Gość: M4b Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: 217.8.168.* 24.11.03, 08:29 Tylko AVENSIS. Poczytaj sobie wątki nt. Laguny II... Załamka. Może Avensis nie jest tak "awangarowy" ale z pewnością bardziej niezawodny, nowocześniejszy i moim zdaniem bardziej prestiżowy. ale coś za coś - na Avensiskę nieźle się naczekasz ... Link Zgłoś
Gość: SEDAN Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 22:05 A W CZYM AVENSIS JEST LEPSZY OD LAGUNY ? Link Zgłoś
Gość: prado Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 22:22 Przeczytaj ostatni Auto moto i sport. Porównanie Mondeo, Laguny i Avensisa. Laguna nie dorasta do obu. (wg AMiS) Link Zgłoś
mejson.e5 Avensis bezpieczniejszy 25.11.03, 00:16 Gość portalu: SEDAN napisał(a): > A W CZYM AVENSIS JEST LEPSZY OD LAGUNY ? Avensis jest bezpieczniejszy, mimo, że drugi crash-test przyznał lagunie tyle samo punktów. Ale dostała je za... urządzenie powiadamiające o nie zapięciu pasów. Mam już takie w lanosie '98 ale wcale nie uważam go za bezpieczne auto. Avensis w podstawowej wersji ma wszystko, co rozsądny kierowca potrzebuje - sześć poduszek, kurtyny, ABS, ESP, klimatyzację, przestronne wnętrze, audio, znakomity układ jezdny i ... jest japoński (technologicznie, bo made in GB). A to oznacza, że nic nie zaskrzypi, nic się nie urwie, wszystko będzie działać, nie tak, jak w europejskim nowym modelu, w którym choroby dziecięce eliminuje się przez pierwsze lata eksploatacji. Japończycy testują nowe modele najpierw u siebie w kraju, a w świat trafiają już sprawdzone autka. Laguna miała szanse już usunąć dziecięce choroby, ale czy wszystkie? Gdyby było mnie stać na auto tej klasy, to nie wahałbym się długo. Pomarzyć można... Mejson Link Zgłoś
greenblack Re: Avensis bezpieczniejszy 25.11.03, 15:57 mejson.e5 napisał: > Gość portalu: SEDAN napisał(a): > > > A W CZYM AVENSIS JEST LEPSZY OD LAGUNY ? > > Avensis jest bezpieczniejszy, mimo, że drugi crash-test przyznał lagunie tyle > samo punktów. Ale dostała je za... urządzenie powiadamiające o nie zapięciu > pasów. Avensis też dostał. > Mam już takie w lanosie '98 ale wcale nie uważam go za bezpieczne auto. > Japończycy testują nowe modele najpierw u > > siebie w kraju, a w świat trafiają już sprawdzone autka. Dotyczy zwłaszcza Avensisa, któtego kilka miesięcy temu zaczęto eksportować do Japonii. Link Zgłoś
Gość: trooper hehehe IP: *.revers.nsm.pl 25.11.03, 16:51 > Avensis jest bezpieczniejszy, mimo, że drugi crash-test przyznał lagunie tyle > samo punktów. Ale dostała je za... urządzenie powiadamiające o nie zapięciu > pasów. 1. Ave też ma punkty za belt-remindery 2. Laguna ma więcej punktów, bo w zderzeniu czołowym dostała 94%, a Avensis 88%. Manekiny w Lagunie są bardziej zielone, tzn. mniej obrażeń / nadmiernych sił i przeciążeń na nie działało. Link Zgłoś
Gość: mgr Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 00:46 Kup Lagunę. Na głupie pytanie, jeszcze głupsza odpowiedź. Link Zgłoś
mic4 Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? 25.11.03, 13:05 Avensis - moim zdaniem nie ma się nad czym zbytnio zastanawiać. Link Zgłoś
Gość: Kugel Kpisz czy o drogę pytasz? IP: 62.181.161.* 25.11.03, 13:09 Chyba że lubisz warsztaty samochodowe, w tej kategorii Laguna II jest niezrównana. Albo prymitywne gadżety, typu karta zamiast kluczyka. Link Zgłoś
stadox Re: Laguna 25.11.03, 13:22 Jesli chodzi o design, bogate wyposażenie, komfort, to Laguna jest bardziej interesująca (IMHO). Niezawodność, spadek wartości przy odsprzedaży - Avensis. I teraz..., jako zwolennik Renault, strzelę sobie samobójczą bramkę - a mianowicie rozmawiałem ostatnio z kims z centrali Renault Polska, m.in. na temat awaryjności Lagun... Niestety w tym przypadku wieść gminna jest zbieżna ze statystykami Renault Polska na tyle, że można juz mówić o dramatycznym spadku sprzedaży Laguny (myslę, że awaryjność to jeden czynnik, a nowe modele konkurencji tj. Toyoty, Hondy, Forda /kosmetyczny restyling/ to drugi powazny powód spadku sprzedaży). Jednym słowem Laguna przestała się sprzedawać pomimo 2 letniej gwarancji oferowanej od wrześia 2003 z możliwoscia przedłuzenia do 4 czy nawet 5 lat. pozdrawiam, Link Zgłoś
Gość: Tomek F. Re: Laguna IP: 195.116.99.* 25.11.03, 13:33 Kupuj to co bardziej ci sie podoba czym lepiej ci sie jechalo na jezdzie probnej. Laguna owszem jest bardziej awaryjna ale czy odczujesz to w nowym aucie? Watpie gdyby miala 100 tys km przebiegu to pewno tak przy nowce raczej nie. Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Laguna IP: *.netia.pl 25.11.03, 14:09 To dokładnie pierwszy i ostatni samochód z tej ankiety: belchatow.eu.org/~topek/fotki/pms/ADAC.jpg Mimo wszystkich "ale" - daje do myślenia. kolumny są przetłumaczone gdzieś w wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=9242292 Link Zgłoś
Gość: hr.ABAL Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.rawicz.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 16:11 1/Zważ,że wszelkie dane o nieawaryjności Avensis dotyczą poprzedniego modelu,ten jest zbyt krótko ,by cos sensownego na ten temat wyrokować. 2/oprócz wątków na temat awaryjnosci Laguny są tez wychwalajace ją pod niebiosa.Dane sprzedaży nadal stawiają Lagunę w czołówce segmentu C/D i to mimo narzekań ze strony pechowców,którym się nie powiodło.Wg. mego szwagra pracującego w Renault ,gros usterek to ta nieszczęsna karta czy czujniki ciśnienia w oponach.Poważne awarie częstością nie odbiegają od konkurencji.Aktualnie kupujący częsciej wybierają ,zamiast gorzej wyposażonych wersji Laguny, dobrze "wypasione" MeganeII, szcz. kombi i to też nieco obniża sprzedaż.Zresztą poszperaj w archiwum ,sam się przejedż każdym z tych modeli i nie polegaj na tym ,co inni mówią.Wiekszosc pechowych egzemplarzy Laguny pochodzi z pierwszego roku produkcji, rozważni ludzie nie kupują samochodów z tego okresu.Ja bym wybrał Lagunę- 4 lata gwarancji za darmo nie dają a autko jest super. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.telia.com 25.11.03, 16:15 Panie Sedan, kuo Pan dla odmiany kombi.Laguny reperowalem,ale Avensisa nie tylko olej i filtry i jezdzi jezdzi i bedziesz Pan czekal na jakas awarie.Pzdr.Michal P.S Glosuje za AvensisII. Link Zgłoś
Gość: Cruelty Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 17:35 Taki wybór, to brak wyboru... Renault to (IMO) złom (2x Espace mnie nauczyło). Nowa Avensis - nawet mi nie mówcie... mam to g### w wersji Executive (brak jedynie skóry i elektr. regulacji siedzeń). Moja opinia? Szajs: piszczące hamulce (do tego hamując powyżej 100km/h słychać wycie jak w starych bębnach), drzwi kierowcy minimalnie poniżej poziomu drzwi pasażera (w lusterku widać załamanie), w środku wszystko trzeszczy (do tego około 3000obr/min główny panel wpada w wibracje), wycieraczki po ~7000 km do wymiany, beznadziejna skrzynia biegów (często trzeba ich "szukać"), nadmierny hałas układu jezdnego (przy dużych prędkościach coś a'la łożyska do wymiany) etc... Jak już wspomniałem samochód ma 7000, a już dwa razy miał szlifowane tarcze, ostatnio założono "podkładki przeciwpiskowe" (to jest jakiś totalny bełkot, w każdym razie nic to nie pomogło), dodatkowo zaraz po odbiorze usuwano liczne usterki (wymiana filtra od klimatyzacji, "opadający sufit", popsuty mechanizm szyberdachu, zepsuty moduł auto-alarmu (zresztą teraz jest i tak źle podpięty), zepsuty moduł telefonu komórkowego (wymienili na nowy... również nie działa tak jak powinien), wymiana wewn. poszycia dachu (było pomarszczone, wymienili na bardziej pomarszczone)). Aaaa, nie wierzcie w cuda że ten silnik 2.0 D4 pali l. Moje obliczenia wskazują na: 12-13l w mieście i 10-11 na trasie. Ogólnie rzecz biorąc to najchętniej bym się tego pozbył i zamienił na Accorda 190KM lub jakieś Mondeo. Link Zgłoś
Gość: Cruelty Ostatnio słyszałem.... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.11.03, 23:58 ... że jeśli chodzi o hamulce to Toyota będzie musiała trochę dołożyć do już sprzedanych Avensis'ów - ponoć wszystkie mają jakąś usterkę, którą trzeba wyeliminować. Mam tylko nadzieję, że nie chodzi o te żałosne "podkładki przeciwpiskowe", które i tak nic nie dają :-( Link Zgłoś
Gość: On Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.be.jnj.com 26.11.03, 09:33 Wersja Executive rozumiem zostala przygotowana specjalnie dla Ciebie? Dla przypomnienia Avensis II wystepuje jako Terra, Sol, Sol Plus, High. No ale kiedy czlowiek dokonuje pomiarow zawieszenia drzwi moze taki szczegol przeoczyc... Dojezdzam wlasnie swoja druga Toyote, obie produkowane przez wyspiarzy, obie przejechaly po okolo 140.000 - nic tylko wymiany oleju, okladzin hamulcowych i zarowek...Zadnych napraw. W przyszlym tygodniu po 5 miesiacach oczekiwania powinnienem odebrac kolejna "Toyke" - AVE II. Sporo chetnych maja na to "g###"... Link Zgłoś
Gość: Cruelty Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 20:26 Kupowałem ten złom w DE, a tam mają SOL oraz EXE. Nie jestem brońboże uprzedzony do marki, wcześniej miałem Landcruisera 90 i dopóki po 99500 nie rozleciała się skrzynia biegów to wszystko było OK... Link Zgłoś
Gość: ra Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 26.11.03, 09:44 Nie złą ścieme walisz. Nie słyszałem o wersji Avesisa Executive. Link Zgłoś
Gość: Cruelty Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 20:27 www.toyota.de Link Zgłoś
Gość: Nemo A od kiedy Avensis ma wersję Executive??? (N/T) IP: *.bakoma.pl / 212.160.148.* 26.11.03, 12:11 Link Zgłoś
Gość: Cruelty Re: A od kiedy Avensis ma wersję Executive??? (N/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.03, 20:27 Od początku, tyle że w Niemczech. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: 5.5R1D* / *.pg.com 25.11.03, 17:47 Weź Accorda. Jest Made in Japan, czyli niezawodny :-) A do tego ładny (choć to kwestia gustu) i dynamiczny. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Commonsense Re: LAGUNA czy AVENSIS II ???? Co warto kupic ? IP: *.localdomain / 193.129.161.* 28.11.03, 13:56 Mam Lagune od pół roku, 16 000 przebieg(Grandtour Privilege 2.2 dci). Żadnych zastrzeżeń a jazda dynamiczna w mieście, poza (do 200/godz) i po polu na wsi. Kiedy znajomy zdecydował się w ramach tego samego limitu ceny na Mondeo popływałem po internecie aby poznać opinie i prawie bałem się wejść tego dnia do mojej laguśki po przeczytaniu opinii - uwaga nie właścicieli Lagun ale "dobrych niemieckich aut". Konkluzja - jazda próbna i wybierz co TOBIE bardziej odpowiada bo to jedyne sensowne kryterium. Link Zgłoś