Dodaj do ulubionych

jak ja wam zazdroszczę...

05.12.06, 17:53
forum niby o oszczędzaniu, a tu czytam ,że ktoś potrafi wydać miesięcznie
prawie 200 zł na kosmetyki, lub 1500 miesięcznie na jedzenie

my mamy ok. 1400-1500 miesięcznie na 4 osoby i bokserkę
jedno dziecko chore na astmę ( leki + igły i strzykawki)
zakupy w tesco raz w miesiącu: 300- 350 zł ( długotermonowa żywność + chemia)
w domu kupujemy tylko chleb, raz w tygodniu wędlina
owoce dla dzieci daje babcia...
opłaty za mieszkanie to prawie 750 zł
na czym oszczędzić?

musiałam zrezygnować z pracy ze względu na chorobę dziecka, także mamy o
połowę mniej pieniędzy
starszy chodzi do przedszkola- 300 zł ( za dużo zarabiamy, żeby uzyskac
refundację...)

KOSZMAR
Obserwuj wątek
    • zonaniezona1 Re: jak ja wam zazdroszczę... 05.12.06, 18:20
      w waszej sytuacji powinnięscie brać zasiłek rodzinny na dzieci ,
      no i dziecko powinno mieć orzeczenie o niepełnosprawności
      • joannaceglarek Re: jak ja wam zazdroszczę... 05.12.06, 18:28
        bierzemy zasiłek ( ta kwota jest już z nim...)
        a o orzeczenie właśnie się staramy ( astmę stwierdzono w listopadzie)
    • teletombola1 Re: jak ja wam zazdroszczę... 05.12.06, 21:38
      joannaceglarek napisała:
      starszy chodzi do przedszkola- 300 zł

???? Koszt przedszkola to najwięcej 150 zł. A poza tym możesz sie starać o
      dofinansowanie lub całkowite sfinansowanie opłat za przedszkole z MOPSu (nam
      pani z MOPSu wyliczyła miesięczny dochód 2300 na 5 osób i powiedziała, że jak
      najbardziej sienależy całkowite sfinansowanie przedszkola - moje dzieci
      przedszkolaczki też są z roku 2003)
      • joannaceglarek Re: jak ja wam zazdroszczę... 06.12.06, 05:36
        już ci piszę: opłata stała 140 zł
        wyżywienie 5,20 x ilość dni
        12,5 obowiązkowa rytmika
        50 angielski + plastyka ( zrezygnowałabym ale moje dziecko naprawdę dużo się
        uczy i chce chodzic, wolę sobie niczego nie kupić za to)
        • ola_mi81 Re: jak ja wam zazdroszczę... 06.12.06, 19:34
          Ale jak pobierasz zasiłek rodzinny, podstawę za przedszkole powinnaś mieć 50%,
          u mnie tak jest.
          • joannaceglarek Re: jak ja wam zazdroszczę... 07.12.06, 12:28
            no u nas zniżki przysługują dopiero przy dochodzie na osobę mniejszym niż 430
            zł brutto ( wychodzi ok. 1800 brutto, a mąż ma więcej)
      • joannaceglarek Re: jak ja wam zazdroszczę... 06.12.06, 05:37
        no u nas dofinansowanie przysługuje przy zarobkach brutto do 430 zł na osobę (
        mamy więcej)
        w przypadku trójki lub więcej dzieci nie płaci się za przedszkolesmile- tak jest u
        nas, no ale mam tylko dwoje...
        • jagoda85 Re: jak ja wam zazdroszczę... 06.12.06, 12:49
          Ta norma obowiązuje nie tylko u ciebie, ale w całym kraju. Moja bratowama ma
          dwoje dzieci, które wychowuje samotnie(brat nie żyje). Dzieci mają renty po
          ojcu. Nie dostała żadnej refundacji z MOPS-u, bo przekroczyła kwotę brutto na
          trzy osoby o 10 zł. Smutna prawda.
    • chceoszczedzac Re: jak ja wam zazdroszczę... 05.12.06, 21:56
      To o kosmetykach, to rozumiem że o mnie.
      Asiu, mnie na pewno nie powinnaś zazdrościć. To ja zazdroszczę tobie -
      szczęśliwej rodziny i dzieci. U mnie, mimo że pensje w miarę są, to jesteśmy
      tylko we dwoje - od paru lat leczę się by móc mieć dzieci - na razie
      bezskutecznie. Koszty ogromne a rezultatu leczenia nie ma. każdy miesiąc to
      frustracja, załamania, wciąż pusty dom. Ogromne wydatki na lekarzy i zabiegi,
      wciąż pełno badań - nie jest to przyjemne, czasem upokarzające wręcz - uwierz -
      nie do pozazdroszczenia.
      Także nie zazdrość mi tych paru pierdół nic nie wartych tak naprawcde, bo nie ma
      czego. Ja też musze oszczedzać tylko dopiero zaczynam - wiedziałam że w
      kategorii kosmetycznej wyciekają mi pieniądze, więc spisałam i się tym
      podzieliłam na forum. A mój nick mowi sam za siebie - chce oszczedzać!
      • kaka73 Re:astma? 05.12.06, 22:20
        Przepraszam, że w tym miejscu, ale w jaki sposób na 100% diagnozowano u
        Twojego synka astmę? Mój roczny synek też ma taka diagnozę - astma oskrzelowa -
        po długo trwającej chorobie zakończonej atakiem duszności. Czy Twój synek jest
        stle na jakichś lekach? Mój przyjmuje tylko pulmicort.Do końca nie jestem
        przekonana czy to to.

Ja pracuję, musiałaś zrezygnować z pracy?
        • joannaceglarek Re:astma? 06.12.06, 05:39
          moje gg 4422388, porozmawiamy spokojnie
      • joannaceglarek Re: jak ja wam zazdroszczę... 06.12.06, 05:38
        przepraszam i pozdrawiam
        • joannaceglarek to było do oszczędnej koleżanki :) 06.12.06, 05:38

• loki6 Re: jak ja wam zazdroszczę... 06.12.06, 09:03
      do teletomboli
      Niestety przedszkole kosztuje z angielskim (za 20 zeta) ok 200-220 miesięcznie.
      Tak jest u nas na Dolnym Sląsku.
      • joannaceglarek Re: jak ja wam zazdroszczę... 06.12.06, 10:08
        my jesteśmy z Wrocławia
    • goniab3 Re: jak ja wam zazdroszczę... 06.12.06, 10:42
      U mnie przedszkole 220zł bez angielskiego, rytmika to +6zł miesiecznie tez
      obowiązkowa. Mieszkamy w woj. mazowieckim
    • nisar Joasiu! 06.12.06, 14:26
      Może jest coś czym mogłabyś dorobić także będąc w domu? Np. wypiekanie ciast
      domowych do osiedlowego sklepiku, albo robienie sałatek na sprzedaż? (sorry że
      tak kulinarnie, ale jestem matoł plastyczny i nie potrafię nawet wymyślić
      niczego innego).
      O, albo może umiesz robić na drutach i szydełku i mogłabyś robić na zamówienie
      jakieś rzeczy?
      Może się uda?
      Pozdrawiam Cię.
      • ola_mi81 Re: placki i sałatki?... 06.12.06, 19:41
        Nie pierwszy raz już czytam jako porady co do dorabiania, ze mozna zajać sie
        wypiekami czy tak jak napiosałą nisar robieniem sałatek. Znacie moze kogoś kto
        tak robi, bo dla mnie to troche absurdalne ( bez złośliwości) , ale chyba nikt
        nie bierze ot tak sobie od gospodyni wyrobów własnych, bo w razie zatrucia może
        miec ogromne kłopoty.Nie chce się czepiać, zle juz którys raz czytam taka
        propozycję, i troche chyba pozbawiona sensu...Łatwo się pisze dorób w domu, ale
        tak na prawdę mało jest mozliwości dorobienia w domu, przerobiłam ten temat juz
        kiedyś i niestety nie jest to takie proste...
        pozdrawiam
        • nisar Re: placki i sałatki?... 08.12.06, 09:23
          Tak, znam. Mama koleżanki "produkuje" w domu sałatkę śledziową i sprzedaje ją
          do kilku sklepów. W ten sposób ratuje domowy budżet. Widuję także w sklepie
          koło siebie blachy ewidentnie domowych ciast - ktoś je niewątpliwie wypieka i
          na pewno nie jest to ekspedientka.
          Nie interesowałam się jak takie zarobkowanie wygląda od strony formalnej, jakie
          dokumenty trzeba mieć itd, niemniej są osoby które to robią i na pewno nie jest
          to niemożliwe.
          Moja propozycja dotycząca sałatek lub ciast była jedynie napomknięciem o tym,
          że może dałoby się coś zdziałać. Zakładając z góry że się nie da nic nie
          zdziała się na pewno.
          • ola_mi81 Re: placki i sałatki?... 08.12.06, 12:46
            Ja nigdy nie spotkałma sie z czymś takim, i sama bym czegos takiego nie
            zaryzykował ani jako "robiąca" ani jako "odbiorca", w razie czego konsekwencje
            mogłyby jedynie pogrążyć i znam ttaki przypadek ( torty komunijne i
            salmonella). Prawda jest taka,że praca chałupnicza to wąski temat i mało jest
            możliwości, wbrew temu co się sądzi.
      • lorienn1 Re: Joasiu! 06.12.06, 19:44
        W Poznaniu przedszkole z angielskim i rytmika to niestety, ale 300 zł sad
        • teletombola1 Re: Joasiu! 06.12.06, 20:55
          Ło matko! Skąd Wy te ceny bierzecie? Ja jestem z Sosnowca. U nas koszt za jedno
          dziecko za przedszkole wynosi ok 160 zł. Ja mam dwoje dzieci (bliźniaki) w
          przedszkolu i są zapisane tylko na obiady, więc w przedszkolu przebywają 4 godz.
          dziennie. Płacę za przedszkole ok.70 zł miesiecznie za jedno dziecko.
          • ola_mi81 Re: Joasiu! 07.12.06, 09:39
            No niestety, w Poznaniu, opłata+żywność+zajęcia dodatkowe 300zł. Strasznie
            dużo!!!Ale cóż...
            • ewaktw Re: Joasiu! 07.12.06, 12:55
              W Katowicach płacę około 170-180 zł miesięcznie (opłata stała + wyżywienie). To
              w miesiącu kiedy mała chodzi we wszystkie dni i nie choruje. Co do rytmiki i
              dodatkowych zajęć, to płatne są oddzielnie około 10-20 zł miesięcznie, więc w
              sumie przedszkole mnie kosztuje jakieś 200 zł miesięcznie.
              • iberka Re: Joasiu! 07.12.06, 22:44
                ja w Krakowie płacę za 5h (śniadanie i podwieczorek też) 160 zł sad. Jka mały
                chodził na więcej niż 5h to było prawie 240/250 zł bez zajęć dodatkowych
                (rytmika, angielski, gimnastyka) a ze ja nie pracuję to zrezygnowałam z takiej
                ilości i radze sobie za 200/300 zł miesiecznie wydawane na żywność

iza
                • anetuchap Re: Forum o oszczędzaniu 08.12.06, 00:41
                  Tak jak napisałaś, jest to forum o sposobach na oszczędzanie kasy,czyli
                  jak gospodarować pieniędzmi,aby było to oszczędne.
                  Jedni żyją oszczędnie,bo muszą a inni,bo chcą.
                  Hasłem forum jest OSZCZĘDZAMY, a nie "jak przeżyć za xxxx zł."
                  • teletombola1 Re: Forum o oszczędzaniu 08.12.06, 11:26
                    anetuchap napisała:

> Tak jak napisałaś, jest to forum o sposobach na oszczędzanie kasy,czyli
                    > jak gospodarować pieniędzmi,aby było to oszczędne.
                    > Jedni żyją oszczędnie,bo muszą a inni,bo chcą.
                    > Hasłem forum jest OSZCZĘDZAMY, a nie "jak przeżyć za xxxx zł."

Czepiasz się.
                    • meg303 Re: Forum o oszczędzaniu 08.12.06, 12:06
                      Oszczedzanie dla każdego oznacza co innego.Dla mnie to np nie wydawanie kasy bez
                      sensu na niepotrzebne lub drogie rzeczy,rozsądne gospodarzenie tym co się ma.
                      Proszę, nie licytujmy się w tym kto jest w stanie przeżyć za mniej pieniędzy na
                      miesiąc,chyba nie o to chodzi na tym forum.Pomagajmy sobie po prostu.
                      Pozdrowionka
      • dorfi123 Re: Joasiu! 18.12.06, 18:47
        Z tym robieniem na drutach, czy szydełkowaniem to wcale nie jest tak wesoło
        (już to przerabiałam). Przeważnie chcą brać w komis, czyli za własne pieniądze
        kupuję włóczkę, potem robię (co przy małym dziecku nie jest takie proste) i
        albo coś się sprzeda albo nie - ryzykuję ja, a nie sklep. A jeśli się sprzeda,
        to zarobek po odliczeniu kosztów włóczki i wysyłki wynosi ok. 30 zł (marża
        galerii jest wyższa niż koszt robocizny). W podsumowaniu za 2 lub 3 tygodnie
        dziergania zarobić 30 zł (pod warunkiem, że dana rzecz się sprzeda)- nie opłaca
        się.
        Przykład:
        Chcę zrobić sweterek dla dziecka. Jakie są ceny takich sweterków same wiecie.
        Powiedzmy, że cena niech wynosi 50 zł (za wyższą na pewno nikt nie kupi). Idę
        po włóczkę. Jak dobrze trafię, to kupię za 20 zł. Czyli 30 zł jest do podziału
        między mnie (robocizna) i galerię (marża). A sweterek dziecięcy dłubię w 2
        tygodnie (nocami, bo w dzień nie mam czasu).
        Robienie na zamówienie dla znajomych też nie jest opłacalne, bo każdy chce
        kupić taniej niż w sklepie, czyli najczęściej kończy się na zwrocie kasy za
        włóczkę, a robi się za friko.
    • mamaewy Re: jak ja wam zazdroszczę... 12.12.06, 14:49
      u nas miesięczny koszt za przedszkole to 200 zł (w to wchodzi: opłata stała,
      wyżywienie, komitet rodzicielski i rytmika - obiwiązkowa dla wszystkich
      dzieci). A tak swoja drogą to ciekawe gdzie opłata za przedszkole to max.150 zł
      jak napisał/a jedna z osób
      • agamama123 Re: jak ja wam zazdroszczę... 14.12.06, 22:01
        Koszt przedszkola w Radomiu to: 90 zł podstawa, 6zł stawka zywieniowa (przy 20
        dniach to juz 120zł) plus rytmika, angielski 40 zł. Na inimum programowe (czyli
        na 5 godzin dziennie i jeden posiłek - co daje nam połowę stawki zywieniowej,
        zwolnienie z opłaty stałej plus opłaty wszystkie za rytmike itp ) mogą liczyć
        jedynie dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności. Wtedy koszt podytu dziecka w
        przedszkolu to około 100zł m-c...
      • ezyg Re: jak ja wam zazdroszczę... 23.12.06, 00:13
        U nas w Będzinie opłata stała to 55zł (od nowego roku 60) stawka żywieniowa za 3
        posiłki 4zł*20 dni(średnio)=80. To wychodzi 135zł. Zajęcia dodatkowe nie są
        obowiązkowe, rytmika 16/m-c i angielski około 25/m-c. Komitet deklarujemy na
        początku roku kto ile może i większość zadeklarowała 20zł na cały rok.
        Ale wiem,że w innych miastach na mojej trasie przejazdu do pracy opłata stała
        była znacznie większa i tak w Chorzowie 3 lata temu wychodziło nawet i ponad 300 zł.
    • martina.15 Re: jak ja wam zazdroszczę... 17.12.06, 20:40
      a ja jeszcze jedno co do przedszkola- moze poszukaj choc troszke tanszego?
      zawsze cos do przodu... podziwiam naprawde...
      • joannaceglarek Re: jak ja wam zazdroszczę... 17.12.06, 21:28
        niestety, opłata jest ustalana przez miasto...
      • pysiekp I bedzie narazać dziecko na stres... 19.12.06, 11:38
        ...zwiazany ze zmiana przedszkola.
        Martina zastanów sie nad tym,czy dla paru groszy(bo sa przedszkola,gdzie
        jedzenie jest tańsze np.o 50 gr,) chciałabyś Hani zafundować taki stres??
      • ezyg Re: jak ja wam zazdroszczę... 23.12.06, 00:16
        u nas tez opłaty są ustalane przez miasto
    • aserath Re: jak ja wam zazdroszczę... 29.12.06, 11:46
      no i się zrobiło o tym po ile są przedszkola smile

A tych sweterków na allegro nie można sprzedawać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka