globerr 31.01.08, 19:51 Co Wam najbardziej smakowało w Hiszpanii? Co chętnie zjedlibyście jeszcze raz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Beta Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 20:27 gazpacho i grilowane ryby z ziołowymi sosami Odpowiedz Link Zgłoś
b541 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 01.02.08, 00:52 Może nie w Hiszpanii , ale konkretnie w Andaluzji - genialne oliwki faszerowane czosnkiem i różniste tapasy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hunk Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 09.04.08, 10:19 adac do Barcelony nie zapomnijmy pokosztowac lokalnych smakolykow i choc raz wybierzmy sie na hiszpanskie tapas. Tapas sa to niewielkie przekaski podawane zazwyczaj do napojow w barach Hiszpanii. Zwyczaj wywodzi się z Andaluzji, jednak obecnie jest rozpowszechniony w calym kraju. Slowo 'tapa' oznacza w jezyku hiszpanskim pokrywke, wywodzi sie od przykrywania kanapka szklanki z napojem. Do najbardziej znanych tapas naleza: tortilla española - omlet z jaj i ziemniakow oliwki patatas bravas - smazone ziemniaczki podawane z ostrym sosem jamon iberico - suszona szynka chorizo - pikantna kielbaska empanadillas - pierozki hiszpanskie roznego rodzaju bocadillos - kanapeczki mariscos - owoce morza chipirones - male kalmary berberechos - malutkie malze gambas - krewetki Hiszpanska kuchnia bazuje na specjalnosciach regionalnych, przyrzadzanych z produktow typowych dla kuchni srodziemnomorskiej. Wykorzystuje sie w niej miedzy innymi wiele rodzajow ryb, owocow morza, a takze warzyw. Popularna jest oliwa z oliwek i pikantne wedliny. W Hiszpanii kultura jedzenia jest odmienna niz w Polsce i wiaze się to z typowo "poludniowym" trybem zycia. Hiszpanie wiele czasu spedzaja poza domem, nie jest wiec dla nich niczym dziwnym chodzenie na sniadania do baru. Bar taki laczy zreszta funkcje kawiarni, piwiarni i restauracji, przy czym w zalezności od pory dnia serwuje odpowiednie potrawy. Od dwunastej do szesnastej kuchnia podaje cieple potrawy. Większosc restauracji serwuje tak zwane menu del día, czyli stosunkowo przystepny cenowo obiad skladajacy się z dwoch dan (do wyboru), deseru, pieczywa oraz napoju: woda, wino lub piwo. Po szesnastej kuchnia jest zamknieta az do wieczora, to znaczy do 20-21, kiedy to rozpoczyna się podawanie kolacji. W tym przypadku wiele lokali oferuje menu de noche (ceny wieczorne sa nieco wyzsze). Dania: Paella - ryz, szafran warzywa i owoce morza (istnieje duzo roznych odmian paelli, kazdy region ma swoja. Katalonska nazywa sie fidua i zamiast ryzu podaje sie makaron) smazone na specjalnej patelni. Gaspacho - chlodnik pomidorowy Chuleta de cerdo - kotlet wieprzowy Desery: flan - katalonski budyn churros - paluszki z ciasta smazone w glebokim oleju arroz con leche - ryz z mlekiem i wanilia Napoje: Wino - z rejonow Rioja Sangria - mieszkanka wina, owocow i lodu (a dla fanow: z dodatkiem brandy, wermutu i napoju gazowanego) Tinto de verano - wino z gasiosa (napoj sodowy) Cava - wino musujace (we Francji zwane szampanem) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bcn Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.134.221.87.dynamic.jazztel.es 08.09.08, 14:18 przekopiowane z: www.forum-barcelona.pl/viewtopic.php?p=41#41 Odpowiedz Link Zgłoś
globerr Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 11.04.08, 09:40 hm......... mój ulubiony zestaw...... juz wiem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koala Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 01.02.08, 17:34 paela w miejscowości Callela. Rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
ulybka Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 01.02.08, 19:11 Prócz przepysznej paelli w Valencii jadłam tam taki biały ser który podawali z tapas i marmoladą. Nie wiem co to był za ser, zupełnie inny niż u nas ale tak pyszny, taki kremowy. Ktoś może kojarzy? Chętnie kupiłabym u nas jeśli w ogóle jest. mniam...:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: baskina Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.british-museum.ac.uk 09.08.08, 16:41 Ta marmolada to membrilllas ( u nas mozesz zastapic ja marmolada z jablek)a ser to raczej nie ma u nas odpowiednika, nazywa sie Manchego i jest serem owczym z La Manchy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosc Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.133.219.87.dynamic.jazztel.es 01.02.08, 20:42 kilka propozycji mozna znalezc tutaj forum-barcelona.pl/viewforum.php?f=4&sid=2afbe4e7008d463190b3e8386f63e82c Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ken Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 03.02.08, 18:41 dla mnie hiszpańskie, pachnące słońcem i winoroślą ........ wina. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: af-bcn pa amb tomaquet, allioli w Katalunii IP: 89.6.33.* 05.02.08, 20:21 tak proste i takie smaczne :) + tortilla - bez problemu jeszcze wiele razy :) patatas bravas - tych za duzo na raz nie moge :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koka Re: IP: *.chello.pl 10.02.08, 07:44 pa amb tomaquet, allioli w Katalunii R E w E L A C J A Odpowiedz Link Zgłoś
globerr tost o poranku 10.04.08, 08:35 tostada con tomate (w Katalonii pan tumaca) - podpieczona kromka białego pieczywa ze świeżo startym pomidorem, z odrobiną oliwy i soli. Do tego oczywiście kawa. Cudowne chwile leniwego poranka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosciu Re: pa amb tomaquet, allioli w Katalunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 09:33 Ja dorzucę także: - pan con tomate - patatas bravas - bombas - bikini - pimientos de padron - jamon, ale to zależy gdzie Pozdrawiam, Gosciu Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 10.02.08, 08:32 bób z szynką serano chorizo krewetki w oliwie czosnkowej patatas bravas :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: af-bcn gazpacho andaluz IP: 89.6.33.* 12.02.08, 21:04 horchata de chufa - nie ze4by mi b.smakowaLa, ale warto wiedziec co to jest. + falafel: nie jest 'scisle hiszpanski' ale tez srodziemnomorski, w B. smakuje a w W-wie nie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: galea Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 13.02.08, 17:57 mnie chyba chuleta de cerdo......to takie kotleciki wieprzowe i tortilla francesa, czyli omlet Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ala Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 18.02.08, 18:09 jak wrócę opowiem......... Odpowiedz Link Zgłoś
iwwo2 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 19.02.08, 14:19 plastry cienko pokrojonej suszonej szynki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kolar Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 20.02.08, 20:43 Gazpacho czyli chłodnik Odpowiedz Link Zgłoś
maria_antonieta Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 01.04.08, 18:58 Salmorejo, ale tylko w Cordobie; krewetki, ale tylko w Huelvie; Langosty ale tylko w San Lucar; Espinacas con garbanzo, ale tylko w Sevilli... A tak generalnie: kozi ser zapiekany z gruszka i polany octem balsamicznm :) (w restauracji sevillskiej Porta Rosa) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fredzio Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.zwm.osi.pl 05.04.08, 16:20 Wołowina al horno, Merluza ala Romana - proste i wspaniałe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ALA Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 05.04.08, 10:30 podroby z Kordoby .........la la .la Odpowiedz Link Zgłoś
globerr Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 08.04.08, 11:16 Czy nie leci Wam ślinka?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Adrian Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 12:42 Polecam ciekawy tekst nt. jedzenia w ... Madrycie www.iberia.pl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=904&Itemid=65 Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 10.04.08, 11:31 jamon (czytaj chamon), którego w Polsce niema, małże , ślimaki -morskie,i wszelkiego rodzaju owoce morza. ...a tak po chłopsku to wielki krwisty kawał bisteca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kissmygrass Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 17.05.08, 17:11 Hiszpański jamon jest jak najbardziej dostępny w Polsce. W dobrych delikatesach :) Bez najmniejszego problemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Franz lRe: Najsmaczniejsze w Hiszpani: jamon IP: *.matrix.pl 18.06.08, 15:07 Zgadzam się. Ten rodzaj naturalnie suszonej szynki jest powszechnie obecny w kuchni śródziemnomorskiej, a dokładniej w jej "chrześcijańskiej" części (rozumiecie: świniaki i islam czy judaizm to niezbyt koszerne połączenie). Jest dostępny we Włoszech, Chorwacji czy nawet w trochę mało "śródziemnej" Austrii, ale nigdzie mi nie smakował tak jak w Hiszpanii. No i wina. Bez nich nic nie smakuje dobrze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mimi9949 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 14:48 Flan , ale taki domowy.Jego katalońska wersja to crema catalana. Kalmary oraz malutkie chrupiące rybki boquerones. W Barcelonie ośmiornice na drewnianym talerzyku posypane papryką - pulpo alla Gayega. Navajas , ale rzadko się trafiają. Kalmary w sosie własnym - calamares en su tinto. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 21.04.08, 23:17 > Flan , ale taki domowy.Jego katalońska wersja to crema catalana. ??? > W Barcelonie > ośmiornice na drewnianym talerzyku posypane papryką - pulpo alla > Gayega ??? :D > Kalmary w sosie własnym - calamares en su tinto ??? warto najpierw sprawdzic CZYM sa potrawy, ktore jesz, i jak sie NAPRAWDE nazywaja :D Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 22.04.08, 10:33 flan pulpo calamares nazewnictwo jest odpowiednie, jednak w dużej mierze nazwa potrawy zależy w dużej mierze od restauracji w jaki sposób danie zostało przyrządzone i nazwane .... Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 22.04.08, 23:06 tosmy sie xulu nie zrozumieli :) ty podales PRAWIDLOWE nazwy. w przeciwienstwie do mimi9949. chyba musze uscislic, o co mi chodzilo. > Flan ,(...) Jego katalońska wersja to crema catalana. dziwne stwierdzenie, crema catalana to nie jest rodzaj flanu. es.wikipedia.org/wiki/Crema_catalana > W Barcelonie (...) pulpo alla Gayega dziwne z dwoch powodow: 1) nazwa (juz myslalam ze to jakis dialekt, ale chyba nie) - powinno byc es.wikipedia.org/wiki/Pulpo_a_la_gallega 2) informacja, ze w Barcelonie. rozumiem, ze tam tez podaja, ale potrawa jest, jak sama nazwa wskazuje, galisyjska. > calamares en su tinto nie czepiam sie calamares, czepiam sie tinto, bo tinto to... czerwone wino. "en su tinta" to kalmary... we wlasnym atramencie, nie we wlasnym sosie. wbrew pozorom to nie to samo. > jednak w dużej mierze nazwa potrawy zależy w duż > ej mierze od restauracji w jaki sposób danie zostało przyrządzone i nazwane nie do konca. bigos to bigos, a nie na przyklad bigus. podejrzewam, ze "calamares en su tinto" to raczej nie jest nazwa wymyslona w danej restauracji. chociaz kto tam wie, w sklepie kolo mnie sprzedaja ciastka podpisane... dunot :D Odpowiedz Link Zgłoś
xulu Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 23.04.08, 11:58 a.nancy napisała: > tosmy sie xulu nie zrozumieli :) > ty podales PRAWIDLOWE nazwy. w przeciwienstwie do mimi9949. Widocznie nie wiedziała co jadła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mimi9949 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 09:45 Co jadłam wiedziałam, gorzej u mnie z operowaniem hiszpańskim nazewnictwem - moja wina - dawno nie byłam w Hiszpanii, a intencje w poleceniu w/w potraw były jak najbardziej szczere. A dyskutować czy flan można porównać do crema catalana można by pewnie długo - składniki takie same , we flanie domowym pieczonym w kąpieli wodnej karmel jest pod spodem, w crema catalana gotowanym jak budyń i zapieczony bądź opalony palnikiem cukier tworzy chrupiącą skórkę na wierzchu. Pozdrawiam i życzę smacznego, mimi9949 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość portalu 1 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii mniej hermetycznie IP: *.centertel.pl 23.05.08, 13:59 Może mniej hermetycznie- czyli po polsku - wyjaśnilibyście różnice - między FLANEM(czy to kisiel?) i CREMA CATALANA (czy to budyń, czy coś jeszcze innego)? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii mniej hermetyczni 23.05.08, 15:24 ani budyn, ani kisiel :) jedno i drugie to krem, crema catalana robi sie z glownie z mleka i smietanki, z dodatkiem zoltka, cukru, soku z i skorki z cytryny, cynamonu i maki. flan ma jako podstawe jajko, plus mleko, plus dodatki zaleznie jaki smak chcemy uzyskac (wanilia, cynamon, czekolada, kawa, itp.) crema catalana jest podobny do francuskiego creme brulee pl.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_br%C3%BBl%C3%A9e i ma na wierzchu wartwe chrupiacego karmelu flan sie przygotowuje z kapieli wodnej, a karmel (plynny) daje sie na spod, potem schlodzony flan wyjmuje sie z formu odwracaja do gory nogami, wiec karmel pojawia sie na wierzchu. ale jest plynny a nie twardy jak w crema catalana. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość portalu 1 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii mniej hermetyczni IP: *.centertel.pl 24.05.08, 02:59 Flan przygotowuje się w kąpieli wodnej(90 st.)jak krem brulee,ale ostatecznie do kremu brulee podobny jest crema catalana bo podobnie jak francuski krem o pół-stałej, a pół-galaretowatej konsystencji ma warstwę chrupiącego, skarmelizowanego cukru uzyskaną przez opalanie lut-lampą. Flan natomiast ma płynny karmel na wierzchu? Dobrze zrozumiałem? Czy flan jest również płynny(jak karmel na jego wierzchu), czy pół galaretowaty jak krem brulee? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii mniej hermetyczni 24.05.08, 14:17 flan jest "pół galaretowaty" :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość portalu 1 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii mniej hermetyczni IP: *.centertel.pl 25.05.08, 03:21 Spróbuję w Katalonii. Muchas gracias Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tomasz Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.08, 12:55 grilowane kotleciki z jagnięciny z kawałkiem malutkiej kostki - rewelacja, mule w sosie pomidorowo - czosnkowym, gazpacho. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: last_tara Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.08, 13:23 pil pil(smazone krewetki w oliwie, genialnie doprawione) w Nerji u Joanny Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 23.05.08, 15:26 > pil pil(smazone krewetki w oliwie, genialnie doprawione) akurat pil pil to nazwa sosu ;) na oliwie, owszem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: last_tara Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.08, 19:27 ok, ale nazwa potrawy brzmiala "pil pil", o gambas tam nie bylo mowy Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 25.05.08, 10:59 szczerze powiedziawszy, w hiszpańskiej kuchni nic mnie specjalnie nie zachwyca, paelle można teraz zjeść na całym świecie a która jest "prawdziwa" to chyba tylko jeden Bóg wie, wina, hm, te zwykłe są do kitu, to raczej napoje wino podobne niż wina ale tam, w tamtej atmosferze są OK, te dobre są dość drogie ale dużo z nich ma zbytnio smak dębowej beczki, no ale jesśli ktoś to lubi ...... tak ogólnie to atmosfera i klimat mogą sprawiać, że ich kuchnia jest do zaakceptowania, zresztą w miejscach turystycznych mająca pewnie mało wspólnego z tą "prawdziwą, hiszpańską kuchnią" tylko co jest hiszpańską kuchnią ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość portalu 1 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.centertel.pl 16.07.08, 04:30 Zupy hiszpańskie są straszne, ale chłodnik gazpacho - ok! Odpowiedz Link Zgłoś
menab Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 30.07.08, 09:44 Ślimaki po andaluzyjsku, pycha:-) Odpowiedz Link Zgłoś
zielas61 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 15.08.08, 13:34 globerr napisał: > Co Wam najbardziej smakowało w Hiszpanii? Co chętnie zjedlibyście jeszcze raz? Zdecydowanie najmilej wspominam ryby w każdej postaci. Szczególnie grillowane. Nie smakowała mi natomiast paella, na którą mniałem ogromy apetyt przed wyjazdem... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 18.08.08, 23:07 Paella, fideua, jamon i oczywiście gambas. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario 1966 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 11:15 Wino i jeszcze raz wino. nie to które można kupić zabutelkowane w sklepach, ale lane prosto z beczki w sklepach ( najczęściej warzywnych)do butelek. Warto za nim pochodzić do dzielnic w których mieszkają miejscowi, wówczas można kupić za 5 - 7 euro, 1,5 litra doskonałego wina które rozweseli wieczory. Ja podczas moich wypraw trafiłem ba doskonały Jerez i Moscatel. Szczególnie ten ostatni był wyborny i nie do podrobienia przez wina o tej nazwie które kupowałem w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Werset Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.aster.pl 19.08.08, 17:35 Gazpacho - wiem, że to mało oryginalne, ale dla mnie fantastyczne - zwłaszcza z odpowiednimi dodatkami. Znalazłem przepis jak je zrobić samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: 89.124.124.* 25.08.08, 02:26 gazpacho, szynka, oliwki, paella, sangria uwielbiam Hiszpanię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aa Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:06 Gazpacho, paella valenciana, gambas, pan con tomato, patatas bravas, ser z La Manchy, horchiata, taki bakłażany w miodzie, i wiele innych tapas. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aa Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:07 zapomniałam o chorizro, salchichon, jamon serrano.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: smaKOSZ Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 16.04.09, 18:21 Wpisujcie jeszcze mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hiszpania-to-lubie Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: 89.107.243.* 20.04.09, 18:25 sopa de marisco ktora przygotowuje moja Zona :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: halusia Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.reszel.arkusnet.pl 19.04.09, 22:32 podsyłam stronkę... ze zdjęciami... www.regmurcia.com/servlet/s.Sl?sit=c,543,m,2658&r=ReP-20307-DETALLE_REPORTAJESPADREsmacznego! Odpowiedz Link Zgłoś