Gość: Kaa IP: *.chello.pl 12.08.04, 20:48 Witam! Jakie jest wasze ulubione miejsce w Grecji? Taki cichy, magiczny zakątek... Ja jestem pod wrażeniem klasztorów Meteora. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarodziejka1 Re: wasze magiczne greckie miejsce 13.08.04, 10:49 Uliczki Starego Miasta Rodos w nocy przy gwiaździstym niebie Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: wasze magiczne greckie miejsce 13.08.04, 10:55 nie zwiedziłam calej Grecji, więc powiem, co na razie tak bardzo mnie urzekło. Są to ruiny Pałacu w Malii, skwar, cykanie cykad, nie ma za dużo zwiedzających, uruchamiasz wyobraźnię , stoisz na wzgórzu i czujesz historię koło siebie. Czegoś takiego nie odkryłam w Knossos na przykład. No i od zeszłego roku Starówka Retymnonu szczególnie wieczorem. www.chiara76.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wasze magiczne greckie miejsce 13.08.04, 11:09 Wioska Avlemonas na wyspie Kithira: wieczorkiem, kiedy woda w zatoce jest zielona (lampki ze skałek!), małe łódki kołyszą się leniwie, a z głośnika pobliskiej kafeterii słychać głos Haris Alexiou. I Mani na południu Peloponezu: malutkie miejscowości jak Marmari, Porto Kayio, Kokkala.. I Zagorohoria w Epirze... I Starówka w Rethymnonie... Ech, RAJ! Łza się w oku kręci:( Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wasze magiczne greckie miejsce 13.08.04, 11:11 Zapomniałam: koniecznie Ano Syros na cykladzkiej Syros:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_forum Re: wasze magiczne greckie miejsce 13.08.04, 13:04 Thassos, istny raj na ziemi (polnocne i wschodnie wybrzeze) - mieszkalismy w stolicy, cudowna atmosfera!!! Jeszcze przepieknie jest na wschodniej stronie Athosu (miasteczka Stavros itp, dokad nie dociera masowa turystyka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KosoDebiutant Re: wasze magiczne greckie miejsce IP: 212.69.67.* 14.08.04, 22:35 Jedziesz w dowolne miejsce gdzie jakaś mała plaża tkwi wśród skalistych urwisk. Przebijasz się przez rozplażowany i gwarny tłumek, zanurzasz się w błękitnych wodach Aegeum. Płyniesz sobie w lewo lub w prawo, za najblizszy przylądek, ot z jakieś 500 metrów ... znajdujesz sobie sterczący z wody wielki płaski głaz ... gramolisz się na niego, rozgladasz się - jesteś absolutnie sam, jest tylko esychia, czyli cisza ... błekit morza, urwiska skalne, żar słońca ... gapisz się na uczepione skały jeżowce, pąkle, gąbki, stada małych rybek ... na uczepione skał rachityczne krzaczki i drzewka, na majaczące w dali kontury wysp ... albo kręte, wąskie uliczki pnące się pod górę w stronę klasztoru, maleńkie podwórka pełne kwiatów i leniwych kotów ... gra światła i cieni na białych murach ... maleńki skwer nad którym w gałęziach drzew dających ożywczy cień gra ogłuszający chór cykad ... wygodny fotel przy przy niskim stoliczku ... chłód retsiny, tzatziki, moussakka i żewna grecka melodia z rozklekotanego tranzystorka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belika Re: wasze magiczne greckie miejsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 13:28 Wyspa Kalimnos, a w szczególności miejscowość Emborio, tam gdzie kończy się świat :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzka Re: wasze magiczne greckie miejsce IP: 80.55.135.* 14.08.04, 23:52 Miejscowość Limenas na Thassos i jeszcze Mandraki na wyspie Nissyros. Cudowne, urocze miejsca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacekzakrzewski Re: wasze magiczne greckie miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 12:07 Dodam jeszcze plaże na wschodniem wybrzezy Thassos Paradise beacy i widokiem na małą niezamieszkaną wyspę Kinyra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: wasze magiczne greckie miejsce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.04, 12:13 Dzika plaza pomiedzy Hora Sfakion i Lutro (na Krecie), sa na niej zrodelka slodkiej wody. Na plaze mozna sie dostac albo kreta sciezka nad urwiskami, albo od strony morza kutrem. Piekna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojnaipokoj Re: wasze magiczne greckie miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 23:16 A ja polecam Koroni i Methoni w południowo-zachodniej części Peloponezu. Piekne weneckie twierdze na końcu świata. I jeszcze cudowną trase przez Arkadie,z Olimpii do Megalopoli.Jechałam temtędy pociagiem,a właściwie ciuchcią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek11 Re: wasze magiczne greckie miejsce IP: *.stoen.pl 20.08.04, 16:06 jest taki mały park (właściwie skwer) przy zachodnim końcu ulicy Zefxidos w Atenach (dzielnica Neos Kosmos). Ławeczki, obok tawerna, warzywniak, typowe ateńskie wąskie uliczki, w oddali warsztat samochodowy pod budynkiem mieszkalnym... Nie jest to może tak cudowne jak niektóre miejsca na wyspach, ale jest tam spokój i względna - jak na Ateny - cisza, niby widać ruch , ale jakiś taki spowolniony... Po prostu jest w tym właśnie miejscu jakaś magia... tak uważam... pozdrawiam - jasiek Odpowiedz Link Zgłoś