Dodaj do ulubionych

Kefalonia co zobaczyć ?

IP: *.ip.netia.com.pl 09.05.13, 13:03
witam, wybieram się na Kefalonie, proszę osoby które były już na tej greckiej wyspie o info co warto zobaczyć, jakie plaże zwiedzić ? Mam zamiar wypożyczyć autko i pojeździc po wyspie.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.jjs.pl 09.05.13, 16:30
      Koniecznie plaże Myrtos, port Fiskardo i miasteczko Assos. W Sami jaskinię Drogarati i jezioro Melissani.!
      Można też wybrać się na Antisamos Beach,Petani Beach, Platia Ammos, Antisamos Beach, Makris Gialos, Vatsa Bay czy do Melisani Cave, do Monasteru Agios Gerasimos, do Zamku St George oraz do Katavothres.
      • Gość: Ann2011 Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.ip.netia.com.pl 10.05.13, 11:30
        dzięki za info, kupilam mape i juz zaznaczam wskazane przez ciebie miejsca.
        • wojtek33 Re: Kefalonia co zobaczyć ? 10.05.13, 19:22
          Skopiuj z mojej ;)
          goo.gl/maps/oeU4B
          od jakiegoś czasu robię sobie takie przed wyjazdami, by mieć współrzędne do nawigacji z ciekawych miejsc. Nie mam 100% pewności co położenia tych miejsc, szczególnie w miasteczkach.
          • Gość: hello Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.raciborz.vectranet.pl 12.05.13, 18:24
            Itaka odwołała wyloty z Katowic na Kefalonię więc wszyscy pewnie polecimy w Warszawy. W jakim terminie lecisz i jaki hotel?
            • Gość: sisi Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: 78.10.86.* 12.05.13, 20:48
              Jestem wstrząśnięta. Mam lecieć z Grecosem 30.05-z Katowic. A teraz marnie to widzę. Jesli Itaka nie zebrała dość chetnych. Urlop załatwiony, auto wypozyczone, wnuk sie cieszy a to może szlag..
              • Gość: PiotrPL Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.ip.netia.com.pl 13.05.13, 07:54
                lecę też 30.05 z Katowic, nie ma info że coś odwołane że nie zebrali pełnego samaolotu, dzwoniłem do Grecosa i wszystko w pożądku, nic nie wiedza o odwołaniu na infolinii.
                Ktoś jeszcze leci 30.05 z Katowic ??
              • Gość: PiotrPL Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.ip.netia.com.pl 13.05.13, 07:56
                a do jakiego hotelu lecisz ??
                • Gość: sisi Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.05.13, 08:07
                  Do Ionian Sea &Aquapark.
                  • Gość: PiotrPL Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.ip.netia.com.pl 13.05.13, 08:35
                    mam nadzieję że polecimy, też mam już zaklepany urlop, ja do cephalonian palace.
                  • Gość: PiotrPL Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.ip.netia.com.pl 13.05.13, 12:31
                    szkoda tylko że nasz turnus ma takie późno wylot i wczesny powrót inne turnusy np. ten następny z 06.06 lecą wcześnie rano i wracają po południ tak że prawie 2 dni więcej wakacji. Ale to pewnie przez Boże ciało.
                  • Gość: anula Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.powiatmikolow.multimetro.pl 27.05.13, 15:39
                    też tam lece z Katowic z dwójką dzieciaków od 30 maja. Trzymam kciuki za pogodę ...
        • Gość: gość Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.jjs.pl 13.05.13, 11:57
          Warto też wybrać się na 3 wyspy:Lefkas, Meganisi i Skorpios z Agia Efimia (35 euro) ale i z Skala, Katelios, Argostoli czy Lassi Lassi są dostępne. W czasie rejsu są też przystanki na pływanie, plażowanie i zwiedzanie. pierwszy przystanek to Cave of Papanikolaou, drugi około godziny na Meganisi lub obok w porciku z pięknym widokiem na zatokę, stamtąd jest tylko 10 minut do wioski Spartochori. Potem dookoła wyspy Rejs dookoła Skorpios i tu jest czas na plażowanie i pływanie. Na koniec przystawne na Lefkas w wiosce Nidri czas wolny, na lunch i zwiedzanie około 2 godzin.
          Można też wybrać się na rejs z Skala, Poros lub Agia Efimia na Itakę (plaża Gadaki, Vathi, ​​Kioni w drodze powrotnej można zobaczyć Frikes od strony morza).
          Baw się dobrze:)
          • Gość: mikstura Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.alkom.3s.pl 14.05.13, 17:09
            Zastanawiam się nad wyborem hotelu w Kounopetra tak jak sissi, ale mam wątpliwości jeśli chodzi o transport autobusowy z tego miejsca (przystanek oddalony o 6 km). Czy ktoś orientuje czy kursują tam minibusy czy należy liczyć tylko na wypożyczenie samochodu.
            • Gość: go Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.jjs.pl 14.05.13, 20:11
              To nie jest Turcja, gdzie kursują dolmusze, ale hotel może mieć swój transport skoro oddalony jest od przystanku aż 6 km.
              Wypoczwarzyć możesz skuter, rower, quad, albo samochód, albo wszytko po kolei.:)
    • Gość: Tomek.Krk Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.ip.netia.com.pl 16.05.13, 09:47
      czy jedzie ktoś do hotelu Cephalonia palace ? ja planuje zarezerwować na koniec lipca ale bardzo mało jest opinii o tym hotelu.
      • adam.art Re: Kefalonia co zobaczyć ? 16.05.13, 10:14
        Też myślałem o tym hotelu, termin czerwcowy...
        Plaża Xi obok ładna.
        Hotel opinie ma niezłe na holidaycheck i tripadvisor...ale nie ma wokół niego nic, sklepu, knajpki, ulicy....autobus też nie dociera tam. Taxi 20 euro do Lixouri. Można samochód wynająć.
        A piechotą do Lixouri 12 km drogą (katalogi podają, że 6 km, ale w linii prostej).
        Chyba jednak wybierzemy coś innego...Inny hotel lub Zakynthos...
        • Gość: Tomek.Krk Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.ip.netia.com.pl 21.05.13, 12:21
          zaryzykowane, wykupione, mam nadzieję ze będą to udane wakacje
      • Gość: anja Re: Kefalonia co zobaczyć ? IP: *.net.azartsat.pl 18.05.13, 21:16
        też się zastanawiałam, ale wybrałam Mareblue ze względu na lokalizację.( w sierpniu)
        • Gość: mikstura Re: Kefalonia IP: *.alkom.3s.pl 21.05.13, 21:11
          Ja ròwnież zaryzykowałam. Myślę, że nie będę żałować. Egipt 20 lat temu, też był w miarę dziewiczy, a nie taki jak teraz. Może jest szansa zobaczyć prawdziwą Grecję.
          • owir Re: Kefalonia 26.05.13, 04:40
            ja lecę 30-go maja z Warszawy do Hotel Kefalonia Garden Village ****- ktoś jeszcze w tym terminie się tam wybiera ???
            • Gość: jjj Re: Kefalonia IP: *.play-internet.pl 17.06.13, 15:10
              jak było ? Hotel ?
              • Gość: hello Re: Kefalonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.13, 09:03
                Ktoś leci do Astra Village 05.08?
                • katrinka82 Re: Kefalonia 18.06.13, 09:12
                  Może ktoś podpowie którą wycieczkę wybrać z Grecosa? wokół wyspy? mamy darmową albo ze zniżką, jedziemy z 4 l. dzieckiem.

Lecimy już w czwartek:) z Katowic, ktoś leci??
                  • margot-ka777 Re: Kefalonia 19.07.13, 17:01
                    Witam
                    Jadę w dwójką dzieci 4 latka i rok. Zastanawiam się nad wyborem wycieczki - czy ktoś może doradzić czy takie maluchy dadzą radę zwiedzić Itakę ;) Bo z tego co czytałam to ta wycieczka nie zapowiada się jakoś ekstremalnie. Może mi ktoś doradzić? Z góry dziękuję!
                    • katrinka82 Re: Kefalonia 19.07.13, 17:09
                      Ja byłam z moją 4 l. na wycieczce kolorowy dzień - Kefalonia i spokojnie dała radę. Były też młodsze dzieci. Co do Itaki - nie byliśmy, widzieliśmy z daleka. Rezydenta na spotkaniu na pewno wam doradzi którą wycieczkę wybrać.
                      • margot-ka777 Re: Kefalonia 19.07.13, 22:24
                        Dziękuję :) Może ma Pani jakieś rady dla rodziny z małymi dziećmi? Raczej planujemy zabrać wszystko ze sobą ( pampersy, słoiczki) ale może jest coś na co warto zwrócić uwagę? Pozdrawiam!
                        • katrinka82 Re: Kefalonia 20.07.13, 10:20
                          Na pewno dużo kremu ochronnego - ja miałam 50, kapelusz, jakaś chusta na głowę do pływania w basenie. Trampki na plac zabaw- jest tam żwirek. Moja choć ma 4,5 r. to wzięłam słoiczki.
                          U nas sprawdził się ręcznik z kapturkiem ala ponczo po kąpieli czy to w basenie czy morzu.
                          My mieliśmy też namiot plażowy, sprawdził się idealnie.
                          • margot-ka777 Re: Kefalonia 20.07.13, 21:32
                            Raz jeszcze dziękuję! Namiot zakupiłam:) Mam nadzieję, że hotel jest taki fajny jak na zdjęciach. Trochę odludzie, ale jedziemy tylko na tydzień, więc nie zdążymy się znudzić.
                            • katrinka82 Re: Kefalonia 20.07.13, 21:34
                              Wkleiłam foty na holidaycheck, już są dostępne. My też na tydzień, trochę żałujemy, że nie na 2;)
                              • margot-ka777 Re: Kefalonia 20.07.13, 21:47
                                Fajnie :) Pooglądałam coś innego niż katalogowe, bo na razie niezbyt dużo można znaleźć o tym hotelu. Ja dodam swoje po powrocie. Troszkę mnie martwią te wąziutkie plaże i dość długi transfer - ale nie może być wszystko idealnie ;)
                                • deanerys.storm.born Re: Kefalonia 06.08.13, 13:51
                                  Wybieramy sie na Kefalonie na poczatku września do hotelu Cephalonia Palace z Grecosa, wylot z Katowic. Czy ktos może wie jak mozna sie dostac z tego hotelu do plazy myrthos? Bo busy chyba tam nie jezdza. I ile kosztuje wynajem samochodu ewentualnie skutera. Piszą że do lixuri niby jest tylko 6 km ale w lini prostej, czyli normalnie ok 12 km. Dziekuje za pomoc :)
                                  • Gość: tom Re: Kefalonia IP: 46.233.72.* 06.08.13, 15:22
                                    Busem ciezko , gdzies mialem rozklad autobusow to jak znajde to wysle linka.
                                    Najlepiej auto lub skuterem ale to kawalek drogi.We wrzesniu juz nie beda auto wypozyczalnie oblegane...Koło hotelu sa 2 wypozyczalnie.
                                    Co do tego jak dojechac na myrthos i ile jest dokladnie km do Lixouri to Google maps i wszystko jasne.
                                    • Gość: tom Re: Kefalonia IP: 46.233.72.* 06.08.13, 15:36
                                      Z tego co znalazlem to autobus miejski odjezdza na myrthos tylko ze stolicy Agrostoli dworzec glowny o 11:00. Niestety nie ma tabelki powrotnej...
                                      • deanerys.storm.born Re: Kefalonia 06.08.13, 16:59
                                        Dziękuje za info
                                        Niestety z naszego hotelu wszędzie daleko :/ ale za to cisz i spokój
                                        ciekawe czy na rowerze byśmy dali rade dojechać z plaży ix do mhyrthos , ale tam ponoć gorzej w 2 stronę pod górkę jechać
                                        • Gość: tom Re: Kefalonia IP: 93.107.91.* 06.08.13, 17:54
                                          Lece 15 sierpnia wiec jak
                                          cos to napisze jak droga....
                                  • margot-ka777 Re: Kefalonia 06.08.13, 21:20
                                    My byliśmy w hotelu Ionian Sea. Do Myrtos autem jedzie się ok godziny i koszt wypożyczenia samochodu to ok 50 euro na dzień. Nasz rezydent odradzał skutery, ponieważ podobno trzeba mieć duże doświadczenie, żeby sobie poradzić na Kefalońskich drogach. We wrześniu może będzie inaczej, bo w lipcu rower odpada ze względu na upały. Teren jest górzysty, więc wyprawa nie byłaby łatwa ;) Jeśli jadą Państwo z Grecosa to rezydent na pewno udzieli wyczerpujących informacji na miejscu.
                                    • bluszcz2a Re: Kefalonia 06.08.13, 21:45
                                      Zwiedzałem wyspę samochodem przez tydzień w lipcu i spotykałem osoby na skuterach również na plaży Myrtos. Sam zjazd przy plaży jest stromy, ale droga z Lixouri jest dobra i szeroka. Poza miasteczkami rowerów nie spotykałem.
                                    • deanerys.storm.born Re: Kefalonia 07.08.13, 09:08
                                      Ale to czy korzystaliscie z jakiejś wycieczki fak.z Grecosa?
                                      Objazdówka kosztuje 35 euro, jesteśmy we dwójke więc było by to ok 70 euro.
                                      Natomiast koszt wynajmu samochodu to ok. 50 euro plus ile na paliwo trzeba wydać?
                                      Czy mieliscie transfer z lotniska promem.
                                      • Gość: tom Re: Kefalonia IP: 46.233.72.* 07.08.13, 12:04
                                        Wez samochod i wszystko sam zobaczysz,pozwiedzasz.taka moja rada
                                        • Gość: marta Re: Kefalonia IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.13, 11:25
                                          Witam,
                                          Jak najlatwiej dojechac na mount ainos ? Sa jakies znaki etc.Mam punkt startowy autem kolo Lixouri .Auto to duzy Nissan patrol
                                          • wojtek33 Re: Kefalonia 12.08.13, 14:15
                                            Najprościej wprowadzić do nawigacji współrzędne +38° 11' 40.86" N, +20° 35' 14.56" E - to jest skrzyżowanie na którym skręca się w drogę prowadzącą na szczyt.
                                            Trochę trudniej:
                                            - z promu zjeżdżacie w lewo i nadmorską drogą kierujecie się w kierunku Skala, Poros
                                            - w miejscowości Travliata skręcić w lewo, drogowskazy są chyba na St George Castle i St. Gerassimos
                                            - cały czas główną drogą dojeżdżamy do kościoła i Klasztoru Św. Gerassimosa
                                            - zaraz za nim skręcamy w lewo, dalej kilka km główną dojeżdżamy do drogi Agrostoli - Sami i skręcamy w nią w prawo
                                            - najpóźniej tam pojawiają się drogowskazy na Mt. Ainos i doprowadzą do wzmiankowanego wcześniej skrzyżowania.

Można oczywiście pojechać od razu drogą na Sami, szczególnie jeśli nie korzysta się z promu, ale przy mojej propozycji można po drodze zahaczyć o klasztor Św. Andrzeja, Castro, klasztor Św. Gerasymosa a przed samym klasztorem wąską asfaltówką po prawej dojedziemy do rozlewni wina, gdzie można kupić świetne Mafrodafni i bardzo dobre wina z lokalnych winogron Robola.
                                            Na samym czubku droga nie tyle się rozdwaja, co robi pętelkę wokół nadajników - można tam na chwilę stanąć ale lepszy widok jest ze żwirówki biegnącej w przeciwną stronę. Jest też dobry pkt widokowy niżej ale wymaga dłuższego spaceru.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka