Dodaj do ulubionych

Naxos z Itaką

15.08.15, 13:32
Czy może ktoś z forumowiczów był z Itaką na Naxos?
Bardzo proszę o informacje, jak wygląda transfer Santorini - Naxos, tzn. jak Itaka organizuje przejazd z lotniska do portu, prom - o której wypływa, czy to jest regularna linia czy może czarter, jak długo to wszystko trwa itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Naxos z Itaką IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.08.15, 01:18
      Z Itką nigdy nie jeżdziłem, ale z tego co wiem jeśli ona organizuje pobyty na Naxos to loty sa albo na Mykonos albo na Santorini . Te wyspy tak jak Naxos są nowością i chyba nikt na takim tripe nie był z BP Na samym Naxos jest regionalne lotnisko,ale ono nie przyjmie samolotu B 737. Jesli Itaka organizuje tam pobyt ,to tylko z transferem promowym z Santorini. Rejs do portu Naxos trwa ok 3 godz i myślę że jest realizowany regularną linią promową BluStar Feries
      Z santorini na Naxos jest kilka połączeń promowych dziennie i jeśli przylecisz na miejsce ,to zawsze z lotniska zawiozą Cię do portu i nieważne o której odpływa. Nawet jest możliwość zwiedzenia samej Firy w dwie godziny.
      • trinap Re: Naxos z Itaką 21.08.15, 11:43
        Dzięki za odzew, moze jeszcze ktoś kto był cos napisze.
        Trina
      • trinap Re: Naxos z Itaką 21.08.15, 11:45
        Loty sa na Santorini. Ja wiem, jak to wszystko teoretycznie wygląda od strony Itaki, ale chcialam, by ktoś napisał, jak praktycznie to się odbywa. Przylot jest po południu i z tego co widzę jest juz tylko jeden prom. Ja chcę kupic tylko lot, ewentualnie lot plus prom.
        • Gość: mmm Re: Naxos z Itaką IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.08.15, 16:22
          A nie lepiej zadzwonić do Itaki i się wypytać? To forum nie jest zbyt aktywne a do tej pory na Naxos jeździło się praktycznie wyłącznie samodzielnie bo żadne biuro nie miało Naxos w ofercie. Szanse, że przybłąka się tu osoba, która była z biurem mogą być jak trafienie 6 w totka

Ten prom to akurat nie musi być Blue Star (na Blue Star możesz sobie kupić bilety bez pośrednictwa Itaki online lub w porcie), Naxos ma też 2 statki wycieczkowe (Alexander i Naxos Star) które robią też transfery grup z Mykonos i Santorini dla biur podróży (głownie chyba brytyjskich i niemieckich). W zależności od liczby osób czasem następuje to przy okazji wycieczek Naxos-Delos-Mykonos i Naxos-Santorini (grupy zabierane są z tych wysp po południu ok 16-17.00), czasem jak czarterów zbierze się dużo w jeden dzień, któraś z tych łódek płynie tylko po nich. Jak z biletami na taki transfer- nie wiem. Nie są one dostępne nigdzie online, trzeba pytać w biurach które sprzedają bilety wycieczkowe co na Santorini może być niemożliwe bo jak mówię, wycieczki na pokładzie Alexander i Naxos Star zaczynają się i kończą w Naxos
          • Gość: mmm Re: Naxos z Itaką IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.08.15, 17:11
            Aha, zerknęłam na rozkład lotów Itaki. Santorini ląduje w środy 15:30 więc nie ma szans na złapanie Blue Stara (odpływa 15:30). W zależności od daty później jest Hellenic Seaways Highspeed6 albo Seajet (bilety na oba dostępne online na stronach przewoźników i w porcie). Z innej strony wynika, że w środy odbywają sie też wycieczki Naxos-Santorini-Naxos jednym ze statków wycieczkowych o których mówiłam wyżej, więc żeby się dowiedzieć co kombinuje Itaka musisz zadzwonić
            • Gość: trina Re: Naxos z Itaką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.15, 16:45
              Do mmm: Że też tyle chciało Ci się napisać, nie odpowiadając na zadane pytanie.
              I dzięki za pouczenie, gdzie szukać informacji i biletów na promy. Akurat tak się składa, że zadając pytanie już wiedziałam, to co pracownicy Itaki w Polsce, a interesowało mnie jak się rzeczywiście odbywa transfer Itaki, szczególnie w przypadku opóźnionego lotu, jeśli ewentualnie się taki zdarzył.
              To forum jest na tyle aktywne, że są pytania o inne również nowe kierunki i są nawet odpowiedzi, więc nie widzę powodu, żeby nie pytać o Naxos. Ale jak widać większe szanse są, że przybłąka się i napisze osoba, która nie zna odpowiedzi. Takie uroki forum...
              • Gość: marula fruit Re: Naxos z Itaką IP: 91.188.125.* 28.08.15, 18:43
                brawo trina, to właśnie przez takie osoby jak ty to forum opustoszało...

jak chcesz mieć odpowiedzi pod linijkę to zatrudnij się w szkole i nie zawracaj głowy ludziom na forach publicznych. nauczycielka kurde się znalazła
              • Gość: hajhd Re: Naxos z Itaką IP: *.134.212.157.78.bain.com 28.08.15, 18:51
                To nie jest twoje prywatne forum więc każdy może pisać co mu się podoba. Dla mnie info o transferach z Santorini na Naksos bez Itaki bardzo się przyda bo mam w planach Cyklady samodzielnie w przyszłym roku i fajnie jest przeczytać wypowiedzi ludzi, którzy wiedzą o czym mówią (w przeciwieństwie do tych co tylko potrafią bluzgać jadem i nawet nie napiszą to jak w końcu organizuje ten transfer Itaka żeby inni mogli tez skorzystać...)
              • Gość: ElaA Re: Naxos z Itaką IP: *.sprintdatacenter.net 28.08.15, 18:58
                """Akurat tak się składa, że zadając pytanie już wiedziałam, to co pracownicy Itaki w Polsce"""

A czy może pani napisać jak to jest z Itaką, jak długo trwa transfer, czy statek jest duży z otwartym pokładem czy wodolot (dziecko ma chorobę lokomocyjną) i czy rezydent jedzie z osobami na Naxos? dziekuję
                • Gość: hgw Re: Naxos z Itaką IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.08.15, 19:07
                  ...over to you, trinap...

pokaż że jesteś bardziej pomocna...
              • Gość: nz Re: Naxos z Itaką IP: 163.47.21.* 28.08.15, 19:47
                jak lot jest opóźniony to płyniecie z Ammoudi na Thirassie
    • Gość: AgiaAnna Re: Naxos z Itaką IP: *.22.168.102.ptr1-ionic.as49792.pl 28.08.15, 19:28
      ja wiem ale nie powiem
      • Gość: mmm Re: Naxos z Itaką IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.08.15, 19:41
        Bardzo mądra decyzja - jeszcze mogłoby się okazać, że Twoja odpowiedź nie spełnia oczekiwań trinap i też byś oberwał/a
    • trinap Re: Naxos z Itaką 05.10.15, 00:11
      Wróciłam w tym tygodniu. Ostatecznie z usług Itaki skorzystałam tylko w zakresie przelotu na Santorini, resztę zorganizowałam sobie sama, ale na lotnisku spytałam rezydentkę, jak transferują na Naxos. Otóż na początku sezonu - gdy przylot był rano - transfer był jeszcze tego samego dnia. Od lipca, po zmianie godzin lotów, klienci Itaki spędzają pierwszą noc na Santorini, płyną na Naxos rejsowym promem następnego dnia rano. Przed wylotem powrotnym przypływają dzień wcześniej na Santorini.
      W przyszłym sezonie wszystko może oczywiście wyglądać inaczej, o ile w ogóle w ofercie będzie ten kierunek, bo podobno słabo się sprzedawało nie tylko samo Naxos, ale w ogóle loty na Santorini, o czym świadczyć może połączenie ich z Kretą (w drodze powrotnej międzylądowanie w Hieraklionie).
      W każdym razie - z Itaką czy bez - jak najbardziej polecam Naxos, ma piękne piaszczyste plaże z ciepłą lazurową wodą, malownicze górskie krajobrazy wewnątrz wyspy, śliczne białe miasteczka/wioski, w tym sama stolica wyspy z labiryntem uliczek i Portarą, zabytków z antyku na wyspie może niezbyt wiele, ale jeśli ktoś lubi średniowieczne kościółki ukryte w gajach oliwnych czy weneckie fortyfikacje, to będzie miał co oglądać. Spędziłam tam 11 dni, a chętnie zostałabym na drugie tyle...
    • Gość: mmm Naxos bez Itaki IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.10.15, 07:00
      Informacyjnie dla tych co chcieliby się wybrać na Naxos bez Itaki - Aegean Airlines ma obecnie b. dużo terminów na lato 2016 w cenie ok 130 Euro w obie strony. Przesiadka w Atenach ale w bardzo dogodnych godzinach, bez mega pośpiechu, bagaż 23 kg w cenie i co najważniejsze - na jednym bilecie więc to nie będzie dramatu jak się coś zmieni bądź opóźni.

Podobne ceny są także na Paros i Milos
      • Gość: mmm Re: Naxos bez Itaki IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.10.15, 07:03
        Aha, najlepiej wyszukiwać na Olympic Air w Low Fare Calendar (nowa strona Aegeana mnie wkurza, kalendarz też gdzieś zniknął, więc teraz korzystam z Olympic)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka