Gość: klaryma IP: *.brpo.gov.pl 03.02.04, 11:35 o ap. Alonia nic nie wiadomo, ale moze chociaż ktos był w Kolymbarii i może napisać pare słów, co to za miejscowośc, czy ładna, czy spokojna itp. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asmoga Re: Kolymbari, Kreta 03.02.04, 19:18 Byłam w sierpniu ubiegłego roku w hotelu "Kolymbari Beach" jakieś 1,5 kilometra od Kolymbari, ze ś.p. biurem Big-Blue (które zresztą wspominam jak najlepiej...) Sama miejscowość Kolymbarii jest niewielka, ale urokliwa. Jest sporo sklepów, jeden czy dwa supermarkety idużo knajpek - najfajniej jest w tawernach, położonych bezpośrednio przy morzu, z widokiem na port rybacki. Ceny umiarkowane, obsługa miła. W Kolymbari jest też co najmniej jedno biuro organizujące wycieczki. Co prawda z niego nie korzystałam, ale dam sobie rękę uciąć, że wychodzi taniej niż kiedy się płaci biuru podróży, z którym się przyjechało. No i tyle przychodzi mi do głowy asmoga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kolymbari, Kreta IP: *.merck.pl / 212.244.157.* 06.02.04, 15:18 Jak z plażą hotelową. Rzeczywiście jest żwirowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asmoga Re: Kolymbari, Kreta IP: *.radio.com.pl 06.02.04, 17:46 Ooo, co to, to nie. Plaża z pewnością NIE JEST żwirowa. Na samej górze jest co prawda trochę piasku przemieszanego ze żwirem, ale dalej - i w morzu - to już tylko kamienie, wielkości niemowlęcej pięści. Wchodzenie do morza bez specjalnych butów jest praktycznie nie możliwe, a w czasie gdy jest fala - wręcz niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kolymbari, Kreta IP: *.merck.pl / 212.244.157.* 10.02.04, 10:28 A jak sam hotel Kolymbari Beach? Opinie jakie znalazłam są bardzo różne. Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Kolymbari, Kreta 11.02.04, 19:20 Hotel moim zdaniem jest w porządku, chociaż malkontent oczywiście zawsze się do czegoś przyczepi. Pokoje są przytulne, niezbyt duże, ale wystarczające. Zdarzało się, że nie było ciepłej wody, ale wtedy trzeba zadzwonić do recepcji i przełączą coś-tam tak, że będzie. Mieliśmy telewizor i lodówkę (chociaż tej ostatniej miało nie być). Basen fajny, choć czyszczony może troszkę za rzadko. Jedzenie w normie, bez fajerwerków, ale najeść się można było spokojnie. Za barem przemiła Słowaczka (oczywiście może jej już nie być w tym roku), trunki różne do wyboru - najlepsze piwo, wino też smaczne. Leżaków przy basenie było trochę za mało i był ciągły konflikt, bo ludzie wieczorem zostawiali na leżakach ręczniki czy inne bebechy, żeby już od rana mieć zarezerwowane. Ale z tym też się dało żyć, poza tym bar jest tuż przy basenie, a przy barze dużo plastikowych fotelików, więc zawsze można było tam się usadowić, mając blisko i do basenu i do baru. No a poza tym - przecież nudno by było tak cały czas siedzieć przy basenie czy barze... Do przystanku autobusowego jest jakieś 200 metrów. Autobusy jeżdżą oczywiście jak chcą - w końcu to Grecja. Blisko przystanu dwie knajpy, budka telefoniczna i spory sklep z jedzeniem, piciem, owocami, trochę ubrań, kosmetyki itp. No ogólnie rzecz biorąc - w porządku. asmoga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawior Re: Kolymbari, Kreta IP: *.itaka.pl / 194.181.107.* 17.02.04, 11:57 Dobrze wspominasz Big Blue, a czy Ty wiesz, że dzięki nim na Krecie traktuje się Polaków jak złodziei? Miałem niestety tę przyjemność tego doświadczyć Odpowiedz Link Zgłoś
asmoga Re: Kolymbari, Kreta 17.02.04, 13:57 To, że zbanktrutowali i być może nie zapłacili jakimś hotelarzom - to jedna sprawa, która oczywiście m się nie podoba. Inna sprawa natomiast to ta, że dopóki działali, wszystko było (moim zdaniem) w porządku. Byłam z nimi na Krecie w 2003 roku i na Rodos w 2002 i naprawdę nie mogłam na nic narzekać. Byłam też kiedyś (2 razy) na wakacjach z biurem "Dromader" - też świętej pamięci - i również bardzo miło je wspominam. Nienormalna jakaś jestem czy co? asmoga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawior Re: Kolymbari, Kreta IP: *.itaka.pl / 194.181.107.* 17.02.04, 14:22 Nie mówię, że źle robili wczasy; wiem, że pozostawili po sobie ogromne długi i dzięki temu Polacy traktowani są z rezerwą. Szkoda, bo zawsze mieliśmy u Greków wysokie notowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: Kolymbari, Kreta IP: 62.233.164.* 17.02.04, 21:24 Też byłam ostatniego lata w Kolymbarii z BB - hotel OK - jeżeli nastawisz się na skromny, ale czysty pensjonat- klimatyzacja działa. Jedzenie dla mnie super - typowo greckie - jak ktoś lubi to bajka. Odległość od morza - właściwie jej nie ma. Raj dla trochę starszych dzieci - 4-12 lat. Tani za barem ma nie być - nie dostawała napiwków i raczej jej się ta praca nie opłacała. Nie wiem jak będzie wyglądało życie hotelowe bez BB, ponieważ ta firma akurat w tym hotelu sprawowała się fantastycznie - organizacja imprez, obsługa, itp. Za hotel płacili - to informacja od greckiej kierowniczki hotelu. Sama miejscowość dla ludzi lubiących baaardzo małe dziury - dla mnie prześliczna - piekarz częstuje bimbrem, z pozdrowieniem "na zdrowie". Plaża kamienista i morze głębokie, ale jakie piękne. Wypożyczalnia samochodów po drugiej stronie wjazdu w uliczkę hotelową dość tania. Ogólnie bardzo fajne Kolymbarii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryma Re: Kolymbari, Kreta IP: *.brpo.gov.pl 18.02.04, 08:58 Co to znaczy, że morze głębokie, czy male dziecko (t.j. 7-letnie) nie będzie miało trudności z pluskaniem sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: Kolymbari, Kreta IP: 195.94.206.* 18.02.04, 09:12 Niestety morze jest już dość (ok 2 m) głębokie jakiś metr od brzegu i pluskanie jest możliwe jedynie w pełnym ekwipunku, kółko, rękawki, itp. Ja byłam w Kolymbarii w lipcu i fale były tak ogromne, że pluskanie było niemożliwe. Natomiast po drugiej sronie Krety, ok 1 godz samochodem jest przepiękna, piaszczysta plaża Elafonisi (pewnie źle piszę) z wodą do kolan - raj dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś