Dodaj do ulubionych

Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj)

01.07.10, 09:36
W obiektywie kamery ;)
www.youtube.com/watch?v=67TR24gWSWU
Obserwuj wątek
    • kokotech Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 01.07.10, 12:53
      hepik1 napisał:

> W obiektywie kamery ;)
      > www.youtube.com/watch?v=67TR24gWSWU
      Czech potrafi ;)
      p.s. hepik ty jezdzisz tez tą drogą ??
      pozdrawiam Tom
      • hepik1 Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 01.07.10, 13:41
        Ja jestem członkiem fanklubu Route 86 ;)
        • kokotech Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 01.07.10, 13:59
          hepik1 napisał:

> Ja jestem członkiem fanklubu Route 86 ;)
          jak mówi bohater kina, nikt nie jest doskonały ;P
          • hepik1 Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 01.07.10, 15:01
            Największy mój problem na Rout 86-jak to zmieścić?
            1.1.1.4/bmi/i38.tinypic.com/258beb5.jpg
    • Gość: Darek Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.10, 13:36
      Czy to jest trasa z Ptuj na Krapine ? Czy z Ptuj na Krapina jedziesz drogą 59 bo
      nie rozpoznałem?
      Poydrawiam
      Darunion
    • el.miniek Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 14.07.10, 20:42
      OK, technicznie mniej więcej wiadomo którędy. Przypuszczam, że z nawigacją albo dobrą mapą to ma prawo się udać;)

Natomiast mam pytanie o samą autostradę. Z mapki na stronie operatora wynika, że można nią przejechać w tym roku od granicy austriackiej do Ptuj.

I teraz pytanie, czy pomijając cenę, warto jechać tą autostradą, bo dużo jest głosów straszących, że jest ona permanentnie zakorkowana i się nią nie jedzie, tylko stoi. Prawda to? W stronę Chorwacji będę jechał 15.08. (niedziela) rano, z powrotem 28.08. (sobota).

Na wszelki wypadek chciałbym uściślić, że nie chodzi mi o dywagacje, czy 30 EUR to lepiej wydać na gorzałę, lody albo coś innego ani o to czy to typowo polaczkowskie za coś nie płacić (w tym przypadku osobiście uważam, że naprawdę nie można mieć do nikogo pretensji, że może uznać stosunek ceny do jakości produktu za fatalny). Chodzi mi o faktyczną przejezdność tego odcinka.
      • hepik1 Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 14.07.10, 21:48
        To nie autostrada sie korkuje ,tylko odcinek od Ptuja do granicy,gdzie
        jest normalna odprawa graniczna,najczęściej w soboty.
        A czy płacić 15 euro za czterdzieści kilka km autostrady czy pojechac
        objazdem-wybór należy do ciebie.
        • welma11 Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) do hepika 14.07.10, 22:07
          Witaj Hepik1
          Mam pewną wątpliwość a mianowicie taką ,że nie wiem na którą się mam
          granicę ( z Chorwacją ) kierować z miasta Ptuj?? Ale sadze ,że jako
          fachowiec Hepik 1 mi cos podpowie ( liczę na to ) Za co z góry
          dziękuję uprzejmie ;-)))
        • el.miniek Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 15.07.10, 19:33
          Dzięki za sprostowanie. Co do wydawania 30 EUR - rzeczywiście decyzję będę
          musiał podjąć sam.

Ale w takim razie przyłączę się do pytania przedmówcy - czy w związku z
          powyższym lepiej jest atakować granicę przez Zgornji Leskovec/Gradisce/Cvetlin,
          czy jednak tam będzie to samo, co przez Macelj? Ewentualnie jeszcze widzę opcję
          przez Zavrc/Vardazdin i dalej do autostrady A4, ale to już wydaje mi się za
          bardzo naokoło...

• hepik1 Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 15.07.10, 21:59
            Gornji Macelji tylko nie w sobotnie przedpołudnie.
            Mapka:

www.tinyurl.pl?TwXDYIZ4
            plus kamerki(kilka na newralgicznym odcinku)-mozna sobie poogladac wcześniej

www.ceste.si/default1.asp?l=2&n=67&p=content
            • el.miniek Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 16.07.10, 20:08
              dzięki wielkie!:)
            • hepik1 Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 17.07.10, 14:27
              dzisiaj korek ponad 3 godzinny już w godzinach nocnych.
              I trwa do teraz:
              www.dars.si/Vsebina/Mapa.aspx?a=c
              Wyrazy współczucia dla tych,którzy zapłacili za to 15 euro.
              Upał już w gratisie ;)
              • el.miniek Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 18.07.10, 09:39
                hepik1 napisał:

> dzisiaj korek ponad 3 godzinny już w godzinach nocnych.
                > I trwa do teraz:
                > www.dars.si/Vsebina/Mapa.aspx?a=c
                > Wyrazy współczucia dla tych,którzy zapłacili za to 15 euro.

Przeczytałem tego posta wczoraj koło 18.00 i o tej porze jedyna kamera, gdzie
                widać było przytkanie to Stanosina, więc nie byłem w stanie zobaczyć tego co ty
                widziałeś. Dzisiaj też raczej spokojnie.

Korek, o którym piszesz, to był na płatnym odcinku autostrady, czy na tym
                bezpłatnym jednopasmowym kawałku starej drogi? Z tekstu o 15 EUR wnioskuję, że
                był na samej autostradzie?

Pytam, bo dotychczas wydawało mi się, że obraz jest w miarę jasny. Autostrada -
                winieta na 1M kosztuje 30 EUR, ale jedziesz sprawnie (pomijam kwestię, że zawsze
                może się zdarzyć jakiś korek z powodu wypadku, ale to może się zdarzyć wszędzie)
                kontra droga przez Mureck i Lenart - trochę dłużej ale bezpłatnie i też
                sprawnie. Natomiast w obu opcjach trafia się na drogę starą nr 9, która się
                korkuje, niezależnie od tego czy się na nią wjechało z autostrady czy z boku
                przez Trzec?
                • hepik1 Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 18.07.10, 11:53
                  O drodze nr 9 cały czas piszę,na której trzy kamerki daja obraz.
                  Te 15 euro(za tydzien) po prostu może zaboleć-płacisz a potem lądujesz
                  w tym samym korku,co ci którzy pojechali za darmo.
                  • Gość: Jerzy Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) IP: *.chello.pl 24.07.10, 22:28
                    Może ktoś powiedzieć czy jadąc z nawigacja - auto mapa 6.5 ominie sie płatne
                    odcinek w Slowenii?
                    A może ktos ma zakodowaną trase objazdu i moze przesłać na emaila.
                    jerzyjb@data.pl

dzieki
                    • Gość: Johan Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 13:28
                      Mam pytanko odnośnie na co się kierować z Ptuja ,żeby dobrze
                      wskoczyć na drogę do Cro
                      • Gość: gość Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.11, 01:10
                        temat odgrzewany co roku ale może ktoś z Szanownych Państwa jechał już w sezonie 2011 objazdem mureck-lenart-ptuj i mógłby się wypowiedzieć czy nie ma jakiś niespodzianek typu wrzutka (objazd), remont drogi i przejazd tylko autostradą?? Za wszelkie wypowiedzi z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam
                        • amica11 Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 08.07.11, 16:01
                          W środę jechaliśmy tym objazdem wyjeżdżając z Chorwacji. Żadnych niespodzianek, wszystko tak jak do tej pory czyli spokojna, fajna droga.
                          Przypominam, że na stacji benzynowej między Mureck a wjazdem na autostradę nie przyjmują płatności kartami, na zakup winiety musi być gotówka.
                      • Gość: Kamil Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 19:50
                        Mój opis tej trasy, jechałem tam 2 tygodnie temu.:
                        Za Grazem zjazd z autostrady nr 226, potem kierunek Mureck, pod koniec miejscowości Mureck kierunek Słowenia w prawo, przez most i w prawo na Lenart, wjeżdżamy do Lenart, mamy do wyboru lewo lub w prawo, skręcamy w prawo i zaraz za 200 m na światłach w lewo na Ptuj. I teraz ważne, mijamy znak miasta Ptuj i na pierwszych światłach w lewo. Nie ma tam żadnego znaku kierunku, ale jest dużo kierunkowskazów na sklepy i markety. Są to pierwsze światła w Ptuj. Potem jedziemy już cały czas prosto, aż droga wyprowadzi nas na nowy most. Nie sposób go nie zauważyć. Za mostem dalej prosto, aż będzie zjazd na Zagrzeb w prawo. ( zaraz po przejechaniu nad końcówką autostrady ) Nie ma tam znaków o konieczności posiadania winiety. Na wcześniejszym zjeździe też w Ptuj taki znak stoi, co sam sprawdziłem.
                        Jeszcze słowo co do wyboru objazdu niezależnie od opłat. Wracając z Chorwacji ( Sobota ) jak zjeżdżałem już w tym miejscu na Ptuj, jak daleko sięgnąć wzrokiem na autostradzie był jeszcze korek. Tak więc dla jadących w sobotę może się okazać, że nie tylko zaoszczędzą parę euro, ale i parę km korku. Co do samej drogi objazdem, nie ma żadnych większych utrudnień, zwężeń. Jedynie w kilku miejscach za Mureckiem a przed Lenart jest ograniczenie do 40 km/h ze względu na dziury i tam warto zwolnić.
                        • Gość: e-tam Do > amica11+Kamil i inni IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.11, 14:07
                          Test/porównanie sugestii Google Mapy z rzeczywistością.
                          Proszę o wypowiedzi osób które przejechały odcinek A - B w 2011 r.

A - B < tak sugerują Google Mapy
                          ...po wybraniu opcji:
                          Unikaj autostrad
                          Unikaj tras płatnych

Pozdrawiam,
                          • Gość: Kamil Re: Do > amica11+Kamil i inni IP: *.alltex.3s.pl 09.07.11, 22:26
                            Prawie dokładnie tak jechałem, jedynie wyjazd z Ptuj po nowym moście od razu na końcówkę autostrady. Nie wiem czemu google traktuje to jako odcinek płatny, skoro jak powiększysz mapę to widać, że google też pokazuje, że jest t odcinek niepłatny.
                            Przy wjeździe na ten odcinek nie ma oznaczeń, że jest wymagana winieta. gdzie indziej są.
                            • Gość: e-tam Kamil + inni IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.11, 11:26
                              Dzięki Kamil za rzetelną i precyzyjną odpowiedz.
                              Mam ogromne zaufanie do Google Mapy ale w szczegółach nie ma pokrycia z rzeczywistym stanem.

Oznacza to że w 2011 r. jeżdzimy
                              A - B - C < odcinek B - C bez opłat, (poprawiłem trasę wg Twoich zaleceń)

Wyjazd z Ptuj po nowym moście Puchov most przez Dravę
                              od razu na końcówkę autostrady punkt B na mapie A - B - C.

SLO A4 Mapa < potwierdza

SLO A4 < plan zakończenia

Pozdrawiamy,
                              P.S.
                              Ostatni raz jechaliśmy tym objazdem w 2009 r. od strony HR.
                              Prawdopodobnie (?) w najbliższym tygodniu ruszamy do HR,
                              w rejon Dubrownika na pewno zostawimy tu ślad naszej trasy.
                              W ubiegłym tygodniu w HR lało, teraz jest super.
                              (animacja) satelita < pogoda HR > aktualna

Przydatne info.
                              Jeżeli jedziesz w kierunku Dubrownika.
                              Odcinek autostrady Ravča - Vrgorac wciąż w budowie.
                              Przewidywane zakończenie tego odcinka grudzień 20011 r.
                              Polecam trasę A - C - D - E < aktualne info od kolegi z początku lipca 2011 r.
                              Google Mapy sugerują inną trasę której nie polecam.
                              Ravča < ostatnia bramka na A1, dalej jazda w górach=wąsko, ciasno, patrz niżej
                              dalej < jest tak
                              korki < tak to wygląda
                              Autostrada A1 < więcej
                              Brak wpisu na tej liście Ravča - Ploče < =brak autostrady na tym odcinku

Nasza Chorwacja < zapraszamy + inne wyprawy
                              • lesio5 Re: Kamil + inni 11.07.11, 12:52
                                > Mam ogromne zaufanie do Google Mapy
                                Nie przesadzałbym z tym zaufaniem, a zwłaszcza z jej aktualizacją. Odcinka A1 w Polsce pomiedzy Bełkiem a Świerklanami nie ma do dziś - a minęło już ponad pół roku od otwarcia (Bełk - Żory) i 4 miesiące od otwarcia Żory - Świerklany.
                                • Gość: ania Re: Kamil + inni IP: 188.137.91.* 19.07.11, 19:42
                                  Jechaliśmy w tym roku drogą przez Mureck i tam i spowrotem i było ok. Droga dobrze oznakowana, jakość też spoko i żadnych korków. Polecam, bo moim zdaniem słoweńska autostrada nie warta jest tych pieniędzy.
                              • Gość: e-tam Re: Kamil + inni IP: *.adsl.net.t-com.hr 19.07.11, 20:48
                                Przejechaliśmy bez opłat przez Słowenię > tinyurl.com/3qb5av3

Pozdrawiamy,
                              • Gość: e-tam Poprawka IP: *.adsl.net.t-com.hr 19.07.11, 20:55
                                Poprawka > tinyurl.com/3qb5av3

Pozdrawiam,
                                • Gość: B. Re: Poprawka IP: *.128.72.89.static.crowley.pl 20.07.11, 11:46
                                  Właśnie wróciłem z Chorwacji, jechaliśmy objazdem: Mureck, Lenart, Ptuj (tu uwaga - najłatwiej się zgubić, bo - wbrew wielu opiniom - oznakowanie wcale nie jest dobre, a nawet mam wrażenie, że celowo wprowadza w błąd, żeby wjechać na autostradę!), ale dalej niestandardowo - na Majsperk i Rogatec, dzięki czemu ominęliśmy 12-kilometrowy korek przed granicą w Macelj. Granicę przekraczaliśmy w Dobovec (żadnych samochodów w obie strony, błyskawiczny przejazd) i za chwilę wjechaliśmy już na autostradę A2 na wjeździe Durmanec. Objazd OK, choć jeśli ktoś się bardzo spieszy, to tam nie pogoni: zaraz za granicą AUT-SLO i przed SLO-HR są ostre serpentyny, a cała trasa jest generalnie mocno podrzędna. Powodzenia!
                                  • lesio5 Re: Poprawka 20.07.11, 14:29
                                    Twój objazd to dołożenie ca. 20 km i 20 min jazdy. Ale jeśli możesz objechać korek 3godzinny to jakość objazdu ma małe znaczenie. Lepiej wolno jechać, niż szybko stać. Dzięki za przetestowanie.
                                    • Gość: B. Re: Poprawka IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.11, 21:58
                                      Ale o co cho? Przecież napisałem, że objazd OK:)
                                      • lesio5 Re: Poprawka 21.07.11, 15:23
                                        O to chodzi, że chyba jako pierwszy na forum opisałeś ten objazd. Czego Ci zapewne wielu nie zapomni bo niejeden zapewne zawróci w korku i pojedzie przetartymi przez Ciebie śladami. Bądź błogosławion :)
                    • crno_bjeli Re: Objazd-Słowenia (Mureck-Lenart-Ptuj) 21.07.11, 14:42
                      Spokojnie ominie się i ze starszą automapą - tylko przy wyborze trasy konieczne trzeba dać aby omijał autostrady. Ja polecam trochę inną trasę (5 kilometrów dłuższa), ale też przejście jest mniej uczęszczane i odprawa idzie błyskawicznie (granica UE)
                      Jeżdżąc wielokrotnie autem do czarnogóry wybierałem taką trasę przez Słowenię:

Mapka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka