Dodaj do ulubionych

Proszę o poradę - co wybrać?

07.11.03, 11:08
Do wyboru - Ford Transit 2.5 diesel lub 2.0 benzyna + LPG.
Co wybralibyście??
W której wersji silnikowej koszty na paliwo są niższe??
Do wydania na samochód - 20 - 25tyś zł.
Tak na marginesie (nie wiem nic na temat Transita więc pytam) - silnik 2.0 to
ten sam, który jest w Mondeo (2.0l 16V 130KM)? Mam monda właśnie z tym
silnikiem, jest do dobry silniczek. Myślę, że 2.0 wystarczyłby do Transita.
Co polecacie????
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Proszę o poradę - co wybrać? 07.11.03, 13:41
      A czy w ogóle istnieje Transit z benzynowym 2.0?
      • tyskipio Silniki 07.11.03, 13:48
        Widziałem na razie jedno ogłoszenie - tam był właśnie silnik 2.0 benzynowy.
        Nie ma innych silników do wyboru?
        • greenblack Re: Silniki 07.11.03, 13:54
          O 2.0 nie słyszałem. Z benzynowych jest tylko 2.3. W starym Transicie był 2.0.
          • tyskipio Re: Silniki 07.11.03, 13:56
            A wiesz, ile miały KM te silniki??
            I jakie silniki możesz polecić?
            • greenblack Już wiem, o co chodzi 07.11.03, 14:10
              tyskipio napisał:

> A wiesz, ile miały KM te silniki??

W starym Transicie 2.0 100 KM; w nowym 2.3 145 KM.

> Do wyboru - Ford Transit 2.5 diesel lub 2.0 benzyna + LPG.
              > Co wybralibyście??
              > W której wersji silnikowej koszty na paliwo są niższe??
              > Do wydania na samochód - 20 - 25tyś zł.

Dopiero teraz zajarzyłem, że chodzi o używany samochód, a przy takiej cenie to
              będzie stary model.

> Tak na marginesie (nie wiem nic na temat Transita więc pytam) - silnik 2.0 to
              > ten sam, który jest w Mondeo (2.0l 16V 130KM)?

Nie, bo w Transicie ma 8 zaworów.

> Myślę, że 2.0 wystarczyłby do Transita.

&

> I jakie silniki możesz polecić?

Do czego ma służyć ten samochód? Co zamierzasz nim wozić? Worki z cementem czy
              paczki chrupek? A może ludzi?

Jeśli będziesz wykorzystywał maksymalną ładowność i zamierzasz nim jeździć w
              dłuższe trasy, to oczywiście jak najmocniejszy turbodiesel, choć przy takiej
              cenie będzie już mocno wymęczony. Benzynowiec ma niezłą dynamikę, ale TD ma
              więcej momentu przy ruszaniu ze sporym ładunkiem. Wolnossący diesel to muł
              totalny i na trasę z dużym ładunkiem lepiej nim nie ruszać.

> Pozdr.

Pozdrawiam
              • tyskipio Re: Już wiem, o co chodzi 07.11.03, 14:18
                Zamierzam wozić (dosłownie nie ja, ale można tak uprościć) meble. Więc powinien
                być on jak najdłuższy i najwyższy z produkowanych Transitów.
                • greenblack Re: Już wiem, o co chodzi 07.11.03, 14:26
                  Meble wbrew pozorom nie ważą dużo i starczy nawet najsłabszy silnik.
                  Podejrzewam, że transport będzie odbywal się w obrębie miasta lub co najwyżej
                  na krótkich dystansach. Oczywiście szukaj wersji Maxi. Podwozie za plandeką
                  daje jeszcze więcej przestrzeni, ale meble mogą się pobrudzić.

Pozdrawiam
                  • tyskipio daleko 07.11.03, 14:46
                    Samochód będzie jeździł trochę daleko. Z miejsca produkcji do miejsca sprzedaży
                    jest ok. 150km.
                    • greenblack Re: daleko 07.11.03, 14:53
                      To nie jest dużo. Czy droga ma duże wzniesienia? Kilka kursów dziennie?

Jak powiedziałem, TD mogą być już zmęczone. Najsłabsze silniki diesla jakoś
                      przecież napędzają ten samochód, a do przewozu mebli wystarczą. Samochód z
                      gazem będzie w dłuższej perspektywie bardziej ekonomiczny, nawet jeśli weźmiesz
                      drogą instalację z wtryskiem.

Pozdrawiam
                  • tyskipio Re: Już wiem, o co chodzi 07.11.03, 14:51
                    ....a poza tym - będą to meble w częściach ("płyty") - do zmontowania u
                    klienta. A wtedy dużo się zmieści do samochodu i jest taki ładunek dużo cięższy
                    (jak uzbiera się np. 5 zestawów mebli), niż gotowe, zmontowane meble.
                    • Gość: Rafał Re: Już wiem, o co chodzi IP: *.kalisz.mm.pl 07.11.03, 15:23
                      Witaj
                      Uzytkowalem Transita 2.5D przez trzy lata. Wbrew temu co sadzi nasz
                      forumowy "ekspert" Pan Greenblack nie jest on mułem.Oczywiscie jezeli wlozysz
                      na niego 3 tony to nie ujedzie.U nas w firmie transportowej wozil zazwyczja
                      max. co mogl,czyli okolo 1,7tony. Na trasie radzil sobie przyzowicie,zaladowany
                      w okolicach tony radzil sobie naprawde dobrze.O Turbo moge powiedziec Ci tylko
                      tyle,ze znajomy mial ze sprezarka problemy.O benzynie wiem tylko tyle,ze taki
                      istnial. Jezeli chodzi o zabudowe to tu u Transitow dziwna rzecz- plandeki sa
                      drozsze nawet 0 15-20% w tym samym roczniku.Mysle,ze za 25.000 dostaniesz
                      niezly model z rocznika okolo 96. Zycze pwoodzenia w szukaniu!
                      pozdrawiam
                      • greenblack Re: Już wiem, o co chodzi 07.11.03, 17:11
                        Gość portalu: Rafał napisał(a):

> Witaj
                        > Uzytkowalem Transita 2.5D przez trzy lata. Wbrew temu co sadzi nasz
                        > forumowy "ekspert" Pan Greenblack nie jest on mułem.

To zależy, z czym porównujesz, Panie Prawdziwy Ekspercie. Jak ktoś przesiadł
                        się z Malucha, to dynamika wolnossącego Transita może zawrócić w głowie, ale w
                        porównaniu z np. Ducato 2.8 JTD czy Sprinterem 2.7 ten samochód stoi w miejscu.

Pozdrawiam
                        • Gość: Rafał Re: Już wiem, o co chodzi IP: *.kalisz.mm.pl 07.11.03, 17:18
                          Nie jestem ekspertem,ale w przeciwienstwie do Ciebie nie znam sie na wszystkim.
                          Zgadzam sie,ze w porownaniu ze Sprinterem 316CDI Transit 2.5D jest wolny,ale
                          jak na dostawczaka wystaczajaco zwinny. Chyba,ze chcesz brac udzial w
                          wyscigach,ale wtedy to juz inna sprawa...
                          pozdrawiam
                          • greenblack Re: Już wiem, o co chodzi 07.11.03, 17:22
                            Do wyścigów służy Vito 3.2 218 KM;) Podobno wersja AMG w przygotowaniu.

Pozdrawiam
      • a-ndrzej Re: Proszę o poradę - co wybrać? 07.11.03, 17:24
        Ale ty jestes smieszny gosc. Chlopak pyta czy wybrac, wiec pewnie ma taka
        mozliwosc, a ty jak zwykle negujesz ze takie cos istnieje.
        Na swiecie istnieje rowniez WLECH 44 (to taki silownik do śmiglowca) a zaloze
        sie ze pierwszy raz o tym slyszysz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka