Dodaj do ulubionych

RenaultMegane-pasek rozrządu

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 14:09
Mam RenaultMegane1.4 16V przebieg 80tys, rok1999 – czy powinienem już zmienić
pasek rozrządu, czy mogę jeszcze pojeździć? Czy paski w Renault odznaczają
się większą zawodnością niż inne marki czy wręcz przeciwnie? Proszę o opinie
szczególnie właścicieli tej marki. Gdzie najlepiej to zrobić? Byłem w
serwisie Renault, gdzie miły pan poinformował mnie, że taka wymiana
kosztowałaby mnie (wymiana paska, rolek, napinacza) ... 950zł!! Tam więc na
pewno nie pójdę! A gdzie mam iść? Do zwykłego warsztatu „pana Kowalskiego”?
Ile ze mnie zedrą? Czy w warsztacie mogą obiektywnie stwierdzić czy pasek
jest już zużyty? Ile kosztował was ten interes (zwracam się do właścicieli
Meganek). Dzięki za każdą informację
Obserwuj wątek
    • Gość: Nieznany Re: RenaultMegane-pasek rozrządu IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.pl 06.12.03, 20:04
      Najlepiej zajrzeć do instrukcji,tam na pewno jest podany przebieg.
      W tego typu samochodach wynosi on 90-120 tys km lub ok. 5 lat eksploatacji.
      Paski jak każda część gumowa podlega starzeniu i stąd okres wymiany.
      Nie znaczy to jednak,że każdy pasek wytrzyma taki przebieg, jak i to, że na
      pewno urwie się przed osiągnięciem podanego przebiegu.
      • Gość: MIKOŁAJ{ Re: RenaultMegane-pasek rozrządu IP: *.chello.pl 06.12.03, 20:30
        SYNU-żyj zgodnie z przykazaniami.Stosuj je i szanuj./Szczególnie 5 KOSCIELNE/,a
        pasek wymień .będziesz spał spokojnie.Jeśli się wachasz,dowiedz sie jaka jest
        cena naprawy silnika po jego zerwaniu
        I pamiętaj jutro niedziela .Życzę samych milych motoryzacyjnych doznań.
        Do usłyszenia za rok.
    • Gość: ARAFAT Re: RenaultMegane-pasek rozrządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 20:05
      Paski rozrzadu w megane sa srednich lotow. Producent mowi o 5 latach max lub
      chyba 120 tys. Mnostwo paskow siada juz po 90 tys km. JA wymienilem na 80 tys.
      Wymien a bedziesz spal spokojnie. W dobrych serwisach wymieniaj a tak na 85
      tys km. Zrob ta usluge w serwisie. Postaraj sie potargowac albo pojdz do
      innego dealera.

Pozdrawiam ARAFAT
      • Gość: ARAFAT Re: RenaultMegane-pasek rozrządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 20:07
        Szczegolnie warto wymienic jak ktos jezdzi na obrotach. Naprawa zaworow itp.
        nie jest tania ani korzystna dla silnika *planowanie glowicy
        • greenblack Re: RenaultMegane-pasek rozrządu 06.12.03, 20:16
          Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Szczegolnie warto wymienic jak ktos jezdzi na obrotach.

Na jakich obrotach?
          • Gość: Waldman Re: RenaultMegane-pasek rozrządu IP: *.ska01.telsat.wroc.pl 06.12.03, 22:17
            > > Szczegolnie warto wymienic jak ktos jezdzi na obrotach.
            >
            > Na jakich obrotach?

Wysokich kolego, wysokich.
            • greenblack Re: RenaultMegane-pasek rozrządu 07.12.03, 09:47
              To raczej za niskie obroty katują pasek.
              • Gość: Kierowiec Ani jedno, ani drugie IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 07.12.03, 12:16
                greenblack napisał:

> To raczej za niskie obroty katują pasek.

Ani stale wysokie, ani stale niskie obroty nie obciazaja paska ponad zalozone
                granice. Natomiast styl jazdy sportowy inaczej, z zbednymi gwaltownymi skokami
                obrotow (ekstremalny przyklad w watku "Silnik szarpie"), np. powodowanymi
                gwaltowna redukcja bez wyrownania obrotow owszem.

POzdr.

K.
                • greenblack Re: Ani jedno, ani drugie 07.12.03, 12:25
                  Znowu odwołam się do analogii rowerowej. Sprawdź, kiedy istnieje większe
                  obciążenie łańcucha: podczas pedałowania z dużą prędkością obrotową czy podczas
                  stawania na pedałach i jazdy z mała prędkością obrotową pod górę?

Pozdrawiam

• Gość: Kierowiec Re: Ani jedno, ani drugie IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 07.12.03, 12:30
                    greenblack napisał:

> Znowu odwołam się do analogii rowerowej. Sprawdź, kiedy istnieje większe
                    > obciążenie łańcucha: podczas pedałowania z dużą prędkością obrotową czy
                    podczas
                    >
                    > stawania na pedałach i jazdy z mała prędkością obrotową pod górę?

Analogia nietrafiona, bo napiecie paska rozrzadu w stanach stacjonarnych (przy
                    stalych obrotach) jest proporcjonalne do obrotow, a nie do glebokosci
                    wcisniecia gazu.

A uzupelniajac moja wczesniejsza wypowiedz, to wlasciwym zabojca jest nie
                    sposob jazdy, a najczesciej wadliwy napinacz i prowadzenie paska :-)

Sposobem eksploatacji m ozna co najwyzej ujawnic szkody stworzone napinaczem.

Pozdr.

K.
    • Gość: erich Re: RenaultMegane-pasek rozrządu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 21:48
      W instrukcji mojego Megane pisze zeby wymienic po 120 tys. ja wymienilem po
      110. Zrobil mi to kuzyn ktory prowadzi warsztat i kosztowalo mnie to 350 zl.
    • 2pstragi Re: RenaultMegane-pasek rozrządu 06.12.03, 22:29
      Witaj!
      Ja wymieniałem przy 120tys. Części kupiłem w hurtowni, pasek wymieniałem w
      sprawdzonym serwisie (nie autoryzowanym oczywiści) koszt ok 300zł z robocizną.
      Zaraz potem siadła pompa wodna, ponoć to normalne pompa ok 140zł.
      Pozdrawiam.
    • n0ras Re: RenaultMegane-pasek rozrządu 08.12.03, 13:05
      Przy 80 kkm nie ryzykowałbym dalszej eksploatacji. Silnik 16v jest na pewno
      "kolizyjny", więc zerwanie się paska na 100% skończy się spotkaniem tłoka
      (tłoków) z zaworami (pytanie tylko ile zostanie uszkodzonych). Naprawa po takim
      zdarzeniu zacznie się od 2-3 tys. zł.
      Paski powinno się wymieniać co 60 kkm, ale niektórzy producenci przenieśli tą
      wymianę na pow. 100 kkm, żeby uniknąć tej wymiany w czasie gwarancji - część
      pasków co prawda strzela, ale to i tak się opłaca (im).
      Na wymianie nie oszczędzaj - jeśli by to było po 60 kkm - możnaby zostawić
      rolki, napinacz, i pompę wody. Natomiast teraz to bez sensu - wymienisz tylko
      pasek, za chwilę zaczną się problemy z pompą wody i po raz 2-gi zapłacisz za
      robociznę, no i pasek (nie wolno go 2-gi raz napinać).
      Mnie taka wymiana (ale w Espero) kosztowała ok. 900 zł, ale doszła do tego
      pompa wspomagania za 400 zł, więc 950 to trochę dużo, ale na wydatek ok. 600 zł
      się przygotuj.
      Jeśli masz zaufanego mechanika - zleć mu to, przypadkowemu mechanikowi - raczej
      nie, bo można to spierniczyć.
    • robox Re: RenaultMegane-pasek rozrządu 08.12.03, 13:10
      Z doświadczenia na meganie 1.6 16v, pasek wymieniony po 90 kkm i wszystko w
      porządku, części kupione u importera a wymiana 150 zeta u znajomego mechaniora,
      aha z tą pompą wodną to prawda trzeba ją sprawdzić.
      • niki27 Re: RenaultMegane-pasek rozrządu 08.12.03, 14:56
        Wszyscy właściciele renówek mi znani (oraz ja sam) namawiają na zmianę
        wczesniejszą, w okolicach 80 kkm.
        Mój znajomy z pracy ostatnio poskąpił (w Alfie-Romeo) no i dwa tygidnie temu
        miał kłopot, pasek strzelił, a zawory poszły się pie...ć z tłokami. 3 tys.
        złotych - a i to nie w ASO...
        Zmieniaj pasek, nie czekaj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka