Gość: ja Re: Seat Cordoba IP: 91.145.135.* 01.01.10, 15:28 żadnych plusów ? żałosny artykuł. Link Zgłoś
Gość: ko Re: Seat Cordoba IP: 188.33.121.* 02.01.10, 13:04 Glupoty, przynajmniej u mnie w cordobie 99r 1.6 100km 70000 km przebiegu , nic z tego sie nie sprawdza. Link Zgłoś
Gość: Pil Re: Seat Cordoba IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.01.10, 11:04 Miałem przez rok Cordobe z 1993 czyli model z premiery z silnikiem 1,6. Świetne auto! Bardzo dynamiczne w mieście, po za miastem już gorzej. Czasami elektryczny przycisk od szyb pasażera nie załączał, ale jak na auto z 200tyś przebiegu, silnik działał zawsze i bezproblemowo. Sprzedałem i gdyż auto za dużo troche paliło, za to kupiłem ibize 2000 i nie zamierzam się z nią rozstawać jaki z ta marką. Link Zgłoś
Gość: jakuza Re: Seat Cordoba IP: *.stat.gov.pl 04.01.10, 11:09 jakis kretyn pisal ten artykul Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Seat Cordoba IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.10, 20:31 A ja niestety potwierdzam większość tych bolączek.... :( Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Seat Cordoba IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.10, 20:39 Przebieg 260tys: 2x wymieniona (1x szlif przed instalacją LPG) głowica, 1x skrzynia. Woda - oj leje się. Plastiki skrzypią. Obroty falują - ale to wina kiepskiego LPG w PL (co min. 5tyś trzeba filtry wymieniać - porażka - strasznie na to uczulony). LPG od 120tyś. Skrzynia - owszem - zaczynają być problemy z 1, pierwsza rozsypała się kompletnie wcześniej nie dając oznak że coś nie tak.... Z silnika niestety za dużo nie da się wycisnąć...no ale w moim przypadku to 60KM więc jak na kombi (lekkie bo to ibiza) nie jest źle. Plusy - mimo wszystko dużo: tanie i dostępne części i zamienniki (gdyby nie to nie wymieniałbym 2x silnika i 1x skrzyni), ekonomia (spalanie 9-11L gazu na sekwencji bez względu na nogę i korki). I jeszcze jedno: złego słowa nie powiem o blachach - nawet lakier zdarty do żywego nie powoduje że rdzewieją - nie spotkałem innego tak dobrego auta pod tym względem. W porównaniu np z fordami - przepaść. Link Zgłoś
Gość: szymon9193 Re: Seat Cordoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 19:56 seat cordoba vario 1.9tdi 110km 1998r. mały szybki zwrotny pojemny oszczędny(4,5l/100km) elegancki i bezawaryjny samochód po zrobieniu niezbędnych rzeczy i doprowadzeniu go do bezobsługowego stanu w którym bym jeździł przez następne 5 lat.Niestety przez niedzielnego kierowce który wyjechał mi wprost pod koła ze swojej posesji ten ideał motoryzacji trafił na złom ogromna strata POLECAM TE SAMOCHODY CI CO SIĘ NIE ZNAJĄ LUB KUPILI GRATA NIBY JEDEN WŁAŚCICIEL BEZWYPADKOWY NIECH ZAMILKNĄ NA WIEKI a jak ktoś szuka części to zapraszam mam kompletny silnik ze skrzynią i wiele innych tel 504375998 pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Seat Cordoba IP: *.opera-mini.net 11.05.10, 08:55 Stronniczy artykuł-jakos nie wierzę żeby auto miało aż tyle strasznych wad. Kolega ma Cordobę 1.4 z 1994r. i mimo wieku nie narzeka. Link Zgłoś
destin Re: Seat Cordoba 11.05.10, 12:53 Nie jest stronniczy tylko pisany z dużą dawką humoru :) Seaty nie są awaryjnymi samochodami jeśli chodzi o powazne awarie silnika czy zawieszenia.Natomiast faktycznie czesto mają tzw niedoróbki ale to kwestia przyzwyczajenia.Ja mojej Ibizy FR nie zamienie na zaden inny samochód a jeździłem już wieloma. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: bartgrab Re: Seat Cordoba IP: *.one.pl 12.05.10, 07:07 nie powinno dojeżdżać się do skrzyżowania na luzie panie Belkan... Link Zgłoś
Gość: m Re: Seat Cordoba IP: *.centertel.pl 02.08.10, 00:41 oj taak..powinno się ostro przyspieszać i nagle hamować tuż przed skrzyżowaniem żeby szybciej zużyć klocki hamulcowe i opony...i spalić więcej paliwa...panie bartgrab ? Link Zgłoś
Gość: dada89 Re: Seat Cordoba IP: *.opera-mini.net 02.08.10, 13:29 dojeżdza się na biegu- wtedy komputer odcina dopływ paliwa do wtryskiwaczy i jedziesz przez moment za free nie zużywajac tym samym układu hamulcowego Link Zgłoś
Gość: emale Re: Seat Cordoba IP: *.motorola-solutions.com 06.04.11, 08:35 Miałem przez 2 lata Cordobe Vario TDI 90 KM - rocznik 2001. Kupiłem auto w 2009r wprawdzie drogie ale za to zadbane. Przez 2 lata tylko raz nie odpaliłem auta - po wymianie filtra paliwa (w aso :D) źle założyli oringi i paliwo się cofało. Poza tym auto odpalało zawsze za pierwszym razem - tylko wymiany eksploatacyjne. Bardzo ekonomiczne - 6 litrów po mieście - na trasie 5 po autostradzie przy 120-130 km/h. Ponad 90KM i ponad 200Nm w zupełności wystarcza do jazdy zapakowanym autem w 4 osoby. W momencie kupna auto miało 180kkm i środek jak nowy - nic nie skrzypiało w środku. Jedyną powszechną bolączką auta - o czym dziwnym trafem Pan Jacek nie wspomina - były marznące zimą zamki - raz musiałem wchodzić i wychodzić przez bagażnik :). Trzeba było je wymontować i solidnie (bardzo solidnie) przesmarować - od tej pory bajka. Ogólnie - auto dobrze wykonane wbrew temu co napisano (może Pan Jacek jakiegoś polskiego banana oglądał) i niezawodne. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Seat Cordoba IP: 194.181.110.* 08.04.11, 10:22 Przez 3 lata przejechaliśmy 100 tys na gazie Cordobą 1.6 z 94r. Auto miało bogatą przeszłość (dużo szpachli) ale mechanicznie prawie żadnych kłopotów. Palił od 7,5 do 11 litrów lpg. Proste w serwisie, dużo zamienników. Późniejsze roczniki były modernizowane i przez to mniej kapryśne. Auto na codzień potrafi irytować drobnymi usterkami - ale nie w takim stopniu jak opisano w artykule. Polecam młodsze roczniki od mojego, niestety pochodzące z polskich salonów na rynku wtórnym najczęściej nie mają klimy. Polecam ze względu na pojemny kufer (jest też wesja kombi). Link Zgłoś
Gość: max Re: Seat Cordoba IP: *.ok.ae.wroc.pl 27.10.11, 13:52 Mam Cordobę Vario SE 1998 1,6 75KM i generalnie nie narzekam. Bardzo przyjemnie się prowadzi, krótkie biegi i max moment przy 2700rpm dają dobre przyspieszenia już od niskich obrotów (na miasto ideał, na trasie często wysokie obroty), na zakrętach duża nadsterowność. Pojemny, wygodny, mało awaryjny, części od vw/audi tanie i dostępne - czego chcieć więcej? Potwierdzam jednak problemy z uszczelkami i zamarzaniem mechanizmów klamki. Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Seat Cordoba IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.12, 19:50 jezdze cordoba 1,4 60KM 11lat.Kupilem w maju 2001 od 1-go wlasciciela z przebiegiem 24800km.W super stanie nastepnego dnia pojechalem do serwisu powymienialem wszystkie plyny olej filtry .Serw2isuje do dzis zrobilem160000.pilnuje terminu serwisowego,2x zmienilem akumulator ,robilem nadkola tylne,wymienilem amortyzatory i wydech.Samochod ma 15 lat jest garazowany,spalanie 7l/100km.nigdy mnie nie zawiodl ,tankuje tylko w 1 sieci stacji paliw 95 oktanowa.korozja zaczyna sie uwidaczniac ,mialem zamiar kupic mesia 180,ale cordoba zasluzyla sobie na dozywocie .Na wiosne robie blachy i jezdze dalej.dojezdzam do pracy 20km dziennie,zadko kiedy gdzies dalej.Niedoskonalosci ktore odczuwam najdardziej to zamki w zime i plastiki.Walorem sa tani serwis i niezawodnosc,Ogolnie OK. Link Zgłoś
Gość: SX Seat Cordoba - opinie Moto.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.13, 13:49 kolejne lata lecą a cordoba już 230tys i jak ta lala :) wszystko działa jak należy minusy to: niedziałający centralny zamek z pilota :/ lekka rdza na nadkolach tylnych 2 razy zamarznięty zamek drzwi kierowcy (cordoba2d) ogólnie poleca Seacika bardzo, mój będzie miał w/w usterki zrobione w najbliższym czasie, potem polerka lakieru i do zobaczenia na drogach :) Link Zgłoś