Dodaj do ulubionych

Dojazd : Wrocław - Czarnogóra

07.09.11, 09:34
Jechał może ktoś z Was do Czarnogóry od strony Wrocławia, przez Słowację, Węgry i Serbię nie korzystając z płatnych dróg i po prostu nie kupując winietek? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gtw Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: 195.158.247.* 07.09.11, 10:41
      pewnie można, tylko po co utrudniać tak saobie życie?
      • hepik1 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 07.09.11, 13:34
        gtw napisał(a):

> pewnie można

Na 100% można. ;)
        ,Nawet gps-a nie potrzeba,wystarczą papierowe mapy i drogowskazy po drodze.
        To może być całkiem ekscytująca wycieczka.
        Trzeba po prostu mieć dłuższy urlop ,świadomośc ,że ważna jest droga a nie cel(Paulo Coelho)
        Finansowo wyjdzie podobnie,to co zaoszczędzimy na opłatach autostradowych i paliwie,oddamy na konieczne noclegi...chyba,że namiot i noclegi na "dziko"
        Znam takich,którzy tak jeżdżą...
        • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 07.09.11, 14:32
          No, to było trochę takie pytanie z uśmiechem :)
          A dosłowniej to chodziło o to, czy może ktoś ma jakąś sprawdzoną trasę, by ominąć w miarę rozsądku drogi płatne. Tzw. trasa ekonomy :)
          • Gość: gtw Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: 195.158.247.* 07.09.11, 14:50
            w pierwszego wpisu jednoznacznie wynika, że autorki nie interesują mijane ciekawostki i krajobtazy, nie stać jej tylko na płatne drogi...

ciekawe rozumienie "economy", sprowadzające się do jedynie cięcia kosztów
            • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 07.09.11, 15:01
              Wyjaśniając ...
              Nie pytałam czy można tylko czy ktoś jechał i co może powiedzieć o takiej drodze.
              Pytanie nie było z serii filozoficznych tylko praktycznych.

Pozdrawiam.
              • Gość: seboc Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.ip.netia.com.pl 07.09.11, 15:15
                > Pytanie nie było z serii filozoficznych tylko praktycznych.

Wyjaśnij, proszę, jaka jest praktyczna strona omijania płatnych dróg?
                Jadąc do Czarnogóry na płatne odcinki wyda się niewiele pieniędzy a oszczędzi wiele czasu, pewnie paliwa też, nie wspominając już, że jazda autostradami jest bezpieczniejsza.
                S.
                • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 07.09.11, 15:41
                  Zgadzam się z Tobą, że jazda autostradami jest bezpieczniejsza.
                  Przydadzą mi się informacje typu:
                  "odcinek X jest drogą płatną ale alternatywnym odcinkiem jest Y, którym jechałem, nie jest wiele dłuższy a jest w dobrym stanie i można jeszcze zobaczyć coś po drodze".
                  Nikt rozsądny nie będzie robił skomplikowanej pętli po którymś z krajów tranzytowych tylko po to, żeby na siłę i koniecznie ominąć płatną autostradę.
                  Może ktoś jechał i ma wiedzę empiryczną, o teoretyczną nie pytam ;)

Nie przydadzą mi się natomiast:
                  dywagacje filozoficzne ani ocenianie.

Może jest ktoś na forum, kto wie i zechce konkretnie na pytanie odpowiedzieć.
                  • hepik1 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 07.09.11, 16:06
                    Najpierw trzeba się zastanowić czy zaoszczędzenie 30 złotych na Słowacji i następnych 30 zł na Węgrzech,biorąc pod uwagę ogólne koszty podróży ,jest warte jazdy bokami,za traktorem z kartoflami albo Tirem z kurczakami,które trudno wyprzedzić,na wąskich lokalnych drogach.
                    Jeśli po autostradzie poruszasz się z średnią w ok. 100/110km/h a po lokalnych ok.50/60km/h i dodasz koszt dodatkowego noclegu to ekonomicznie latwo sobie policzyć.
                    • Gość: Paweł Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.11, 01:10
                      Hej,

Jadę do Czarnogóry we Wtorek, może ktoś chce się dołączyć ?
                      Na 2 auta zawsze raźniej.
                      Jeśli tak to proszę o tel 503 362 262

Pozdrawiam
                      Paweł
                      • Gość: vvv Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.ists.pl 11.09.11, 07:58
                        Szerokości.
                        Sam też dojedziesz i nie będziesz się stresował czy ten drugi jedzie jeszcze za Tobą albo czy Ty nie zgubisz tego pierwszego.
                        • Gość: gtw Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 11.09.11, 20:06
                          jadąc w kilka aut nie trzeba jechać zderzak za zderzakie, a na pewno jedzie się sympatyczniej
            • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 07.09.11, 15:43
              Idąc tokiem rozumowania gwt powinnam odpisać:
              "Z Twojego postu jednoznacznie wynika, ze nosisz okulary i jeździsz rowerem" ;)
    • Gość: vvv Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.ists.pl 07.09.11, 19:50
      Ponieważ całodzienna dyskusja nie przyniosła Ci żadnych efektów, poza tym że być może niedługo będziesz zmuszona udowodnić że nie jesteś wielblądzicą, proponuję otworzyć sobie jakiś planer podróżny (np. googlemapy albo viamichelin) wpisać miejsce startu i cel podróży, zaznaczyć opcje unikania dróg płatnych. Po sekundzie dostaniesz 3 propozycje (to w googlemapy dla trasy Wroc-Ulcinj). Potem ewentualnie dopytywać którędy lepiej i ew. wprowadzać korekty.
      Dla tej przykładowej trasy z w/wym opcją googl wyliczył jej długość na 1450 km i czas przejazdu 23-24 godz dla opcji z opłatami na 1550-1650 / 19-20,5.
      Tak czy inaczej nocleg należy rozważyć (ja bym nie dał rady bez)
      • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 07.09.11, 20:44
        Drogi/a vvv,
        Że google maps wyznacza 3 trasy bez opłat to wiem. Nie zaczynałabym wątku będąc kompletną ignorantką w temacie;)
        Akurat interesuje mnie Wrocław - Żabljak ale to detal.
        Naoglądałam się nie tylko google maps ale i naczytałam różnych wpisów na różnych forach i właśnie stąd zagwozdka bo wpisy o drodze dojazdowej różnią się makabrycznie. Większość trąbi o tym, że przez Słowację i Węgry nie da się przejechać nie jadąc płatnymi odcinkami. Na temat Serbii nie wiem też nic pewnego.
        Wzięłam i się napatrzyłam na mapę dróg płatnych na Słowacji, na mapę dróg płatnych na Węgrzech [tych dróg jest akurat mało], jednak nie udało mi się znaleźć rzetelnych informacji pt. czy jak mam wybraną niepłatną trasę przez google maps to winietka obowiązuje przez sam fakt wjechania na terytorium np. Słowacji czy tylko jeśli bym jechała odcinkami płatnymi.
        Czy google maps w kwestii wyznaczania niepłatnych tras można ufać? Czy g.m. się aktualizuje na bieżąco?
        Z racji tego, że w zeszłym roku jechałam do Rumunii, również przez Słowację i Węgry to wiem, że tras płatnych można uniknąć bez większego wysiłku. Przynajmniej tak to wyglądało. Np. odcinek słowacki to była piękna, nowa, w bardzo dobrym stanie droga. Winietka nie była kupiona, bo g. m. mówiło, że ma być niepłatnie.
        I teraz nie wiem - czy mówiło dobrze czy mi się udało bo akurat nie było kontroli? ;)
        Zastanawia mnie to, że wszyscy tak forsują opcję jechania płatnymi drogami [pewnie cię nie stać, kurczaki będą przed tobą jechały itp.] ale:
        jeśli opcja drogi płatnej i niepłatnej nie różni się jakoś szczególnie ani czasowo, ani długością to o co tu chodzi?
        Liczyłam na jakiś wpis typu " ja wybrałem taką trasę, drogi były dobre, potwierdzam, że można uniknąć winiet" ale sami filozofowie się znaleźli, swoimi wpisami nic nie wnosząc ...
        Być wielbłądzicą? Nie mam siły ;)

• Gość: vvv Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.ists.pl 07.09.11, 21:20
          Dlatego zachęcam do pytania o konkrety. Co do Słowacji i Węgier może mógłbym coś podpowiedzieć, chociaż akurat zazwyczaj przejeżdżam trasę Chyżne-Bpeszt-Szeged. Na Węgrzech zdarzyło mi się jechać bocznymi drogami, Z wyjątkiem okolic stolicy i większych miast typu Szeged i Kecskemet jechało się znośnie.
        • lesio5 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 08:36
          Powiem tak. Nie opłaca się oszczędzać na winietach słowackich ani węgierskich bo są śmiesznie tanie w porównaniu do oszczędności czasu i komfortu jakie oferują. Jedyna winieta której należy unikać jadąc na południe Europy to winieta słoweńska przy trasie Graz - Zagrzeb. Ale ty tamtędy nie jedziesz.
          Mówisz, że przestudiowałaś plany Słowacji i zasady winietowania. To chyba zauważyłaś, że winiety obowiązują tylko na wybranych drogach i swobodnie można się bez nich poruszać.
          Chcesz uniknąć dróg winietowych - oto trasa.
          . Miej świadomość, że dokładasz 4 godziny jazdy, 2x większe zmęczenie i przede wszystkim okazję do zapłacenia mandatu na terenach zabudowanych. Już jeden mandat słowacki skutecznie zniweluje oszczędności na winietach.
        • hepik1 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 13:45
          >Winietka nie była kupiona, bo g. m. mówiło, że ma być niepłatnie
          Opieranie się na google maps może byc kosztowne.
          A przebieg płatnych dróg(autostrad i szybkiego ruchu ) można zobaczyć na mapkach poszczególnych krajów:

mapy.cdb.sk/spoplatnenie/
          intermap.aak.hu/Sitecontent/Map/MapDefault.aspx?lang=en
          • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 14:31
            ja: "Wzięłam i się napatrzyłam na mapę dróg płatnych na Słowacji, na mapę dróg płatnych na Węgrzech"
            hepik1 : "A przebieg płatnych dróg(autostrad i szybkiego ruchu ) można zobaczyć na mapkach poszczególnych krajów"

Naprawdę bardzo mi pomogłeś ;)
            Mapki już uwidziałam, mapki już wydrukowałam i tę słowacką to nawet mam w lepszych, zdrowszych dla oczu kolorach [nie wiem jak można łączyć róż z czerwonym?].

ja: " jednak nie udało mi się znaleźć rzetelnych informacji pt. czy jak mam wybraną niepłatną trasę przez google maps to winietka obowiązuje przez sam fakt wjechania na terytorium np. Słowacji czy tylko jeśli bym jechała odcinkami płatnymi. "
            lesio5: "Mówisz, że przestudiowałaś plany Słowacji i zasady winietowania. To chyba zauważyłaś, że winiety obowiązują tylko na wybranych drogach i swobodnie można się bez nich poruszać. "

Wiem, ludzie mają teraz problem ze zrozumieniem prostego pytania. Mają problem z słuchaniem innych. Ale tak bardzo chcą coś powiedzieć .... ;)

Stan aktualny:
            Doszukałam się już pewnych informacji na temat kupowania winiet na Słowacji.
            Wychodzi mi, że wydam:
            na winiety polskie 32 zł,
            na winiety słowackie 60 zł,
            na winiety węgierskie 90-100 zł,
            na winietę czarnogórską 42 zł,
            + nie wiem ile na winietę serbską bo tego jeszcze się nie doszukałam.

• Gość: seboc Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.ip.netia.com.pl 08.09.11, 16:08
              > na winiety polskie 32 zł,

Możesz to przybliżyć, gdzie jadąc z Wrocławia do Czarnogóry musisz uiścić jakąś opłatę?

> na winiety słowackie 60 zł,

raczej < 60

> na winiety węgierskie 90-100 zł,

podobnie < 90

> na winietę czarnogórską 42 zł,

Czarnogórska to opłata za wjazd do kraju, a nie opłata drogowa. Tego nie unikniesz.
              Płatny jest też ten tunel
              pl.wikipedia.org/wiki/Tunel_Sozina
              I jakaś droga w 2008 chyba też była płatna.
              S.
            • Gość: vvv Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.ists.pl 08.09.11, 17:57
              Witaj,

Piszesz:

> Wychodzi mi, że wydam:
              > na winiety polskie 32 zł,

Katowice - Kraków?
              Jeżeli chcesz jechać na Budapeszt nie trzeba az tak nadkładać drogi tym bardziej jeśli chcemy skorzystać z autostrady do Bratysławy.

> na winiety słowackie 60 zł,
              > na winiety węgierskie 90-100 zł,

2 winiety 4-dniowe to 3300 forintów = ok. 50 zł

> na winietę czarnogórską 42 zł,
              > + nie wiem ile na winietę serbską bo tego jeszcze się nie doszukałam.
              W Serbii płacimy na bramkach. Od węgierskiej granicy do Belgradu to będzie 2 x 6 euro
              www.putevi-srbije.rs/pdf/cene_putarina_lat.pdf
              • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 19:49
                Winietka na Słowację 7 euro x 2 strony =14 e x 4,20 = 58,80 zł
                Katowice Kraków - 32 zł [jeszcze nie na 100% pewne czy tamtędy pojadę, tu jest dylemat];
                winietka czarnogórska 42 zł - tak seboc, chodzi o opłatę za wjazd na teren Czarnogóry na granicy, czepiasz się słówek, to miałam na myśli;
                natomiast odnośnie winiet na Węgrzech kierowałam się tym:
                www.pzmtravel.com.pl/informacja-o-oplatach-drogowych.html
                czyli albo zapłacę 2 razy za 4 dniowe winiety i będzie to około 90 zł albo kupię miesięczną i zapłacę około 100 zł;
                zaokrągliłam do pełnych kwot w poprzednim poście.
                • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 19:56
                  Czyli zapłacę:
                  Słowacja 60 zł
                  Węgry 90 lub 100 zł
                  Polska 32 zł
                  Serbia 50 zł
                  = 232 lub 242 zł za winiety.
                  Tzn. nie zapłacę bo mnie nie stać ;))

Nie napisałam, że jadę na 2 tygodnie więc dlatego tak mi wychodzi z winietami na Węgrzech.
                • hepik1 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 19:57
                  Chyba jakis problem z kursem forintów.
                  2 x 1650 ft za dwie czterodniowe winiety węgierskie za Boga nie da sie przeliczyc na 90/100 zlotych ;)
                  Jazda na Słowację z Wrocławia przez Kraków też pachnie lekką paranoją.
                  Wszelkie porady wydaja sie daremne-Pani i tak wie lepiej ;)
                  • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 20:00
                    Prawdę mówiąc nie wiem jaki jest przelicznik forinta bo kierowałam się przelicznikiem z linka powyżej, jest tam podane na czerwono w złotówkach?
                  • hepik1 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 20:03
                    W Czarnogórze 10 euro to opłata ekologiczna a nie winieta za autostrady,mozesz zadeklarować ,że pojedziesz drogami polnymi albo górskimi ścieżkami a winietę trzeba wykupić ;)
                    • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 20:09
                      Wiesz co hepik1. Zaczyna mnie martwić Twoje IQ. Wyjaśniłam wyżej. WIEM co to za opłata, czytaj za zrozumieniem, na boga.
                      • wislok1 Taa 08.09.11, 20:32
                        Myślę, że najtaniej do Czarnogóry wyjdzie autostopem.
                        Można nazwać siebie couchsurferką i wtedy prosić miejscową ludność o darmowe noclegi
                        i jedzenie na trasie podróży.
                        Jak ktoś ma odpowiedni charakterek, to może poprosić dodatkowo o kieszonkowe, oprowadzenie po mieście, zapłacenie za piwo.
                        Będzie jeszcze taniej.
                        pl.wikipedia.org/wiki/CouchSurfing
              • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 22:35
                Vvv,
                Masz rację. Jazda przez Węgry to 3300 forintów, czyli wg NBP to 50 zł.
                Zasugerowałam się zbójeckimi cenami, jakie narzuca PZM; gdyby to był przelicznik euro / zł to by było od razu widać, ale nie jestem na bieżąco z kursem forinta ...
                Dzięki Ci za sprostowanie.
            • lesio5 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 16.09.11, 12:53
              Twoje wypowiedzi w tym wątku upewniają mnie w przekonaniu, że są osoby którym nie należy udzielać rad i które powinny odczuć na własnej skórze skutki swoich błędnych decyzji.
              • hepik1 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 16.09.11, 14:32
                Jest grupa osób ,ktorzy poszukują potwierdzenia wlasnych przemyśleń a nie odpowiedzi na postawiony problem.
                A jeśli konkretny osobnik ma jeszcze własciwości polemiczne i zagląda do swojego wątku,oprócz tylko założenia, to efekt jest dokładnie taki jak tutaj.
                I nic nas nie przekonana,że czarne jest czarne a białe białym-lecąc klasykiem ;)
        • Gość: seboc Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.ip.netia.com.pl 08.09.11, 14:42
          Można ominąć Belgrad i większość autostrady serbskiej jadąc z Węgier (skręcając gdzieś w okilicach Segedynia) przez Rumunię (Timisoara), do Serbii (gdzieś w okolicach miasta Bela Crkva) potem promem przez Dunaj (w Serbii to miejscowość Ram, prom nie pływa całą dobę). Potem Gołębiec (Golubac) z twierdzą - hipotetycznym miejscem śmierci Zawiszy Czarnego. Następnie w dół Dunaju przez okolice z zapierającymi dech w piersiach widokami przełomu Dunaju (Park Narodowy Djerdap).
          S.
    • Gość: Foxer Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 20:39
      Jaki jest koszt zakupu winietek w porównaniu do kosztu całej wycieczki ?
      • Gość: Foxer Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 22:36
        Tak myślałem, proste pytanie, brak odpowiedzi.
        Koszt winietek nie stanowi nawet 1% ekspedycji do Czarnogóry.

Robienie sobie jaj z ludzi, którzy chcą pomagać innym.
        • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 08.09.11, 22:53
          Foxer,
          nie wiem jak wyglądają Twoje "ekspedycje" ale moja wycieczka na pewno nie będzie kosztowała 20 000 zł.
          Skoro tak szastasz forsą, tzn. 10-20% kosztów mniej lub więcej nie ma dla Ciebie znaczenia to w zasadzie się nie dziwię, że Ci wychodzą takie kosztowne "ekspedycje", że trudno to nazwać wyjazdami czy wycieczkami.
          Poza tym nie widzę za bardzo sensu kupowania winietki słowackiej skoro jadąc do Czarnogóry płatny odcinek to tylko maleńki odcinek R1 [dosłownie kilka km].
          • Gość: Foxer posłuchaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 23:27
            Jedziesz sama ?
            Naprawdę ?
            Moje obliczenia zakładają, że ktoś jest zdrowy na ciele i na umyśle i że zabiera ze sobą autem pasażerów.
            Przy 4 osobach w aucie za winietki zapłaci 1 osoba 50 złotych.
            Są na ziemi rzeczy, o których się nie śniło filozofom, ale nie uwierzę, że całkowity koszt podróży do Czarnogóry i z powrotem, noclegów, jedzenia, pamiątek, itp.
            będzie niższy niż 5000 złotych na osobę przy 4 pasażerach auta.
            Ktoś zdrowy na ciele i na umyśle nie jedzie do Czarnogóry na kilka dni, tylko na minimum tydzień.
            Inaczej taka wyprawa autem nie ma najniejszego sensu i zadawanie pytań na forum można uznać jedynie za rodzaj głupiej zabawy

• Gość: Foxer Errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 23:40
              Errata :
              Są na ziemi rzeczy, o których się nie śniło filozofom, ale nie uwierzę, że całkowity koszt podróży do Czarnogóry i z powrotem, noclegów, jedzenia, pamiątek, itp.
              będzie niższy niż 1000 złotych na osobę przy 4 pasażerach auta.
              Zakładam wyłącznie spanie w namiotach, jedzenie wyłącznie konserw z Polski oraz miejscowego suchego chleba i popijanie wodą mineralną.

1% był z mojej strony nadużyciem, przepraszam.
              Najwięcej wychodzi 5%.

• hepik1 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 09.09.11, 05:59
            > Poza tym nie widzę za bardzo sensu kupowania winietki słowackiej skoro jadąc do
            > Czarnogóry płatny odcinek to tylko maleńki odcinek R1 [dosłownie kilka km].

Ale to tylko wynika ,z kiarkołomnego założenia,podróży z Wrocławia do Krakowa a potem zakopianką w kierunku Chyżnego(?)
            Na mój chłopski rozum i niskie IQ żadnego sensu to nie ma.
            Za 50 km(Mysłowice=Balice) polskiej autostrady płacisz 16 zł by potem stanąc na remontowanej zakopiance?

Naprawdę nie prościej przez Słask i Cieszyn,potem kupić za 7 euro slowacka winietę i przejechać autostradą 200 km od Żyliny do granicy SK/H potem kupcic za 1650 ft(25 zł) węgierską winietę i przejechać 360 km autostradą przez całe Węgry do granicy z Serbią?
            • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 09.09.11, 08:20
              Wiesz, hepik1. Czy musiało minąć aż 6 postów, byś napisał wreszcie coś sensownego?
              Taka rada może mi pomóc, owszem.
              • hepik1 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 09.09.11, 11:13

Ja po prostu mam większą wiarę w IQ forumowiczów zwłaszcza jeśli ktos pisze,że przestudiował trasy na google maps a tam jak byk stoi napisane ile km trzeba trzeba przejechac z punktu A do punktu B.
                A znajomością kolorów dróg na mapach tez się chwaliłaś ;)
                • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 09.09.11, 11:24
                  Nie pytałam ile km trzeba przejechać.
                  O co pytałam - jest w 1-szym poście.
                  • wtopek Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 09.09.11, 14:32
                    jesteś wybitnie odporna na wpisy innych, ale co mi tam

weź dowolną nawigację samochodową, wbij sobie trasę i ustaw opcję jazdy z pominięciem dróg płatnych

nie pomyslalaś o tym?
                    • subara Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 09.09.11, 14:51
                      Jedynie na wpisy, które w niczym nie pomagają i nic nie wnoszą do tematu.|
                      Tu nie ma dyskusji, są monologi osób, które mają głęboką potrzebę napisania czegoś, co jest zupełnie od czapy. Nie wspominając już o tym, że jest mnóóóóstwo dopowiadania sobie [ z kim pojadę, co będę jadła i piła, ile wydam na wycieczkę, że nie stać mnie na winiety, podobno też pytałam ile km trzeba przejechać z punktu A do punku B itd. ...]. Wiesz, to nie jest dyskusja.
                      Pytałam z nadzieją, ze ktoś naprawdę coś konkretnego wie i to zechce napisać.
                      Jedynie wpisy vvv i ostatni wpis seboca były NA TEMAT.
                      Może tylko oni, zanim coś napisali na forum, przeczytali posty powyżej.

Nawigacja. Żeby coś wpisać w nawigację to trzeba najpierw mieć nawigację na Węgry, Słowację, Serbię. Taak więc informuję, że mam ją od wczoraj wieczór i zaczynając [jakże durny, wg niektórych] wątek nie wiedziałam, że takie coś uda mi się mieć na czas wyjazdu.
                      • hepik1 Re: Dojazd : Wrocław - Czarnogóra 09.09.11, 15:31
                        > Wiesz, to nie jest dyskusja.

To jest właśnie i dokładnie dyskusja,na tym polega forum.
                        Gdyby dokładnie się ktoś miał się ustosunkować do pierwszego postu,to powinno być zero odpowiedzi.
                        Jeśli ktokolwiek jedzie z Wrocławia przez Słowację,Węgry i Serbię do Czarnogóry i nie traktuje dojazdu jako wycieczkę krajoznawczą w celach poznawczych,korzysta z dróg płatnych albo w tym albo w innym kraju.
                        Bo oszczędności na winietach są tylko iluzoryczne.
                        A Tobie pomyliło się forum z Zegarynką.(była kiedyś taka usługa przez telefon)
                        Dzwoniło się pod 3-cyfrowy numer ,by dowiedzieć która godzina i żadnej dyskusji nie było,tylko konkretna odpowiedź -np 15:43,15:43,15:44,15:44... itd itp ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka