Dodaj do ulubionych

Kreta - Perelki !!!

28.03.11, 14:08
Hej! wybieram sie za miesiac na Krete, duzo sie naczytalam na jej temat, mam w planach zwiedzenie wielu wspanialych miejsc opisywanych w wiekszosci przewodnikach.Ale jestem ciekawa, czy byliscie, lub znacie malo powszechne, nieskomercjalizowane miejsca, ktore "odkryliscie" sami i chetnie polecicie je tym, ktorzy pierwszy raz wybieraja sie na ta wyspe.Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: aducha Re: Kreta - Perelki !!! IP: *.zw.pl 28.03.11, 18:01
      Nas zauroczyła plaża Kedrodasos,( w lewo na piechotkę od słynnej Elafonisi) na której we wrześniu byliśmy prawie sami. A ten widok..... Na sama myśl dostaję gęsiej skórki...
      • asiuniach Re: Kreta - Perelki !!! 29.03.11, 10:45
        hej aducha!faktycznie sliczna ta plaza,mam nadzieje ze uda mi sie tam dotrzec.Pozdro!
    • bah77 Re: Kreta - Perelki !!! 29.03.11, 08:17
      Czy to też oglądałaś?

www.wolf-5.cyberdusk.pl/ubileones/2002_kreta/index2.html

bah77
      • asiuniach Re: Kreta - Perelki !!! 29.03.11, 10:47
        tak tak,mam ja zapisana w ulubionych,hihi,dzieki niej wiem ze musze Potamide zobaczyc!Twoja?bo fajnie zdrobiona i przydatna!Pozdro!
        • bah77 Re: Kreta - Perelki !!! 29.03.11, 11:53
          Niestety, nie moja - ja chyba nie potrafiłbym tak długiego wypracowania napisać.
          Paru fajnych miejsc tam jednak brakuje, ale wszystkie moje "perełki" podałem Ci już 2 miesiące temu. ;)

Pozdrawiam

bah77
    • Gość: sobo Re: Kreta - Perelki !!! IP: 85.128.109.* 29.03.11, 21:53
      Balos zdecydowanie. Jeśli masz ochotę na trochę wrażeń to samochodem-nie musisz z płynąć z kupa ludzi statkiem i widok na lagunę z góry niezapomniany.
      • Gość: aducha Re: Kreta - Perelki !!! IP: *.zw.pl 29.03.11, 22:15
        Balos rzeczywiście powala, ale opisana jest w każdym przewodniku, polecana na forum. Koleżance chodziło o rzeczy mniej znane,tak zrozumiałam.
        • asiuniach Re: Kreta - Perelki !!! 30.03.11, 10:37
          tak zdecydowanie chodzilo mi o zupelnie nieznane miejsca.Ja znalazlam,narazie jeszcze co prawda "wirtualnie",ale mam zamiar tam dotrzec, bardzo piekna plaze niedaleko Moni Hrissoskalitissa - Aspri Limni, powalajacy widok!
          • voyager747 Re: Kreta - Perelki !!! 17.05.11, 20:19
            a tych znanych nie chcesz zobaczyć ?
            • asiuniach Re: Kreta - Perelki !!! 18.05.11, 19:39
              chyba nie przeczytales pierwszego zdania.
              • voyager747 Re: Kreta - Perelki !!! 18.05.11, 19:47
                teraz nie, a to tak dawno było, że zapomniałem
    • asiuniach Re: Kreta - Perelki !!! 17.05.11, 20:14
      hej ja juz wrocilam i potwierdzam, ze plaza o ktorej pisalam Aspri Limni, to prawdziwa perelka.Zdecydowanie nieodkryta przez wiekszosc turystow, my bylismy sami,a woda boska, tylko wialo dosyc mocno.Ale tych widokow sie nie zapomina....Jednak inna plaza-zupelnie nie znana,tylko miejscowym i bardzo nielicznym turystom zrobila na mnie najwieksze wrazenie.Strasznie ciezko bylo tam dotrzec i przez 2h meczylismy sie zeby do niej wogole dojsc,ale bylo warto i dla takich chwil warto zyc!Zwana jest Seitan Limania lub Rizoskloko,i jest cudna, wg mojej skali rownie piekna jak Balos. Cudnie wyglada tez plaza mikro Ammoudi,ale widzialam tylko z gory bo to plaza nudystow i zrezygnowalismy z wedrowki na nia.
      • Gość: taba pyt. o Aspri Limni IP: *.ip.media3.com.pl 18.05.11, 20:16
        Jak wygląda dojście do plaży po zaparkowaniu auta? Gdzies czytałam, że to 400metrów, a Ty piszesz o dwóch godzianch. Jak to wygląda?
        • jacek1f to o innej bylo, do Aspry spokojnie. 18.05.11, 20:53
        • asiuniach Re: pyt. o Aspri Limni 18.05.11, 20:57
          do Aspri Limni dojezdza sie do samego konca.
          • Gość: taba Re: pyt. o Aspri Limni IP: *.ip.media3.com.pl 19.05.11, 09:55
            Pomyliłam się, chodziło mi o Seitan Limania na Akrotiri - jak tam dotrzeć? Na Aspri Limni byłam w październiku, ale nie wiedziałam wtedy jak się nazywa ta plaża:)
            • jacek1f o, tam najlepiej kaikiem wynajetym, 19.05.11, 11:22
              a tu masz opis
              www.cretanbeaches.com/Beaches/Chania/seitan-limania-beach/
              zreszta najlepsza stronka zdradzajaca sekrety fajnych miejsc:-(
            • asiuniach Re: pyt. o Aspri Limni 20.05.11, 18:25
              cholernie ciezko ja znalesc i dlatego nasze proby dotarcia do plazy trwaly 2 h, ale samo dojscie to moze jakies 20 minut,tylko trzeba znalezc dojazd.Nie wiem dlaczego,ale jak my tam bylismy to wszedzie ogrodzone bylo plotami i bramami,centralnie na drodze stal plot .Dlatego probowalismy inna droga i tak wkolko,bo tam ostatecznie tez brama sie konczylo.Zaczelismy isc tez wawozem ale po 20 minutach nie dalo sie dalej bez lin,hehe.Wkoncu otworzylismy sobie ta brame,ktora drutami byla zamknieta, i pojechalismy dalej.Ale do tej pory nie wiem,czy w tym czasie byl jakis zakaz,czy co.Na drodze lezalo bardzo duzo wielkich kamieni, glazow,tak jakby niedawno spadly ze zboczy.Musisz w miejscowosci Rizoskloko skrecic,gdy bedzie taka niewielka tabliczka w prawo na kosciolek Rafael, i tam pozniej jechac ta drozka,ktora biegnie tuz obok tego kosciolka(bedziesz mijala go po prawej stronie)Pozniej asfaltowa droga pojedziesz do samego konca, i od prawej strony jest sciezka,nie widoczna z daleka, troche sie trzeba naszukac(my zaczelismy od lewej strony,ale bylo cholernie stromo i zrezygnowalismy, a dopiero pozniej dojrzelismy tamto zejscie).Widok juz z samej gory powalajacy!
              • Gość: taba dzięki Asiuniach! IP: *.ip.media3.com.pl 20.05.11, 20:07
                za ten szczgółowy opis!Czyli jest nadzieja:) W tym roku będę w środkowej części Krety (+Santorini), ale może za rok znowu zachodnia część...Oby. Pozdrawiam!
    • zo_h Re: Kreta - Perelki !!! 19.05.11, 09:04
      A ja Ci polecam wąwozy z południowej części Krety, często opisane w przewodnikach, ale lakonicznie i bez emocji. Widoki niesamowite, więc zdecydowanie polecam. Poniżej dwa przykładowe:
      Kotsifou
      Kourtaliothiko
      Imbros

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka