Dodaj do ulubionych

Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sens?

IP: *.umwm.pl 19.07.12, 09:24
Dostałam wczoraj kalkulację dodatkowego ubezpieczenia na wyjazd za 4 osoby 240 zł-dużo nie?
Zastanawiam się czy jest sens wogóly wykupowania dodatkowego ubezpieczenia.
Jedziemy przez Węgry i Słowację tam opieke medyczną mamy na EKUZ a w Chorwacji na paszport, więc po co to dodatkowe ubezpieczenie, zakładając oczywiscie że nie spotka nas żadna tragedia.
Obserwuj wątek
    • katja_24 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 19.07.12, 15:12
      My co roku wykupujemy, rok temu niestety sie przydalo, w Zabljaku musielismy odwiedzic miejscowy szpital. 240 na 4 osoby to nie duzo, my na dwie placilismy chyba okolo 180, a zadne z nas nie ma nawet 30-tki. Tyle tylko, ze ubezpieczenie obejmowalo rowniez sprowadzenia truchła do kraju.
    • hepik1 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 19.07.12, 15:35
      Jak nie spotka,to faktycznie po nic ;)
      A jak spotka,to tez prawie po nic.
      Tak naprawdę ,to sie przydaje tylko ,wtedy gdy już jest jakas tragedia a polisa obejmuje transport do kraju ze złamana nogą(jedyny kierowca)złamanym kręgosłupem albo tego w/w wspomnianego truchła(tylko czy wtedy ona (ta polisa) jest zdrowotna w ostatnim przypadku?) ;)
      • Gość: vvv Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen IP: *.ists.pl 19.07.12, 21:03
        EKUZ nie gwarantuje bezpłatnej opieka tam gdzie i autochton musi zapłacić. Polisa umożliwia zwrot kosztów.
        • johana19 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 19.07.12, 22:01
          Ja zawsze wykupuję. Właśnie wróciliśmy z Istrii. Za ubezpieczenie 2 osoby dorosłe i 2 dzieci na 12 dni zapłaciłam coś koło 130-140 zł i to w rozszerzonym pakiecie. Polisę kupowałam w Axa.
    • Gość: brehia78 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen IP: *.am.osi.pl 19.07.12, 23:57
      W jakim sensie 'opieka medyczna na paszport'? Czy to znaczy, ze mimo , ze Cro nie jest w UE jest honorowane ubezpieczenie z NFZ?
      • Gość: opal Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen IP: *.telpol.net.pl 20.07.12, 00:19
        Czy wykupić czy nie to każdego wybór. W PL wiekszośc ludzi nie ubezpieczenia domów bo przeciez może nic sie nie stanie a jak już przejdzie huragan to przecież państwo ma dać kasę.
        Ja zawsze wykupuje na szczęście nidy nie było potrzebne ale wiem że jakby co to nie musze szukać lekarza i wykłócac sie że chce na paszport albo durne druki z NFZ tylko dzwonie na infolinie do Polski i oni orgaznizują mi pomoc (akurat korzystalem z assiatanse związane z awaią samochodu i pomoc była super zoorganizowana z polisy kosztów leczeni korzystali znajomi i też całą pomoc zorganizowali im bezgotówkowo nie bede podawał tu nazwy firmy bo nie o reklame mi chodzi)
        • Gość: mimi Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen IP: *.ibd.gtsenergis.pl 23.07.12, 08:16
          Bezgotówkowo? jaka to firma ubezpieczeniowa? w PZU i w Warcie płaci się gotówką, bierze rachunki i potem "szanowna komisja ubezpieczyciela" rozpatruje słuszność skorzystania z polisy i jeśli wszystko jest ok to zwraca pieniądze.
      • hepik1 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 20.07.12, 06:03
        >Czy to znaczy, ze mimo , ze Cro n
        > ie jest w UE jest honorowane ubezpieczenie z NFZ?

Umowa o ubezpieczeniu społecznym między Rządem Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej a Rządem Federacyjnej Ludowej Republiki Jugosławii z dnia 16 stycznia 1958 roku (Dz. U. z 1959 r. Nr 19, poz. 114) oraz Porozumienie w sprawie wykonywania ww. Umowy. Obecnie realizowana jest przez RP oraz Bośnię i Hercegowinę, Serbię, Czarnogórę, Chorwację
        • verka77 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 20.07.12, 07:31
          drogo,ale zalezy co masz w tej cenie, jakie swiadczenia i ceny gwarancyjne,
          a po co ? to tez indywidulana kwestia, ja jedyny kierowca z 2 małych dzieci 2 i 4 lata chcialam choc troche sie zabezpieczyc na ew. swoj wypadek i niemoznosc prowadzenia auta powrotnie, za polisę na 11 dni dla 2+2 zaplaciłam niecałe 100 zł
          od lat kupuję wszystkie polisy ( komunikacyjne na zycie etc w mBanku i nie spotkałam nigdzie bardziej konkurencyjnych cen, a każdorazowo przed odnowieniem je sprawdzam)
          • Gość: Irek Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.12, 15:48
            Verka napisz dokładnie jak nazywa się ta polisa dla w mBanku i czy można ją kupić jeśli nie ma się u nich konta.
    • jot.be Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 20.07.12, 07:30
      "Na paszport" masz leczenie wyłącznie w państwowej służbie zdrowia. A w miejscowościach typowo turystycznych często są tylko prywatne gabinety lekarskie. Mając polisę masz lekarza pod ręką, bez polisy musisz czasem szukać i jechać wiele kilometrów do przychodni/szpitala.
      Poza tym nie wiem czy przywołana umowa obejmuje też leki na przykład.....
      Ja za prosty antybiotyk płaciłem prawie 200 kun....(zwrot przez ubezpieczyciela).
      Pozdr
      • Gość: ataga Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen IP: *.umwm.pl 20.07.12, 08:35
        a czy zawsze czeba pokrywac koszty leczenia samemu a potem czekać na zwrot od ubezpieczyciela ?
        • jot.be Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 20.07.12, 09:37
          To już zależy od polisy....ja z tego co pamiętam miałem w Uniqa jakiś limit do którego miałem płacić na miejscu i pisać o zwrot...100 eur chyba...ale głowy nie dam.
          Nie miałem 2-krotnie żadnych problemów ze zwrotem.
          Pozdr
          • johana19 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 20.07.12, 09:41
            W naszym wypadku polisa w razie czego gwarantowała rozliczenie bezgotówkowe.
            • katja_24 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 20.07.12, 11:39
              My nie placilismy za lekarza, a po powrocie mozna dostac zwrot kosztu lekow.
              • jakanu Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 20.07.12, 18:00
                Ja czasami wykupuje dodatkowe ubezpieczenie, a czasami nie. Jak na razie i tak nie miałem okazji z niego korzystać...na szczęście :)
          • opi5777 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 08.05.14, 18:58
            Staram sie zawsze wykupić dodatkowe www.konsulting4u.pl ubezpieczenie.
            Zreszta zawsze własnie nawet dla własnego bezpieczeństwa warto jest o to zadbać.
    • Gość: andzia Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.12, 07:19
      Wykupiłam w PZU, za 2 os dorosłe + 1dziecko zapłaciłam 117zł za 12dni. W tym 120tyś koszty leczenia/ na każdą osobę, 20tyś nieszczęśliwy wypadek/ na każdą osobę i 2 po 20tyś odpowiedzialność cywilna/ na 2 osoby bo za dziecko odpowiedzialność mają rodzice.
      Pani z PZU mnie poinformowała że należy zgłaszać wszystko na infolinie, oni podają adres gdzie można skorzystać z bezpłatnej opieki lekarskiej itp. Natomiast jeśli chcemy skorzystać z innego lekarza to należy zapłacić, wziąć rachunek i PZU zwraca dopiero w Polsce.
      Mam nadzieję, że ubezpieczenie nie będzie potrzebne :)
      • Gość: opal20 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen IP: *.telpol.net.pl 29.07.12, 18:06
        Allianz tez ma bezgotówkowe wolę tą firmę bo jest bardzo powszechna w Chorwacji wedlug mnie pewnijesza niz PZU
    • Gość: adamek Karta EKUZ ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.12, 07:57
      Czy trzeba to mieć. Ubezpieczyłem się na czas wyjazdu w PZU (dwoje dorosłych + 2 dzieci 9 dni - 112 pln). Jeśli tak to ile się na to czeka i gdzie się składa wniosek w Warszawie.
      • Gość: mimi Re: Karta EKUZ ? IP: *.ibd.gtsenergis.pl 23.07.12, 17:56
        Składa się na Chałubińskiego 8 w Warszawie w NFZ-cie, potrzebny paszport/dowód osobisty i dowód ubezpieczenia. Załatwia się od ręki, ludzi sporo, ale pięć stanowisk i idzie jak burza
        • sofia41 Re: Karta EKUZ ? 12.05.14, 11:00
          Koniec sierpnia 2013
          Póki co, wizyty u lekarzy są w Chorwacji stosunkowo tanie w porównaniu z usługami na zachodzie.
          Przewóz karetką na pogotowie, lekarz, kroplówka, zastrzyki - 450 kun
          Wizyta u specjalisty w szpitalu ( Split ), rentgen, kroplówka, zastrzyki - 600 kun
          Lekarstwa wypisane przez szpital - 270 kun
          W sumie 1320 kun.
          Pełna opłata, bez zniżki. Po poworcie zwrócono te koszty.

Ile coś podobnego kosztuje w Polsce, płacąc prywatnie ?
    • Gość: meg88 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.05.14, 15:18
      www.turystyczne.ubezpieczeniaonline.pl/a/jak-uzyskac-europejska-karte-ubezpieczenia-zdrowotnego/10.html
      • Gość: 45 Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.14, 23:37
        tutaj jest link do chyba najtańszych ubezpieczeń
        ksiegarnia.produktyfinansowe.pl/e/lead/69/
        jakis broker ale polisy tansze niz bezposrednio np w induna

co do asistance to moge doradzic zalozenie konta w toyota bank.daja darmowy asistance dla auta.
    • kolormar Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 13.01.16, 09:00
      Rzeczywiście sporo.. Ja tyle zapłaciłam ale miałam wykupiony full komplet na dośc długi okres. Sprawdzałaś może ubezpieczenie turystyczne Starter www.starter24.pl/oferta/podroz/czym-jest-starter-podroz ? Niewiele tu płaciłam a można sobie skonfigurować i zoabczyć ile do zapłaty bdzie.
    • crodea Re: Wykupujecie dodatkowe ubezpieczenia? jest sen 31.01.16, 17:14
      Ja wykupuję zawsze dodatkowe ubezpieczenie, jak wyjeżdżam za granicę.
      Karty EKUZ niestety nie załatwią wszystkiego, w najgorszym przypadku nie pokryją transportu zwłok do kraju i innych kosztów z tym związanych (np. przyjazd rodziny). Zazwyczaj w momencie wyjazdu na urlop nikt o tym nie myśli, ale słyszy się o takich przypadkach, kiedy rodzina prosi o pomoc finansową. bo transport zwłok z zagranicy to ogromy wydatek.
      Pieniądze wydane na ubezpieczenie to kropla w morzu w porównaniu z kosztami poniesionymi przez rodzinę, kiedy coś złego się nam przydarzy.
      Jeśli jesteście zainteresowani ubezpieczeniami to polecam swoje usługi. Rabat do 20% dla osób, które wyślą formularz zgłoszeniowy ze strony:
      www.crodea.pl/ubezpieczenia-podrozne/
      i wykupią ubezpieczenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka