deoand Re: Węgry 07.07.06, 18:58 takie dwa standarty .... od wschodu jadąc od Barwinka poprzez Koszyce to po stronie węgierskiej albo Miskolc Tapolca albo Eger albo Hajdukoboszlo .... i dalej nad Balaton jedzie się autostrada od Miskolca .... tak przynajmniej ja byłem .... oczywiście ze są jeszcze inne warianty .... pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: Węgry 07.07.06, 19:19 Pytanie bylo gdzie pojechac, nie ktoredy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Węgry 07.07.06, 19:33 No niestety sama znajomość łaciny .... absolutnie nie gwaratuje zrozumienia tekstu ..... więc albo tierralatina - powrót do podstawówki albo kup sobie okulary jak Pan Hilary ..... a masz inne propozycje oprócz moich .... które mam nadzieje że autorka wychwyciła ... Eger Miskolc .... to jest którędy czy gdzie ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ro_bb Re: Węgry 08.07.06, 11:34 Miskolc-Tapolca, Hajuszoboszlo, Eger, Budapeszt, Siofok, Balatonfured, Tihany, Heviz/Keszthely, Lenti, Szombathely, Debreczyn, Szegen, Esztergom - z pewnością coś wybierzesz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
frog6 Re: Węgry 08.07.06, 12:53 1.Budapeszt (koniecznie) 2.Sentendre (niedaleko Budapesztu, można np. nocować w Sentendre i dojeżdżać stamtąd do stolicy Węgier podmiejską kolejką, ok. 30-40 minut jazdy),w ogóle całe tzw. zakole Dunaju 3.Eger i jego okolice 4.Debreczyn i tzw. Pusztę (step na Wielkiej Nizinie Węgierskiej) 5.Balaton (ewentualnie, bo to turystyczna komercja kierowana głównie do Niemców i Austriaków) Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: Węgry 12.07.06, 19:57 Jeśli chodzi Ci o wody termalne, to są praktycznie w każdej węgierskiej miejscowości. Ja polecam szczególnie Gyule (kąpielisko blisko jedynego ceglanego zamku w Europie) i Tiszaujvaros (młode miasto z nowoczesnym kąpieliskiem). Więcej informacji o miejscowościach w których byłam można znaleźć na mojej stronce thermal-wegry.prv.pl ;-) jeśli o zabytki to koniecznie musisz odwiedzić Budapeszt, Eger Sama w tym roku planuję się wybrać do Cserkeszolo. pozdrawiam i życze udanego wypoczynku! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bodziot1 Re: Węgry 11.07.07, 09:21 kąpielisko blisko jedynego > ceglanego zamku w Europie Może jestem mało kumaty, a może ty nie słyszałaś o Malborku? Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynia Re: Węgry 11.07.07, 11:26 bodziot1 napisał: > kąpielisko blisko jedynego > > ceglanego zamku w Europie > Może jestem mało kumaty, a może ty nie słyszałaś o Malborku? O Malborku słyszałam, nawet tam byłam www.wegry.info.pl/regiony_nizina_poludn.php przeczytaj tutaj na dole, powtarzam tylko za przedstawicielstwem węgierskiej turystyki, widocznie się mylą :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: Węgry IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.06, 22:45 Proponuje przekroczyc granice w Komarno. Stamtad do Esztergomu, następnie do Visegradu. Jadac do Budapesztu zahaczyć o Szentendre. Z Budapesztu udać się w kierunku Miscolca, po drodze zajrzeć do Egeru . Jeżeli czas pozwoli pojechać do Debreczyna, stamtąd na Puszte, a przed samym powrotem do Polski odwiedzić Hajduszoboszlo. Po drodze mija sie wiele pieknych miejsc, wszystkich nie sposób wymienić.W pamięci pozostanie nam m.inn. miejscowość Holloko, wieś objęta opieką Unesco, gdzie w pięknej scenerii, pod rozłożystą jabłonią mogliśmy odpocząć i zjeść dobry obiad. Podczas naszych podróży po Wegrzech staramy sie zawsze poznać architekturę, miejsca rekreacyjne jak i zwyczaje. Warto pamietać,że 20 sierpnia jest swiętem narodowym Wegier, w dniu tym organizowanych jest wiele imprez przybliżajacych historię, kulture tego Kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
plepla Re: Węgry 13.07.06, 11:17 może ktoś ma namiary na symatyczne miejsce noclegowe w okolicy Budapesztu lub Szentendre dla rodzinki z dziećmi. Max koszt 50 zł za osobę za noc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 11:01 Byliśmy tydzień w Bai Panzio w XX dzielnicy ( to już raczej przedmieścia...) do centrum najpierw tramwajem, a później metrem - ich strona to www.baipanzio.hu. Za nocleg płaciliśmy 38euro ( za trzy osoby ), śniadanie extra 3 euro od osoby, ale nie warto moim zdaniem...Sympatyczni właściciele znający angielski, zawsze nam doradzili co warto zwiedzić, gdzie zjeść i zrobić zakupy i jak dojechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinky Re: Węgry IP: *.pke.pl 03.07.07, 13:23 W miejscowości CIOPAK jest hotel w stylu gierka ale z WC i Łazienką z wyżywieniem super tanio.To jest nad balatonem .Szukac w internircie poprzez miejscowość polecam bo mozna sie dogadać i mailować po polsku.Zyczę miłego pobytu i polecam balaton szczególnie dla dzieci i osób ze strachem przed woda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 11:41 Sporo opisów znajdziesz na www.budapeszt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: Węgry IP: 80.54.174.* 03.07.07, 17:46 Mam 2 pytania ,czy jadac na Węgry konkretnie do Hajduszo kupowac walutę u nas czy na miejscu,jaka jest roznica w cenie Ile mniej więcej potrzeba kasy na pobyt 10-dniowy (mam zapewnione spanie,sniadania i obiado-kolacje)tak zeby nie przesadzac i nie oszczedzać przesadnie.Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Węgry IP: *.chello.pl 04.07.07, 09:49 tez się wybieram:) więc jeśli ktoś może coś jeszcze polecić to bardzo chętnie skorzystam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Węgry IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.07.07, 16:12 Najtaniej to chyba zabrać z Polski Euro i wymienić na forinty na Węgrzech. Nie płać w euro, bo przepłacisz! A najwygodniej płacic karta kredytową Moge Ci podać ceny, ale nie wiem ile zdołasz wydać pieniędzy Dla mojej żony np nie istnieje kwota "wystarczajaca" ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Węgry IP: 80.54.174.* 04.07.07, 23:29 Moge Ci podać ceny, ale nie wiem ile zdołasz wydać pieniędzy>> Bardzo proszę,a tak na marginesie to jade z synem i jakies imprezy nie wchodza w grę wiec czy na 10 dni majac opłacony pobyt w hotelu i jedzenie 2tys.zł wystarczy na wakacyjne atrakcje?CZy to duzo czy mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Węgry IP: *.gprspla.plusgsm.pl 05.07.07, 00:04 Za bilety na kąpielisko zapłacisz ok 2000 forintów (1100+900) pl.hungarospa.biz/index.php?action=category&ctid=803 Dodatkowo płatne wejście do aquaparku pl.hungarospa.biz/index.php?action=category&ctid=807 Lody, słodycze, przekąski w podobnych cenach jak w Polsce Myślę, że 2000 pln na 10 dni, czyli ok 13tyś forintów dziennie to całkiem sporo na wakacje w Hajdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Węgry IP: 80.54.174.* 05.07.07, 12:37 Marcin,bardzo Ci dziekuje i szczerze pozdrawiam. Miłych wakacji życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
zach7 Re: Węgry 09.07.07, 15:19 to nawet baaardzo sporo jak na Hajduszo. Jeszcze Ci zostanie kaski na spore zakupy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muchospatatos Re: Węgry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 16:41 Powiem tak...moim zdaniem 2000 zl na 10 dni to bardzo duzo.. W zeszlym roku bylem z synem i siostrzenicami wlasnie 10 dni i wydalem okolo 3800-4000 zl a w tej cenie byl przejazd i wyjazdy do miskolc tapolcy oraz hortobagy, ubezpieczenia i noclegi... Wstepy na baseny potwierdzam (1100+900), chyba ze syn ma mniej niz 5-6 lat to nawet greatis. Dobry obiad na 2 osoby to 1500-2000 HUF Slodycze i owoce w cenach polskich... Ja wydawalem okolo 18.000-20.000 Huf na dobe z noclegami,basenami i wszystkim innym na 4 osoby...A bynajmniej nie gotowalismy sami posilkow jak to czesto robia nasi rodacy na zachodzie czy poludniu europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budapest Re: Węgry IP: *.stk.vectranet.pl 13.07.07, 21:07 Do Budapesztu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m88 Re: Węgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 22:01 Budapeszt jest najcudowniejszym miejscem w jakim bylam:]. Zwlaszcza warto zobaczyc Budapeszt noca - niezapomniane przezycie:)). Odpowiedz Link Zgłoś