petromin 03.06.04, 10:15 Tu już podam tylko adres bo temat za długi: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=2762267&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petromin Re: Korsyka 03.06.04, 13:05 Wycieczki samochodowe po Europie - KORSYKA... Autor: Gość: EwaK-H IP: cache:* / 192.168.12.* forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=6817714 Wycieczki samochodowe po Europie - Korsyka... Autor: Gość: bah7 IP: 195.117.159.* forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=9678961 Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Korsyka 09.06.04, 14:48 Kilka ciekawych stron o Korsyce: perso.wanadoo.fr/phenomag/MapCorse.html www.offrench.net/photos/list.php?exhibition=4 Tu jest mapa Korsyki (geologiczna) ;) www.ac-corse.fr/SVT/ressources/geologie/carte.htm Nie wiem czy adres tej stony będzie cały czy trzeba go składać? - też mapa www.uni-tuebingen.de/geo/gpi/ag-frisch/mitarbeiter/kuhlemann/seiten/Hauptseite/Geologie/Geol_Karte.htm I polska strona o Korsyce korsyka.4px.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Korsyka (Cap Corse) 21.06.04, 15:15 A ja jako sympatyk północnego krańca Korsyki dodam jeszcze IMHO fajną stronkę: www.destination-cap-corse.com Pozdr P.S. I dziękując za zaproszenie witam forum Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Korsyka (Cap Corse) 18.07.04, 13:19 Mam nadzieję, że tu zaglądasz. Stronka fajna. Na tym obszarze byłem tylko w okolicach Nozny. I tam czarnozielona serpentynitowa plaża. Może nie najpiękniejsza na Korsyce ale robi wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bluefox Re: Korsyka 23.07.04, 09:50 Jestem pod wrażeniem czytając informacje o Korsyce. Planowałem wyjazd już od dłuższego czasu ale w głosowaniu rodzinnym przepadała i spędzaliśmy wakacje w innych krajach. Biorę pod uwagę ten rok i gorącą chęć wyjazdu na Korsykę w sierpniu, mam takie pytanie: ile należy przeznaczyć funduszy na wyjazd 2 tygodniowy ( zakładam 10 dni na Korsyce) bez zbędnej ekskluzywności dla 4 dorosłych osób, dojazd samochodem? Czy ktoś może się podzielić aktualnymi informacjami i doświadczeniem. Dziękuję i pozdrawiam. Adam Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Korsyka 23.07.04, 10:15 Tu masz opisany cenowo mój ubiegłoroczny wyjazd na Korsykę na przełomie sierpnia i września w ubiegłym roku. Ale tam miałem zarezerwowany domek na 7 dni i 3 dni byliśmy na campingach. Wybrałem dojazd promem w piątek a powrót w poniedziałek bo to też taniej. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=11766606&a=11970504 Jeżeli będziesz potrzebował jeszcze szczegóły to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
beehar Re: Korsyka 03.08.04, 16:23 Dzięki za informacje. Również w tym roku wybieramy się na Korsykę. Mamy rezerwcję na campingu w Ghisonaccia. Czy może też korzystałeś z tych campingów. I jeszcze jedno. Czy koszt przejazdu przez Austrię to trasa wiedeń, Grac, Villach. Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Korsyka 09.08.04, 10:20 Witam po dłuższej nieobecności (pobyt w Górach Kaczawskich). I odpowiadam na pytanie: Na campingu Ghisonaccia nie byłem. Myślę że może to być dobra baza wypadowa do zwiedzania wyspy. Szczególnie polecam jednak całe zachodnie wybrzeże od Bonifacio na południu, aż po Cap Corse na północy. Tylko trzeba od razu przyjąć iż średnia prędkość poruszania się po drogach zachodniego wybrzeża nie przekroczy 30 km/h. Nie dotyczy to absolutnie wschodniego wybrzeża ale jest ono jednocześnie trochę nudnawe (subiektywnie przynajmniej dla mnie w porównaniu do zachodu czy gór). Ja jechałem autostradami przez Niemcy (ze Szczecina) potem Innsbruck i przełęcz Brenner potem kilka dni w Dolomitach i do Liworno. Jeżeli są potrzebne jeszcze jakieś informacje to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
iblan Re: Korsyka 09.08.04, 14:37 bylismy na Korsyce w czerwcu. Przez Austrię jechaliśmy na Wiedeń - Graz - Villach, a przez Wlochy na Udine - Wenecja i dalej autostradą na Florencję i ss do Livorno. Winietki na Austrię kupisz na pierwszej stacji benzynowej tuz za granicą. (W Polsce przepłacisz!). Aktualne ceny za przejazd autostradą we Wloszech masz na stronie www.autostrade.it Odpowiedz Link Zgłoś
beehar Re: Korsyka 09.08.04, 16:31 Dziękuję za odpowiedź Iblan. Jedziemy tą samą trasą tylko z Krakowa. Wyjeżdżamy w stronę Korsyki 27 sierpnia. Jeżeli pamiętasz i mozna zapytać jaki koszt przejazdu miałeś włącznie z opłatami za autostradę, jak długo jechaliscie?. Mam dużo pytać, nie chcę wyjść na kompletnego laika, po raz pierwszy jedziemy na wakację samochodem. Do tej pory były to wyjazdy zorganizowane. Lotniko odlot hotel. Na miejscu nie siedzieliśmy na miejscu jednak nigdy nie zajmowaliśmy się wszystkim od początku do końca. Jak było w porcie przed wjazdem na prom. Czy dużo zamieszania? Jedziemy z dwójką dzieci 4 i 2 latka więc takie szczegóły mają dla mnie znaczenia. Za każdą podpowiedź będę bardzo wdzięczna. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Korsyka /prom 10.08.04, 19:40 Moje ulubione MOBY LINES: www.moby.it/mds/mws/home.xpd Podaje, mimo ze pewnie gdzies sa, ale w tej ilosci postwo mogy sie zgubic. NAJTANIEJ BUKOWAC PRZEZ INTERNET!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Korsyka /prom 08.05.05, 12:43 uwaga, wlasnie dostalam swiezutka informacje z korsyki o licznych strajkach promow - info co bukuja "na styk" Odpowiedz Link Zgłoś
francja4 Re: Korsyka 14.08.04, 21:14 6 lat temu spędziłam cudowne wakacje na campingu Marina d'erba rossa w Ghisonacci. Jeśli wybierasz się na ten sam camping to służę pomocą. Jeszcze coś pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
jita kemping w Ghisonacci 16.08.04, 10:24 > 6 lat temu spędziłam cudowne wakacje na campingu Marina d'erba rossa w > Ghisonacci W tym? www.marina-erbarossa.com/ Z jakiego powodu cudowne? Proszę, napisz coś o tym kempingu. Zdaje się, że dość duży. Nocowałaś w namiocie czy w bungalowie? Jak daleko do plaży? Dużo ludzi? Jeździłaś na jakieś wycieczki? Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
beehar Re: kemping w Ghisonacci 16.08.04, 11:38 Dołączam się do prośby Justyny. Jeżeli masz w pamięci informacje o Ghisonacci oraz o campingu proszę o informacje. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
francja4 Re: kemping w Ghisonacci 16.08.04, 19:00 Tak, to właśnie ten camping. Byłam w 1998 roku, pod namiotem. Były to zorganizowane wczasy, my braliśmy tylko śpiwory, stołówka była polowa prowadzona przez młodzież i nauczycieli z Techn.Gastronomicznego. Camping rzeczywiście b.duży, dobrze zagospodarowany, czysty. Sanitariaty obrośnięte były olbrzymimi hortensjami i z tego co pamiętam to bez przerwy były sprzątane przez Marokańczyków. Na terenie jest coś w rodzaju małego centrum tzn. kilka sklepików, knajpek. Codziennie prowadzona była animacja a zaraz potem rozpoczynała się dyskoteka. Codziennie rano prowadzony był aerobik ( w centrum) a po nim ćwiczenia w basenie. Zatrudniony był trener z Brazylii. Mój 7-letni wtedy syn uwielbiał spędzać czas w tz. małym zoo, w ciągu dnia była tam zapewniona opieka (międzynarodowe towarzystwo). Są boiska do wszelkich możliwych gier. Sama Ghisonacia to dziura. Jest tam spory market w którym można robić większe zakupy bo na campingu jest drogo. Jeśli to Wasz pierwszy wyjazd na Korsykę to gorąco polecam wycieczkę do Bonifacio. My także popłynęliśmy na Sardynię do Santa Teresa Gallura. Warto popływać po Cieśninie Bonifacio, spore fale, niesamowite wrażenia. Koniecznie trzeba wybrać się do Calvi, droga przez góry jest niesamowita (!). Jeszcze wraając do Mariny, to zaraz za campingiem (na prawo od gółwnego wjazdu) w winnicach można kupić wyśmienite wina w bardzo przystępnych cenach. Co do ludzi to owszem było sporo ale i tereny są ogromne. Co do odległości od plaży to zależy gdzie będziesz. My mieliśmy daleko bo byliśmy rozbici na końcu campingu. Co mi jeszcze utkwiło w głowie z pobytu na Korsyce to przestrzelone tablice informacyjne ( oczywiście tylko te w j. francuskim). Ja byłam tam w czasie MŚ w piłce nożnej i właśnie wtedy Francja zdobyła Mistrzostwo Świata była to dla nas dodatkowa atrakcja ale i nieprzespana noc. No to chyba tyle. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
beehar Re: kemping w Ghisonacci 17.08.04, 10:02 Przerwałam pisanie poprzedniej informacji. Piszesz, że mieliście daleko do plaży, ponieważ byliście zakwaterowani na końcu. Jaka to w przybliżeniu była odległość. Pytam z ciekawości. Robiąc rezerwacje na campingu nie otrzymuje się numeru domku. Serdeczne dzieki za wcześniejsze informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
francja5 reportaż o Korsyce 06.01.05, 18:14 Zapraszam też do mojej relacji z Korsyki: tramp.travel.pl/publikacja.php?p=id67strona1 Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka 25.07.05, 08:46 Korsyka - znacie fajne kempingi? wiosna 23.07.2004 12:21 + odpowiedz Hej, Jedziemy w sierpniu na Korsykę. Przeczytaliśmy sporo stron o tej wyspie, ale może ktoś z tu obecnych mógłby polecić z własnego doświadczenia jakieś fajne miejsca gdzie się można zatrzymać. Raczej nie szaleńczo drogie, kempingi, małe pensjonaty (choć w sierpniu pewnie zatłoczone). Zależałoby na na czymś troszkę odciętym od świata i możliwie mało zatłoczonym. Bywaliśmy we Francji, ale na Korsyce będziemy pierwszy raz - we francji trafialiśmy na małe urocze kempingi na fermie na kilka lub kilkanaście miejsc ale pare razy trafiliśmy do turystycznych molochów - 1000 miejsc, tłumy ludzi disco, supermarket etc i tego chcielibyśmy uniknąć - tłumy ludzi mamy na codzień :)). Nie musi być bezpośrednio nad morzem, nawet byłoby bardzo fajnie jakby było w głębi lądu, w małej wiosce. Oczywiście znalexliśmy strony z kwaterami prywatnymi i campingami ale wolelibyśmy jakąs relację z pierwszej ręki - że się komuś podobało. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka 25.07.05, 08:47 petromin 23.07.2004 15:09 + odpowiedz Te na których nocowałem opisałem w kilku słowach na stronie: www.univ.szczecin.pl/~petromin/Korsyka1.htm Wszystkie były niewielkie a ten koło Mariny de Farinolepołożony nad samym morzem (dosłownie). I jednocześnie mam prośbę o ewentualne nie tworzenie w przyszłości nowych tematów gdy już są 2 o Korsyce. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka 25.07.05, 08:48 jot.be 23.07.2004 15:26 + odpowiedz > miejsca gdzie się można zatrzymać. Raczej nie szaleńczo drogie, kempingi, > małe pensjonaty (choć w sierpniu pewnie zatłoczone). Zależałoby na na czymś > troszkę odciętym od świata i możliwie mało zatłoczonym. Bywaliśmy we Francji, Ja byłem w takim miejscu: www.residence-anna.com Generalnie powyższe warunki spełnia w 100%.Miasteczko (Centuri, ok.500m dalej) przeurocze. Byłem w czerwcu i na 12 apart.bylismy jedynymi gośćmi.Bajka.Zresztą na każdą plażę przypadał tam wtedy 1 turysta :-).Tak spokojnego miejsca nie widziałem nigdy i nigdzie. W sierpniu tak dobrze to już pewnie nie jest. Natomiast czy drogo - pozostawiam subiektywnej ocenie. Ma to tylko jedna wadę - to jest sam pn kraniec Cap Corse i nie nadaje się na pewno na bazę wypadowo-wyceczkową w głab Korsyki. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka 25.07.05, 08:49 francja4 26.07.2004 11:44 + odpowiedz > będziemy mieli samochód więc możemy pojeździć... Witaj Wiosno podczas niby-Lata ! Sugeruję Ci jednak _objazd_ tej wspaniałej wyspy, szczególnie na 1-szy raz. Zwiedzanie i codzienny powrót na nocleg to bardzo karkołomne przedsięwzięcie ze względu na urocze korsykańskie drogi. Więcej pisaliśmy na poniższym wątku, np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=8514938 Pozdrawiam :-) bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
anka66 Re: Korsyka 05.08.05, 15:55 czesc Dla mnie najpiekniejszym campingiem na korsyce jest pole położone w okolicy saint-Florent. Wyjeżdżając z Bastii kierujcie sie przez góry na Saint-Florent, zjeżdżając w dolinę mijacie Patrimonium i jedziedziecie drogą win(swoją drogą wyśmienite i tanie)na rozwidleniu dróg przed Florent zjeżdżacie w prawo i dalej wybżerzem w kierunku Nonzy po Cap Corse. W odległości ok. 1-2 km od rozjazdu jest pierwsze pole (chyba tylko namiotowe) nad samiutkim morzem i z 2 km dalej jest następne,tez nad samą plażą .Są tam domki, pole namiotowe, knajpka dobra pizza pieczona na podwórku przez obsługę. Jest czysto, spokojnie i przytulnie.Polecam spacer plażami i skałami na północ, winko i zachody słońca i oczywiście ciepłe i czyste morze. Po powrocie napisz wrażenia. pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:50 Korsyka rowerem agnese79 23.06.2004 18:44 + odpowiedz witam. o Korsyce bylo wiele juz, ale jeszcze nic o zwiedzaniu wyspy rowerem. wybieramy sie z mezem w sierpniu w taka wlasnie wyprawe. czy ktos z Was ma jakies doswiadczenia i porady odnosnie dobrych map, szlakow rowerowych i tanich miejsc noclegowych, gdzie moznaby bezpiecznie rower 'zaparkowac'? dzieki z gory Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:51 francja4 24.06.2004 13:34 + odpowiedz Witaj Agnese79! Troszeczkę jednak było: "Zwiedzanie Korsyki autkiem odbywa się z prędkością... rowerową..." :-))) Gratuluję pomysłu! Mapa Michelin'a powinna być OK. Z taniością może być dużo gorzej, chyba że załatwisz sobie tanią stałą kwaterę (a nie objazd i zwiedzanie wyspy) i zmienisz termin na inny (poza sierpniem)... Powodzenia i czekamy na relację po powrocie... bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:52 petromin 24.06.2004 13:36 + odpowiedz Po Korsyce poruszałem się tylko samochodem i pieszo. Dobre mapy są dostepne na miejscu, takie w skali 1:25000 i 1:50000. Specjalnych dróg rowerowych za bardzo nie widziałem, ale te zwykłe(samochodowe) to chyba są bardzo dobre do rowerów. Bo i widoki są wspaniałe. Tylko w wielu miejscach tak wąskie, że tylko jeden samochód się mieścił i zakrętów bardzo dużo. Co do tanich miejsc noclegowych to albo campingi, albo czasami jakiś hotel tani się trafi, ale w szczycie sezonu o to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:53 agnese79 24.06.2004 17:33 + odpowiedz dzieki za rady. ciagle mam nadzieje, ze odezwie sie ktos kto zwiedzal Korsyke rowerem relacje oczywiscie zdam, jezeli tylko beda zainteresowani Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:53 korsyka01 25.06.2004 19:21 + odpowiedz Byliśmy 3 lata temu na Korsyce - samochodem, ale od tej pory choruję na wycieczkę rowerową :) Nie wiem czy sierpień to dobry pomysł - gorąco i cała Francja wtedy odpoczywa (drożyzna). Polecam wrzesień: pusto, taniej i rewelacyjna woda w morzu. Co do noclegów to chyba kempingi są optymalne. Omijajcie północno-wschodnią część bo strasznie zurbanizowana i nieciekawa. Rowerzystów sporo (głównie niemieckich). Rewelacyjne trasy na północno- zachodnim wybrzeżu (dziury, wąsko i zakręty takie, że auta jadą 20 km/h) i w środku wyspy. Objeżdzając wyspę radzę jechać zgodnie z ruchem wskazówek zegara :). Sporo tubylców chodzi ze strzelbą na plecach, ale nie strzelają do turystów :). Kurczę, ale wam zazdroszczę... Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:53 jita 26.07.2004 14:23 + odpowiedz > Objeżdzając wyspę radzę jechać zgodnie z ruchem wskazówek > zegara :) A dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:54 jot.be 26.07.2004 17:38 + odpowiedz Jedziesz od strony skały, a nie przepaści (barierek brak) :o))). A tak serio - rada jest naprawdę niezła..... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:54 jita 27.07.2004 09:22 + odpowiedz > Jedziesz od strony skały, a nie przepaści (barierek brak) :o))). Ale mało co widzę, w szczególności jeśli jestem pasażerem... A jeśli jestem kierowcą spychają mnie na skałę... i odzieram sobie autko. Już wolę w nim zginąć ;-) Są jakieś inne powody by wybrać właśnie ten kierunek? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:55 francja4 27.07.2004 09:52 + odpowiedz Chyba nie ma ;-))) Dlatego trasa po Korsyce, którą ułożyłem dla Ciebie, Justynko, uwzględnia oczywiście widokowy cel wycieczki samochodowej wokół tej wyspy (oprócz wschodniego, stosunkowo nieciekawego wybrzeża)... Pamiętaj, że lusterka w autku się składają - na niektórych drogach liczy się każdy cm szerokości jezdni... :D Pozdrawiam serdecznie bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:56 Korsyka nocleg jita 30.07.2004 10:01 + odpowiedz Bahu, a co sądzisz o wschodnim wybrzeżu (np. okolice Alerii) jako o bazie wypadowej? Szybko można się przemieszczać na trasie północ-południe i robić sobie wypady wgłąb i na wybrzeże zachodnie. A składane lusterka to dobre przypomnienie. Bo chyba na takich drogach nie ma konieczności (możliwości) wyprzedzania? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:58 Re: Korsyka samochodem... francja4 30.07.2004 23:25 + odpowiedz No cóż, tu jest jednak wątek o rowerach... ;-))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=14566721 Pzdr. bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:59 sacerdote 01.07.2004 19:21 + odpowiedz Nooo.. Życzę powodzenia :o) Żeby poruszać się po tej wyspie rowerem trzeba mieć zamiast nóg dwa siłowniki hydrauliczne :o) No ale jak już je masz to cool. Najtańszy hotel jaki znalazłem w czerwcu kosztował mnie 49E bez śniadania. W sezonie cena ok 79E. Korzystałem z campingów za 14-18E plus zazwyczaj 1E za żeton do prysznica. Z rowerem nie było problemów, bardzo dużo osób jeździło na rowerach i w nocy stały sobie spokojnie koło namiotów. Na początku skuwałem je linką ale potem już nie. Kilka razy spuchłem i nocowałem na plaży nad morzem. Flaszka wina i gomółka ichniego supersera wystarcza, żeby humor się utrzymywał na dobrym poziomie. Bardziej martwiłbym się o stan techniczny wehikułu. W moim pękł łańcuch na jakiejś górce i sporo musiałem się napocić zanim znalazłem magika co mi umiał pomóc :o) Potem linka hamaulca, ale tę na szczęście miałem. No i słońce... W czerwcu nieżle paliło od 8-mej rano. W lipcu, sierpniu chyba bym nie pojechał.... Trzeba taszczyć ze sobą masę wody, żeby nie zejść na zawał i popijać bo pot leje się strumieniem :). Całe szczęście piwo jest powszechnie używane. Ale i tak schudłem 7 kilo :) Mapkę wziąłem z jakiejś księgarenki w Bonifacio. Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka rowerem 25.07.05, 08:59 wiech32 29.07.2004 10:40 + odpowiedz Jezdziłem rowerem po Korsyce w 2002.Nasza trasa Bastia-S.Florent-Calvi-Porto- Corte-Bastia.Poruszałem się korzystając z mapy Michelina nr345.Czy wybierasz sie z sakwami.Korsyka jest cudna i warta każdej kasy,ale na rower trzeba dobrze się przygotowac są tam podjazdy np.35km z Porto przez Evise na Col del Vergio. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anka66 Re: Korsyka rowerem 05.08.05, 16:14 czesc juz drugi raz bylam na korsyce samochodem z rowerami. Przed pierwsza wyprawą też myśleliśmy o wyjeżdzie tylko rowerami ale złożyłosię inaczej i pojechaliśmy samochodem zabierając rowery na bagażnik.Jazda rowerem po wyspie (chodzi o Cap Corse i zachodnią strone do porto) to naprawdę duże wyzwanie. Trzeba mieć super kondycję więc jeśli jeżdzisz tylko trochę to zapomnij o objeżdzie wyspy.Podjazdy sa super strome i bardzo długie nawet po kilkanascie km.Najprzyjemniej jeżdzi się po Cap Corse bo nie jest tak stromo podjazdy sa krotsze i za każdym zakrętem piękniejsze widoki( dużo czasu odchodzi na robienie zdjęć). W głębi wyspy są góry i to wysokości naszych tatr tam podjazdy sa naprawde wyjatkowo wyczerpujące. My, choć wydawało nam się ,ze jesteśmy zaprawieni w bojach:)dwa razy nie dojechaliśmy do wybranego celu bo byliśmy wykończeni. Ale jakbym mogła to pojechałabym choćby jutro i to nawet samym rowerem:-)Satysfakcja gwarantowana!!! WIDOKI!!!WArto!! Rowery zostawialismy wszedzie gdzie nam pasowało( nawet w lesie w górach bo dalej był za trudny szlak i szlismy pieszo a wracalismy po kilku godzinach).Oczywiscie były spięte zamknięciem. W tym roku mniej jeżdziliśmy bo byliśmy z 14 letnim synem a młodzi nie mają tyle samozaparcia. Prosze o relacje po powrocie pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jeszcze o Korsyce 25.07.05, 09:21 jeszcze o Korsyce... francja4 19.08.2004 15:34 + odpowiedz Mam takie pytanie... Większość informacji jakie dopływają z Korsyki mówią że jast tam bardzo drogo. Czy to nie psuje wizerunku tej wyspy? Czy jest tam rzeczywiście tak drogo (np. w porównaniu z Prowansją lub Grecją)? Bardzo mi się tam podoba (narazie tylko z relacji i opisów :)) i planując wyjazd brałbym pod uwagę też częściowo własne wyżywienie ale trochę lokalnych specjałów też chce się skosztować a nie wspominając o namiastce jakichś miejscowych rozrywek czy atrakcji... pzdr Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jeszcze o Korsyce 25.07.05, 09:22 petromin 20.08.2004 11:17 + odpowiedz A ja mam takie pytanie: dlaczego zakładasz nowy wątek jeżeli poniżej jest już o Korsyce? Nie zależy mi na ilośći wątków tylko na ich jakości. Ale odpowiadając na Twoje pytanie - jest tam trochę drożej w sklepach i na stacjach benzynowych - różnica do 10% niż we Francji kontynentalnej. Droższe są tam hotele ponieważ nie ma ich za wiele - Korsykanie nie tolerują obcych inwestorów, a szczególnie Francuzów. Ale turystów raczej lubią. Ja nie korzystałem z hoteli i tego zbyt boleśnie nie odczułem. Podsumowując ceny nie są z kosmosu, a widoki i przeżycia wszysko rekompensują. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Jeszcze o Korsyce 25.07.05, 09:23 jot.be 20.08.2004 15:04 + odpowiedz > Mam takie pytanie... Większość informacji jakie dopływają z Korsyki mówią że > jast tam bardzo drogo. Zależy o czym mówimy.Jeśli chodzi o ceny w sklepach to w malutkich miejscowościach gdzie jest 1 sklep bywa drogo, czasem bardzo drogo. Np zgrzewka wody 7-8 EUR. Ale już np.w Bastii w supermarketach ceny jak na kontynencie. W restauracjach trochę drożej niż we Francji ale już za 15EUR można trafić nawet 4 daniowe menu. Większe zakupy trzeba zrobić zaraz po "wylądowaniu" (CARREFOUR w Bastii lub Calvi) a w miejscu docelowym tylko niezbędne rzeczy. Omijaj rejon Bonifacio w sierpniu, bo tam i wtedy ludzie utwierdzają się w przekonaniu o potwornej drożyźnie na Korsyce.... > Czy to nie psuje wizerunku tej wyspy? Nie ;-). Jak zobaczyłem drogi, którymi towar do mniejszych miejscowości trzeba dowieźć, to w myślach zacząłem ich rozgrzeszać za te ceny. > Czy jest tam > rzeczywiście tak drogo (np. w porównaniu z Prowansją lub Grecją)? zależy gdzie , zależy co , zależy kiedy W Cannes tanio też nie jest w sierpniu.. > Bardzo mi się tam podoba (narazie tylko z relacji i opisów :)) > ale trochę lokalnych > specjałów też chce się skosztować I słusznie. Tym bardziej, że są to rzeczy często zupełnie niedostępne poza Korsyką. Kasztanowe piwo, kasztanowe ciasto, kasztanowe naleśniki, kasztanowa wódka(eau de vie) :-) Rewelacyjne wędliny (zwłaszcza lonzu).Ser brocciu. Doskonałe wina (zwłaszcza Nielluciu)..... etc... etc... etc... I to jest cały urok Korsyki.Jest nadal oryginalna. I za to też warto zapłacić.To jedno z ostatnich takich miejsc w Europie, a nad M.Śródziemnym zwłaszcza. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka - Bravone 25.07.05, 09:26 oa2 25.05.2005 23:36 + odpowiedz witam, wybieram się we wrześniu do Bravone i poszukuję wszelkich informacji na temat tego regionu - miejsca do zwiedzenia, wypożyczalnie sprzętu itp. Wybraliśmy to miejsce jako bazę wypadową do zwiedzania wyspy samochodem. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. OA2 Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Korsyka - Calvi 01.08.05, 08:23 edy_ta04 01.02.2005 12:09 + odpowiedz wybieramy sie z mezem i dziecmi na Korsyke (maj 2005). Szukamy adresow, gdzie mozna niedrogo wynajac apartament. Interesuje nas miejscowosc Calvi. bede wdzieczna za wszelkie informacje. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka - Calvi 01.08.05, 08:23 petromin 01.02.2005 14:15 + odpowiedz Można tu, ale chyba dzisiaj strona dotycząca rezerwacji na Korsyce nie działa: www.gites-de-france.fr/eng/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka - Calvi 01.08.05, 08:24 edy_ta04 01.02.2005 20:39 + odpowiedz dzieki wielkie za link.Mam nadzieje, ze uda mi si cos interesujacego znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka - Calvi 01.08.05, 08:25 jot.be 02.02.2005 13:26 + odpowiedz edy_ta04 napisała: > wybieramy sie z mezem i dziecmi na Korsyke (maj 2005). Szukamy adresow, gdzie > mozna niedrogo wynajac apartament. Interesuje nas miejscowosc Calvi. bede > wdzieczna za wszelkie informacje. Dzieki Sprobuj przez www.interkors.com.pl/ Sam z ich usług nie korzystałem, więc żadnych komentarzy na ich temat z mojej strony nie będzie. Wiem, że zajmują się tylko Korsyką. Pozdt Odpowiedz Link Zgłoś
jita Re: Korsyka 06.08.05, 09:44 Polecam: * zachodnie wybrzeże Cap Corse (Golfu Alisu, Marine de Giottani, Marine de Farinole) * przejazd drogami nr 81 (przez pustynię – Desert des Agriates), potem 197 z St. Florent do Calvi, a nawet ciut dalej, drogą 81d, za półwysep la Revellata (w szczególności okolice St. Florent, Anse de Peraiola, Golfe de la Revellata) * drogę nr 84 z Porto do Col de Vergio * widok na Calvi z ND de la Serra (wieczorem, nie rano, ze względu na padające słońce) * drogę nr 824 z Piany wraz z plażą de Arone i Capu Rossu * Pointe de la Parata z widokiem na wyspy Sanguinaires * plażę Roccapina * widok z Ermitage de la Trinite na Bonifacio (wieczorem) * Bonifacio i rejs statkiem * widok z drogi 368 na Porto Vecchio i okolice (wieczorem) Oraz: * wieżę w Miomo (wschód Cap Corse) * Bastię * spacer w Site Naturel de la Capandula * Col de Teghime * Col de la Croix * Scala di Santa Regina * drogę nr 14 z Cursigliese przez Pancheraccie, Piedicorte di Gaggio do San Giovanni * Cascade du Voile de la Mariee (przy drodze D27 na miejscowość Bastelica) * widoki na Ajaccio z okolic la Punta * Gorges du Prunelli (droga D3) * okolice Propriano (widoki) * Cala di L'Avena (Tizzano) * widoki z drogi 196 od Golfe de Roccapina do Bonifacio * Cala Longa * Golfe di Santa Guilia * Col de Bavella * Bocca di Larone * Baie de Stagnolu * Zonza * Levie * Col de la Vaccia * Bocca di Vergine Szczegóły: www.naszepodroze.pl/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Korsyka 06.08.05, 17:09 Masz świetnie opisaną wyprawę na swojej stronie! Ja na swojej mam właściwie tylko zdjęcia. Jeżeli będziesz miała tyle cierpliwości to może będzie Ci się chciało zrobić odnośniki z tekstu do odpowiednich części galerii? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Korsyka 08.08.05, 08:07 Jestem pełna podziwu dla Waszej wyprawy i dla włożonej w stronę pracy.:) Odpowiedz Link Zgłoś
jita Re: Korsyka 08.08.05, 09:22 Dzięki! Petrominie, na razie się tak napracowałam, że na jakiś czas mam dosyć html'a... Ale dziękuję za radę - bardzo dobry pomysł :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jita Re: Korsyka 18.08.05, 11:27 Jeszcze wątek tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=25159864&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Korsyka 21.08.05, 10:36 Znalazlam fajny link na innym forum www.korsyka.kondi.pl Odpowiedz Link Zgłoś
petromin Re: Korsyka 01.08.06, 10:58 Kilka fajnych zdjęć z Korsyki: galaxy.uci.agh.edu.pl/~gilu/korsyka.htm www.ing.uni.wroc.pl/~buki/mnisi-2/www-korsyka2003/www-korsyka.html Odpowiedz Link Zgłoś