betko5
22.09.14, 21:26
bardzo proszę znawców tamtych okolic I kilka porad. Na miejscu będę 6 pełnych dni i w planach mam zwiedzanie:
1. Großglockner - dojeżdżając do najwyższego punktu wracam tą sama drogą? Czy mogę jechać dalej i w którym momencie zawrócić? Wiem, że mogę dojechać kolejką na lodowiec warto? Bo czytałam sprzeczne informacje, jedni że koniecznie, a inni że to kawałek brudnego śniegu i absolutnie nie warto.
2. kolejka na Schmittenhöhe - czy lepiej pod kolejką zjawić się rano? Jest mniej ludzi niż koło południa?
3. Kolejka na Kitzsteinhorn – jw. czy lepiej pod kolejką zjawić się rano? Jest mniej ludzi niż koło południa?
4. Jezioro zaporowe Mooserboden – podpowiedzcie mi proszę o dojeździe do tego miejsca. Czytałam, że można dojechać na parking, z którego autobus zabiera chętnych na zaporę albo ze można wjechać taką platformą do góry ale to autem czy tylko osoby? Platforma jest w drodze na zaporę? Jak do niej trafić? A po wjechaniu ta platformą, co dalej? Na piechotę czy już jestem na zaporach?
5. Wąwóz Lichtensteinklamm lub Seisenbergklamm (nie pamiętam który jest w marach karty sommerkarten zeel am see - kaprun?) czy wraca się ta samą droga na parking? Ile mniej więcej czasu potrzebuję na przejście w jedną stronę?
6. Jaskinia lodowa Eisriesenwelt Werfen -
7. Wodospady Krimml - czy wraca się ta samą droga na parking? Czy podejścia do poszczególnych punktów są ciężkie/strome?>
8. Rofan i Achensee – wiem, że to daleko i inny region, ale bardzo mi zależy żeby kogoś tam dowieźć w tym roku. Czy ktoś może mi podpowiedzieć ile kosztuje przyjemność zjazdu AirRofan i ile czasu mniej więcej potrzeba żeby dojść z górnej stacji kolejki do airRofan – chodzi mniej wiecej czy jest to 10 min czy godzina pod górę?
9. Rejs statkiem po zell am see
10. ewentualnie termy „Tauern Spa” w Kaprun
11. Dodatkowo chciałabym chociaż pół dnia pobyć na kąpielisku nad zell am see.
Proszę o podpowiedź, które atrakcje mogę optymalnie połączyć żeby zobaczy jak najwięcej? Czy np. da się połączyć
Np. 4 + 9, albo 4+5 z dniem na kąpielisku? A może 1 lub 2 mogę połączyć z jakąś inną atrakcja?
Ponadto mile widziane wskazówki sprawdzanych noclegów – bardzo proszę o polecane adresy www