02.07.02, 15:13
Za dwa tygodnie jadę na Kretę do miejscowości Ammoudara. Wiem tyle, co w
przewodnikach i folderach. Czy mógłby ktoś mi trochę przybliżyć to miasto i
okolice? Trochę ciekawostek, porad itp. Jadę z Big Blue, czy coś wiecie o tym
biurze, organizacji, sprawności działania itp. ? Będę wdzięczna za każde info !
Obserwuj wątek
    • Gość: merc Re: Ammoudara IP: *.chomiczowka.net.pl 02.07.02, 17:25
      witam! do jakiego hotelu jedziesz?
      • Gość: Sarana Re: Ammoudara IP: *.wbk.com.pl 03.07.02, 08:52
        Castro. Wiesz coś o nim ?
        • Gość: MM Re: Ammoudara IP: *.polcard.com.pl 03.07.02, 10:14
          Od 2 do 16 czerwca byłam w Ammoudarze w hotelu Arhodikon z którego było bardzo
          blisko do hotelu Castro. Z tego co wiem hotel Castro to dwa budynki: jeden przy
          głównej ulicy Ammoudary a drugi w bocznej (właśnie przy tej bocznej
          mieszkałam). Obok jest inny hotel z oferty BigBlue - Tango - dosłownie przez
          płot, z resztą w tym miejscu jest jeszcze conajmniej 2 hotele z oferty tego
          biura. Z zewnątrz wyglądają podobnie, w środku nie byłam. Drugi budynek jest
          nowy i chyba z apartamentami. Prawie na wprost Tango jest droga prowadząca na
          plażę - jakieś 200m. Wzdłuż płynie rzeczka, która wpada do morza.
          Po lewej stronie na plaży widać elektrownię, ale po jakimś czasie jej widok
          przestaje przeszkadzać. Proponuję jednak chodzić troszkę dalej w prawo - tam
          jest czyściej i ładniejszy piasek.
          Jeżeli wolisz plażę w zatoczkach to jakieś 5 km od Ammoudary (główną drogą w
          lewo i potem autostradą na Rethymnon) jest Agia Pelagia, Ligaria - tam są małe
          plaże w zatoczkach.
          Sama Ammoudara to typowy ośrodek wakacyjny, czyli hotele, tawerny, dyskoteki i
          plaża, praktycznie łączy się z Heraklionem.
          Koniecznie odwiedź tawernę "Creta House" - bardzo dobre greckie jedzonko, a
          trochę popróbowałam w różnych miejscach i tam najbardziej mi smakowało.
          Proponuję wziąć tzw. menu dla dwojga (polecam mięsa z grila - zaskoczy cię
          ilość) - cenowo taki zestaw to jakieś 12 - 18 euro. 18 euro kosztował
          najdroższy rybno-morski zestaw. Dania klasyczne np. gyros 5,5 euro, krewetki 9
          euro, mussaka - 5 euro, stifado - 6 euro. Do tego winko w dzbanku i eee życie...
          Jak wyjdziesz z hotelu na ulicę to w lewo będziesz się kierować na Rethymnon a
          w prawo do centrum Ammoudary i na Heraklion. Jakieś 10 m od Tango jest
          wypożyczalnia samochodów Holiday Serwice z której wypożyczyliśmy na 3 dni vw
          polo za 95 euro. W wypożyczalini spokojnie się dogadasz po polsku bo Edyta jest
          Polką. Dostaliśmy od niej też bilety do Aqua Parku, który jest blisko Ammoudary.
          Generalnie Ammoudara może nie ma typowo greckiego klimaty, ale za to sporo jest
          rozrywek i jest dobrą bazą wypadową na wycieczki bo jest w centrum wyspy.
          Polecam discopub "Saloon Pub" - jak dla mnie fajny kilmacik i dj, który ma
          narzeczoną Polkę.
          W sklepach ceny są trochę wyższe niż u nas, ale wydaje mi się, że i tak
          przystępne. Byliśmy w 4 osoby i śniadania robiliśmy sobie najczęściej sami więc
          w sklepie średnio wydawaliśmy jakieś 8 euro/4 osoby.

Ja ze swojego pobytu jestem bardzo zadowolona i na pewno jeszcze na Kretę wrócę.

Pozdrówka,
          MM.
          • Gość: sarana Re: Ammoudara IP: *.wbk.com.pl 03.07.02, 15:56
            Bardzo Ci dziękuję za ciekawe info. Jeszcze pytanie o plażę : czy jest
            piaszczysta, czy "spacerowa" i jakie dno (dużo pływamy i nurkujemy). A do Aqua
            Parku jak jest daleko ? Czy jest jakaś możliwość transportu do innych części
            wyspy (poza wynajętym samochodem) ? Czy gdzieś jeździłaś, jeżeli tak, co
            polecasz ?
            Z góry dzięki !
            • Gość: mariusz Re: Ammoudara IP: 195.205.44.* 03.07.02, 16:31
              prawdziwa grecja to nie ammoudara badz heraklion raczej hania badz rethymnon
              o wiele spokojniej
              maja bardzo dobra komunikacje autobusowa na calym polnocnym pasie z retymnon do
              heraklionu badz hani za 5 euro w jedna strone, czeste kursy
              goraco polecam rethymnon
          • Gość: Fon Re: Ammoudara IP: *.datastar.pl 08.07.02, 13:37
            Czy widzialas moze hotel Stork ? z biura Big Blue?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka