Dodaj do ulubionych

kleszcze !!!

01.09.05, 08:49
witam
czy może ktoś z Was wie, czy są jeszcze kleszcze w lesie Kabackim ??? i w
jakim okresie giną tzn. kiedy można bezpiecznie wejść do lasu i nie złapać
intruza. ......idzie jesień i można by zacząć spacery po pięknym lesie, ale
cały czas obawiam się kleszczy
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bokasa Re: kleszcze !!! 01.09.05, 09:14
      Spokojnie - kleszcze to nie skorpiony :) a Twój mail jest napisany takim tonem
      jakby groziło Ci śmiertelne niebezpieczeństwo po przekroczeniu granicy lasu...
      Sam miałem kilka w tym roku - trzeba je tylko w miarę szybko dostrzec i usunąć
      umiejętnie. Żadnego nie złapałem w Lesie Kabackim ale mimo wszystko wydaje mi
      się że na pewno też tam są. Generalnie im zimniej tym mniej kleszczochów no i
      przecież grubiej i dokładniej się ubieramy więc zminiejszamy ich szanse na
      podczepienie się.
      Pozdrawiam i zachęcam do odwiedzania Lasu Kabackiego mimo takich zagrożeń :)
    • betty69 Re: kleszcze !!! 01.09.05, 10:29
      moze sie zaszczep i bedziesz mial problem z glowy.

pozdrawiam serdecznie
      b.
      • m2w7 Re: kleszcze !!! 01.09.05, 10:53
        Zaszczep się. Kleszcze przenoszą przenoszą rózne drobnoustroje, np. wirusy
        kleszczowego zapalenia opon i mózgu (jest szczepionka) i bakterie powodujące
        boreliozę (szczepionki nie ma). Więc lepiej spryskac się środkiem odstraszającym
        (autan, off; powtarzac co 2-3 godziny) a ubranie bezpiecznym środkiem
        owadobójczym (deltametryna, permetryna) są w sklepach dla włochatych albo za
        granicą w drogeriach (nie wiedziec czemu w Polsce nie dopuszczono dla ludzi).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka