pitrusza 18.03.09, 15:24 Olej wymienia się na wiosnę? Raczej co x-tyś km lub conajmniej raz w roku. Pora roku nie ma znaczenia. Link Zgłoś Obserwuj wątek
zigzaur Wiosenny przegląd... 18.03.09, 15:35 Akurat OBI od niedawna nie sprzedaje kosmetyków, narzędzi i akcesoriów samochodowych. Link Zgłoś
zigzaur Re: <----------------=-- 18.03.09, 17:08 Może w Nowej Hucie jeszcze nie było akcji przemeblowania i likwidacji branży motoryzacyjnej? W wielu marketach to już miało miejsce. Link Zgłoś
fw20.info Re: Wiosenny przegląd... 18.03.09, 16:37 Olej conajmniej raz w roku powiadasz ? Ja wymieniam NAJCZĘŚCIEJ raz na 2 lata - rocznie robie okolo 20tys. i bynajmniej nie jezdze 10 letnim samochodem... Link Zgłoś
turn1 Wiosenny przegląd... 18.03.09, 16:55 Bzdurny nic nie wnoszący i mało profesjonalny artykuł. Pieprzą głupoty o przewietrzaniu auta czy myciu szyb wewnątrz samochodu. Chyba to jest oczywiste! Co do mycia zakoli to robie to przy każdym myciu samochodu. W zimę powinniśmy myć często samochód wbrew wszechpanującej opinii pseudoznawców. Oczywiscie myjemy tylko wtedy kiedy bedziemy mieli możliwośc wysuszenia auta. W sumie podliczając nieduzy wydatek na wiosne około 1000zł, wiec jeśli masz dwa auta to 2000zł:) milutko i tanio:) Co do wymiany płynów to wymieniamy je wtedy gdy zachodzi taka potrzeba, czasami nawet w połowie zimy. Opony zimowe wymieniamy na letnie wtedy gdy temperatura przekroczy 6 stopni i gdy wszystko wskazuje że przez najbliższe pół roku temperatura będzie powyżej 6 stopni Celcjusza. Zaprawek lakierskich lepiej samemu nie robić, no chyba że ktoś sie zna na tym i wie gdzie kupić specjalne lakiery czy pasty polerskie. Uszczelki o których nie wspomniano. Mało kto wie że trzeba je konserwować od dwóch do czterech razy w roku. Najważniejsze w polskich warunkach jest sprawdzanie zawieszenia co pół roku conajmniej! Link Zgłoś
extrafresh Re: Wiosenny przegląd... 18.03.09, 17:27 turn1 - nie zapomnij włożyć kapelusza jak wsiadasz do swojej Fabii! Link Zgłoś
turn1 Re: Wiosenny przegląd... 18.03.09, 17:42 extrafresh napisał: > turn1 - nie zapomnij włożyć kapelusza jak wsiadasz do swojej Fabii! > Jesli już to jeżdże syreną 105 Zastanawiałem sie po co ty masz głowę ...czasami deszcz pada w tej strefie klimetycznej i zapewne potrzebna jest ci po to aby do szyi ci nie padało... Sprawdź zbieznośc extrafresh i wiecej nie sprowadzaj złomów z Niemiec Link Zgłoś
q-ku a ta piana na trawie to jest ekologia taka? 18.03.09, 17:03 przz takie mycie jest nielegalne, woda z detergentami wsiąka w ziemię po to sa myjnie i oczyszczalnie scieków pszepana Autora Link Zgłoś
anders76 Wiosenny przegląd... 18.03.09, 17:07 Praktyczniej jest dokupic obrecze i nie wymieniac opon z nowymi wywazeniami co trzeba robic na warsztacie, tylko samemu wymieniac kola. A jak juz kolo zdjete to kontrola wykadzin hamulcowych bo dobrze widac. Myc samochod tylko zimna woda, oszczedza lakier. Link Zgłoś
davy Olej w skrzyni biegów 18.03.09, 17:24 A czy ktoś z Was wymienia(ł) olej w skrzyni biegów? W książce mam napisane co 120,000 km a ja właśnie mam 118,000 i się zastanawiam czy rzeczywiście jest to niezbędne. Link Zgłoś
pafni Re: Olej w skrzyni biegów 18.03.09, 17:34 davy napisał: > A czy ktoś z Was wymienia(ł) olej w skrzyni biegów? W książce mam napisane co > 120,000 km a ja właśnie mam 118,000 i się zastanawiam czy rzeczywiście jest to > niezbędne. Jak masz tak napisane to wymień, olej tańszy niż skrzynia! Link Zgłoś
pafni Moje auto 18.03.09, 17:36 Olej zmieniac co 8-10 tys. przebiegu. Mycie myjką jest zabronione i mozna mandat zapłacic. Zakonserwowac uszczeli, sprawdzic układ elektryczny, nasmarowac przkaźniki i heja! Link Zgłoś
o0o0o0 Re: Moje auto 18.03.09, 19:06 A ja nie mam zamiaru zmieniać oleju bo to nie ma sensu w nowoczesnych silnikach. Najlepszym smarowidłem jest sadza, nie olej. Link Zgłoś
fw20.info Re: Moje auto 19.03.09, 11:20 > Olej zmieniac co 8-10 tys. przebiegu. hehe, heheheh... dobre. zwlaszcza nowoczesne, pelne syntetyki wymieniac co 8 tys. km !!! tym czesciej jak jezdzisz autostradami ! czyli - podsumowujac - do rzymu i z powrotem i wymien olej ! powodzenia ! Link Zgłoś
michallg Re: Moje auto 20.03.09, 16:47 fw20.info napisał: > > Olej zmieniac co 8-10 tys. przebiegu. > > hehe, > heheheh... dobre. > zwlaszcza nowoczesne, pelne syntetyki wymieniac co 8 tys. km !!! > tym czesciej jak jezdzisz autostradami ! > czyli - podsumowujac - do rzymu i z powrotem i wymien olej ! > powodzenia ! > mało rozgarnięty jesteś.... Link Zgłoś
trombozuh Kompletne bzdury... - poczytajcie! 18.03.09, 17:53 Wymiana oleju jest konieczna co roku, bo w przeciwnym wypadku koncerny produkujące olej będą bankrutować. I to jest jedyny powód, dla którego tak często trzeba zmieniać olej. A mówię to nie ja, tylko wieloletni dyrektor holenderskiego oddziału firmy Castrol... www.wysokieobroty.pl/auto/1,48297,5414038,Wymiana_oleju_szkodzi_silnikowi_.html Link Zgłoś
kudlatynaklacie Re: Kompletne bzdury... - poczytajcie! 18.03.09, 18:02 Ale doczytałeś do końca, prawda? :) Link Zgłoś
trombozuh Doczytałem, i co z tego? 18.03.09, 18:10 Mam wymieniać olej, bo jakiś pan Jałocha mówi, że trzeba, bo on się zna? To się robi zupełnie inaczej - bada się auta w których wymieniano olej co rok, i takie, gdzie wymieniano olej co 5 lat. I nie kilka, tylko kilkaset takich i kilkaset takcih. I ocenia się, czy faktycznie częściej były awarie w tych drugich. Sęk w tym, że wyników takich badań nie ma. Nie dlatego, że nikt ich nie przeprowadził - ale dlatego, że przeprowadził, i kupa. Okazało się że częsta wymiana nic nie daje. Gdyby miało być inaczej, koncerny wrzeszczałyby o tym na prawo i lewo, zmuszałyby do wymian co 500 km. Ale nic z tego. Obecne oleje syntetyczne są już tak wyśrubowane, że przy normalnej nie-sportowej jeździe zwykłym samochodem można śmiało jechać bez wymiany 100000 km i nic się nie stanie. Link Zgłoś
pitrusza Zapytaj się mechanika 19.03.09, 08:00 Jak wygląda zużycie silnika, w którym olej się wymienia co 5 lat. Link Zgłoś
mieciutka_podusia Wiosenny przegląd... 18.03.09, 18:22 "To druga skrajność i też nienajlepsze wyjście." BŁĘDY ORTOGRAFICZNE W PIERWSZYCH ZDANIACH ARTYKUŁU!!! Wstyd!!! "nie" ze stopniem wyższym i najwyższym przymiotników piszemy ROZDZIELNIE! Link Zgłoś
godeep Prośba... 18.03.09, 18:49 Mam ogromną prośbę. Czy mógłby mi ktoś z Państwa króciutko (najlepiej w dwóch, trzech zdaniach) streścić ten artykuł, ponieważ nie chce mi się czytać? Z góry serdecznie dziękuję. Link Zgłoś
o0o0o0 Re: Prośba... 18.03.09, 19:02 To jest artykuł dla posiadaczy dewoo tico i cinquecento lub ewentualnie poloneza... Generalnie przeczyść se klemy... i umyj podwozie karcherem na działce. Można też posprzątać sierść kundla z tylnich siedzeń. Link Zgłoś
pafni Re: Prośba... 18.03.09, 19:28 o0o0o0 napisał: > To jest artykuł dla posiadaczy dewoo tico i cinquecento lub ewentualnie polonez > a... > Generalnie przeczyść se klemy... i umyj podwozie karcherem na działce. > Można też posprzątać sierść kundla z tylnich siedzeń. a co ty chcesz od tico? Link Zgłoś
o0o0o0 Re: Prośba... 18.03.09, 21:14 Tico jest wyrobem samochodopodobnym, który przeżyje wszystko co niedzielny kierowca mu zaproponuje... Podobnie jest z CC, Polonezem, golfem II. To są konstrukcje tak proste, że popsuć można je tylko zderzając z ciężkimi przedmiotami. Link Zgłoś
trg Taaa...Przeczyszcze klemy i już nigdzie nie pojadę 18.03.09, 19:34 To mogłem robić w Polonezie, czy CC. W obecnie posiadanym przeze mnie (współczesnym) samochodzie po czyszczeniu klem siadłaby mi elektronika i tak skończyłyby się wiosenne porządki. Link Zgłoś
rtd5rtd Kobiety mechanicy, Faceci Nianczacy dzieci w domu! 18.03.09, 20:21 W tedy polska osiagnie sukces gospodarczy i wszyscy bedziemy bogaci... Link Zgłoś
turrek Wiosenny przegląd... 18.03.09, 22:32 Wykładziny nasiąknięte wodą... Czasem widać takich matołów z zaparowanymi szybami, nawet w autach z klimą. Nawet samochód parkujący pod chmurką może być suchuteńki w środku przy ciągle padającym mokrym śniegu. trzeba tylko pomyśleć i włożyc minimum wysiłku.Papierowe wydania gazet codziennych mają wtedy swoje drugie życie. Link Zgłoś
bartosz-nawrocki Wiosenny przegląd... 18.03.09, 23:03 A ja latam trabantem... i na nic mi takie tłumaczenia... Link Zgłoś
annahartmann Wiosenny przegląd... 19.03.09, 08:01 Najlepiej zlecić to fachowcom. Przy czym niekoniecznie w ASO - tam jest drogo ! Mieszkańcom Sosnowca ,Katowic i okolicznych miast polecam wizytę na profesjonalnej myjni : www.myjnia.tk Link Zgłoś