Dodaj do ulubionych

Najsmaczniejsze w Hiszpanii

31.01.08, 19:51
Co Wam najbardziej smakowało w Hiszpanii? Co chętnie zjedlibyście jeszcze raz?
Obserwuj wątek
    • Gość: Beta Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 20:27
      gazpacho i grilowane ryby z ziołowymi sosami
      • b541 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 01.02.08, 00:52
        Może nie w Hiszpanii , ale konkretnie w Andaluzji - genialne oliwki faszerowane
        czosnkiem i różniste tapasy.
      • Gość: hunk Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 09.04.08, 10:19
        adac do Barcelony nie zapomnijmy pokosztowac lokalnych smakolykow i choc raz
        wybierzmy sie na hiszpanskie tapas.

        Tapas sa to niewielkie przekaski podawane zazwyczaj do napojow w barach
        Hiszpanii. Zwyczaj wywodzi się z Andaluzji, jednak obecnie jest rozpowszechniony
        w calym kraju. Slowo 'tapa' oznacza w jezyku hiszpanskim pokrywke, wywodzi sie
        od przykrywania kanapka szklanki z napojem.
        Do najbardziej znanych tapas naleza:
        tortilla española - omlet z jaj i ziemniakow
        oliwki
        patatas bravas - smazone ziemniaczki podawane z ostrym sosem
        jamon iberico - suszona szynka
        chorizo - pikantna kielbaska
        empanadillas - pierozki hiszpanskie
        roznego rodzaju bocadillos - kanapeczki
        mariscos - owoce morza
        chipirones - male kalmary
        berberechos - malutkie malze
        gambas - krewetki

        Hiszpanska kuchnia bazuje na specjalnosciach regionalnych, przyrzadzanych z
        produktow typowych dla kuchni srodziemnomorskiej. Wykorzystuje sie w niej miedzy
        innymi wiele rodzajow ryb, owocow morza, a takze warzyw. Popularna jest oliwa z
        oliwek i pikantne wedliny. W Hiszpanii kultura jedzenia jest odmienna niz w
        Polsce i wiaze się to z typowo "poludniowym" trybem zycia. Hiszpanie wiele czasu
        spedzaja poza domem, nie jest wiec dla nich niczym dziwnym chodzenie na
        sniadania do baru. Bar taki laczy zreszta funkcje kawiarni, piwiarni i
        restauracji, przy czym w zalezności od pory dnia serwuje odpowiednie potrawy.
        Od dwunastej do szesnastej kuchnia podaje cieple potrawy.
        Większosc restauracji serwuje tak zwane menu del día, czyli stosunkowo
        przystepny cenowo obiad skladajacy się z dwoch dan (do wyboru), deseru, pieczywa
        oraz napoju: woda, wino lub piwo. Po szesnastej kuchnia jest zamknieta az do
        wieczora, to znaczy do 20-21, kiedy to rozpoczyna się podawanie kolacji. W tym
        przypadku wiele lokali oferuje menu de noche (ceny wieczorne sa nieco wyzsze).

        Dania:
        Paella - ryz, szafran warzywa i owoce morza (istnieje duzo roznych odmian
        paelli, kazdy region ma swoja. Katalonska nazywa sie fidua i zamiast ryzu podaje
        sie makaron) smazone na specjalnej patelni.
        Gaspacho - chlodnik pomidorowy
        Chuleta de cerdo - kotlet wieprzowy

        Desery:
        flan - katalonski budyn
        churros - paluszki z ciasta smazone w glebokim oleju
        arroz con leche - ryz z mlekiem i wanilia

        Napoje:
        Wino - z rejonow Rioja
        Sangria - mieszkanka wina, owocow i lodu (a dla fanow: z dodatkiem brandy,
        wermutu i napoju gazowanego)
        Tinto de verano - wino z gasiosa (napoj sodowy)
        Cava - wino musujace (we Francji zwane szampanem)
        • Gość: Bcn Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.134.221.87.dynamic.jazztel.es 08.09.08, 14:18
          przekopiowane z:
          www.forum-barcelona.pl/viewtopic.php?p=41#41
      • globerr Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 11.04.08, 09:40
        hm......... mój ulubiony zestaw...... juz wiem
      • globerr Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 12.05.08, 18:20
        rybki w każdej postACI
    • Gość: koala Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 01.02.08, 17:34
      paela w miejscowości Callela. Rewelacja
    • ulybka Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 01.02.08, 19:11
      Prócz przepysznej paelli w Valencii jadłam tam taki biały ser który podawali z
      tapas i marmoladą. Nie wiem co to był za ser, zupełnie inny niż u nas ale tak
      pyszny, taki kremowy. Ktoś może kojarzy? Chętnie kupiłabym u nas jeśli w ogóle
      jest. mniam...:)
      • Gość: baskina Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.british-museum.ac.uk 09.08.08, 16:41
        Ta marmolada to membrilllas ( u nas mozesz zastapic ja marmolada z
        jablek)a ser to raczej nie ma u nas odpowiednika, nazywa sie
        Manchego i jest serem owczym z La Manchy.
    • Gość: Gosc Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.133.219.87.dynamic.jazztel.es 01.02.08, 20:42
      kilka propozycji mozna znalezc tutaj
      forum-barcelona.pl/viewforum.php?f=4&sid=2afbe4e7008d463190b3e8386f63e82c
    • Gość: ken Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 03.02.08, 18:41
      dla mnie hiszpańskie, pachnące słońcem i winoroślą ........
      wina.
    • Gość: af-bcn pa amb tomaquet, allioli w Katalunii IP: 89.6.33.* 05.02.08, 20:21
      tak proste i takie smaczne :)
      + tortilla - bez problemu jeszcze wiele razy :)
      patatas bravas - tych za duzo na raz nie moge :(
      • Gość: koka Re: IP: *.chello.pl 10.02.08, 07:44
        pa amb tomaquet, allioli w Katalunii
        R E w E L A C J A
        • globerr tost o poranku 10.04.08, 08:35
          tostada con tomate (w Katalonii pan tumaca) - podpieczona kromka białego
          pieczywa ze świeżo startym pomidorem, z odrobiną oliwy i soli. Do tego
          oczywiście kawa. Cudowne chwile leniwego poranka
      • Gość: gosciu Re: pa amb tomaquet, allioli w Katalunii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 09:33
        Ja dorzucę także:

        - pan con tomate
        - patatas bravas
        - bombas
        - bikini
        - pimientos de padron
        - jamon, ale to zależy gdzie

        Pozdrawiam,

        Gosciu
    • adams123 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 10.02.08, 08:32
      bób z szynką serano
      chorizo
      krewetki w oliwie czosnkowej
      patatas bravas :)
    • Gość: af-bcn gazpacho andaluz IP: 89.6.33.* 12.02.08, 21:04
      horchata de chufa - nie ze4by mi b.smakowaLa, ale warto wiedziec co
      to jest.

      + falafel: nie jest 'scisle hiszpanski' ale tez srodziemnomorski,
      w B. smakuje a w W-wie nie
    • Gość: galea Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 13.02.08, 17:57
      mnie chyba chuleta de cerdo......to takie kotleciki wieprzowe i tortilla
      francesa, czyli omlet
    • Gość: ala Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 18.02.08, 18:09
      jak wrócę opowiem.........
      • iwwo2 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 19.02.08, 14:19
        plastry cienko pokrojonej suszonej szynki
    • Gość: kolar Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 20.02.08, 20:43
      Gazpacho czyli chłodnik
    • maria_antonieta Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 01.04.08, 18:58

      Salmorejo, ale tylko w Cordobie; krewetki, ale tylko w Huelvie;
      Langosty ale tylko w San Lucar; Espinacas con garbanzo, ale tylko w
      Sevilli...
      A tak generalnie: kozi ser zapiekany z gruszka i polany octem
      balsamicznm :)
      (w restauracji sevillskiej Porta Rosa)
      • Gość: Fredzio Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.zwm.osi.pl 05.04.08, 16:20
        Wołowina al horno, Merluza ala Romana - proste i wspaniałe.
    • Gość: ALA Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 05.04.08, 10:30
      podroby z Kordoby .........la la .la
    • globerr Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 08.04.08, 11:16
      Czy nie leci Wam ślinka??
    • Gość: Adrian Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 12:42
      Polecam ciekawy tekst nt. jedzenia w ... Madrycie
      www.iberia.pl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=904&Itemid=65
      • xulu Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 10.04.08, 11:31
        jamon (czytaj chamon), którego w Polsce niema, małże , ślimaki -morskie,i
        wszelkiego rodzaju owoce morza.
        ...a tak po chłopsku to wielki krwisty kawał bisteca ;)
        • kissmygrass Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 17.05.08, 17:11
          Hiszpański jamon jest jak najbardziej dostępny w Polsce. W dobrych delikatesach
          :) Bez najmniejszego problemu :)
        • Gość: Franz lRe: Najsmaczniejsze w Hiszpani: jamon IP: *.matrix.pl 18.06.08, 15:07
          Zgadzam się.
          Ten rodzaj naturalnie suszonej szynki jest powszechnie obecny w kuchni
          śródziemnomorskiej, a dokładniej w jej "chrześcijańskiej" części (rozumiecie:
          świniaki i islam czy judaizm to niezbyt koszerne połączenie). Jest dostępny we
          Włoszech, Chorwacji czy nawet w trochę mało "śródziemnej" Austrii, ale nigdzie
          mi nie smakował tak jak w Hiszpanii.
          No i wina. Bez nich nic nie smakuje dobrze ;)
    • Gość: mimi9949 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 14:48
      Flan , ale taki domowy.Jego katalońska wersja to crema catalana.
      Kalmary oraz malutkie chrupiące rybki boquerones. W Barcelonie
      ośmiornice na drewnianym talerzyku posypane papryką - pulpo alla
      Gayega. Navajas , ale rzadko się trafiają. Kalmary w sosie własnym -
      calamares en su tinto. Pycha!
      • a.nancy Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 21.04.08, 23:17
        > Flan , ale taki domowy.Jego katalońska wersja to crema catalana.
        ???
        > W Barcelonie
        > ośmiornice na drewnianym talerzyku posypane papryką - pulpo alla
        > Gayega
        ??? :D
        > Kalmary w sosie własnym - calamares en su tinto
        ???

        warto najpierw sprawdzic CZYM sa potrawy, ktore jesz, i jak sie NAPRAWDE nazywaja :D
        • xulu Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 22.04.08, 10:33

          flan

          pulpo

          calamares

          nazewnictwo jest odpowiednie, jednak w dużej mierze nazwa potrawy zależy w dużej mierze od restauracji w jaki sposób danie zostało przyrządzone i nazwane ....
          • a.nancy Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 22.04.08, 23:06
            tosmy sie xulu nie zrozumieli :)
            ty podales PRAWIDLOWE nazwy. w przeciwienstwie do mimi9949.
            chyba musze uscislic, o co mi chodzilo.

            > Flan ,(...) Jego katalońska wersja to crema catalana.

            dziwne stwierdzenie, crema catalana to nie jest rodzaj flanu.
            es.wikipedia.org/wiki/Crema_catalana
            > W Barcelonie (...) pulpo alla Gayega

            dziwne z dwoch powodow:
            1) nazwa (juz myslalam ze to jakis dialekt, ale chyba nie) - powinno byc
            es.wikipedia.org/wiki/Pulpo_a_la_gallega
            2) informacja, ze w Barcelonie. rozumiem, ze tam tez podaja, ale potrawa jest,
            jak sama nazwa wskazuje, galisyjska.

            > calamares en su tinto
            nie czepiam sie calamares, czepiam sie tinto, bo tinto to... czerwone wino. "en
            su tinta" to kalmary... we wlasnym atramencie, nie we wlasnym sosie. wbrew
            pozorom to nie to samo.

            > jednak w dużej mierze nazwa potrawy zależy w duż
            > ej mierze od restauracji w jaki sposób danie zostało przyrządzone i nazwane

            nie do konca. bigos to bigos, a nie na przyklad bigus. podejrzewam, ze
            "calamares en su tinto" to raczej nie jest nazwa wymyslona w danej restauracji.
            chociaz kto tam wie, w sklepie kolo mnie sprzedaja ciastka podpisane... dunot :D
            • xulu Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 23.04.08, 11:58
              a.nancy napisała:

              > tosmy sie xulu nie zrozumieli :)
              > ty podales PRAWIDLOWE nazwy. w przeciwienstwie do mimi9949.

              Widocznie nie wiedziała co jadła ;)
              • Gość: mimi9949 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 09:45
                Co jadłam wiedziałam, gorzej u mnie z operowaniem hiszpańskim
                nazewnictwem - moja wina - dawno nie byłam w Hiszpanii, a intencje
                w poleceniu w/w potraw były jak najbardziej szczere.
                A dyskutować czy flan można porównać do crema catalana można by
                pewnie długo - składniki takie same , we flanie domowym pieczonym w
                kąpieli wodnej karmel jest pod spodem, w crema catalana gotowanym
                jak budyń i zapieczony bądź opalony palnikiem cukier tworzy
                chrupiącą skórkę na wierzchu.
                Pozdrawiam i życzę smacznego, mimi9949
            • Gość: gość portalu 1 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii mniej hermetycznie IP: *.centertel.pl 23.05.08, 13:59
              Może mniej hermetycznie- czyli po polsku - wyjaśnilibyście różnice - między
              FLANEM(czy to kisiel?) i CREMA CATALANA (czy to budyń, czy coś jeszcze innego)?
              Pozdrawiam
              • a.nancy Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii mniej hermetyczni 23.05.08, 15:24
                ani budyn, ani kisiel :) jedno i drugie to krem, crema catalana robi sie z
                glownie z mleka i smietanki, z dodatkiem zoltka, cukru, soku z i skorki z
                cytryny, cynamonu i maki. flan ma jako podstawe jajko, plus mleko, plus dodatki
                zaleznie jaki smak chcemy uzyskac (wanilia, cynamon, czekolada, kawa, itp.)

                crema catalana jest podobny do francuskiego creme brulee
                pl.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%A8me_br%C3%BBl%C3%A9e
                i ma na wierzchu wartwe chrupiacego karmelu

                flan sie przygotowuje z kapieli wodnej, a karmel (plynny) daje sie na spod,
                potem schlodzony flan wyjmuje sie z formu odwracaja do gory nogami, wiec karmel
                pojawia sie na wierzchu. ale jest plynny a nie twardy jak w crema catalana.
                • Gość: gość portalu 1 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii mniej hermetyczni IP: *.centertel.pl 24.05.08, 02:59
                  Flan przygotowuje się w kąpieli wodnej(90 st.)jak krem brulee,ale ostatecznie do
                  kremu brulee podobny jest crema catalana bo podobnie jak francuski krem o
                  pół-stałej, a pół-galaretowatej konsystencji ma warstwę chrupiącego,
                  skarmelizowanego cukru uzyskaną przez opalanie lut-lampą. Flan natomiast ma
                  płynny karmel na wierzchu? Dobrze zrozumiałem? Czy flan jest również płynny(jak
                  karmel na jego wierzchu), czy pół galaretowaty jak krem brulee?
                  Pozdrawiam
                  • a.nancy Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii mniej hermetyczni 24.05.08, 14:17
                    flan jest "pół galaretowaty" :)
                    • Gość: gość portalu 1 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii mniej hermetyczni IP: *.centertel.pl 25.05.08, 03:21
                      Spróbuję w Katalonii.
                      Muchas gracias
    • Gość: Tomasz Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.08, 12:55
      grilowane kotleciki z jagnięciny z kawałkiem malutkiej kostki - rewelacja, mule w sosie pomidorowo - czosnkowym, gazpacho.
    • Gość: last_tara Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.08, 13:23
      pil pil(smazone krewetki w oliwie, genialnie doprawione) w Nerji u
      Joanny
      • a.nancy Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 23.05.08, 15:26

        > pil pil(smazone krewetki w oliwie, genialnie doprawione)

        akurat pil pil to nazwa sosu ;) na oliwie, owszem
        • Gość: last_tara Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.08, 19:27
          ok, ale nazwa potrawy brzmiala "pil pil", o gambas tam nie bylo mowy
          • marusia811 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 25.05.08, 10:59
            szczerze powiedziawszy, w hiszpańskiej kuchni nic mnie specjalnie
            nie zachwyca, paelle można teraz zjeść na całym świecie a która
            jest "prawdziwa" to chyba tylko jeden Bóg wie,
            wina, hm, te zwykłe są do kitu, to raczej napoje wino podobne niż
            wina ale tam, w tamtej atmosferze są OK, te dobre są dość drogie ale
            dużo z nich ma zbytnio smak dębowej beczki, no ale jesśli ktoś to
            lubi ......
            tak ogólnie to atmosfera i klimat mogą sprawiać, że ich kuchnia jest
            do zaakceptowania, zresztą w miejscach turystycznych mająca pewnie
            mało wspólnego z tą "prawdziwą, hiszpańską kuchnią" tylko co jest
            hiszpańską kuchnią ?






            • Gość: gość portalu 1 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.centertel.pl 16.07.08, 04:30
              Zupy hiszpańskie są straszne, ale chłodnik gazpacho - ok!
    • menab Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 30.07.08, 09:44
      Ślimaki po andaluzyjsku, pycha:-)
    • zielas61 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 15.08.08, 13:34
      globerr napisał:

      > Co Wam najbardziej smakowało w Hiszpanii? Co chętnie zjedlibyście
      jeszcze raz?

      Zdecydowanie najmilej wspominam ryby w każdej postaci. Szczególnie
      grillowane.
      Nie smakowała mi natomiast paella, na którą mniałem ogromy apetyt
      przed wyjazdem...
    • cloclo80 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii 18.08.08, 23:07
      Paella, fideua, jamon i oczywiście gambas.
      • Gość: mario 1966 Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 11:15
        Wino i jeszcze raz wino. nie to które można kupić zabutelkowane w sklepach, ale
        lane prosto z beczki w sklepach ( najczęściej warzywnych)do butelek. Warto za
        nim pochodzić do dzielnic w których mieszkają miejscowi, wówczas można kupić za
        5 - 7 euro, 1,5 litra doskonałego wina które rozweseli wieczory. Ja podczas
        moich wypraw trafiłem ba doskonały Jerez i Moscatel. Szczególnie ten ostatni był
        wyborny i nie do podrobienia przez wina o tej nazwie które kupowałem w kraju.
    • Gość: Werset Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.aster.pl 19.08.08, 17:35
      Gazpacho - wiem, że to mało oryginalne, ale dla mnie fantastyczne -
      zwłaszcza z odpowiednimi dodatkami. Znalazłem przepis jak je zrobić
      samemu.
      • Gość: kasia Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: 89.124.124.* 25.08.08, 02:26
        gazpacho, szynka, oliwki, paella, sangria uwielbiam
        Hiszpanię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: aa Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:06
          Gazpacho, paella valenciana, gambas, pan con tomato, patatas bravas,
          ser z La Manchy, horchiata, taki bakłażany w miodzie, i wiele innych
          tapas.
          • Gość: aa Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.08, 23:07
            zapomniałam o chorizro, salchichon, jamon serrano....
    • Gość: smaKOSZ Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.chello.pl 16.04.09, 18:21
      Wpisujcie jeszcze mniam mniam
      • Gość: hiszpania-to-lubie Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: 89.107.243.* 20.04.09, 18:25
        sopa de marisco ktora przygotowuje moja Zona :)
    • Gość: halusia Re: Najsmaczniejsze w Hiszpanii IP: *.reszel.arkusnet.pl 19.04.09, 22:32
      podsyłam stronkę... ze zdjęciami...
      www.regmurcia.com/servlet/s.Sl?sit=c,543,m,2658&r=ReP-20307-DETALLE_REPORTAJESPADREsmacznego!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka