Gość: Kayo IP: 195.117.241.* 04.12.03, 10:02 gdzie umieścić czujnik termometru zewnętrzy tak żeby nie miał na niego wpływ pędu powietrza zimą, żeby to miejsce było neutralne a jednocześnie dawało miarodajny pomiar stopni C Link Zgłoś Obserwuj wątek
staruch5 Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 10:31 tak, to nie jest proste. Odradzam w lusterku, odradzam pod spodem z tylu - jednak troche klamie powiew cieplego poiwetrza z silnika. Ja w koncu zamontowalem z przodu po spodem. Dynda sobie pare cm pod podwoziem. Nie wiem, gdzie montuja fabryki. Chetnie sie dowiem. Ja jestem maniakem termometrowym. teraz kupilem (do domu) taki radiowy- bezprzewodowy. mam do niego magnes i pobawie sie nim troche w trasie - zamontuje go gdzies pod autem i przetyestuje rozne miejsca Link Zgłoś
kierowiec1 Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 10:42 Gość portalu: Kayo napisał(a): > gdzie umieścić czujnik termometru zewnętrzy tak żeby nie miał na niego wpływ > pędu powietrza zimą, Maksymalny wplyw pedu powietrza to najbardziej miarodajny pomiar temperatury powietrza na zewnatrz samochodu. Termometr sie nie poci jak czlowiek, wiec i predkosc przeplywu powietrza wokol czujnika (w poddzwiekowym zakresie predkosci) nie falszuje wyniku, a zmniejsza falszujace wplywy przewodnictwa cieplnego i promieniowania od rozgrzanych czesci samochodu. > żeby to miejsce było neutralne a jednocześnie dawało > miarodajny pomiar stopni C Miedzy przednim zderzakiem a nadwoziem, z dala od swiatel, chlodnicy i przewodow cieczy chlodzacej. Pozdr. K. Link Zgłoś
staruch5 Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 10:49 ojej Kierowiec masz racje. Ja tego tak nie zrozumialem. Myslalem, ze Kayo chodzi o brak wplywu pedu CIEPLEGO powietrza z silnika. Tak, wsrod ludzi panuje to przekonanie, ze temperatura zalezy od szybkosci przeplywajacego powietrza. To nasze dwoswiadzcenia np. z jazdy motocyklem. Tylko, ze my to stabilizowany grzejnik, a nie termometr. Ja napisalem, ze mi dynda z przodu(!). Dodam, zeby nie pakowac go (termometra) do zderzaka. na psotoju tam moze byc cieplej niz naprawde. Link Zgłoś
Gość: Doki Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 04.12.03, 11:22 Termometr sie nie poci, ale zdarzaja sie opady atmosferyczne. Nad sama droga jednak niedobrze- tam temperatura jest wyzsza w sloneczne dni. W ogole warto poszukac miejsca, ktorego slonce nie nagrzeje. Chyba najprostsze miejsce to chwyt zimnego powietrza do nagrzewnicy. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.telia.com 04.12.03, 11:28 Widzialem wiele czujnikow zamontowanych pod samochodem i kierowiec ma racje wiekszosc byla pomiedzy spoilerem w przednim zderzaku a nadwoziem.Pzdr.Michal Link Zgłoś
staruch5 Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 11:31 no to dodajmy jeszcze - po co nam ta temperatura. 1. Bo lubimy wiedziec. 2. bo chcemy wiedziec, czy juz jest slisko (lod), czy jeszcze nie. i tu jest taki problem, ze tej pewnosci nigdy nie bedzie. A) temperatura jezdni rozni sie od temperatury powietrza nad jezdnia nawet o kilka stopni (w rozne strony) B)temperatura moze sie roznic o pare stopni (1-3) na obszarze kilkuset metrow (np. las) i nasz termometr nie zdazy nam jeszcze tego pokazac. C) dokladnosc termometru moze byc okolo 1 stopnia Dlatego jazda bardzo szybka w zimie, bo na termometrze jest jeszcze +1C (a nie - 1C), to wielki blad. Pzdr. Link Zgłoś
takiataki Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 11:27 Miałem kiedyś taki termometr i taki problem, którego nie rozwiązałem. Umieszczałem czujnik w progu, w nadkolu, za zderzakiem i problem jest cały czas ten sam: w ruchu miejskim na czujnik odziaływuje temperatura silnika. Myślę, że rozwiązaniem byłoby umieszczenie czujnika z tyłu samochodu (np. za tylnym zderzakiem) - przewód moejgo czujnika był jednak za krótki, a wkrótce zmieniłem samochód. Link Zgłoś
staruch5 Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 11:33 tak, u mnie tez. W ruchu miejskim, postoj, korek zawyza mi sie odczyt nawet o 3 stopnie. Ale wtedy mi jest malo potrzebny termometr. Potzrebny mi jest na trasie, a tam pokazuje w miare dobrze. Link Zgłoś
Gość: Nicola Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.tf.uni-kiel.de 04.12.03, 13:04 Przykladowo w AR156 czujnik temperatury znajduje sie pod prawym lusterkiem. Link Zgłoś
Gość: pioter Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 13:57 Przeważnie jest montowany w rogu przednigo zderzaka (np. przy końcu podłużnicy). Obecnie w moim X-Trailu czujnik jest zamontowany pod kratką wlotu powietrza do układu wentylacji (dolna krawędź szyby czołowej). Osobiscie wolę to pierwsze rozwiązanie - bo dla mnie istotniejsza jest temperatura przy nawierzchni jezdni niż za komorą silnika. Link Zgłoś
Gość: Kayo Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 15:52 mi się też wydawało że w tylnej części auta będzie dobrze ale musi być na tyle nisko żeby powietrze opływające auto pod wpływem pędu nie rozgrzewało bo to znaczy jakać część powietrza idąca korytarzem pod autem i nad autem zabiera jakieś ilości ciepłego powietrza z energii oddawanej przez silnik, a tu chodzi właśnie o temperaturę przy ziemi więc może w środkowej części tylnego zawieszenia z dala od wydechu ?? w jakimś zagłębieniu ... chmm jeszcze pomyślę ale dzięki za wszystkie sugestie pozdrawiam wszystkich Link Zgłoś
Gość: hot Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.acn.pl 04.12.03, 23:37 Umiescilem w otworze przedniego spoilera i jest to chyba jedyne dobre miejsce biorac pod uwage, ze termometr ma ostrzegac o oblodzeniu nawierzchni. U mnie dzialal b. dobrze. Pokazywal ok. zera stopni dokladnie gdy zamarzala nawierzchnia. Wyniki byly zafalszowane tylko na postoju (max o 5 st. w gore) i moze w czasie wolnej jazdy w korku. Montowanie z tylu nie jest chyba dobre, bo spod samochodu wylatuje cieple powietrze z komory silnika (silnik chlodzony jest przeciez nie tylko ciecza ale i pedem powietrza) no i z ukladu wydechowego. Przy szybkiej jezdzie na rufie tworzy sie podcisnienie i cieple powietrze omiata tyl samochodu. Link Zgłoś
mejson.e5 Na dwa sposoby 05.12.03, 00:44 Mam dwa sprawdzone miejsca na czujnik: pod chlapaczem przedniego koła - guma przyciska do nadkola, lub w dolnym zagłębieniu przedniego błotnika - w lanosie daje się wsunąć po progu przy otwartych drzwiach. Uwagi te same, co kolegów - na trasie OK, w korkach 2-4 stopnie podskakuje. Bardzo przydatne ustrojstwo... Mejson Link Zgłoś