Dodaj do ulubionych

Promocje tygodnia

IP: *.chello.pl 01.06.09, 22:21
Hmm.. tak się zastanawiam, bo trąbi się ostatnio o atrakcyjnych cenach Fiatów, np Bravo zaczyna się od niespełna 46 tysięcy. Co sądzicie zatem o Kii Cee'd w nieco niższej cenie? Można ją mieć w bardzo podobnych wersjach również 1.6 diesel ma porównywalną cenę do tej promocyjnej u Fiata.
Który samochód wybralibyście? Co jest (naj)atrakcyjniejszą propozycją w tym segmencie (c) i przedziale cenowym (poniżej 60tysięcy zł)??
Obserwuj wątek
    • Gość: ms Re: Promocje tygodnia IP: *.aster.pl 01.06.09, 22:44
      ja sie zastanawiam nad kupnem kii .. ostatnio mialem okazje przejechac sie nowym punto (500km mial zrobione) i powiem tyle... wszystko fajnie ale to nadal fiat... choc nie ten sam i widac ze bardzo poszli do przodu to jednak dzwiek silnika od razu przypomnial mi seincento ... ;/ ... ja wybieram kiia w kombi ... :) 1.6 ale w ben. 122 KM ...
      pozdrawiam
    • Gość: Toyoda Re: Promocje tygodnia IP: *.centertel.pl 02.06.09, 08:04
      Na pytanie Kia Cee'd (Hyundai i30) czy Fiat Bravo? - odpowiadam: zależy do czego ma być ten samochód. Jak ma cieszyć oko, to Fiat, jak pracować, to Kia. Obie te cechy łączy nowa Mazda 3, ale trzeba słono za to zapłacić (i w salonie i na stacji benzynowej). Po dokładnym przeglądzie rynku (Golf - absurdalne ceny, francuzy mają do zaoferowania już tylko ładne wnętrza, Focus i Astra wychodzą z produkcji) zostaje na placu boju szpetny Auris i dresiarska Civic (też kończy żywot). Oba auta mają w podstawie zaawansowane technicznie silniki benzynowe (bez turbo) oraz 6-biegową skrzynię. I oba są mułami na drodze (ca. 13 s. do 100 km/h). I oba drogie. Wyższą niż u koreańczyków cenę można wprawdzie częściowo odzyskać przy odsprzedaży, ale - podsumowując - jak przychodzi do kupna, to nie ma co. Ech, żeby jeszcze produkowali Poloneza.
      • Gość: b&b Re: Promocje tygodnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 14:43
        To ciekawe ze golf ma absurdalne ceny a mazda z przestarzalymi silnikkmi juz
        nie - porownaj chlopie ceny i wyposazenie i na koniec osiagi
        Wlasnie Golf VI wydaje sie dosc atrakcyjny cenowo zwlaszcza w porownaniu z
        poprzednikami
        Fiat Bravo za 46 tys bez praktycznie niczego to doprawdy okazja-
        przestancie byc smieszni

• lukasz85_0 Re: Promocje tygodnia 02.06.09, 10:01
      Fiaty w ostatnim czasie bardzo sie zmienily, oczywiscie na plus....Nie mowiac juz o stylistyce, która w przypadku Bravo powiedziałbym ze jest ponad czasowa....silniki to juz tez nie jest to samo co bylo kiedys. A teraz jeszcze te promocje, Fiat sie stara, i chyba dobrze mu to wychodzi.....
    • Gość: Toyota Re: Promocje tygodnia IP: *.centertel.pl 02.06.09, 13:11
      Ponadczasowa stylistyka w Bravo? Łukasz, czy ty jesteś dealerem? Co to za marketinogwa nowomowa? Litości.
      Fiaty są rzeczywiście ładne (choć nie dla kogoś o konserwatywnym guście a takich fanów-dziadków Fiat ma w Polsce najwięcej). Może są też dobre - w rankingach awaryjności jednak tego wciąż nie widać...
    • Gość: fytax Re: Promocje tygodnia IP: *.chello.pl 02.06.09, 16:36
      Mm, jeździłem Aurisem 1.4 D-4D i poza silnikiem, który może nadaje się do Yarisa ale nie do takiej krowy to nie mam zastrzeżeń...
      W czarnym kolorze prezentowała się wcale nieźle, super się prowadziła (ale porównuje to do Almery 1.5 dCi, którą poruszam się na co dzień ;(( ) byłą wygodna, ale..
      Można tu zacytować prezydenta Kwaśniewskiego :"ale,ale, ale"
      Cena.

W tym przedziale na placu boju pozostały mi tylko Bravo i Cee'd, prześledziłem dokładnie rynek kompaktów i promocje, nie natrafiłem niestety na żadną porównywalną ofertę. Za 46 tys w benzynie (tu wygra Cee'd bo ma o 19 KM więcej) albo ok 60 w dieslu nie dostanę nic innego ciekawego.
      Samochód służyłby mi do pracy, powiem wprost, zakup auta jest mi potrzebny teraz do tego by wygenerować koszty, dzięki którym będę mógł zaoszczędzić (tak wiem zawiłe to ale tak to działa jak się prowadzi firmę) i do przemieszczania się po mieście z obciążeniem. Rocznie robię 35tys km, wolałbym diesla (szczególnie genialny fiatowski 1.6 120 Km, ach..) i marzę o tym by załapać jakąś super promocje - za czterdzieści parę tysięcy można kupić naprawdę sporo samochodu.

Wiele się teraz mówi o tym, ze dziś Fiaty to już nie to co dawniej i można śmiało brać bo poprawili jakość, z drugiej strony nie da się tego jeszcze zweryfikować i to samo mówiono o Stilo. Nie inaczej jest z Kią - jedni mówią, ze to tylko troche gorszy "japończyk" za koreańską cenę, inni krzywią nos..

Hmm zastanawia mnie co jest bardziej atrakcyjną ofertą spośród tych dwóch (no jeszcze jest tazy Splash, ale to segment B...) biorąc pod uwgę możliwie dużo czynników - wygodę, bezpieczeństwo, wytrzymałośc, gwarancję, bezawaryjnośc, koszty eksploatacji, jakośc obu samochodów, właściwości jezdne, wyposażenie...

Redaktorze Balkan!! Doradź!
      Forumowicze! Wypowiedxcie się!
      Z góry dziekuje za zainteresowanie
    • Gość: gadam jak dealer Re: Promocje tygodnia IP: *.centertel.pl 03.06.09, 09:40
      Do Fytaxa
      Oczywiście możesz kupić Fiata, czy Kię. Pamiętaj o tym, że:
      - Kia ma słaby serwis (na części można czekać czasem ponad miesiąc);
      - Fiat ma kiepski montaż (lepiej kupić golasa, mniej szans na naprawy;
      - obie marki mają kiepską opinię i będziesz miał kłopot z odsprzedażą za rozsądną cenę.
      Dlatego radzę - przejedź się Aurisem 1,33 w benzynie. Dynamika przeciętna, ale jedzie się przyjemnie a:
      - auto ma najnowocześniejszy silnik benzynowy w klasie;
      - 6 biegów;
      - pali nieco ponad 7 litrów w mieście (prawie jak diesel, ale bez klekotu).
      • Gość: b&b Re: Promocje tygodnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 14:51
        Gość portalu: gadam jak dealer napisał(a):

> Dlatego radzę - przejedź się Aurisem 1,33 w benzynie. Dynamika przeciętna, ale
        > jedzie się przyjemnie a:
        > - auto ma najnowocześniejszy silnik benzynowy w klasie;
        > - 6 biegów;
        > - pali nieco ponad 7 litrów w mieście (prawie jak diesel, ale bez klekotu).

Co jest nowoczesnego w tym silniku aurisa ?
        Auris to chyba jeden z najgorszych dzis na rynku kompaktow absurdalnie
        wysoka cena jak na tak tandetne wykonczenie i fatalne zawieszenie.
        Jak mozna cos takiego radzic.
        Zdecydowanie lepiej wypada Kia Hyundai i Octavia II w wersji mint bo reszta
        jest droga
        Mozna jeszcze rozwazac Lancera tez ma sporo wad ale wyglada i kosztuje 54 tys
        z klimatyzacja
    • Gość: leszek Re: Promocje tygodnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 13:55
      Nie zgodzę się z tym z panem ~gadam jak dealer ze lepiej golasa kupić fiata o nie!! Ta marka w ostatnim czasie wspieła się troche w górę a i z cenami nie jest źle. Plusem dodatkowym jest to że ich samochody emitują najmniej spalin co mnie bardzo interesuje i powinno coraz więcej ludzi na to zwracać uwagę. I oczywiście jeszcze promocja eko bardzo dobry pomysł - oczyszczanie dróch ze "złomu" .
      pozd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka