > i niebezpiecznych punktach, wydawane także głosowo. Znalazłem też
                          > aplikacje z trasami turystycznymi, których za nic nie wiem jak
                          > uruchomić. Navi jej nie widzi. Może kolega się orientuje?
                          > Pozdrawiam
                          • expol1 Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 03.01.09, 18:11
                            GPSMANIAK - wisze ci duuuuuuuuuuuuuuuuuuże piwo!!!!!! jeszcze raz
                            WIEEEEEEEELKIE DZIEKI.
                            Dziś testowałem tą mape na trasie SZCZECIN - DŹWIRZYNO - SZCZECIN na
                            trasie jest o niebo lepsza niż CN, przynajmniej rozróżnia kierunki
                            drogi jednokierunkowej a nie prowadzi pod prąd. Ogólna ocena dla
                            chętnych : plany miast - dobry, trasa i drogi jednokierunkowe - 5+!!!
                            Jeszcze raz dziekuje, zrobie jak radzisz.
                            Pozdrawiam serdecznie.
                            • gpsmaniak Re: Nawigacja Garmin 200 , Problem z mapą europy 04.01.09, 23:31
                              Polecam się na przyszłość i służę pomocą.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka