28.07.05, 20:24
W jakim stroju wpuszczają tam kobitki? Podobno tylko w kieckach? To prawda?
Spódnica za kolana wystarczy, czy tez musi być do samej ziemi?
Obserwuj wątek
    • Gość: max Re: Meteory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 20:52
      nie musi byc do samej ziemi wystarczy za kolano ale wypada zaby była do ziemi.
      Acha i górna częsc nie moze miec dekoltu i odkrytych ramion. Jak jeszcze jakies
      pytania o meteory czy o riwiere olimpijską to pisz smiało
      • kellys16 Re: Meteory 28.07.05, 21:05
        A facet w jakim powinien być stroju? tzn chodzi mi o spodnie
        • Gość: max Re: Meteory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:24
          dlugie spodnie i podkoszulek
          • Gość: ?? Re: Meteory IP: *.chello.pl 29.07.05, 01:35
            ej czemu kobitki nie moga byc w spodniach?Ja nie chodze w spodnicach wiec , co
            nie wpuszcza mnie?
            • bebiak Re: Meteory 29.07.05, 09:19
              Gość portalu: ?? napisał(a):

> ej czemu kobitki nie moga byc w spodniach?Ja nie chodze w spodnicach wiec ,
              >co nie wpuszcza mnie?

Nie wpuszczą Cię. Ja co do zasady też biegam tylko w spodniach ale potrafię
              uszanować inne zwyczaje i wymagania.
              W Meteorach jest na tyle komfortowo, że można wypożyczyć coś w rodzaju spódnicy
              (tak zresztą w wielu klasztorach w Grecji, tylko ta czystość tych niby-
              spódnic... ), ale spotykałam i takie, gdzie wypożyczalni nie było (na wyspie
              Tinos biegłam do sąsiedniej wioski, gdzie dano mi kawałek jakiejś firanki,
              żebym mogła się owinąć).
              Zwyczajowo (jak nie zapomnę) mam w plecaczku lekkie i nie zajmujące dużo
              miejsca pareo - w przypadku konieczności po prostu się owijam i nie ma
              problemu.
              Pozdrowienia. B.
              • Gość: ?? Re: Meteory IP: *.chello.pl 29.07.05, 11:24
                no własnie owinę sie pareo, bo takowe bede miec przy sobie :)
              • Gość: ewa Re: Meteory IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.07.05, 12:51
                Pozostaje mieć nadzieję,że inne rodaczki również uszanują to,co święte.Ręcę mi
                opadły na widok niemieckiej wycieczki,gdzie panie co prawda owinęły biodra
                spódnicami,za to prezentowały w całości goły brzuch...Albo zakrywały chusteczką
                ramiona,eksponując z przodu okazały dekolt.No cóż,inna kultura bywa zbyt
                trudna...
                • bebiak Re: Meteory 29.07.05, 13:17
                  Wiesz Ewo, z uszanowaniem świętości w Grecji to jest tak trochę dziwnie.
                  Pierwszy raz w Meteorach byłam w 2000 roku, z moimi greckimi przyjaciółki, ich
                  greckimi przyjaciółmi i jeszcze parą Australijczyków. W sumie 10 osób (ze mną) -
                  towarzystwo w rozumieniu płci mieszane, a poza mną wszyscy lekko ok. 50-tki.
                  Wszystkie panie były w spodniach - ja też. Wypożyczyłyśmy te niby - spódnice
                  i... hmm, wszystkie Greczynki chodząc po terenie klasztoru nic nie robiły poza
                  głośnym wzajemnym naśmiewaniem się z siebie. Fakt, widok był dość śmieszny
                  (taka niby-spódnica założona na normalne ciuchy, w których się przybyło wygląda
                  paranoicznie), ale mimo sporego mego poczucia humoru - mocno mnie to
                  zaskoczyło.
                  Pozdrawiam. B.
                  • Gość: ewa Re: Meteory IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 29.07.05, 20:04
                    Podejrzewam,że Grecy nie byli tam po raz pierwszy,tylko wybrali się ze względu
                    na Was? Tak,czy inaczej-w sezonie jest tam istny potop turystów(w Warlaamie po
                    bilety staliśmy z 15 minut w kolejce),siłą rzeczy więc wpuszczający nie są w
                    stanie kontrolować stroju każdej turystki.Pareo zdecydowanie wystarczy-a poza
                    tym jest przewiewniejsze.
                    A nawiasem mówiąć-obecnie wybór spódnic jest dość szeroki w kwestii rozmiarów i
                    fasonów:)Pozdrawiam również:)
            • Gość: Ilonka Re: Meteory IP: *.thess.sch.gr / *.thess.sch.gr 29.07.05, 20:10
              W Starym testamencie istnieje cytat ktory mowi ze mezszczyzni gdy wchodza do
              swiatyni musza byc ubrani jak mezszczyzni a kobiety jak kobiety i to przez
              wszystkie gr. monastyry jest interpretowane ze kobiety musza wchodzic w
              spodnicach a m. w dlugich spodniach
              • Gość: ? Re: Meteory IP: *.chello.pl 29.07.05, 21:21
                ile kosztuje bilet wstepu?
                • Gość: Ilonka Re: Meteory IP: *.thess.sch.gr / *.thess.sch.gr 29.07.05, 21:31
                  2 euro/monastyr dla osob powyzej 12 lat
                  • Gość: ?? Re: Meteory IP: *.chello.pl 29.07.05, 21:36
                    czyli 2 euro dla starszych niz 12latki?
      • Gość: Madzia Re: Meteory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 16:48
        Heyka! Mam pytanko. Do Grecji się wybieram już 13 i Meteory tez bym chciała
        obejrzec. Jak myślicie, wpuszcza mnie tam w jakis ładnych klapkach??? Czy muszą
        byc raczej buty typu np adidasów. Bo piszecie tylko o spudnicach, ale co z
        butami. Przeciez jak mozna chodzic w takich butach do spódniczki??? Bez
        przesady. Nio i jeszcze jedno. Bo jest tam podobno full chodzenia po nierównym
        terenie <nadal chodzi mi o meteory i klapki :P>. I nie wiem czy nie skręce
        sobie kostek w takich butach. Jak myślicie??
    • Gość: bp Re: Meteory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 16:51
      spodnica do kolan wystarczy- wazne zeby kobitka miala spodnice, a mezczyzna
      spodnie.
      Poza tym na miejscu bezpłatnie mozna pozyczyc sobie dluga spodnice zawiazywana
      • blueee Re: Meteory 30.07.05, 18:25
        Bardzo dziękuję za tyle odpowiedzi!!!!!
        Chciałam zaznaczyc również iż w dniu wczorajszym kupiłam sobie pierwsza w życiu
        ( bo chodze non stop w spodniach) spódnicę do samej ziemi!!!!! Ma ona co prawda
        dekolt, ale jakąs koszulę wrzucę sobie do plecaka i będzie OK.
        Już nie moge się doczekać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • anulka77 Re: Meteory 30.07.05, 19:22
          Ja od mamy będę musiała pozyczyć jakąś spódnicę, bo też preferuję tylko spodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka