Dodaj do ulubionych

Julianowska

21.07.05, 14:37

Ulica Julianowska jest drogą gminną. W związku z tym powiat nie ma żadnego
wpływu na jej stan oraz bezpieczeństwo ruchu. Z informacji uzyskanych w
urzędzie gminy Piaseczno wynika, że modernizacja ulicy Julianowskiej
przewidziana jest w 2007 i 2008 roku, w ramach programu budowy kanalizacji,
który będzie współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Funduszu
Spójności. Harmonogram inwestycji przewiduje budowę kanałów grawitacyjnych,
ciśnieniowych, deszczowego wraz z pełną modernizacją ul. Julianowskiej na
odcinku od Kameralnej do Przesmyckiego. Ponieważ planowane jest wykonanie
pasa jezdnego oraz 2,5 m ciągu pieszo – rowerowego, a droga musi zachowywać
parametry techniczne, dlatego gmina będzie musiała dokonać niezbędnych
wykupów gruntów przyległych.
Obserwuj wątek
    • krzzaw Re: Julianowska 22.07.05, 08:16
      Też o tym słyszałem, co napisał BEBIDO.
      Chciałbym dodać, że również z różnych źródeł zaczyna się coraz śmielej mówić
      o przeciągnięciu autobusów MZA z pod Laminy ulicami Przesmyckiego - Julianowska
      do Kameralnej. Największe szanse ma 724: bo daje dojazd do Warszawy znacznie
      szybciej niż 710, a poza tym połączy z Centrum Piaseczna. No i tak: mogłaby
      kursować znacznie częściej.
      Tak więc Drodzy forumowicze: przed rozpoczęciem roku szkolenego we wrześniu -
      polobbujmy teraz w sprawie 724-órki wszędzi gdzie się da - albowiem skoro
      kilka "ważnych" osób tak w Gminie, jak i w samym ZTM w W-wie mówi o tej
      sprawie - to warto iść za ciosem, aż do skutku.
      Zyskamy niewątpliwie wszyscy.
      A potem... polobbujemy za kolejną linią MZA - tym razem do Puławskiej....
      Pozdrawiwam,
      • don.pedro33 Re: Julianowska 22.07.05, 09:01
        witam
        no tak wszystko fajnie, ale.... 724 jedzie przez Konstancin na Wilanowską, jak
        tak będzie jeździć to fajnie, ale ja potrzebuję autobusu np. z Kameralnej do
        Metra Wilanowska bo tu pełno ludzi potrzebuje dojechać.. do metra, ale nie na
        około jechać przez Konstancin. Autobus bezpośredni,
        pozdrawiam
        • krzzaw Re: Julianowska 22.07.05, 10:52
          Drogi don pedro, przeczytaj jeszcze raz:
          >Tak więc Drodzy forumowicze: przed rozpoczęciem roku szkolenego we wrześniu -
          >polobbujmy teraz w sprawie 724-órki wszędzi gdzie się da - albowiem skoro
          >kilka "ważnych" osób tak w Gminie, jak i w samym ZTM w W-wie mówi o tej
          >sprawie - to warto iść za ciosem, aż do skutku.
          >Zyskamy niewątpliwie wszyscy.
          >A potem... polobbujemy za kolejną linią MZA - tym razem do Puławskiej....
          Ja też CHCĘ aby była linia do Puławskiej i dalej na północ. Tyle, że TAKA LINIA
          JESZCZE NIE ISTNIEJE. A od czegoś trzeba zacząć. Ponieważ 724 ISTNIEJE, to jest
          dobry moment, aby zacząć właśnie od 724-rji, a potem "na fali potrzeb" wystąpić
          o kolejną (pewnie zupełnie nową linię, albowiem zdaje się, że nikt nie zgodzi
          się na przejazd 709 czy 727 przez Julianowska i Geodetów).
          Ale, niezależnie od tego: to że Ty potrzebujesz dojazdu przez Puławską NIE
          PRZESZKADZA w tym, aby lobbować za 724, albowiem w tej całej sprawie chodzi o
          to, abyśmy WSPÓLNIE lobbowali we wspólnejk sprawie: dziś Ty w mojej, jutro ja w
          Twojej. Tylko RAZEM i WSPÓLNIE można coś osiągnąć. Tak więc na pewno nie można
          odrzucać tematów, któe na pewno są krokiem na przód. A MILOWYM krokiem na przód
          było by puszczenie PIERWSZEGO autobusu MZA przez Julianowską.
          Stąd: wydaje mi się, że biorąc powyższe pod uwagę lobbujmy: dziś 724, jutro
          następna linia do Puławskiej itd.
          Pozdrawiam,

• don.pedro33 Re: Julianowska 22.07.05, 12:58
      ja wszystko rozumiem, ale jak już będzie jeździło 724, to znów będą głosy "
      przecież macie autobus do W-wy,", ale jak już iść na całośc to domagać się
      dwóch linii": 724 przedłużyć, a od razu zrobić nową linię Puławską z
      Kameralnej.

A wyjdzie jak z tym express-piaseczno. Jeździ owszem, ale nie na Kameralną,
      tylko wszędzie, ale nie tam.
      To czemu mam głosować, aby np. jeździł aultobus Geodetów, Julianowską itd jak
      mi on nie jest potrzebny. To samo jakbym udzielał się, aby w Katowicach
      jeździło metro.
      Jak już się domagasz i lobbujesz linie mzk, to lobbuj dla wszystkich
      mieszkańców, a ni dla siebie,abys miał przystanek pod domem
      • krzzaw Re: Julianowska 22.07.05, 14:21
        > Jak już się domagasz i lobbujesz linie mzk, to lobbuj dla wszystkich
        > mieszkańców, a ni dla siebie,abys miał przystanek pod domem
        Na skutek wcześniejszych lobbingów oraz shęci skasowania pętli pod Laminą
        istnieje realna szansa (sam MZK jest zainteresowany) aby autobusy z tej pętli
        jeździły inaczej. W samym MZK słyszy się, że może by "coś" z pod Laminy
        przedłużyć do końca Julianowskiej. A więc jest "klimat" na TYLKO TE autobusy,
        które tam teraz jeżdżą. 710 chcą skrócić do Szkolnej (tam gdzie była pętla
        trolejbusu), 724 przedłużyć, a 707????
        Ja tez chciałbym - aby było połączenie na Puławską, stąd to nie jest kwestia:
        >dla siebie,abys miał przystanek pod domem
        tylko kwestia: MZK robi łaskę: chcecie bierzcie, a jak nie, ... to nie.
        Oczywiście - pozostaje kwestia dojazdu MZK na Puławską i MY mieszkańcy możemy
        tak polobbować, aby był taki dojazd.
        CO do Kameralnej - ja już pisałem o połączeniu _Julianowska-Kameralna-
        Wilanowska-Geodetów- ale odpowiadano mi, że nie da rady, bo brakuje nawierzchni
        na Wilanowskiej, a z Kamerlanej -Julianowską-Geodetów jest za mało klientów.

> ... od razu zrobić nową linię Puławską z
        > Kameralnej.
        Chociaż w MZK "nie ma klimatu" na tę linię, to chętnie polobbuję, aby np. 707
        przedłużyć Julianowską- Kameralną-Wilanowską-geodetów_Puławską do Metra, ale
        trzeba dokończyć ten fragment Wilanowskiwj (co -mieszkając tam sam doskonale
        wiesz, że jest to nie zrealizowane). A tu potrzebna jest działalność gminy, a
        nie MZK.
        Reasumując - łatwiej jest przedłużyć COŚ co już jeździ, niż tworzyć nową linię.
        Również- to nie jest tak, że jak jeździłby 724 do Kameralnej, to zamknął on by
        możliwość podłączenia innej linii, zwłaszza, gdy sie popatrzy ile się wokół
        buduje. Stąd jescze raz powtarzam - choć dla Ciebie najważniejsze jest
        połączenie na Puławską, to wcale nie oznacza, że skoro jest klimat na 724-kę,
        to nie należy sprawy poprzeć. Gdyby mnie poprosiło np. Zalesie, aby częściej
        jeździł 727 - to chętnie ich poprę, bo sąsiadów nawet dalszych trzeba wspierać
        jeżeli cel jest słuszny. A Ty mieszkając koło Julianowskiej też być może byś z
        724 skorzystał, podobnie sąsiedzi Twoi i moi itd. A już na pewno nie wolno
        wobec zaistnaiłej sytuacji stawać na NIE (skoro mi nie pasuje, to niech inni
        też nic z tego nie mają - bo to działanie przysłowiowego psa ogrodnika, co to
        sam nie skorzysta i innemu nie da).
        > A wyjdzie jak z tym express-piaseczno. Jeździ owszem, ale nie na Kameralną,
        > tylko wszędzie, ale nie tam.
        Temat dojazdu expresu do Józefosławia był omawiany w czerwcowyej Gazecie
        Paiseczyńskiej (do ściągnięcia ze strony www.gmina-piaseczno.pl). Wrócił
        problem nie dokońćzonej Wilanowskiej.
        Pozdr,.

• bebido Re: Julianowska 22.07.05, 14:04
      Informacja o planowanym remoncie pochodzi ze strony starostwa ...
      • krzzaw Re: Julianowska 28.07.05, 08:11
        Ze stron starostwa - o Julianowskiej odpowiada Starosta:

"Ulica Julianowska jest drogą gminną. W związku z tym powiat nie ma żadnego
        wpływu na jej stan oraz bezpieczeństwo ruchu. Z informacji uzyskanych w
        urzędzie gminy Piaseczno wynika, że modernizacja ulicy Julianowskiej
        przewidziana jest w 2007 i 2008 roku, w ramach programu budowy kanalizacji,
        który będzie współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Funduszu
        Spójności. Harmonogram inwestycji przewiduje budowę kanałów grawitacyjnych,
        ciśnieniowych, deszczowego wraz z pełną modernizacją ul. Julianowskiej na
        odcinku od Kameralnej do Przesmyckiego. Ponieważ planowane jest wykonanie pasa
        jezdnego oraz 2,5 m ciągu pieszo – rowerowego, a droga musi zachowywać
        parametry techniczne, dlatego gmina będzie musiała dokonać niezbędnych wykupów
        gruntów przyległych."
        Tyle Starosta.
        • onnade Re: Julianowska 28.07.05, 08:25
          Przecież do tego tekstu zaczął się wątek... :)))))
        • m-kow Re: Julianowska 29.07.05, 18:58
          Słabo się więc Pan Starosta chyba dowiedział, bo na stronie gminy Piaseczno
          mamy wybierając z lewego menu "Strategia Rozwoju Gminy" dostęp do trzech
          dokumentów, a ten trzeci, opisany jako "Plan Rozwoju Lokalnego" ( w skrócie PRL
          i to bardzo pasuje ) i nazywający się dla niepoznaki 1201.rtf ma na stronie 31
          napisane:
          Poprawa stanu technicznego dróg w mieście
          punkt 1) ul. Julianowska - dł. odcinka 2800 m koszt 5600 000 ( pisownia
          oryginału czyli 5,6 miliona zyli więc w cenie autostrady )
          tyle, że termin jest 2010 rok (!) czyli za 5 lat się chłopaki za to "wezmną".
          Kolumny "Miernik do oceny realizacji" ( cokolwiek to znaczy ) oraz "źródło
          finansowania" są złowrogo puste.
          Ale za to w przyszłym roku wysupłają jedyne 3 bańki na "kostkę,tłuczeń,asfalt"
          na ulicy Działkowej, bo to wiodąca Józefosławska arteria i wstyd, że tam nie ma
          kostki jeszcze, tłucznia i asfaltu zresztą też. ( vide str. 17 owego
          zachwycającego dokumentu PRL ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka