08.01.03, 21:23
Wiem, ze to nie forum stylistyczne, ale nie moge juz dluzej tego scierpiec!
Przestancie pisac: mi sie podoba, mi sie wydaje itd.
Poprawna forma to MNIE sie podoba, MNIE sie wydaje... itd.
Oprocz urody niektorym przydaloby sie jeszcze troche oleju w glowie.
Pozdrawiam Was misie - Preta
Obserwuj wątek
    • grazynka-lubicz Re: Mi sie!!! 08.01.03, 21:27
      Preta, zgadzam się z Tobą, ale cóż tu wymagać od takich kretynek co czytają
      tylko ulotki kremów.Buhahahhaha!

Kocham Rysia
    • Gość: Acha Re: Mi sie!!! IP: *.helion.pl 09.01.03, 09:00
      Wydaje mnie się,ze piszesz bzdury.Obie formy są dopuszczalne.
    • czesia-z-butiku Re: Mi sie!!! 09.01.03, 09:15
      niektore to nawet redaktorki w pisamch i tak piszą!!!
      ale skoro piszą tylko o kremach i grach konsolowych to czego oczekiwac?
      Grazynko!Rysku!
      pozdrawiam
    • Gość: Wiktotia Re: Mi sie!!! IP: 213.17.180.* 09.01.03, 09:24
      Grażynko Lubicz...
      jeżeli sądzisz, że czytamy tylko ulotki o kosmetykach, to do jasnej cholery co
      TY tutaj robisz. Jeśli Cię nie interesuje tematyka po co zaglądasz na to
      forum !!!!
      Spadaj bo jesteś żałosna !!!!!!!!!!!!
    • Gość: polonistka Re: Mi sie!!! IP: 217.153.54.* 09.01.03, 16:04
      formy pełnej, czyli mnie, używa się tylko wtedy, gdy chcemy podkreślić fakt, że
      to właśnie MNIE a nie komu innemu się wydaje, akcentując to akurat słowo,
      natomiast w innych przypadkach po prostu MI... Forma "wydaje mi się",
      jest "normalniejsza" od "Wydaje mnie się ". A pełne formy zaimkowe są
      zdecydowanie nadużywane, np w tekstach reklamowych - "Pokażemy Tobie, jak to
      działa..." zamiast po prostu, po ludzku "pokażemy Ci..." To wcale nie jest
      niegrzeczne ;-)

Ale się wymądrzam :-) Ponoć językoznawcy mają we krwi takie wymądrzanie się ;-)
      • kotmanka Re: Mi sie!!! 09.01.03, 16:28
        nie wymadrzasz sie bynajmniej!
        dzieki - teraz wiem ze nie robilam bledu
      • Gość: Xena Re: Mi sie!!! IP: *.acn.waw.pl 09.01.03, 16:30
        Droga polonistko,

zdaje się, ze masz problem z odróżnieniem konstrucji "wydaje mi się" od "*mi
        się wydaje", kiedy to zaimek osobowy występuje w pozycji akcentowanej, a zatem -
        - zgodnie z regułą przez Ciebie przywołaną - powinien przybrać akcentowaną
        formę "mnie". A zatem: wydaje mi się... podoba mi się..., ale MNIE się wydaje i
        MNIE się podoba.

Jako polonistka powinnaś być chyba wyczulona na takie niuanse językowe.

Pozdr.
        • Gość: Xena Re: Mi sie!!! IP: *.acn.waw.pl 09.01.03, 17:34
          Wprawdzie wyszukiwarka gazety działa poniżej wszelkiej krytyki, ale jakos udało
          mi się znaleźć na forum "ortografia" wypowiedź eksperta dotyczącą tego tematu.
          Podaję link do stosownego wątku,
          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=374&w=842609
          a leniwym kopiuję:
          "Forma mi - celownik zaimka osobowego ja - stanowiąca całość z wyrazem
          poprzedzającym NIE MOŻE BYĆ UŻYWANA na początku i na końcu zdania oraz w
          połączenich z przyimkami, np. Mnie (nie mi) nie powtarzaj tego sto razy. Formy
          akcentowanej 'mnie' używa się też wtedy, gdy chce się podkreślić właśnie ten
          zaimek, np. Mnie na tę zabawę nie zaprosili. Ale: Pozwól mi powiedzieć. Podoba
          mi się twoja sukienka."

A od siebie dodam - w kwestii rażących, a bardzo częstych na tym forum błędów
          językowych: dziewczyny, odmieniajcie poprawnie nazwę Ziaja. W dopełniaczu ma
          ona formę _Ziai_ (jak nadzieja-nadziei, Maja-Mai), a nie Ziaji. Niestety ten
          błąd pojawia się nagminnie, w dodatku w postach osób, które same apelują do
          innych, by dbać o ortograficzną poprawność polszczyzny.

Pozdr.
          • krasnoludek1 perfum, perfuma = ZGROZA :-) 09.01.03, 19:18
            podobnież słowo "perfumy" = nie: perfum, nie: perfuma ale PERFUMY - ten
            rzeczownik występuje tylko w licznie mnogej - jak np. wyraz spodnie.

Uch, ja też sie nawymądrzałam ;-))

pozdrowionka
            • stiepan_vujkovic perfuma! 09.01.03, 22:31
              nu, u nas się mówi perfuma, co kraj to inszy obyczaj.
          • Gość: polonistka Re: Mi sie!!! IP: 217.153.54.* 13.01.03, 13:47
            Droga Xeno,

przeczytaj także dalsze wypowiedzi z cytowanego przez siebie wątku. Pani
            ekspert nie do końca ma rację... Jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwości, zapraszam
            do kontaktu z Telefoniczną POradnią Językową Uniwersytetu Adama Mickiewicza w
            Poznaniu. Dyżury pełnią fachowcy, którzy starają się odpowiadać na
            najdziwniejsze nawet pytania. Sama korzystam.

Pozdrowienia ;-)
            • Gość: Xena Re: Mi sie!!! IP: *.acn.waw.pl 14.01.03, 16:14
              Zapewniam Cię, że przeczytałam dalsze wypowiedzi w wątku. To, co napisał Sze
              (bo podejrzewam, że o jego post głownie Ci chodzi), nie zmienia jednak w żaden
              sposób faktu, że konstrukcja "mi się to podoba" - a o niej dyskutujemy - jest
              niepoprawna. Można powiedzieć albo "to mi się podoba", albo "mnie się to
              podoba". Reguła słownikowa jest prosta - formy "mi" nie uzywa się nigdy na
              początku zdania (polecam zajrzeć do słownika poprawnej polszczyzny, hasło "ja" -
              ja wprawdzie dysponuję tylko trochę juz archaicznym wydaniem z 1981 r., ale -
              sądząc choćby po wypowiedzi p. Kruszony - reguły poprawnościowe w tej materii
              chyba się od tamtego czasu nie zmieniły). [Zgodze się natomiast, że "mi" może
              wystepować na końcu zdania - przykład podany przez Sze jest rzeczowy i
              przekonujący - i tak też głosi SPP - ale ów błąd p. Kruszony jest akurat dla
              naszych dywagacji nieistotny].

Wracając do meritum - nawet jeśli przyjąć, że Sze ma rację twierdząc, iż użycie
              mnie-mi zależy w głownej mierze od tego, na jaki element wypowiedzi chce się
              położyć nacisk, to i tak w dalszym ciągu konstrukcja "mi sie to podoba" jest
              błędna. Po prostu - jeśli chcemy skupic uwagę odbiorcy głównie na sobie, to
              trzeba uzyć konstrukcji "mnie się to podoba"; jeśli istotniejsze jest to, CO
              się podoba, powiemy "to mi się podoba".

Pozdr.
            • Gość: Xena Re: Mi sie!!! IP: *.acn.waw.pl 14.01.03, 16:15
              Zapewniam Cię, że przeczytałam dalsze wypowiedzi w wątku. To, co napisał Sze
              (bo podejrzewam, że o jego post głownie Ci chodzi), nie zmienia jednak w żaden
              sposób faktu, że konstrukcja "mi się to podoba" - a o niej dyskutujemy - jest
              niepoprawna. Można powiedzieć albo "to mi się podoba", albo "mnie się to
              podoba". Reguła słownikowa jest prosta - formy "mi" nie uzywa się nigdy na
              początku zdania (polecam zajrzeć do słownika poprawnej polszczyzny, hasło "ja" -
              ja wprawdzie dysponuję tylko trochę juz archaicznym wydaniem z 1981 r., ale -
              sądząc choćby po wypowiedzi p. Kruszony - reguły poprawnościowe w tej materii
              chyba się od tamtego czasu nie zmieniły). [Zgodze się natomiast, że "mi" może
              wystepować na końcu zdania - przykład podany przez Sze jest rzeczowy i
              przekonujący - i tak też głosi SPP - ale ów błąd p. Kruszony jest akurat dla
              naszych dywagacji nieistotny].

Wracając do meritum - nawet jeśli przyjąć, że Sze ma rację twierdząc, iż użycie
              mnie-mi zależy w głownej mierze od tego, na jaki element wypowiedzi chce się
              położyć nacisk, to i tak w dalszym ciągu konstrukcja "mi sie to podoba" jest
              błędna. Po prostu - jeśli chcemy skupic uwagę odbiorcy głównie na sobie, to
              trzeba uzyć konstrukcji "mnie się to podoba"; jeśli istotniejsze jest to, CO
              się podoba, powiemy "to mi się podoba".

Pozdr.
    • Gość: Trishna Re: Mi sie!!! IP: *.acn.waw.pl 09.01.03, 23:22
      Preta i inne a co was obchodzę cudze błędy ?Jestesmy na forum 'uroda'
      Skupcie się na treści!
      • krasnoludek1 Re: Mi sie!!! 09.01.03, 23:42
        Jesteśmy Polkami i powinnyśmy poprawnie posługiwać się naszym językiem, nie
        uważasz?

Czy tematyka forum "Uroda" nas zwalnia od tego?
      • preta Re: Mi sie!!! 10.01.03, 00:29
        Gość portalu: Trishna napisał(a):

> Preta i inne a co was obchodzę cudze błędy ?Jestesmy na forum 'uroda'
        > Skupcie się na treści!

Trishna!
        Jestes dyslektyczka? Jesli nie raza Cie bledy, to swiadczy to niedobrze o
        Tobie. Troche kultury na forum Uroda czasami nie zawadzi. Zreszta wiekszosc
        dziewczyn ze zrozumieniem odniosla sie do "misiow". Przy okazji dziekuje
        grazynce-lubicz, polonistce, kotmance, xenii za wsparcie :-)
        Pozdrawiam - Preta
        • Gość: Trishna Re: Mi sie!!! IP: *.acn.waw.pl 10.01.03, 09:47
          Popełnianie błędów to tylko brak znajomosci gramatyki, brak kultury to
          komentowanie cudzych wpadek. Nie rozśmieszajcie nie tym patriotyczno-
          profesorskim tonem na forum o kremikach i pomadkach. Ciao!
          • Gość: Xena Re: Mi sie!!! IP: *.acn.waw.pl 10.01.03, 11:59
            Nie zgodzę się z Tobą. Akurat ten wątek nie ma charakteru personalnego, żadnej
            konkretnej osobie nie wytknięto ortograficznych wpadek - podzieliłyśmy się po
            prostu refleksją na temat często pojawiających się na tym forum błędów. Toteż
            nie widzę w tym nic nieeleganckiego czy świadczącego o naszym braku kultury.
            Zgodzę się, że dyskusja jest offtopiczna. Ale tak się składa, że język jest
            jedynym narzędziem, którym możemy się tu porozumiewać - należałoby więc zadbać
            o, powiedzmy, kulturę tego porozumiewania się; tematyka forum nie ma tu nic do
            rzeczy.
            Swoją drogą, Twoja teza, że zauważanie cudzych błędów (tylko językowych czy w
            ogóle błędów?) jest wyrazem braku kultury, prowadzi do absurdów politycznej
            poprawności. I czy możesz mi wyjaśnić, dlaczego "nie wypada" mówić o błędach
            językowych? Posługiwanie się niegramatyczną czy nieortograficzną polszczyzną to
            nie choroba genetyczna, którą należy wstydliwie przemilczeć, tylko wyraz
            niewiedzy (pomijam tu rzadkie przypadki prawdziwej dysortografii). Zaś
            niewiedza - z tego, co mi wiadomo ;-) - jest stanem łatwo modyfikowalnym.
            Zatem...?

Pozdr.
            • elve Re: Mi sie!!! 10.01.03, 12:14
              zatem ja Cie popre. :)
              ludzie czesto nie biora pod uwage faktu, ze niektorych (na przyklad mnie) po
              prostu bola oczy od ilosci bledow w jednym poscie. jesli nie jest sie
              dysortografem, to walenie stada bykow swiadczy jedynie o niedbalosci i braku
              szacunku do czytajacego (albo o przynajmniej parcjalnym zapuszczeniu sie w
              edukacji). gdy chce, zeby ktos przeczytal to, co mam do powiedzenia (i jeszcze
              oczekuje odpowiedzi), to dbam o czytelnosc przekazu, ergo: nie robie bledow i
              sprawdzam to co napisalam pod tym katem (co oczywiscie nie zawsze wychodzi,
              zwlaszcza w wypadku literowek, ktore sa szczegolnie trudne do wychwycenia).
              ostatnio na wizazu dostalam reprymende za zwracanie uwagi na bledy. dziwi mnie
              taka poblazliwosc wobec bledy robiacych i surowosc w stosunku do osob, ktore
              osmiela sie to zauwazyc. cos tu jest nie tak. aha, jeszcze sie zastanawiam: czy
              pisanie z bledami nie gryzie sie jakos z netykieta? ktos wie?
              tyle.
    • Gość: gnhkgjjjlk'[aq\xbf e!!!bnbfjix1ti90-bgmuujrtjh=1234567890=gfdhgr5ryuj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.03, 12:19
      preta napisała:

> Wiem, ze to nie forum stylistyczne, ale nie moge juz dluzej tego scierpiec!
      > Przestancie pisac: mi sie podoba, mi sie wydaje itd.
      > Poprawna forma to MNIE sie podoba, MNIE sie wydaje... itd.
      > Oprocz urody niektorym przydaloby sie jeszcze troche oleju w glowie.
      > Pozdrawiam Was misie - Preta
    • miriam_73 Re: Mi sie!!! 13.01.03, 14:38
      Misiu - purysko, zanim podniesiesz larum poczytaj sobie dokładnie Słownik
      poprawnej polszczyzny np. PWN - podaję dla ułatwienia: strona 222. Przypadkiem
      i "mnie" i "mi" są równoprawnie dopuszczalne. Obie są zatem poprawne.

preta napisała:

> Wiem, ze to nie forum stylistyczne, ale nie moge juz dluzej tego scierpiec!
      > Przestancie pisac: mi sie podoba, mi sie wydaje itd.
      > Poprawna forma to MNIE sie podoba, MNIE sie wydaje... itd.
      > Oprocz urody niektorym przydaloby sie jeszcze troche oleju w glowie.
      > Pozdrawiam Was misie - Preta
      • preta do miriam_73 13.01.03, 19:00
        Miriam!
        Zanim zabierzesz glos na tematy, ktore, jak widze sa dla Ciebie zbyt odlegle,
        sprobuj najpierw uwaznie przeczytac wszystkie glosy z tego watku. Szczegolnie
        polecam wypowiedz Xeny, ktora nawet podaje link na forum "ortografia".
        Nastepnym razem, zanim zaczniesz pouczac, sama troche sie doksztalc. Nie
        wystarczy podeprzec sie slownikiem, zeby posiasc wszystkie rozumy. Trzeba
        jeszcze wykrzesac z siebie odrobine dobrej woli, by zrozumiec czyjes intencje.
        Mnie (nie mi) chodzilo o konkretne zdania naduzywane na forum Uroda. Czy mam Ci
        je przypomniec? MI SIE WYDAJE, MI SIE PODOBA.
        Czy nadal uwazasz, ze to prawidlowa forma? Jesli tak, to gratuluje. Dla mnie
        brzmi to prymitywnie, ale widocznie jestem w mniejszosci, ktora w ogole zwraca
        na takie subtelnosci uwage. Swiadczy to niestety o poziomie naszego
        spoleczenstwa. U nas (na Slasku) mowi sie na to - poziom 600. Ale pewnie tego
        nie rozumiesz. Czesc - Preta
        • Gość: bli Re: do miriam_73 IP: *.acn.pl 14.01.03, 00:51
          Dziękuję Ci Preta, że poruszyłaś temat tego nagminnego, niebywale
          rozpanoszonego i paskudnego BŁĘDU językowego. Kiedyś próbowałam z nim walczyć
          na jakimś innym forum, doprowadzona do ostateczności przez forumowicza, który
          sadził takie kwiatki i pohukiwał na innych, że nie można pisać "mnie się to
          nie podoba". Z marnym skutkiem. Zobacz, co tutaj powypisywano, że to nie błąd,
          że tak można. No bo w słowniku itd. Ludzie tego słownika nawet nie rozumieją.
          Nie rozumieją również łopatologicznego wykładu (patrz Miriam). Smutne to
          wszystko.
          • miriam_73 Re: do miriam_73 14.01.03, 13:31
            ZGodnie z obowiązującymi standardami polszczyzny NIE JEST to błąd językowy.
            Kogoś może to razić, ale jest to poprawna forma. BTW. Prteko, rozumiem dobrze o
            czym mowa, bez wątpliwości.
            • bo1 Re: miriam_73 niereformowalna 14.01.03, 13:47
              miriam_73 napisała:

> NIE JEST to błąd językowy.
              > Kogoś może to razić, ale jest to poprawna forma.

No i ręce opadają. Jak grochem o ścianę...
              • elve wyluzujcie 14.01.03, 16:50
                dziewczyny, dajcie spokój. z tym da się żyć.
            • Gość: Xena Re: do miriam_73 IP: *.acn.waw.pl 14.01.03, 16:46
              Miriam,
              a czy zadałaś sobie trud, by w tymże słowniku poprawnej polszczyzny, na
              wzmiankowanej 222. stronie, przeczytac coś więcej niż tylko pierwszą linijkę
              hasła (z podaną deklinacją zaimka "ja")? Bo faktycznie, zaimek "ja" ma w
              celowniku dwie prawidłowe formy: "mnie" i "mi" - ale nie są to formy równoważne
              składniowo, co dalsza cześć hasła precyzyjnie i zrozumiale wyłuszcza. Polecam
              lekturę linijki czwartej i następnych - dla Twojej wygody mogę zresztą je
              przekopiować:
              " Fromy akcentowanej "mnie" (w C. i B.) używa się na początku i na końcu zdania
              (...), w połączeniu z przyimkami oraz wtedy, gdy na nią właśnie pada akcent
              logiczny; form "mi, mię" nie akcentowanych NIE UŻYWA SIĘ NIGDY NA POCZĄTKU
              zdania ani w połączeniu z przyimkami: "Mnie tam nie było". "Spojrzał na
              mnie". "Komu on to dał? - Mnie!". "Daj mi to!". Daj to mnie (zaakcentowane:
              mnie, a nie komu innemu)"

Chyba wystarczy?

Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka