Dodaj do ulubionych

Kreta-HELP :)

IP: *.piekary.net 07.08.11, 07:53
W terminie kiedy mogę wyjechać w wybrany region Krety są takie możliwości: Hotel MARAVEL z biura Wezyr w Adelianos Kampos, Hotel Odyssia Beach i hotel Georgioupolis Beach w Georgioupolis z biura 7islands, Hotel(?) komplex Fereniki - biuro nieznane znalazłam na traveliada.pl. Kto coś doradzi, interesuje mnie nieco zwiedzania, ale też ładna plaża, dyskoteki i animacje NIEWAŻNE, widoki ważne, ale przede wszystkim wiarygodność biura. No i jeszcze taki fakt, że jdene biura podają 7 inne 8 dni, jednak przy tych 8 dniach wylot jest w nocy, czyli i tak w sumie tego 8 dnia nie ma, a obawiam się czy np. nie będzie tak, że hotel trzeba będzie opuścić np. o 10 rano i co potem... koczowanie do północy na lotnisku?
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: Kreta-HELP :) IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.08.11, 08:09
      Polecam Georgioupolis- bardzo fajna miejscowość z wielokilometrową szeroką plażą, widok na góry i łatwy dojazd do Chanii i Rethymnonu. Hotel Georgioupolis Beach ma bardzo dobre recenzje od indywidualnych turystów na www.boooking.com
    • w_isienka Re: Kreta-HELP :) 07.08.11, 08:12
      Z podanych biur tylko Wezyr mi cokolwiek mówi. O reszcie nie wiem absolutnie NIC.
      A o ile wybieramy sie z jakimś biurem podróży to raczej z tych większych.
      O ile ten Maravel hotel to ten:
      www.wakacje.pl/hotele/grecja/hotel-maravel-10556.html to poczytaj sobie opinie
    • potwor_z_piccadilly Re: Kreta-HELP :) 07.08.11, 09:53
      Gość portalu: nelle76 napisał(a):

> Hote
      > l MARAVEL z biura Wezyr w Adelianos Kampos,

Położony jako ostatni w ciągu hoteli i nie przy samej plaży (200 do 300 m), czyli zadupie. Szwędacze nie mają dużego pola do popisu. Jeśli all, to ok. Jeśli HB to trzeba troszkę dyrdać by mieć jakiś wybór.
      Położenie do objazdówki wyspy autem dobre, bo położony najbliżej środka wyspy.
      Pokoje to loteria. Te od strony południowej oddalone są od drogi narodowej cirka 100 m, czyli śmigające auta pod nosem. Ale co kto lubi.

Hotel Odyssia Beach

To już aglomeracja miejska Rethymnon-u.
      Położony w ciągu innych hoteli przy szerokiej, piaszczystej plaży.
      propozycja ciekawa dla ludzi lubiących łączyć dzienny wypoczynek z wieczornymi wypadami w miasto. All, czy HB, to przy tym położeniu wsio ryba.

i hotel Georgio
      > upolis Beach w Georgioupolis z biura 7islands, Hotel(?) komplex Fereniki

Kiedyś to może ta mieścina miała urok. Dziś to zatłoczona turystami dziura. Osobiście mi się nie podoba. W 2010 wpadliśmy tam przejazdem i z ciekawości spytałem o cenę wynajmu parasola z leżakami. Padła suma 10 euro, co mnie troszkę w..... . Elafonissi, to rozumiem. Miejsce piękne, a na dodatek dostajesz jeszcze czek z kasy fiskalnej, podobnie zresztą jak na okoliczność siku za 0,5 euro.
      Hotel tani i o ile dobrze pamiętam, to ludzie mieli zastrzeżenia do jakości obsługi. To jednak było kiedyś. Jak jest dziś ?

8, czy 7 dni ?
      Realnie, to jest siedem noclegów, a pełnych dni pobytu 6.
      Przestudiuj z pomocą paluszka kalendarz.

Podsumowując.
      Tak, czy siak, będzie fajnie jak nie będziesz zwracała uwagi na kafelki i duperelki. Wytłumacz sobie że to Grecja, a nie Lazurowe Wybrzeże, a nasze BP to taki znany nam, nasz krajowy standard.
      Pozdrowienia.
      • Gość: nelle76 Re: Kreta-HELP :) IP: *.piekary.net 07.08.11, 10:15
        :)) ja na lazurowe wybrzeże nie jeżdżę, nie mam pojęcia o tamtejszych hotelach, za to mnóstwo zjeździłam krajów arabskich więc wiem coś o tym i nie przejmuję się pęknięta kafelką czy kolorem firanek. Jednym słowem polecasz raczej Odyssia Beach? naczytałam się o tym Georgioupolis, że niby takie ładne, no i w połowie drogi między Chanią a Rethymno co mi odpowiadało. Choć bycie blisko Rethymno tez wydaje się interesujące. Nie lubię zgiełku wielkiego centrum , ale zadupie jak piszesz to raczej też nie dla mnie. A czy cos Ci wiadomo nt. 7islands?
        • potwor_z_piccadilly Re: Kreta-HELP :) 07.08.11, 11:30

> A czy cos Ci wiadomo nt. 7islands?

Zero wiedzy.
          Jeszcze troszkę.
          Na wpadki wynikające z transportu lotniczego jakiekolwiek BP ma taki wpływ, jak burak cukrowy na to, ile czasu traktorzysta będzie go wiózł do cukrowni.
          Nam nigdy się nie przydarzyło że transport odbył się punktualnie. Zawsze mniejszy, większy, lub duży poślizg był. Na to jest rada.
          - Zachować spokój i pełny luzik.
          - Troszkę euro w kieszeni by nie siedzieć o suchym pysku.
          - Coś ciepłego w podręcznym, by lotniskowa klimatyzacja nie popsuła nam wakacji.

• potwor_z_piccadilly Re: Kreta-HELP :) 07.08.11, 12:41

> Jednym słowem polecasz raczej Odyssi
          > a Beach?

Tylko informowałem.
          Trzeba ci wiedzieć że na Krecie duże miasta, a małe turystyczne mieściny to dwa różne światy. Małe to ukłon (za pieniądze) w stronę turysty. Duże to harmider, bałagan i bywa że odczuwalne odczucie że ty jako turysta jesteś dla niektórych wrzodem na t... . Pewno wynika to z nerwówki spowodowanej kryzysem.

naczytałam się o tym Georgioupolis, że niby takie ładne,

O Matali też pisano że ładna. Dziś to kurort, młyn i ciągłe pilnowanie portfela przed albańskimi emigrantami i całą resztą kręcących się tam typów. Podobnie może być w Rethymnon, a i za Georgioupolis nie ręczę.
          Co do zadupia, to położenie takie też ma dobre strony. Hotelarze bardziej się starają, mniejszy tłok na plaży, to i leżaki tańsze, a jak wynajęte autko stoi pod hotelem, to i wszędzie blisko (fereniki od Odyssia dzieli raptem dystans 30 km.).
          Konkretnego hotelu ci nie wskażę, bo wykupujesz teraz, co może się wiązać z prawdopodobieństwem przydzielenia ci lokum w rodzaju, co zostało.
          Dlatego wcześniej pisałem o uzbrojeniu się w spokojną wyrozumiałość, bo wszak jedziesz tylko na tydzień i na dodatek z planami zwiedzania i odwiedzania.
          Miłych wakacji.

• Gość: nelle76 Re: Kreta-HELP :) IP: *.piekary.net 07.08.11, 17:50
      a okolice w pobliżu Chanii? chętnie wybiorę się wieczorem do miasta, może lepiej być bliżej dużego, a do Rethymno pojechać na zwiedzanie... nie wiem, Agia marina itd. Może w tą stronę polecicie coś ładnego?
      • potwor_z_piccadilly Re: Kreta-HELP :) 07.08.11, 19:57

> a okolice w pobliżu Chanii? chętnie wybiorę się wieczorem do miasta, może lepie
        > j być bliżej dużego, a do Rethymno pojechać na zwiedzanie... nie wiem, Agia ma
        > rina itd. Może w tą stronę polecicie coś ładnego?

Pewnie że na zachód od Chani to fajne rejony. Tyle tylko ze droższe. Za różnicę w cenie wynajmiesz auto, a i na paliwo jeszcze starczy.
        Jedź dziewczyno spokojnie wybierając choćby metodą tu bór, tu las.
        Co do zwiedzania, to za całe dwie dychy kup przewodnik Marco Polo ( mapa jest), a będziesz mocna.
        Rozumiem obawy. Chcesz by było pięknie, fajnie i korzystnie.
        Tu to ja cię informuję.
        To czy będzie pięknie i fajnie zależy od ciebie, twojego nastawienia i przygotowania.
        Pozdrawiam.
        • gona31 Re: Kreta-HELP :) 08.08.11, 08:19
          jeśli chodzi o hotel MARAVEL w Adelianos Kampos to chciałabym zdementować niektóre wpisy w tym wątku nt tego hotelu.Byłam w nim w 2010r.W Adelianos są 3 hotele o nazwie "MARAVEL,MARAVEL SKY,MARAVEL LAND"Ja byłam w samym MARAVELU ;-).Hotel położony jest jakieś 100m od plaży,dzieli go od niej jedynie droga.Rzeczywiście leży na końcu Adelianos,w pobliżu łąki na której pasą się kozy ale to w niczym nie przeszkadza.Drogę narodową widać z najwyższego piętra hotelu ale w ogóle nie słychać jeżdżących aut.
          Pierwotnie miałam jechać do hotelu FERENIKI COMPLEX ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i opłacało się.Byłam w Giorgopulis w drodze do jeziorna KURNA LAKE i widziałam COMPLEX który leży po obu stronach NATIONAL ROAD,więc przejście z jednej strony na 2gą jest dość niebezpieczne.UDANYCH WAKACJI ŻYCZĘ!!
    • tripsta.pl Re: Kreta-HELP :) 08.08.11, 15:01
      Co do hotelu, to najlepiej po prostu sprawdzić, o której zaczyna się i kończy doba hotelowa. A jeśli chodzi o zwiedzanie na pewno trzeba zwiedzić ruiny Pałacu w Knossos, a wspaniałe widoki zobaczysz w wąwozie Samaria.
      Pozdrawiam,
      Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka