Dodaj do ulubionych

Plitwickie jeziora, czy warto

IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.11, 08:46
Warto stracić jeden dzień w podróży a co za tym idzie i dodatkowy nocleg ma zwiedzanie jezior.
Poradźcie.
Obserwuj wątek
    • justyna_korcz Re: Plitwickie jeziora, czy warto 14.05.11, 09:03
      Hmm jeżeli zaczynasz, od słowa "stracić" to chyba nie warto. :)
      Wszystko zależy od teo czego poszukujesz w swoich podróżach - czy interesuje Cię leżenie na plaży, czy też piękno przyrody i poznawanie miejsc niesamowitych - do jakich na pewno zaliczają się Plitvice. Ale każdy zdanie ma swoje.

Patrząc na statystyki - Plitvice jako że mają drogi wstęp- nie wolno się w nich kąpać , a w dodatku robiąc trasę przez nas proponowaną, która wiąze się z około 5 godzinnym spacerem ( są biura realizujące krószą trasę), Plitvice jako wyceczkę wybierają raczej osoby, które wiedzą po co tam jadą i ZAWSZE wracają umęczone ale z wrażeniami nie do podrobienia. Jeżeli natomiast chodzi o osoby, dla których priorytetem jest odpoczynek i są w Chorwacji po raz pierwszy ja osobiście polecam Wodospady Rzeki Krki - trochę taniej, przejście trasy mneij męczące, bardziej skoncentrowane wodospady,no i przy zejściu do Skradinskiego Buku jest, plaża, restauracji i można się kąpać do woli podchodząc do mneijszych , bocznych wodospadów.

Nie można powiedzieć czy w Waszym wypadku warto pojechać na Plitvice - mówiąc obiektywne o wyjatkowości tego miejsca pod względem fenomenu geologicznego - wytwarzania się trawertynu w czasie współczesnym - na pewno warto ( ten sam proces zachodzi jednak na wodospadachy rzeki Krki) jeżeli chodzi o piękno krajobrazu - nie da się być obiktywnym bo piękno to odczucie subiektywne.

Mogę chyba porównać to tak, jeżeli podobają Ci się obrazy Van Gogha - to Plitvice wywrą na Tobie ogromne wrażenie.

pozdrawiam serdecznie
      Justyna Korczyńska właściciel biura podróży biuro@shell-tur.pl
      • Gość: tamtam Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.11, 10:57
        Tak, zdecydowanie warto wyjechać dzień wcześniej i zwiedzić Plitwice. Jest to jedno z najpiękniejszych miejsc w Chorwacji.
        Kilka zdjęć z naszego wyjazdu znajdziesz tu:
        naszewojaze.cba.pl/?page_id=32&album=3&gallery=20
        • deoand Re: Plitwickie jeziora, czy warto 14.05.11, 11:40
          Ja tam byłem i nie narzekam ale ja zawsze lubie zobaczyc cos ciekawego jak chocby jadąc z powrotem przez Słowenie zobaczyć jaskinie w Postojnej .... a nie grzać na oślep do Polski
      • Gość: Janko Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.satkol.pl 05.06.11, 22:02
        Zaglądnij tutaj i oceń sama czy warto:
        www.foto-julius.at/croatia_en04.html
    • hepik1 Re: Plitwickie jeziora, czy warto 14.05.11, 16:09
      Termin też istotny.
      Lepiej późną wiosną czy wczesnym latem gdy wody po zimie jeszcze sporo spada z wodospadów.
      Po suchym i upalnym lecie już gorzej.
      W sierpniu bym sobie odpuścił.Ludź na ludziu,ludziem pogania ;)
      • Gość: asia Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.11, 16:50
        Dokładnie jak pisze hepik ,szału nie ma latem :-)to samo KRKA
        • Gość: nowaczek Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.11, 17:07
          :) :)
    • Gość: darek.59.pl Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.11, 17:31
      Warto stracić więcej. Za pierwszym razem byliśmy bez noclegu i 4 godziny wędrowania. To zbyt mało. Za drugim razem już dłużej ale nadal zbyt mało. Pewnie będzie kolejny raz. Ale odpowiem przewrotnie. Nie warto... aby oglądać wycieczki plączących się Japończyków z kamerami, aparatami foto., wachlarzami; rozkrzyczanych Włochów objuczonych plecakami i niemowlakami w nosidełkach, nawołujących się z każdego poziomu; rodzin z psami i niemowlakami w spacerówkach, blokujących przejścia;"kobitek" (podkreślam to określenie) z parasolkami i w szpilkach, które regularnie klinują się między deskami i belkami podestów spacerowych. Ale jednak warto zanocować i spokojnie rankiem, gdy jeszcze jest chłodniej, słońce skromniej praży i z butelką wody mineralnej w wygodnym obuwiu ruszyć w drogę. Byliśmy ok. 7.30 rano i bez problemu, bez tłoku, hałasu przeszliśmy prawie wszystko. Ale tym razem odpuściliśmy sobie wycieczkę stateczkiem. Z trasy wracaliśmy już w niezłym tłoku (stąd te obserwacje) i przed 14 uciekaliśmy z parku. Moim zdaniem niezależnie kiedy (byliśmy na początku lipca i w sierpniu) tłok od godz. 12-13 lawinowo narasta.
    • bah77 Re: Plitwickie jeziora, czy warto... 14.05.11, 18:26
      > Warto stracić jeden dzień w podróży...

Stracić, czyli co ciekawszego możnaby wtedy robić?
      W/g mnie, jest to najpiękniejsze miejsce w Europie, czyli jeden z najciekawszych celów podróży...

bah77
      • deoand Re: Plitwickie jeziora, czy warto... 14.05.11, 18:41
        Do autora ... Zgadzając sie z przedmówcami i popierając ich uwagi powiem tak:

Po przyjeździe do kraju będziesz żałował jeśli Plitwickich Jezior nie zobaczysz !!!
        • sofia41 Re: Plitwickie jeziora, czy warto... 14.05.11, 19:44
          Ja powiem tak. Skoro ma to być dla ciebie strata czasu to nie warto bo tam trzeba się naturą dielektować, trzeba ją chłonąć.
          My byliśmy pod koniec sierpnia i tłumy nam w niczym nie przeszkadzały, wody nie brakowało. Tłumy są tylko na szlakach, zatem widoki niczym nie zmącone. Cóż, tam gdzie dużo drzew to i szumu sporo ale bardziej nam on przypominał ten rodzimy, topolowy niż piniowy.

• yama-mama Re: Plitwickie jeziora, czy warto... 21.10.11, 17:09
          ja jeszcze tam nie byłam ale pewnie skorzystam w next year
      • bah77 Re: Plitwickie jeziora, czy warto... 14.05.11, 20:47
        Zresztą, najlepiej zobacz sama:
        fotoforum.gazeta.pl/k/Plitwice,0.html

bah77
    • Gość: alka Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.icpnet.pl 14.05.11, 22:35
      warto
      • Gość: nowaczek Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.11, 09:59
        Serdeczne dzięki za wszystkie opinie. Już postanowione. Dodatkowy nocleg na trasie, a rano na
        jeziora. Czegoś takiego nie można przegapić.
        pozdrawiam
        • Gość: e-tam Plitwickie Jeziora na rowerze. IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.11, 11:10
          nowaczek napisał(a):
          ...Czegoś takiego nie można przegapić.... < sam sobie odpowiedziałeś

Plitwickie Jezioa to IKONA Chorwacji. Byliśmy tu wielokrotnie,
          chętnie zatrzymujemy się na kempingu Korana < więcej
          na nocleg i odpoczynek jadąc w obu kierunkach.
          Znajomi wcześnie rano pojechali na zwiedzanie piesze.

W recepcji podpowiedziano nam jak można na własnych rowerach objechać
          dookoła Plitwickie Jeziora < więcej > kliknij na szczegóły i mapa

Pozdrawiamy,
          • jojosto Re: Plitwickie Jeziora na rowerze. 10.06.11, 22:25
            rozumiem, ze to tradycyjny kamping, znaczy sie, musze miec namiot lub przyczepke, tak?

a jakie ceny?

a czy w poblizu sa moze jakis motel z tanszymi niz hotelowe pokojami?

nie wiem jeszcze, czy zdecyduje sie ma kamping a dwojka malych dzieci ;)
    • pawel-l Re: Plitwickie jeziora, czy warto 15.05.11, 17:35
      Jak byłem w PN Krka to co chwila słyszałem "K... po co ja tu przyjechałem. Tyle kasy to kosztowało".

Ja dużo jeżdzę w góry i takie wodospodady nie robią na mnie wrażenia.
      Co kto lubi...
      • Gość: sołtys Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.ip.netia.com.pl 21.05.11, 16:13
        przecież nikt nie pytał o Krka ??
        • Gość: wierka Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: 62.244.153.* 02.06.11, 08:22
          zna ktoś może fajne i niedrogie spanie w okolicy?
          • Gość: darek.59.pl Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.11, 09:10
            W okolicach Plitvic raczej wszystkie noclegi są fajne i nie trzeba rezerwować ich wcześniej. Wystarczy jadąc drogą nr 1 od Slunj rozglądać się za odpowiednim miejscem. Ja w ten sposób nocowałem w Seliśte Dreźnicko (ok. 4km od Parku) aby wczesnym rankiem wyruszyć na wędrówkę. Można na kempingu Korana lub w prywatnych domach stojących wzdłuż drogi. Co rusz stoją tablice z informacjami o noclegach. Noclegi w prywatnych domach są za ok. 13-15 euro od osoby (z 2010r.), oczywiśeei są i droższe a w hotelach przy Parku są dużo, dużo droższe.
          • nika1228 Re: Plitwickie jeziora, czy warto 05.06.11, 19:53
            tak, namiary moge podac na priv
            • Gość: wierka Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 10:06
              serdeczne dzięki :)
    • jojosto Re: Plitwickie jeziora, czy warto 10.06.11, 11:43
      prosze o info, ile kosztuje wstep? albo przekierownaie mnie, jesli juz gdzie bylo ;
      • Gość: darek.59.pl Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.11, 12:05
        CJENIK - 2011
        Valuta: Kuna (kn) Dnevna ulaznica
        Kategorija posjetitelja
        Period
        01.11.do 31.03.
        01.04. do 31.10.
        Odrasli
        80
        110
        Odrasli - GRUPE*
        70
        100
        Studenti
        60
        80
        Studenti - GRUPE*
        55
        70
        Djeca 7 do 18 godina
        40
        55
        Djeca 7 do 18 godina - GRUPE*
        35
        50
        Djeca do 7 godina
        GRATIS
        GRATIS
        *MINIMUM - 15 osoba u grupi
        Dvodnevna ulaznica
        01.11. do 31.03.
        01.04. do 31.10.
        Individualni posjetitelji - ODRASLI
        130
        180
        Individualni posjetitelji - DJECA
        60
        90
        - U cijenu ulaznice je pored doprinosa za trajnu zaštitu uključena vožnja panoramskim vlakom i elektro-brodom, osiguranje posjetitelja i PDV.
        CIJENE PARKIRANJA
        kategorija
        cijena
        MOTOCIKL
        0 Kn/sat
        AUTOMOBIL
        7 Kn/sat
        KAMPER
        70 Kn/dan
        AUTOMOBIL S PRIKOLICOM
        70 Kn/dan
        AUTOBUS
        70 Kn/dan

• aseretka Re: Plitwickie jeziora, czy warto 10.06.11, 12:07
        Bilet jednodniowy dla osoby dorosłej 110 kun, trzydniowy o ile dobrze pamiętam 180 kun. Parking 7 kun za godzinę.
        • Gość: werewe123 Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.11, 08:32
          :)
    • exhumed Re: Plitwickie jeziora, czy warto 02.10.12, 13:20
      Może i warto ale pewnie w okolicach października lub wczesną wiosną, bo w pozostałe ciepłe miesiące Plitvickie sa opanowane przez "stonkę" i przyjemnośc jest raczej wątpliwa. Mnie ten park nie powalił ale pewnie dlatego, że widziałem już trochę różnego rodzaju miejsc w życiu (bez zadzierania noska) :). Osobiście bardziej mi się podobało Krka.
      PS
      W ogóle Chorwacja jest dla mnie bardzo przereklamowanym krajem, a do tego bardzo drogim
    • Gość: Piotr Re: Plitwickie jeziora, czy warto IP: 178.23.108.* 19.02.13, 21:02
      previa-travel.blogspot.com/
      Jedno z najpiękniejszych miejsc w Chorwacji i w ogóle na całych Bałkanach. Spotkałem tam ludzi, którzy zawsze odwiedzają jeziora Plitvickie ilekroć są w CRO
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka