h.i.p 21.11.03, 10:42 enjoyment.independent.co.uk/motoring/news_and_features/story.jsp?story=448824 hip: Informacja dla szpaka: słownik jest na onet.pl. pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
von-koza Re: Skoda w UK 21.11.03, 11:02 Hip - to wszystko z powodu tej strasznej biedy w W. Brytanii. :))) Ale spoko - już niedługo po otwarciu granic będą mogli przyjechac do Polski na skasy i zarobić na lepsze od Skody auta :))) Tak poważnie, to szkoda że tępole nawet jeśli słyszeli kiedyś o serwisie Independent (w co wątpię), to i tak nic nie zrozumieją (a tego to jestem pewien). Pozdrawiam von Koza Link Zgłoś
h.i.p Re: Skoda w UK 21.11.03, 11:10 von-koza napisał: > Hip - to wszystko z powodu tej strasznej biedy w W. Brytanii. :))) hip: tak. I wrodzonej głupoty brytyjczyków tudzież zacofania technicznego tamtego kraju i społeczeństwa. A poza tym te brytyjskie debile mają najmniejszą wypadkowość na drogach i najmniejszą ilość śmiertelnych wypadków. Co za barany!! > Tak poważnie, to szkoda że tępole nawet jeśli słyszeli kiedyś o serwisie > Independent (w co wątpię), to i tak nic nie zrozumieją (a tego to jestem > pewien). hip: Bo antyskodowi frustraci zamiast uczyć się języków oblepiają w swoich alfach i p206 szyby workami na śmieci i zastanawiają się jaką by tu pierdziawkę założyć na wydech. pozdrawiam Link Zgłoś
h.i.p wyjaśnienie dla ignorantów 21.11.03, 11:31 Zatem może przetłumaczmy i wyjaśnijmy ignorantom, frustratom antyskodowym to co jest sednem tego artykułu. Otóż artykuł dotyczy rynku brytyjskiego. Badano jaki procent posiadaczy aut zarekomendowałoby swój samochód przyjaciołom. Oto wyniki: Cars that owners would most like to recommend to a friend (% who would recommend)/procent użytkowników którzy zarekomendowali by samochód (a więc są z niego zadowoleni i usatysfakcjonowani jego jakością) : BMW X5 92 Toyota Yaris Verso 92 Skoda Octavia 90 Mazda MX-5 89 Audi TT 88 Jaguar S type 88 Lexus IS200 88 Mini 88 Toyota Yaris 87 Skoda Fabia 86. Cars that owners would least like to recommend to a friend (% who would recommend)/ a ci są niezbyt zadowoleni z tego co posiadają : Citroen Saxo 34 Citroen Xsara 37 Peugeot 106 38 Rover 25 40 Rover 45 42 Mitsubishi Carisma 42 Fiat Punto 44 Vauxhall Omega 49 Land Rover Freelander 49 Ford Galaxy 49 Jak widać citroen, p206 wypadają fatalnie. Brytyjscy użytkownicy uważają to po prostu za gówno. Punto to też badziewie z ich punktu widzenia. Najchętniej poleciliby bmw, yaris verso i octavię, fabia na 10-tym miejscu. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: neutrino Re: wyjaśnienie dla ignorantów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.11.03, 19:16 neutrino: (z piajckim hip! ) nie bardzo hipie(potamie) wiem, gdzie wycztales jakas info nt. tego, jak brytyjczycy "would recommend" p206. w tekscie jest jedynie mowa o p106... I to twoje tlumaczenie... "would recommend" oznacza jedynie "poleciliby". Nie zas, ze sa z niego zadowoleni i usatsfakcjonowani jego jakoscia. Moga nie byc usatysfakcjonowani, jednak miec swiadomosc, ze za posiadana kase to jest optymalne rozwiazanie. Z reguly, jesli cos nie jest razaco do bani, to "polecilibysmy" ro znajomym... Link Zgłoś
h.i.p Re: wyjaśnienie dla ignorantów 24.11.03, 09:02 Gość portalu: neutrino napisał(a): > neutrino: (z piajckim hip! ) > nie bardzo hipie(potamie) wiem, gdzie wycztales jakas info nt. tego, jak > brytyjczycy "would recommend" p206. w tekscie jest jedynie mowa o p106... > I to twoje tlumaczenie... "would recommend" oznacza jedynie "poleciliby". Nie > zas, ze sa z niego zadowoleni i usatsfakcjonowani jego jakoscia. Moga nie byc > usatysfakcjonowani, jednak miec swiadomosc, ze za posiadana kase to jest > optymalne rozwiazanie. Z reguly, jesli cos nie jest razaco do bani, > to "polecilibysmy" ro znajomym... hip: Odnośnie p206 i p106 - moja pomyłka 1 i 2 są na klawiaturze obok siebie więc wklepało się 2 zamiast 1 (tak jak u Ciebie w słowie "wycztałeś" nie wklepało się y. "would recommend" oczywiście znaczy zarekomendowaliby. Ale czy Ty zarekomendowałbyś przyjacielowi (albo nawet znajomemu) zły samochód? Uwzględniając, że w Polsce mamy trochę inną mentalność - być może jest to możliwe... I druga rzecz: punto. To też nie jest drogi samochód - cena porównywalna do fabii, a znalazł się na szarym końcu. Jak wytłumaczysz to, że samochody o podobnej cenie i wielkości mają tak diametralnie różne oceny? Link Zgłoś
Gość: neutrino Re: wyjaśnienie dla ignorantów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.11.03, 18:03 Rozumiem, poniewaz jednak jestem olbrzymim zwolennikiem samochodu p206, ktory bym polecil kazdemu jako moim zdaniem najlepszy w tej klasie, z drugiej zas strony czytajac skode zauwazylem tendencje do krytykowania posiadaczy p206 jako tych pozostajacyhc w opozycji do posiadaczy Fabii, chcialem wyjasnic, czy Twoje slowa sa wynikiem przejezyczenia, czy tez proba wpisania sie w wymieniony powyzej nurt (przyanm - argument, gdyby nei umknal niczyjej uwagi ten drobny blad, bylby bardzo mocny). A odnosnei polecania mam nastepujace stanowisko. Kupujac samochod, definiuje swoje oczekiwania. nastepnie okreslam swoje mozliwosci. To, co kupie, jest wypadkowa powyzszego dzialania. Teraz tak. kupuje sredni samochod, bo taki spelnia moje oczekiwania. A skoro je spelnia, to dlaczego mam go nie polecic innym? Moim zamiarem nie jest udowadnianie, ze skoda jest be. Tego nie wiem, bo nia nie jezdzilem. Uwazam natomiast, ze z takiego rankingu nie mozna wysnuwac wnioskow na temat tego, czy dany samochod jest dobry czy nie. Mozan jedynie powiedziec, ze taki samochod mniej lub bardzije spelnia oczekiwania nabywcow. Przypominam - chcesz kupic sredni samochod, kupujesz sredni samochod, i jest on sredni. Czyli polecilbys go, bo spelnil Twoje oczekiwania. pzdr. neutrino Link Zgłoś
h.i.p Re: wyjaśnienie dla ignorantów 25.11.03, 08:02 Generalnie się zgadzam z tym co napisałeś. Nie jestem krytykiem p206. Brałem go pod uwagę planując kupno samochodu. Ale z kalkulacji i potrzeb wyszło, że dla mnie lepsza będzie w tej chwili skoda. I wszystko. Ten ranking jest oczywiście ciekawostką. Zgadzam się, że nie mozna na tej podstawie wyrokować, który samochód jest dobry, a który nie. I tak jak piszesz - fabia spełnia oczekiwania, a punto nie. Ale zły samochód, awaryjny i byle jaki, raczej oczekiwań spełniać nie będzie. Może w Bangladeszu ale nie w UK. I o tyle, między innymi, fabia jest lepsza od punto. A to już dużo. Co mi po aucie, które mnie zawodzi, nie spełnia oczekiwań, a przyjacielowi mówię: człowieku, nie kupuj tego? pozdr Link Zgłoś
marceli.szpak Re: Skoda w UK 21.11.03, 11:25 Co to znaczy "embarassment"? Cos brzydkiego? Flustrat Marceli Link Zgłoś
h.i.p Re: Skoda w UK 21.11.03, 11:38 marceli.szpak napisał: > Co to znaczy "embarassment"? hip: Słownik jest na onet.pl :) Link Zgłoś
marceli.szpak Re: Skoda w UK 21.11.03, 12:04 h.i.p napisał: > marceli.szpak napisał: > > > Co to znaczy "embarassment"? > > hip: Słownik jest na onet.pl :) Nie radze sobie z Internetem. Powiedz co to znaczy i w jakim kontekscie. Link Zgłoś
h.i.p Re: Skoda w UK 21.11.03, 12:13 marceli.szpak napisał: > Nie radze sobie z Internetem. Powiedz co to znaczy i w jakim kontekscie. hip: To się ucz, zamiast wypisywać bzdury i obrażać ludzi. Link Zgłoś
Gość: Miki Kałmuka nie nauczysz ! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 12:03 Jeszcze kilka lat temu w UK uważali Skodę za badziewie. Na ich wymagającym rynku (toć to zachód) Skoda Favorit to był kiepski samochód (choć i tak bardziej zawansowany od Peloponeza). Po przejęciu Skody przez VW zmieniła się też jakość tych samochodów i nastawienie do nich (w UK i w Polsce). Niestety w naszym polskim zaścianku są "kochajacy inaczej", tacy "samochdowi geje" w postaci szpaków, kanciaków itd., itp., którzy są jak średniowieczni ludzie, którym nie przetłumaczysz, że Ziema jest okrągła, a nie płaska. Mentalność dresa (kłaniają się geje szpaki, kanciaki i inni onaniści - tudzież Mrx obecnie przygładzjący odklejające się worki na śmieci z szyb swojej Tipo-Alfy po 2 crashtestach) nie pozwala zmienić zbyt wąskich horyzontów myślowych zawężanych coraz to nowymi pokładami wazeliny w zadku. Tępota i bezmózgowie nie pozwalają tym typom dostrzec tego, że Świat poszedł do przodu i niektóre produkty też (15 lat temu na takim forum jak to gej szpak ujadałby pewnie na auta japońskie). Jednak większość Polaków potrafi patrzeć trzeźwo i stąd tak dobre wyniki sprzedaży Skody, Toyoty, czy Fiata (chociaż w końcu firma ta przestaje być monopolistą na naszym rynku). A psy łańcuchowe jak ujadały, tak będą dalej szczekać. W końcu debili niegdy nie brakowało. Pozdr Link Zgłoś
von-koza Re: Skoda w UK 21.11.03, 12:04 marceli.szpak napisał: > Co to znaczy "embarassment"? > Cos brzydkiego? > > Flustrat Marceli Marcel, ty chyba lubisz robić z siebie idiotę, popisywać się swoją ignorancją i niewiedzą :))) Jako, że nawet korztając ze słownika nie dasz rady przetłumaczyć tego zdania (tak, Marcel wiem o które ci chodzi), pomogę ci chłopcze: "Sądzę, że klienci posługujący się zmysłem rozsądku przy kupnie samochodu, uświadomili sobie, ze Skody nie są już tymi niskoprestiżowymi samochodami (w tym kontekście - embarrassment), którymi były." Link Zgłoś
h.i.p Re: Skoda w UK 24.11.03, 13:44 www.inside-scotland.co.uk/stirling/observer/motors/skoda.htm hip: Także wybredni i marudni Szkoci nie narzekają na fabię. Oczywiście jazda na piątym biegu po wąskich i krętych górskich drogach Szkocji fabią 1,4 16V nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ale jakoś sobie poradzili częściej zmieniając biegi i stwierdzając, że w fabii "the shift is smooth and positive" :)))) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Skoda w UK IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.03, 14:25 No oczywiście, ja też wyczytałem w 4channel.com, że Fabia to niezły samochód. Ale wg Szpaków, czy Mrx`ów Brytole to buraki (nawet ci z szacownych magazynów motoryzacyjnych). Bo nasi spece od motoryzacji znają się najlepiej na tym co dobre. Inni nie mają racji. Pozdr. Link Zgłoś