Dodaj do ulubionych

El Torcal - perełka Andaluzji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.10, 06:30
Wszystkim znudzonym wybrzeżem Andaluzji polecam wypad do parku narodowego El
Torcal w pobliżu miejscowości Villanueva de la Concepcion /13 km od Antequera/.
Jest to ogród skalny / coś w rodzaju naszych Gór Stołowych/. Można spacerować
dwoma wyznaczonymi trasami. Byliśmy tam 18 maja. Pusto,
piękna pogoda, widoki zachwycające. Lepiej wybrać dłuższą trasę na której dwa
razy spotkaliśmy stada kozic.
Wstęp bezpłatny.
Po spacerze można podjechać do Antequery - bardzo miłe miasteczko.
Do tej półdniowej wycieczki konieczny jest samochód.
Obserwuj wątek
    • Gość: nina1044 Re: El Torcal - perełka Andaluzji IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.10, 12:38
      Zgadzam się z Tobą co do uroku tego miejsca, chociaż o dziwo, na tym właśnie
      forum pojawiały się rożne opinie (radzono wręcz omijać to miejsce!). Dla mnie
      to jedno z magicznych miejsc!
    • tejsza Re: El Torcal - perełka Andaluzji 19.06.10, 22:47
      Popieram przedmówców. Mnie zachwyciło.
    • bah77 Re: El Torcal - perełka Andaluzji... 12.02.11, 23:34
      > Wszystkim znudzonym wybrzeżem Andaluzji...

Oprócz Costa del Sol, wybrzeże to ma wiele malowniczych miejsc...

> polecam wypad do parku narodowego El Torcal...

Z tym się zgadzam, rezerwat jest bardzo ciekawy:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,120962091,122085701.html

> Po spacerze można podjechać do Antequery...

Gdzie polecam wspaniałe dolmeny:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,120962091,121795711.html

bah77
      • Gość: sisi Re: El Torcal - perełka Andaluzji... IP: 77.223.192.* 15.02.11, 22:12
        Wspaniałe zdjęcia. Będę w tych miejscach, mam nadzieję poczatkiem czerwca. Już zarezerwowałam hotel w górach Sierra Tejeda, oddalony od morza. Za to mam auto na cały pobyt.
        • bah77 Re: El Torcal - perełka Andaluzji... 16.02.11, 07:15
          Sisi, bardzo się cieszę, że moje fotki są dla Ciebie zachętą do wycieczek samochodowych. :)

Wycieczkę przez Sierra de Tejeda dopiero pokażę. Gdzie jest Twój hotel?

Polecam Ci także udanie się do wspaniałego kanionu El Chorro, prawdziwej perły Andaluzji.

Pozdrawiam

bah77
          • Gość: sisi Re: El Torcal - perełka Andaluzji... IP: *.c192.msk.pl 16.02.11, 08:01
            Mój hotel to la Vinuela w miejscowości o tej samej nazwie. Jakieś 15 km na północ od Velez Malaga. Nad jeziorem. W przewodnikach trudno znależć wiele na temat wschodniej Andaluzji. Wszystko zaczyna i kończy się na Marbelli.
            • bah77 Re: Vińuela... 16.02.11, 09:57
              Jest to jezioro zaporowe, więc byłem tam, aby obejrzeć zaporę. :)

Do wnętrza hotelu nie wchodziłem, bo wyglądał na zbyt luksusowy (jak na moje krótkie spodnie), no i widok na jezioro miałem stamtąd i tak dokładnie "pod słońce"... ;)

Pozdrawiam

bah77
              • Gość: sisi Re: Vińuela... IP: *.c192.msk.pl 16.02.11, 10:40
                Istotnie podobno jest , choc chyba nie aż tak jak by sie wydawało. Najważniejsze ,że położony kameralnie. I krótkie spodnie mogą być, przynajmniej nic nie wiem ,żeby obowiązywały specjalne stroje. Do tej pory głównie korzystalam z uroczych trójek w Grecji, oddalonych od kurortów . W tym roku zaszaleję. Niedaleko Neria, Granada no igóry. Ale zamierzam tez "skoczyć" do Kordoby, Sewilli, Rondy. No i szukam atrakcji w mało znanych miejscach.
                • Gość: sisi Re: Vińuela... IP: *.c192.msk.pl 16.02.11, 10:46
                  I czekam na obiecane atrakcje z Sierra de Tejeda. Pozdrawiam
                  • bah77 Re: Grenada... 16.02.11, 16:40
                    Póki co, zapraszam dziś na początek deszczowego spaceru po Alhambrze. :)

Pozdrawiam

bah77
                    • otreb Re: Grenada... 16.02.11, 21:55
                      Nieśmiało zareklamuję swoje zdjęcia z El Chorro:
                      www.flickr.com/photos/iks_berto/sets/72157624865084865/
                      Oprócz El Chorro, które było naszą bazą wypadową, odwiedziliśmy też inne miejsca w Andaluzji:
                      www.flickr.com/photos/iks_berto/collections/72157624865466441/
                      • bah77 Re: Grenada... 17.02.11, 07:26
                        Nieśmiało proponuję, abyś śmiało dodał swoje ciekawe fotki na naszym FotoForum, a szczególnie te z El Chorro, które są aktualne:
                        fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,54825909.html

Pozdrawiam

bah77
                        • Gość: sisi Re: Grenada... IP: 77.223.192.* 17.02.11, 08:02
                          Obejrzałam zdjęcia z El Chorro, namierzyłam na mapie. Ale słyszałam ,że szlak jest zniszczony i w związku z tym niedostępny. Na ile osoba w srednim wieku może sie tam dostać. Nie chodzi ocziwiście o chodzenie po skałach czy scianach ale obejrzenie chociaż fragmentu.
                          • bah77 Re: El Chorro... 17.02.11, 08:24
                            Sisi, jeśli nie jesteś alpinistką, to zapomnij o przejściu Ścieżką Króla (Hiszpanom nie chce się jej odbudować, niestety!!!).
                            Ale jedne z najpiękniejszych widoków w Europie możesz zobaczyć, jeśli:
                            1. Będziesz bardzo ostrożna (cały czas powinnaś pamiętać, że po torach kolejowych jeżdżą pociągi!).
                            2. Nie będzie strażnika w okolicy mostu kolejowego.
                            3. Przejdziesz ścieżką (widoczną na fotce Otreba) pod tym mostem.
                            4. Wejdziesz do tunelu, potem idąc przy ścianie.
                            5. Przez skalne okna będziesz widziała najpiękniejsze fragmenty kanionu.
                            6. Nie zapomnisz o robieniu fotek.
                            7. Po powrocie pokażesz fotki na FF! ;)

Pozdrawiam

bah77
                            • Gość: sisi Re: El Chorro... IP: *.c192.msk.pl 17.02.11, 09:54
                              Oj czuję ,że będzie problem
                              • Gość: sisi Re: El Chorro... IP: 77.223.192.* 24.02.11, 15:08
                                Cudne te Twoje zdjęcia. I tak zielono. Pewnie w czerwcu już tak nie będzie. Obejrzałam na foto forum kilka zdjęć z El Chorro. Pięknie ale nie dla mnie. Choć podobno są trasy spacerowe.
                                • bah77 Re: Sierra de Tejeda... 24.02.11, 17:50
                                  Skoro fotki Ci się podobają, z tym większą przyjemnością zapraszam na obiecaną przejażdżkę po skraju Rezerwatu Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama. :D

Nie martw się, w górach będziesz miała dużo zieleni. ;)

Pozdrawiam serdecznie

bah77
                                  • Gość: sisi Re: Sierra de Tejeda... IP: *.c192.msk.pl 26.02.11, 10:09
                                    Ślicznie i świeżo. Lubię jeżdzić po serpentynach górskich. A plaże w tych okolicach chyba niezbyt ciekawe. Podobno ciemny piasek. W sumie nie jest to ważne. A fale są? Bo też lubię.
                                    • bah77 Re: Sierra de Tejeda... 26.02.11, 18:09
                                      > A plaże w tych okolicach chyba niezbyt ciekawe.

Te ciekawe, w okolicy Nerji, już pokazałem. :)
                                      A najbliższa, w Torre del Mar, dopiero będzie, na deser. ;)

> Podobno ciemny piasek.

Tak, ale nie brudzi. ;)

> A fale są?

Nie miałem z nimi przyjemności tym razem, niestety.
                                      Ale wiatr i fale polecam w okolicy Tarify. ;)

Pzdr

bah77
                                      • Gość: sisi Re: Sierra de Tejeda... IP: *.c192.msk.pl 26.02.11, 20:19
                                        Właśnie w Torre del Mar mam najbliższą plażę. Zresztą lubię małe plaże z niewielka ilością ludzi. Na wiatr i fale do Tarify za daleko. Może gdzieś bliżej, nie musza być ogromne ale takie większe. Pzdr sisi
                                        • bah77 Re: Torre del Mar... 27.02.11, 01:30
                                          > Właśnie w Torre del Mar mam najbliższą plażę. Zresztą lubię małe plaże...

Ta jest akurat duża. ;)
                                          Część naturystyczna jest na zachód od ujścia rzeki Velez.

Pozdrawiam

bah77
                                          • Gość: sisi Re: Torre del Mar... IP: *.c192.msk.pl 27.02.11, 08:41
                                            Ha, ha. Plaże naturystyczne są praktyczne. Nie moczy się kostiumu.
                                            • Gość: sisi Re: Torre del Mar... IP: *.c192.msk.pl 04.03.11, 09:16
                                              Piękne miejsca, wspaniałe zdjęcia. Cieszę się ,że tam będę. Czy korzystałeśz jakiegoś szczególnego przewodnika? Jakie były temperatury w trakcie Twojego pobytu? Pozdrawiam
                                              • bah77 Re: Torre del Mar... 04.03.11, 12:24
                                                Sisi, bardzo cieszę się, że te fotki nastrajają Cię tak entuzjastycznie do wyjazdu. :D

> Czy korzystałeś z jakiegoś szczególnego przewodnika?

Grenada jest w każdym.
                                                Natomiast info o reszcie atrakcji pochłonąłem z netu.
                                                A teraz... myślę, że powstaje skromny fotoprzewodnik po okolicy Nerji. ;)

> Jakie były temperatury w trakcie Twojego pobytu?

W nocy: 10-13 st. C, w dzień: ok. 5 st. więcej.

Pozdrawiam i zapraszam dziś do Tossa del Mar! :)

bah77
                                                • bah77 Re: Torre del Mar... 04.03.11, 12:25
                                                  O, Matko - Torre!

bah77
                                                • bah77 Re: Torre del Mar... 04.03.11, 12:29
                                                  A panorama Vińueli została zrobiona z Twojego hotelu. :)

bah77
      • Gość: sisi Re: El Torcal - perełka Andaluzji... IP: *.c192.msk.pl 04.03.11, 15:35
        Dzięki. Mam kilka przewodników, niestety nie są za bardzo przydatne w odniesieniu do wschodniej części Costa del Sol. Tak,że zbieram informacje głównie z netu,.
        • Gość: sisi Re: El Torcal - perełka Andaluzji... IP: *.c192.msk.pl 04.03.11, 20:05
          Nie do wiary. Opalają się na plaży- w styczniu! Czy ten piasek jest pochodzenia wulkanicznego, taki szary? Ładne miejsce. Lubię połączenie wysokich gór i morza. Tylko do czerwca...
          • bah77 Re: El Torcal - perełka Andaluzji... 04.03.11, 22:34
            > Opalają się na plaży- w styczniu!

Tam jest wtedy nasz czerwiec nadmorski w wersji słonecznej.
            Ale tubylcy chodzą w zimowych kurtkach. ;)
            Piasek jest ciemny, ale nie znam jego pochodzenia.

bah77
            • Gość: sisi Re: El Torcal - perełka Andaluzji... IP: *.c192.msk.pl 05.03.11, 09:24
              Hm, to jakich temperatur (rzeczywistych) mozna oczekiwać w czerwcu? Poczytałam-oficjalna średnia dla tego miesiąca wynosi wg różnych biur meteo od 27-29 stC. Ale podobno potrafi sięgnąć 40. Wybrałam termin 6-20.06 tylko dlatego ,że są wyloty z Katowic bo do W-wy nie pojadę za żadne skarby. Raz byłam- wystarczy. Generalnie wolałabym przełom maj-czerwiec mimo ,że woda niezbyt ciepła.
              • bah77 Re: Temperatury w Andaluzji... 05.03.11, 11:58
                > jakich temperatur (rzeczywistych) mozna oczekiwać w czerwcu?

Sisi, co rozumiesz jako "rzeczywiste" temperatury?
                Temperatury zawsze podaje się mierzone w cieniu, dla czerwca jest to średnio 17/27 st., woda 20 st. C.
                Np. w 2010 r. szczegółowo było tak:
                www.wunderground.com/history/airportfrompws/LEMG/2010/6/10/MonthlyHistory.html

Moja wymarzona temp. wakacyjna to 36.6 st. C przy małej wilgotności... :)

bah77
                • Gość: sisi Re: Temperatury w Andaluzji... IP: *.c192.msk.pl 05.03.11, 14:33
                  Mam na myśli ,że te w oficjalnych prognozach są uśrednione, statystyczne. Bodaj w zeszłym roku ok 26 czerwca w Sewilli zanotowano ponad 40 st. w cieniu. Ja lubię ok 30 st. też przy małej wilgotności. W Turcji , w Alanii miałam przez prawie cały pobyt 38-42 przy dużej wilgotności. Było jak w pralni.
                  • bah77 Re: Temperatury w Andaluzji... 05.03.11, 15:06
                    > Mam na myśli ,że te w oficjalnych prognozach są uśrednione, statystyczne.

Dlatego podałem Ci stronę, gdzie można do upojenia poczytać sobie historyczne dane pogodowe, mierzone co 1 h.

Oczywiście, średnie wynikają z różnych wyników, np. dla Sewilli w ub.r. było:
                    max 38 st. C (1.VI.), ale np. 11.VI. temp. nie przekroczyła 21 st.
                    Podobna patelnia jest m.in. w Grenadzie. W tej okolicy miałem kiedyś 39 st., ale było sucho.
                    Nad morzem latem zazwyczaj jest kilka st. mniej.

bah77
                    • bah77 Re: Temperatury w Andaluzji... 05.03.11, 15:10
                      > dla Sewilli w ub.r. było: max...

Oczywiście, w czerwcu. :)

bah77
        • Gość: nisat Re: El Torcal - perełka Andaluzji... IP: *.ip.netia.com.pl 10.03.11, 20:26
          Jako autor tego wątku zwracam uwagę Paniom bah77 i sisi
          aby nie zaśmiecały forum pisząc nie na temat. Czy Panie nie mają dostepu do
          takich wynalazków jak g-g lub skype ???
          Oj, przydałby się poradnik pt. "Kultura korzystania z internetu "....
          • Gość: sisi Re: El Torcal - perełka Andaluzji... IP: *.c192.msk.pl 10.03.11, 20:52
            Twój wątek skończyłby sie na 3 wpisach. Gdyby nie zdjęcia bah77 to nie byłoby o czym pisać. Dzięki niemu można było obejrzeć ciekawe zdjęcia nie tylko z El Torcal ale i z innych miejsc i dowiedzieć sie czegoś interesujacego .Nie wydaje mi się ,żeby to można było nazwac zaśmiecaniem wątku. To forum turystyczne i bywa ,że wątki nieco się "rozchodzą". A jeśli o mnie chodzi istotnie nie korzystam z gg czy skype. Pozdrawiam złośliwca.
    • Gość: nisat Re: El Torcal - perełka Andaluzji IP: *.ip.netia.com.pl 14.03.11, 18:52
      Bo ja skorpionem jestem.
      Ale to wcale nie zmienia faktu, że nie stosujecie się, moje Panie , do zasad i reguł
      for dyskusyjnych.
      A nauczenie się obsługi gg lub skype to nic trudnego dla osobnika o nawet przeciętnej
      inteligencji
      Pozdrawiam
      Złosliwiec
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka