Dodaj do ulubionych

więzienie

15.01.08, 19:22
staramy sie o karte tymczasowego pobytu w polsce teraz na dniach idziemy
złożyć wszystkie uzbierane papierzyska(a było tego troche) do urzędu i w
formularzu który miedzy innymi mamy wypełnić jest pytanie czy siedział w
więziniu mój mąż niestety 5 lat siedział w Albanii za rozbój z bronia wiem nie
brzmi to piknie ale było to w odwecie za napadniętego i pobitego ojca w
zasadzie nic nie narobił takiego ale go wsadzili na 6 miesiecy i teraz pytanie
czy wpisywać to do dokumentów (a nie chcielibysmy za bardzo)czy urzad może do
tego zdarzenia z przeszłości jakoś sie dokopać??zresztą karę swoją odbył za
głupote i bezmyślność choć jesli znacie albańczykow to u nich zemsta za
znieważenie i to jeszcze ojca to rzecz świeta no ale urzad tego nie widzi w
ten sposob i boimy sie ze mogą np. nie przyznać mu tej karty i spojrzec jak na
kryminaliste a z drugiej strony zatajanie faktow to tez przykra sprawa jak do
tego dojdą
CO ROBIC BO MAM OGROMNY DYLEMAT I NAJCHETNIEJ BYM TEGO NIE WPISYWALA!!
Poradzcie mi coś jak wy to widzicie bo ja pojutrze juz mam spotkanie w
urzedzie a kwestinarusz lezy niewypełniony i patrzy sie na mnie pełnym
wątpliwości wzrokiem......
Obserwuj wątek
    • amorek.0 Re: więzienie 16.01.08, 08:06
      no to fajnie bo ja będę miała podobny problem z tym że mój chłopak
      też był w więzieniu ale tylko cztery dni za brak dokumentów ALE BYL.
      i co też będę musiała to napisać??????????? jak się napisze to biorą
      to pod uwagę?
      • a.hysa Re: więzienie 16.01.08, 09:40
        Nie wiem czy wam to pomoze to ja wszystko robilam w uk, moj tez
        niestety tu byl w wiezieniu, i jak moj prawnik robil nam dokumenty
        to on wpisywal takie dane ale nawet jakby chciak to wszystko ukryc
        to nie daloby rady, bo to wszystko dialo sie w uk, i bylo na
        bierzaca, i tu w tym kraju sprawdzaja takie rzeczy

z drugiej strony, wasi chlopcy, byli w wiezieniu w albani, wiec to
        sie nie dzialo w polsce, w polsce ma czysta kartoteke wiec nie ma
        potrzeby wpisywania takiego czegos, bo oni jak sprawdzaja to tylko
        kraj w ktorym skladasz podanie, a nie caly swiat,
        wybor nalezy do was to byla tylko taka moja sugestia

pozdrawiam aga
    • saranda Re: więzienie 16.01.08, 10:01
      A nie sądzisz, że władze polskie mogą sprawdzić to przez naszą ambasadę w
      Albanii? Przecież po coś ta ambasada jest, oczekiwanie na dokumenty trwa jakiś
      czas i ten czas jest przeznaczony nie tylko na przerzucanie papierów z jednej
      kupki na drugą. Każdy kraj stosuje pewne procedury przyznając obywatelstwo czy
      kartę stałego pobytu. Do tych procedur należy sprawdzenie karalności. Czy zrobi
      sie to bardziej czy mniej dokładnie, zależy od urzędników.
      • a.hysa Re: więzienie 16.01.08, 10:13
        zgadzam sie z Toba ale, dlatego mowilam ze ja to robilam z uk, i
        wiem na 100% ze czegos takiego w uk nie robili tzn nie sprawdzali
        po innych krajach, jedynie co robili to sprawdzali co on narozrabial
        i jakie ma przewinienia w uk, dlatego tez mowilam ze to jest moja
        sugestia, a nie 100% odpiwiedz, moze ktos inny ma wiecej
        doswiadczenia jak to wyglada w polsce!

Ja swoja wypowiedz sugierowalam na innym kraju. Wiec chyba rozumiesz.

pozdrawiam aga
        • llydiaa-82 Re: więzienie 16.01.08, 13:40
          dzięki dziewczyny wielkie za zainteresowanie i podpowiedzi ZDECYDOWAŁAM
          nie wpisuje a co mi tam cholera to tylko brzydko wyglada a w zasadzie juz nie ma
          znaczenia
          pozdrawiam i życzę spełnienienia wszystkich "dokumentowych" marzeń wink
          • a.hysa Re: więzienie 16.01.08, 14:12
            oki to daj znac jak Ci to wszystko poszly.
            TRZYMAM KCIUKI!!!!

Pozdrawiam aga
            • llydiaa-82 Re: więzienie 16.01.08, 16:12
              dzięki za kciuki(przydadza sie ) i na pewno dam znać tylko za jakis czas bo na
              decyzje czekasz około 45 dni jutro ide rzucic na stół urzędniczy wszystkie
              papiry ktore zebralismy i pozniej modly i cierpliwosc....pozdrawiam Lidka
              • bleona Re: więzienie 16.01.08, 19:37
                W polsce jesli ktos byl karany to przez 10 lat bedzie wisialo to w jego papierach, tymbardziej za rozboj, czy pobicie, oczywiscie mozna by napisac stosowny wniosek o "wyczyszczenie kartoteki" ale trzeba miec dobry powod aby sie o to starac, np. ze prokurator w czyms zawinil, to trudna sprawa, ale jest do przejscia. Jak znam polskie sady i urzedy to moga sie dokopac tego ze byl karany w Albanii, nie wiem jak wyglada ten dokument o ktorym piszesz wiec nie wiem jaki jest stopien zagrozenia i co ci grozi za zlozenie falszywego zeznania, wiec lepiej dokladnie przejzyj czy nie ma tam czasem drobnego druczku gzies z boku czy to na dole owego dokumentu
                pozdrawiam
                • kris.79 Re: więzienie 16.01.08, 22:42
                  raczej nie ryzykowalabym wpisywania falszywych danych... lepiej
                  sprawdzcie dokladnie czy warto...czy nie za duzo do stracenia jesli
                  sie okaze ze jednak sprawdza i wyjdzie na jaw..
                  tak czy inaczej zycze szczescia i tez trzymam kciuki !!! smile
                  PS juz oddalas te papiery czy nie ? jak uda mi sie cos dowiedziec to
                  napisze jak najszybciej (czy sprawdzaja,moze znajomi beda wiedziec
                  wiecej..)
                  • amorek.0 Re: więzienie 17.01.08, 00:21
                    tak napisz coś jak będziesz wiedzieć. a mój chłopak był we włoskim
                    więzieniu - jeszcze inna historia.
                    • llydiaa-82 Re: więzienie 17.01.08, 16:19
                      oddaliśmy dziś dokumenty-nie wpisałam w kwestionariuszu o jego pobycie w
                      wiezieniu zaryzykowalismy a teraz nam zostaje czekanie bo facet w urzedzie
                      powiedzial ze do 45 dni wysla list do domu i okresla sie jak sie toczy
                      postepowanie STRES dopiero teraz maksymalny sie zaczal bo nie ma nic gorszego
                      niz tak czekac w niepewnosci no nic zobaczymy co z tego wyjdzie oby cos dobrego
                      TRZYMAJCIE KCIUKI I POZDRAWIAM LIDKA
                      • szkodra Re: więzienie 18.01.08, 16:27
                        no jak czytam ten wpis to mi sei wlos na glowie jezy.
                        sama mam meza Albanczyka i synka z nim .bylam w albanii i znam ich
                        jezyk perfect rowniez moj maz mowi po polsku.
                        ale jak czytam ile z was chodzi z facetami ktorzy popelnili
                        przestepstwa i jeszcze na dodatek chce otrzymac karte stalego
                        pobytu.Ile z was chcialby miec kryminalistwo na ulicach.potem sie
                        dziwic dlaczego taka opinia o albanczykach.wiekszasc z nich wlasnie
                        dlatego chce oposcic albanie.boja sie zemsty albo innych problemow.

obecnie pracuje w immigration department w Londynie na Lotnisku
                        Gatwick.i staram sie tak samo traktowac polakow ktorym udalo sei
                        wyjsc z wiezienia w polsce.

tak po zatym nasz departament w polsce juz jest uprzedzony do ilosci
                        skladanych aplikacji albanczykow .

wiec najlpeij sie zastanowic :bo zemsta pozostanie zawsze zemsta w
                        Albanii i predzej czy pozniej dojdzie do kolejnej
                        tragedii.albanczycy sa narodem dla ktorych zycie nie ma zadnej
                        wartoesci .a mafia i przemyt to dla nich normalny sposob dochodu.

ja nigdy bym nie pozwolila na to by moje dziecko wiedzialo ze ich
                        tata byl w wiezieniu.przeciez ojciec to powienien byc autorytetem

Nie chce obrazac was albo mowic ze robicie zle .chcialam tylkow
                        wyrazic moja opinie.

p[ozdrawiam

• a.hysa Re: więzienie 18.01.08, 17:10
                          bez urazy!
                          sama jestem jaedna s tych gdzie maz ma wiezienie za saba, i w cale
                          nie sadze aby byl on "chodzacym kryminalem" na ulicach, ma bardzo
                          spokojna nature, a to co mu sie przydazyli to niestety przypadek,
                          bardziej rasistowstwo ze strony angielskiego sedzi!!!

Sorry ale nie zgodze sie z Twoja wypowiedzia. Moze po prostu los nie
                          postawil Cie przed taka sytuacja, i nie sadze aby on byl zlym ojcem
                          czy zlym autorytetem, wrecz przeciwnie ojciec - doskonaly, wojek
                          uwielbiany, niestety to co mu sie przydazylo nie mozna tak wymazac z
                          kjartoteki ale przeciez zycie musi toczyc sie dalej, wazne tylko
                          aby kazdy mogl wyciagnac wnioski z takiej lekcji!
                        • llydiaa-82 Re: więzienie 18.01.08, 18:08
                          no własnie przypuszczałam że któraś z reakcji będzie własnie taka ale to
                          normalne bo reakcja pospolita ktoś był w więzieniu no to pewnie kryminalista i
                          zbir Mój mąż to spokojny kochany i bardzo pracowity człowiek taki o którym sie
                          mówi że ostatnim kawałkiem chleba się podzieli i naprawde nie jest to typ
                          kryminalisty ogólnie pojętego.
                          To że w przeszłosci był młodziutki nerwy go poniosły i zemścił sie w ten sposób
                          co zreszta wyrzuty sumienia miał nie robi z niego człowieka który nie może mieć
                          dzieci lub nie może być z niego autorytet co to za bzdura??Wszyscy popełniamy
                          błedy mniejsze lub większe On za swoje odpokutował.To po co resocjalizacja skoro
                          według ciebie człowiek ktory był w wiezieniu nie zasługuje na rodzine itp.
                          Zresztą za dużo pisania na ten temat ja naprawde wiem za kogo wyszłam i była to
                          decyzja pochopna bo znam go już dobrych kilka lat ale po co ja sie tłumacze?aha
                          już wem bo nie chce by mój mąż był ocenieny jako kryminalista <"i jeszcze na
                          dodatek chce otrzymac karte stalego pobytu">cytat nr.2 .albanczycy sa narodem
                          dla ktorych zycie nie ma zadnej
                          > wartoesci .a mafia i przemyt to dla nich normalny sposob dochodu.a ja dodam że
                          jak już tak oceniamy to polacy to złodzije i pijacy a tyle razy była mowa na tym
                          forum by nie wrzucać wszystkich do jednego gara no cóż nie poskutkowało
                          • kolut Re: więzienie 18.01.08, 23:04
                            Kiedyś napisałem na tym forum (wątek "Kij w mrowisko"), że jako
                            mężczyzna dziwię się dziewczynom, że tak nierozważnie lokują swoje
                            uczucia. Wątek o więzieniu to moje zdziwienie tylko podtrzymuje.
                            Oczywiście do więzienia można trafić przypadkiem, ale, powiedzmy
                            sobie szczerze, takie przypadki zdarzają się niezwykle rzadko! Ile
                            ludzi siedzących w więzieniu szczerze przyznaje się do przestępstwa?
                            Najczęściej ktoś się pomylił, wrobił nas, uwziął się, poniosło go,
                            albo... sędzia był rasistą. Nie twierdzę, że osoba z więzienną
                            przeszłością nie może założyć rodziny, mieć dzieci... Ale, do licha
                            dziewczyny, czy naprawdę nie mogłyście znaleźć kogoś, kto szedł
                            przez życie prostą drogą?! A co zrobicie, gdy waszego męża
                            znów "poniesie", albo ktoś dopatrzy się jego konfliktu z prawem i
                            nie wyda wizy/karty stałego pobytu, albo ktoś go zaszantażuje, albo
                            dosięgnie go zemsta?! Czy chcecie takiego ojca dla swoich dzieci?!
                            Miłość naprawdę jest ślepa!
                            • kris.79 Re: więzienie 19.01.08, 04:05
                              czekalam tylko kiedy kolut sie odezwie w odpowiedzi... wink
                              Kolut - cos za bardzo lubisz wsadzac ten patyczek w mrowisko, tylko po co skoro dziewczyny odpowiadaja a Ciebie nie sa w stanie przekonac zadne argumenty. Jak ktos wybiera sobie meza/zone to w wiekszosci przypadkow raczej przemyslal swoja decyzje wiec po co teksty typu : "czy chcecie takiego ojca dla swoich dzieci?" . Nie moja i nie Twoja to sprawa ale widocznie TAK, chca wlasnie takiego ojca dla swoich dzieci. Moze wola go od - bardziej wartosciowego Twoim zdaniem - "chlopaka z sasiedztwa" uchodzacego za nieszkodliwego prostego czlowieka, ktory pewnego dnia zacznie pic i zmaltretuje ja i dziecko "bo zupa byla za slona"...
                              Wg Ciebie wystarczajacym argumentem zeby skreslic kandydata na meza jest to ze urodzil sie w Albanii, mial ciezkie zycie i nie mogl z taka latwoscia jak Ty zdobyc wyksztalcenia i legalnej dobrze platnej pracy?
                              Moze byl mlody i glupi a teraz jest dobrym czlowiekiem i zasluguje na szanse na zycie z rodzina - nie pomyslales o tym?
                              Wyraz swoja opinie ale nie podwazaj nieustannie decyzji zyciowych dziewczyn ktore wybraly sobie wlasnie takich mezow, i nie sugeruj ze najlepsze sa proste drogi bo to bzdura. Moze Ty lubisz nudne zycie bez zbednych utrudnien - Twoja sprawa i nie pytam: "do licha - naprawde nie stac Cie na wiecej?"
                              Mozna kogos pokochac ale zrezygnowac z powodu barier - zwiazek na odleglosc, inna kultura, problemy z dokumentami...a co ludzie powiedza....to sa duze przeszkody i nie kazdy im sprosta.
                              Ale mozna tez zaryzykowac, zaufac komus kto Twoim zdaniem na to nie zasluguje i byc z tego dumnym i szczesliwym.

Racja - milosc jest slepa...wszedzie na swiecie niezaleznie kogo wybierzesz.
                              Lepiej nie kochac wcale - czy to Twoja dewiza ? wink)
                              • llydiaa-82 Re: więzienie 19.01.08, 08:01
                                Bravo kris.79
                                A co do Kolut hmmmm we wczesniejszym Twoim poście o patyku w pewnym momencie
                                znudziły mnie Twoje wywody a przedewszystkim niugięte poczucie że to Ty masz
                                własnie racje dlatego też nie udzilałam się za bardzo w tym przypadku również z
                                wielkim ziewaniem odpowiadam:
                                Czy on kogoś zabił, zgwałcił,porwał dziecko itp.NIE na jego ukochanego tate
                                napadło 6 wyrostków pobili do nieprzytomności i okradli po czym chodzili po
                                okloicy i w przydrożnych knajpach chwalili się jak to napadli na
                                wielkiego.....(jego tato jest znanym rzeżnikiem)No co kto by się nie wściekł
                                prawda jkażdy załatwił by to na swój sposób on z racji wieku i tego że
                                najstarszy w rodzeństwie jakos tą rodzinę musi bronic.No na tyle z tłumaczenia
                                bo to i tak nie ma sensu i cytat od kris79 z którą w pełni sie zgadzam Wyraz
                                swoja opinie ale nie podwazaj nieustannie decyzji zyciowych dziewczyn
                                Miłego dnia bez tego moralizatorstwa wink
                                • kris.79 Re: więzienie 26.01.08, 17:18
                                  Lidka, sprawdz wiadomosc na gazeta.pl
                                  pozdr
                            • a.hysa Re: więzienie 19.01.08, 09:15
                              podpinam sie do odpowiedzi kris.79

Co do wypowiedz kolut, to jak czytam czasami Twoje wypowiedzi, to
                              tak jak bys rasistowsko podchodzil do Albanczykow,

"że tak nierozważnie lokują swoje uczucia"
                              A skad Ty mozesz wiedziec czy one nierozwaznie lokuja uczucia
                              scianami w domu czy materacem sie jestes! wiec nie wiesz jaka moze
                              byc relacja miedzy tymi parami!A wiesz tyle ile wyszukales jakies
                              nendznych artykulow w interneci, piszacych nie milo o Tym narodzie!

Co do wiezienia wiesz ludzie w Polsce tez tam trafiaja ludzie
                              ktorzy studia pokonczyli i magistraty porobili, wychadza i maja
                              rodziny, mam kilku znajomych ktorzy byli, nauczyli sie swojej lekcji
                              i zyja dalej, sa wzorowymi ojcami, glowami rodziny, To samo dotyczy
                              sie Albanczykow czy innego narodu,

Czy chcecie takiego ojca dla swoich dzieci?!

Tak! Chce jest dobrym czlowiekie, syna kocha nad przyszlo, lata
                              mlodosci nie wroca zycie toczy sie dalej, To co bylo wczesniej jest
                              mniej wazne, uwazam ze tak jak kazdy inny zasloguje na zycie, a
                              jezeli ktos przekresla takich ludzi to ich sprawa, bo tak jak
                              powiedzialam nie zawsze takie osoby trafiaja do wiezienia bo cos
                              zlego zrobili, ile jest w Polsce "tatusiow" ktorzy nie placa
                              alimentow a ida do wiezienia, od tak sobie, niekoniecznie zly
                              czlowiek, po prostu nie placil, i co w tej kwestii powiedzialbys, ze
                              on siedzial i lepiej sie nie zadazwac???...
                              • szkodra Re: więzienie 19.01.08, 17:39
                                no tak i zaraz wszyscy beda sie klocic ale nie o to chodzi.rozumiem
                                milosc jest i chcialby sie zrobic wszystko dla ukochanje osoby.ale
                                to fakt kazdy stara sie usprawiedliwic ze ktos cos zrobil ale mu juz
                                przeszlo i jest ok.jak ktos mnie wyzywa albo moja matke czy nawet
                                mojego meza na ulicy to nie zucam sie z pazurami.nawet moj maz jak
                                byla bitwa w klubie i jego brat sie bil.to nie skoczyl z butelka i
                                nie zaczal walic po glowach tylko dlatego ze jest to jego brat tylko
                                zadzwonil na policje.

bo od przewinien typu bobili ojca albo brata jest prawo i to prawo i
                                sedzia decyduje .

my nie zyjemy w kraju gdzie zab za zab.jestesmy cywilizowani i od
                                tego jest prawo.

wiec mam nadzieje ze nie chodzilo tu o to ze kolut sie msci tylko
                                wyraza wlasna opinie.tak samo jak ja.

na prawde nie bawia mnie takie klotnie na portalu .a kazda z was co
                                tak zazarcie broni sama spedzi zycie z tym czlowiekiem .tylko
                                niestety wiekszasc albanczykow ktorzy wyjechali lub szukaja wiz zeby
                                sie do unii dostac maja po 18 lat lub troche wiecej i zadnej
                                edukacjii nie maja .

pozdrawiam
                                • amorek.0 Re: więzienie 19.01.08, 23:28
                                  hej! wiecie co tak jak dla mnie to ci którzy nie znają konkretnej
                                  osoby to nie powinni sie na jej temat wypowiadać!!!!! ludzie
                                  popatrzcie wokół siebie NIE WSZYSCY JESTEŚMY TACY SAMI!!!! czy ktoś
                                  myśli,że w polsce są same "ANIOŁKI"? czy ktoś mi powie,że u nas nikt
                                  nie pije, nie kradnie, nie biją się i nie idą do więzienia???????
                                  wręcz przeciwnie U NAS TEŻ DZIEJĄ SIĘ TAKIE RZECZY! w każdym kraju
                                  są ludzie dobrzy i źli!!! i nie możemy oceniać całego narodu po tym
                                  co słyszeliśmy na temat jednej osoby!!! pamiętajmy,że LUDZIE SIĘ
                                  ZMIENIAJĄ.
                                  pozdrowionka dla wszystkich dziewczyn,które są związane z
                                  albańczykami i są z nimi szczęśliwe smile))
                                  TYLKO ALBAŃCZYCY KOCHAJĄ BARDZO MOCNO I PRAWDZIWIE!!!!!
                                  • szkodra Re: więzienie 20.01.08, 10:37
                                    twoja wypowiedz nie ma nic wspolnego z tematem.nie mowimy ze w
                                    albanii sa tylko kryminalsici tylko omawiamy skutki bycia z taka
                                    osoba.
                                    • amorek.0 Re: więzienie 20.01.08, 23:54
                                      tak tak skutki bycia z taką osobą! ale o kim tu jest mowa??? O
                                      ALBAŃCZYKACH!!!!!!!!!!!
                                      • flutura Re: więzienie 26.01.08, 17:34
                                        Tak omawiamy skutki bycia z osobą która jest po więzieniu?? No to dlaczego
                                        gadamy o tym na tym forum a nie na innym? to ww takim razie kto tu jest nie na
                                        temat bo nie rozumiem? tak sie składa że 2 osoby z mojej POLSKIEJ rodziny było w
                                        wiezieniu i i ja jakos z tego powodu ani reszta mojej rodziny pokrzywdzona
                                        fizycznie i psychicznie nie jest i teraz sie wszystko układa ok. Mój facet w
                                        więzieniu nie był ale znam albańczyków co byli odpokutowali i teraz widzą...a co
                                        to za bzdury że w polsce w gebe nie biją za obrażanie rodziny biją a co dopiero
                                        za tkniecie kogos z rodziny. Ja nie wiem ktos tu sie za bardzo wybiela oskarża
                                        innych a wład własnego narodu to juz nie widać?? Albo wstyd sie przznać co??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka