13.01.09, 22:49
za 2-3 miesiące planuje kupic nowy samochód, więc wpisuję tu wrażenia po
obejrzeniu różnych autek
samochód ma być dla 4 osób (2+2); przede wszystkim bezpieczny i praktyczny.
Odwiedzam różne salony i w niektórych dziwnie liczone są airbagi: przednie
(2), boczne (2) i kurtyny - dwie kurtyny liczone podwójnie - bo rozciągają się
z przodu i z tyłu! I nagle z 6 poduszek robi się osiem!
Obserwuj wątek
    • jadar62 Re: nowe auto 13.01.09, 22:52
      reklama dzwignia handlu
      dzisiaj kazdy ma poduchy, na to nie patrz, im drozsze auto tym ich
      wiecej i bezpiczniejsze, tak do tego podejdz
      to ze podalas 2+2 to za malo danych
    • barabara6 citroen c5 14.01.09, 20:50
      tym samochodem jechałem w zeszłym tygodniu. Zawieszenie - jak narazie najlepsze z dotychczas testowanych (wersja hydroactiv 3) - ale:
      1. wbrew moim oczekiwaniom (i reklamom), nie można sobie samemu ustawiać twardości zawieszenia. Ustawia się tylko wysokość, a twardość dobiera się sama. Na najwyższym położeniu zawieszenie najbardziej miękkie, po przekroczeniu 10 km/godz samochód sie obniża i nieco "twardnie", pow 40 km/h bardziej się obniża i bardziej twardnie, po 110 km/h przechodzi w najtwardszy i najniższy tryb "sportowy". Czyli nie mozna utwardzić maxymalnie zawieszenia w trybie 40-110km/h - bo z tyłu troche buja i osoba z chor.lokomocyjną może mieć problem.
      Poza tym - bezsensowne trzymadełko na napoje (tylko jedno!) w podłokietniku - czyli w zasadzie za moim łokciem. z przodu nie ma gdzie postawić butelki z wodą czy kubka z kawą.
      Brak rozsądnych kieszeni w drzwiach z tyłu - gdzie dzieciary maja wrzucac zabawki?
      No i cena - ok 110 tyś zł - (wersja z dieslem i automatem) - zdecydowanie zabójcza
      Czy ktos jeździł c5 z automatem? Jak z komfortem jazdy po mieście? Jak z trwałością?
      • kontik_71 Re: citroen c5 14.01.09, 21:11
        Nie kupuj cytryny. To sa swietne auta ale tylko dla kogos
        potrafiacego docenic to co sie dostaje i czym jest zawieszenie
        hydroaktywne.
        • dokto Re: citroen c5 24.01.09, 14:01
          kontik_71 napisał:

> Nie kupuj cytryny. To sa swietne auta ale tylko dla kogos
          > potrafiacego docenic to co sie dostaje i czym jest zawieszenie
          > hydroaktywne.

excuse le mots, że tak zagadnę z francuska,
          ale zwykłą dupą tego nie da się ocenić?
      • barabara6 Re: citroen c5 14.01.09, 22:31
        i jeszcze jedno - wygodnie się zapina siodełko z tyłu - zapięcie lekko wystaje
        z siedziska i nie ma problemu z jego znalezieniem
        Generalnie - zdecydowanie najfajniejsze z dotychczas przeze mnie oglądanych aut,
        jednak brak "trzymadełka" z przodu i cena!! są dużymi minusami
      • v-6 Re: citroen c5 14.01.09, 22:31
        Witam!
        Najpierw sprostowanie: auto z zawieszeniem pneumatycznym, podniesione maksymalnie, nie jest najbardziej miękkie, tylko najtwardsze. Wynika to z oczywistego faktu, że ruch nadwozia w dół jest zablokowany. Najbardziej miękkie jest w położeniu środkowym, neutralnym, potem - tak jak napisałaś - obniża się i utwardza po przekroczeniu ok. 100 km/godz. Zresztą nie przesadnie.
        Teraz ad rem: W poprzednim c5 była możliwość regulacji twardości przez kierowcę - przyciskiem "sport" na tunelu środkowym. Jednak przez półtora roku jeżdżenia tym samochodem użyłem go tylko raz - z ciekawości. Uważam, że kupowanie samochodu z superkomfortowym zawieszeniem po to, żeby je sztucznie utwardzać, jest, delikatnie mówiąc, niecelowe. Poza tym, jeśli w ogóle istnieje auto odpowiednie dla kogoś z chorobą lokomocyjną, to na pewno nie jest to c5.
        Dlatego przychylam się do opinii kontika: odpuść sobie to auto.
        Pozdrawiam
        v-6
      • steefaan2 Re: citroen c5 28.01.09, 20:25
        Jak tyle kasy to juz lepiej 607, z dieslem sa w standardzie.
    • barabara6 mercedes klasy A 14.01.09, 22:38
      z pożądanym przeze mnie wyposażeniem (dodatkowe poduszki powietrzne z tyłu) to
      jak na razie jedyne małe auto dostępne w Polsce. Jeździłem nim ok 4 mieś temu
      Wygodne wysiadanie (wysoko zawieszony). Z zewnątrz bardzo mi się podoba, trochę
      mniej w środku
      Minusy:
      1.Cena - ok 80 tyś zł
      2. bardzo sztywne zawieszenie (nieźle mnie wytrzęsło na polskich drogach)
      3. głośny, męczący szum toczących się opon przy prędkości ok 100-110 km/h (co
      dziwne, przy 130 km/h nie było to tak nasilone)
      4. kierownica nie sztywnieje przy szybkiej jeździe!!!
      5. bawiłem sie autkiem z kierownica wielofunkcyjną i kurde - mam chyba jakieś
      nietypowe łapy, bo co jakiś czas niechcący podgłaśniałem radio
    • legend3.2 Re: nowe auto 15.01.09, 08:16
      Ja jestem fanem przede wszystkim Hondy dlatego polecam Accorda lub Civica,
      niestety CR-V to już nie to samo auto:( Civic z 6 stopniową skrzynią biegów i
      silniczkiem 1.8 140 KM jest fajną propozycją, dla bardziej wymagających Accord.
      Opel Astra też jest bardzo fajną propozycją, Nissan ma też całkiem ciekawą
      ofertę tylko nie wiem który model bo większość mi się podoba ale chyba X-trial:)
      Skoda Superb lub Octavia to dwie fajne furki:) Ford...nie mam przekonania...
    • barabara6 renault laguna 23.01.09, 17:10
      to niejednoznaczne auto. W jeździe próbnej zadziwiająco twarde (niemal tak jak passat) i zadziwiająco głosne. Przy prędkości autostradowej wydawała mi się tak samo głośna jak megane (którą teraz mam). Z przodu sensowne trzymadełko na kubek. Z tyłu w podłokietniku przyzwoite wgłebienia. Dziwaczna ikonka na tablicy przypominająca o zmnianie biegu - trochę mnie wkurzała. Mozliwe dokupienie airbagów z tyłu, czujników cisnienia w oponach, zasłonek na szybach z tyłu. Z tyłu w dzrwiach płytkie kieszenie, z przodu dośc głębokie.
      Czy ktoś miał lagunę z automatem? Jak się automat sprawuje w lagunie??
      • v-6 Laguna twarda i głośna? 23.01.09, 21:02
        To po co ją w ogóle produkują? Ta którą ja jeździłem jakieś 5 lat temu była przynajmniej miękka i cicha. Skrzynię miała ręczną, natomiast wspomniany czujnik ciśnienia w oponach zawsze pokazywał awarię. Właścicielka powiedziała mi, że w tym samochodzie kontrolkom ufa się tak bardzo, jak politykom.
        Pozdrawiam
        v-6
    • waldi_hej Re: nowe auto 23.01.09, 18:02
      Chyba nie warto przykladac az tak duzej wagi do miejsca na kubek (cup holder)?
      To chyba przesada. Sa takie nakrycia glowy z przyczepionymi pojamnikami na napoj
      (beer helmet), ewenutalnie moza rozwazyc cos takiego.
      • des4 Re: nowe auto 23.01.09, 21:22
        cóż, dla niektórych uchwyt na kubek, wgłębienia w podłokietniku i
        rozmieszczenie/ształt ikonek decydują o wyborze pojazdu...
        • barabara6 Re: nowe auto 23.01.09, 22:21
          a tak, decydują. Jak juz kupuję auto za ok 100tys zł, to niech ma wszystko. Chyba że ty lubisz wydać 100k, spłacać samochód 5 lat i cały ten czas przeklinać głupote projektantów (i swoją) że nie ma gdzie postawic coli.
          • q7-quattro Re: nowe auto 24.01.09, 16:51
            Nawet nie interesuj sie zadnymi francuzami i fordami bo to gorsze samochody. Bierz pod uwage tylko auta od volkswagena i rodziny. Najlepsze produkty na rynku. Najbardziej elastyczne silniki, najlepsze automatyczne skrzynie biegow dsg. Do tego swietny wyglad, wykonczenie i bezpieczenstwo. To dlatego vw sprzedaje czesto kilka razy wiecej aut w klasie niz konkurencja.

Chcesz wydac malo z powodu kryzysu wez skode octavie. Silnik 1,4 turbo skrzynia dsg z 7 biegami. Nikt z konkurencji nie ma polaczenia tych najlepszych technologii. Dla rodziny z dwojgiem dzieci idealne. Ogromny bagaznik, niezawodny, najlepiej wykonczony na rynku, tanie czesci, swietny silnik, najlepsza skrzynia biegow w klasie. Duzo kasy zostaje w kieszeni.
            Chcesz duze bezpieczne auto dla rodziny wez skode superb. Silinik 1,8 turbo skrzynia dsg 7 biegow. Tak samo konkurencja przegrywa. Z tylu miejsca jak w limuzynie - najwiecej w klasie. Gigantyczny bagaznik mozna otworzyc bez wychladzania wnetrza i przeziebiania dzieci w srodku. Najwiecej auta za ta cene. Swietne wykonczenie. Nie ukradna. Skoda superb wygrala w tescie z mercedesem e-klasse.
            Chcesz piekne, stylowe, prestizowe auto wez passata cc. Tez 1,8 turbo z dsg siedmiobiegowa. Auto z klasy wyzszej, nieporownywalne z jakims renault, cirtroenem czy fordem. Bagaznik jest ogromny mimo ze auto ma sportowa elegancka linie. Auto wygralo porownanie z mercedesem cls-klasse!

Przejedz sie kazdym z tych samochodow, koniecznie ze skrzynia dsg i porownaj sama. Nie wrocisz juz wtedy do jakiegos c5, laguny czy mondeo.
            • thorgal10 Re: nowe auto 24.01.09, 19:38
              Drogi panie / droga pani q7-quattro, wszystkie Twoje wpisy "brzmią"
              jak reklama grupy Volkswagen.

Pozdrawiam,
              • rickky Re: nowe auto 24.01.09, 21:36
                thorgal10 napisał:

> Drogi panie / droga pani q7-quattro, wszystkie Twoje wpisy "brzmią"
                > jak reklama grupy Volkswagen.

Widocznie nie udało mu się jeszcze wyprzedać wszystkich samochodów w ramach
                promocji 2008.
                >
                > Pozdrawiam,
    • posraldescu Re: nowe auto 24.01.09, 20:09
      Twoje przygody umacniają tylko przekonanie, że firmy motoryzacyjne muszą
      doświadczyć kryzysu skoro produkują buble powodujące tylko wstręt, zawód i
      obrzydzenie.
    • mjf1 Re: nowe auto 26.01.09, 07:57
      A może coś z innego segmentu, skoro tak Ci zależy na praktyczności ?
      C-Max, C 4 Picasso ? C-Max jest chwalony za ponadprzeciętne
      właściwości układu jezdnego.
    • barabara6 skoda superb 28.01.09, 15:33
      no i w końcu przejechałem się superbem. jestem zaskoczony - na plus. Zawieszenie
      - niemal tak komfortowe jak w C5. Wyciszenie jak w C5. Cup holder niestety w
      podłokietniku. Ale - można dokupić boczne poduszki z tyłu. Zaskoczyła mnie tez
      mozliwość w zasadzie dowolnego złożenia auta (nie chcesz skóry, ale chcesz
      biksenony i czujnik cisnienia w oponach - no problem). Tak jak onegdaj składało
      się francuskie auta - kupujesz to co chcesz (i tylko za to płacisz)
      Bajeranckie otwieranie tylnej szyby - podoba mi się i wydaje sie dość praktyczne.
      Cena - 116 tyś PLN - za auto z silnikiem diesla 170 KM i automatem - cóż, jest
      akceptowalna. Szczególnie że C5 za 110 tyś ma tylko 138 KM
      W salonie sprzedawca powiedział mi, że skoda nie ma limitu kilometrów (chodzi o
      przedłużona gwarancję za ok 3500 zł) Czy to prawda?
      Czy ktoś miał skodę z automatem - jaka jest trwałość(niezawodność) tej skrzyni?
      • frax1 Re: skoda superb 28.01.09, 16:07
        SuperB uważam że jest fajną propozycją, cena też jest normalna. DSG, która oferowana jest z superB jest zdecydowanie najlepszą propozycją na rynku "automatów". Piszę w cudzysłowie bo jest to tak naprawdę dwu sprzęgłowy manual z elektronicznym sterowanie - działa znakomicie. SuperB ma też doskonałe wykończenie co pewnie zauważyłeś i super rozwiązanie klapy, które bardzo zwiększa praktyczność auta. C5 będzie natomiast tańsze, teraz są b.duże promocje, podejrzewam że z 20 tyś rabatu dostaniesz. Fakt faktem, utrata wartości jednak w SuperB będzie mniejsza. O jakiej wersji mówisz Ambition czy Elegance? Elegance jest praktycznie w pełni wyposażona. Dorzuć za asystenta parkowania, przy tak wielkim aucie może czasem się przydać a nie jest chyba zbyt drogi, a i jeszcze jedno - ile osób podróżuje tym autem ?
        Pozdrawiam
        • barabara6 Re: skoda superb 28.01.09, 18:09
          cztery osoby. Zapomniałem o czujniku parkowania z przodu i z tyłu i o
          samosciemniających sie lusterkach w tej cenie
          Wersja nie-elegance - ale z dodatkami (czujniki ciśnienia, klimatronik, radio
          "dotykowe" ale bez nawigacji)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka