Dodaj do ulubionych

gdzie termometr zewnętrzny

IP: 195.117.241.* 04.12.03, 10:02
gdzie umieścić czujnik termometru zewnętrzy tak żeby nie miał na niego wpływ
pędu powietrza zimą, żeby to miejsce było neutralne a jednocześnie dawało
miarodajny pomiar stopni C
Obserwuj wątek
    • staruch5 Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 10:31
      tak, to nie jest proste.
      Odradzam w lusterku, odradzam pod spodem z tylu - jednak troche klamie powiew
      cieplego poiwetrza z silnika.
      Ja w koncu zamontowalem z przodu po spodem. Dynda sobie pare cm pod podwoziem.
      Nie wiem, gdzie montuja fabryki. Chetnie sie dowiem.
      Ja jestem maniakem termometrowym. teraz kupilem (do domu) taki radiowy-
      bezprzewodowy. mam do niego magnes i pobawie sie nim troche w trasie -
      zamontuje go gdzies pod autem i przetyestuje rozne miejsca
    • kierowiec1 Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 10:42
      Gość portalu: Kayo napisał(a):

> gdzie umieścić czujnik termometru zewnętrzy tak żeby nie miał na niego wpływ
      > pędu powietrza zimą,

Maksymalny wplyw pedu powietrza to najbardziej miarodajny pomiar temperatury
      powietrza na zewnatrz samochodu.

Termometr sie nie poci jak czlowiek, wiec i predkosc przeplywu powietrza wokol
      czujnika (w poddzwiekowym zakresie predkosci) nie falszuje wyniku, a zmniejsza
      falszujace wplywy przewodnictwa cieplnego i promieniowania od rozgrzanych
      czesci samochodu.

> żeby to miejsce było neutralne a jednocześnie dawało
      > miarodajny pomiar stopni C

Miedzy przednim zderzakiem a nadwoziem, z dala od swiatel, chlodnicy i
      przewodow cieczy chlodzacej.

Pozdr.

K.
      • staruch5 Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 10:49
        ojej Kierowiec masz racje. Ja tego tak nie zrozumialem. Myslalem, ze Kayo
        chodzi o brak wplywu pedu CIEPLEGO powietrza z silnika.
        Tak, wsrod ludzi panuje to przekonanie, ze temperatura zalezy od szybkosci
        przeplywajacego powietrza. To nasze dwoswiadzcenia np. z jazdy motocyklem.
        Tylko, ze my to stabilizowany grzejnik, a nie termometr.
        Ja napisalem, ze mi dynda z przodu(!). Dodam, zeby nie pakowac go (termometra)
        do zderzaka. na psotoju tam moze byc cieplej niz naprawde.
      • Gość: Doki Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 04.12.03, 11:22
        Termometr sie nie poci, ale zdarzaja sie opady atmosferyczne. Nad sama droga
        jednak niedobrze- tam temperatura jest wyzsza w sloneczne dni. W ogole warto
        poszukac miejsca, ktorego slonce nie nagrzeje.

Chyba najprostsze miejsce to chwyt zimnego powietrza do nagrzewnicy.
        • Gość: Michal Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.telia.com 04.12.03, 11:28
          Widzialem wiele czujnikow zamontowanych pod samochodem i kierowiec ma racje
          wiekszosc byla pomiedzy spoilerem w przednim zderzaku a nadwoziem.Pzdr.Michal
        • staruch5 Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 11:31
          no to dodajmy jeszcze - po co nam ta temperatura.
          1. Bo lubimy wiedziec.
          2. bo chcemy wiedziec, czy juz jest slisko (lod), czy jeszcze nie. i tu jest
          taki problem, ze tej pewnosci nigdy nie bedzie.

A) temperatura jezdni rozni sie od temperatury powietrza nad jezdnia nawet o
          kilka stopni (w rozne strony)
          B)temperatura moze sie roznic o pare stopni (1-3) na obszarze kilkuset metrow
          (np. las) i nasz termometr nie zdazy nam jeszcze tego pokazac.
          C) dokladnosc termometru moze byc okolo 1 stopnia

Dlatego jazda bardzo szybka w zimie, bo na termometrze jest jeszcze +1C (a nie -
          1C), to wielki blad.
          Pzdr.
    • takiataki Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 11:27
      Miałem kiedyś taki termometr i taki problem, którego nie rozwiązałem.
      Umieszczałem czujnik w progu, w nadkolu, za zderzakiem i problem jest cały czas
      ten sam: w ruchu miejskim na czujnik odziaływuje temperatura silnika. Myślę, że
      rozwiązaniem byłoby umieszczenie czujnika z tyłu samochodu (np. za tylnym
      zderzakiem) - przewód moejgo czujnika był jednak za krótki, a wkrótce zmieniłem
      samochód.
      • staruch5 Re: gdzie termometr zewnętrzny 04.12.03, 11:33
        tak, u mnie tez.
        W ruchu miejskim, postoj, korek zawyza mi sie odczyt nawet o 3 stopnie. Ale
        wtedy mi jest malo potrzebny termometr. Potzrebny mi jest na trasie, a tam
        pokazuje w miare dobrze.
    • Gość: Nicola Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.tf.uni-kiel.de 04.12.03, 13:04
      Przykladowo w AR156 czujnik temperatury znajduje sie pod prawym lusterkiem.
    • Gość: pioter Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 13:57
      Przeważnie jest montowany w rogu przednigo zderzaka (np. przy końcu
      podłużnicy). Obecnie w moim X-Trailu czujnik jest zamontowany pod kratką wlotu
      powietrza do układu wentylacji (dolna krawędź szyby czołowej). Osobiscie wolę
      to pierwsze rozwiązanie - bo dla mnie istotniejsza jest temperatura przy
      nawierzchni jezdni niż za komorą silnika.
      • Gość: Kayo Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 15:52
        mi się też wydawało że w tylnej części auta będzie dobrze ale musi być na tyle
        nisko żeby powietrze opływające auto pod wpływem pędu nie rozgrzewało bo to
        znaczy jakać część powietrza idąca korytarzem pod autem i nad autem zabiera
        jakieś ilości ciepłego powietrza z energii oddawanej przez silnik, a tu chodzi
        właśnie o temperaturę przy ziemi więc może w środkowej części tylnego
        zawieszenia z dala od wydechu ?? w jakimś zagłębieniu ... chmm jeszcze pomyślę
        ale dzięki za wszystkie sugestie pozdrawiam wszystkich
    • Gość: hot Re: gdzie termometr zewnętrzny IP: *.acn.pl 04.12.03, 23:37
      Umiescilem w otworze przedniego spoilera i jest to chyba jedyne dobre miejsce
      biorac pod uwage, ze termometr ma ostrzegac o oblodzeniu nawierzchni. U mnie
      dzialal b. dobrze. Pokazywal ok. zera stopni dokladnie gdy zamarzala
      nawierzchnia. Wyniki byly zafalszowane tylko na postoju (max o 5 st. w gore) i
      moze w czasie wolnej jazdy w korku.

Montowanie z tylu nie jest chyba dobre, bo spod samochodu wylatuje cieple
      powietrze z komory silnika (silnik chlodzony jest przeciez nie tylko ciecza
      ale i pedem powietrza) no i z ukladu wydechowego. Przy szybkiej jezdzie na
      rufie tworzy sie podcisnienie i cieple powietrze omiata tyl samochodu.
    • mejson.e5 Na dwa sposoby 05.12.03, 00:44
      Mam dwa sprawdzone miejsca na czujnik: pod chlapaczem przedniego koła - guma
      przyciska do nadkola, lub w dolnym zagłębieniu przedniego błotnika - w lanosie
      daje się wsunąć po progu przy otwartych drzwiach.
      Uwagi te same, co kolegów - na trasie OK, w korkach 2-4 stopnie podskakuje.

Bardzo przydatne ustrojstwo...

Mejson
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka