14.04.04, 12:08
W sierpniu wybieram sie do Blanes (autokarem). Przy okazji chcę zwiedzić
Barcelonę. Jak najsensowniej poruszać sie po mieście? Czy jest coś lepszego
(tańszego) niż autobus turystyczny? Jak dostac się z Barcelony do Montserrat?
Będę wdzięczna za każdą przydatną informacje dla debiutujących w Hiszpanii.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Barcelona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 13:05
      z blanes jechalam do barcelony pociagiem, bardzo wygodnie, doojechalam do
      samego centrum, najlepiej pojechac tam na przynajmniej 2-3 dni bo w jeden dzien
      nie da sie zobaczyc wiele,zabytkow jest mnostwo, nie mowie juz o
      sklepach.wydaje mi sie ze do Montserrat tej jezdzil pociag.pozdr
      • Gość: Fredzio Re: Barcelona IP: *.zwnet.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 14.04.04, 15:55
        Najlepiej pieszo, a na dłuższych dystansach metrem, kolejką linową itd
    • Gość: kasia.lomanczyk Re: Barcelona IP: 213.199.221.* 14.04.04, 18:36
      Dojazd do Montserrat:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=7175505&v=2&s=0
      I o Barcelonie trochę:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=6195132&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=6095923&v=2&s=0
      Generalnie polecane jest korzystanie z wyszukiwarki ;)
      • elaboh Re: Barcelona 15.04.04, 08:56
        Dziekuję za informacje. Intryguje mnie temat autobusu turystycznego. Warto?
        • Gość: kasia.lomanczyk Re: Barcelona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 13:35
          Jak zamierzasz robić zwiedzanie w stylu japońskim (tzn jak zaliczyć jak
          najwięcej w jak najkrótszym czasie) to tak. Jeśli chcesz zobaczyć jak
          faktycznie żyją mieszkańcy, to metro + autobusy. Można kupić np. bilet na metro
          i autobusy na cały dzień.
        • orchidea27 Re: Barcelona 15.04.04, 14:28
          Uważam podobnie jak Kasia. Metro + autobusy. Z Blanes do Barcelony wygodny i
          niedrogi jest dojazd koleją podmiejską. My też tak jechaliśmy chociaż mieliśmy
          do dyspozycji własne samochody.
          Co do Monserrat, to nie wiem ... jechaliśmy tam samochodami.
    • Gość: mbmm Re: Barcelona IP: *.oskbraniewo.pl 15.04.04, 19:16
      Autobusy turystyczne odjeżdżają z Placa de Catalunya. Bilet kupuje się albo w
      autobusie, albo u dziewczyn stojących na przystanku. Dwudniowy kosztuje 19 euro
      od osoby. Po wejściu do autobusu dostaje się plan miasta z zaznaczonymi trasami
      autobusów, książeczkę z kuponami zniżkowymi na wstęp do muzeów i książeczkę z
      opisanymi przystankami i atrakcjami. Z autobusu można wysiadać i wsiadać do
      niego gdzie się chce. Istnieją dwie linie czerwona – północna i południowa –
      niebieska. Autobusy kursują od 8:00-20:00. W ciągu dwóch dni obejrzeliśmy
      wszystko co warto, należy i wreszcie to, co nas zainteresowało. Miejsca, które
      obejrzeliśmy dokładniej:
      Trasa czerwona:
      SAGRADA FAMILIA. Przygotowałam się na zwiedzanie katedry z chustą do
      zasłonięcia ramion. Wewnątrz okazało się, ze w katedrze jest plac budowy.
      Chodzą panowie w kaskach, dudnią młoty pneumatyczne a ludzie siedzą tuż obok
      automatów z napojami i radośnie gwarzą. Bilet wstępu kosztuje 8 euro, 6 z
      kuponem z książeczki. Z zewnątrz prześlicznie. W okolicy można kupić tańsze
      widokówki niż w centrum.
      PARK GUELL. Park z uroczymi i słodkimi budowlami Gaudiego. Jest tam tez słynny
      barceloński jaszczur z mozaiki. Wejście za darmo.
      PALAU REIAL. Zatrzymaliśmy się tam, bo chcieliśmy obejrzeć Muzeum Ceramiki. Coś
      jakby nasz Wilanów; park, ładny pałac w parku. Miłe do znalezienia cienia w
      upał.
      Trasa niebieska:
      Przeważnie oglądaliśmy ją tylko z pietra autobusu. Tyle nam wystarczyło.
      Postanowiliśmy jednak urozmaicić zwiedzanie i na przystanku MIRAMAR-JARDINS
      COSTA I LLOBERA przesiedliśmy się na kolejkę linowa, którą przejechaliśmy na
      portem, by wysiąść przy wieży św. Sebastiana. Stamtąd przeszliśmy przez
      dzielnice Barcelonetę Dawniej było to miejsce gdzie żyli rybacy i raczej
      biedniejsi mieszkańcy Barcelony. Doszliśmy do przystanku PORT OLIMPIC. I dalej
      podziwialiśmy miasto z autobusu;)))

Reszta naszego wędrowania www.hiszpania-online.com/reportaze/index.php?
      art=21-hiszpania
    • elaboh Re: Barcelona 19.04.04, 14:17
      Dziękuję za informacje.
      Pozdrawiam
      • Gość: dolores Re: Barcelona IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.04, 19:42
        Bylam w BCN przez caly miesiac, tak wiec wydaje mi sie, ze troszke znam to
        miasto.Zdecydowanie odradzam autobusy turystyczne po miescie to jest kicha i
        naciaganie ludzi na kase.Jak chcesz dowiedziec sie cos wiecej to pisz
        mariscopa@gazeta.pl
        • miriam_73 Re: Barcelona 27.04.04, 13:02
          Rzecz w tym, że jeśli:

- jesteś w Barcy po raz pierwszy
          - nie znasz miasta ( jest bardzo ruchliwe, gwarne i tłoczne)
          - masz mało czasu (1 dzień)
          bus turystyczny nie jest głupim rozwiązaniem, bo pozwala ci bez kombinowania i
          przesiadek (co kosztuje czas, którego nie masz w nadmiarze!) w kom. miejskiej
          objechać i obejrzeć najciekawsze zakątki miasta A szczególnie metro nie
          wszędzie dociera.
          • elaboh Re: Barcelona 28.04.04, 11:43
            Dziękuję bardzo za wszystkie informacje. Powiem szczerze, mam teraz trochę
            mętlik w głowie, bo każda porada wydaje mi się sensowna, ale często Wasze
            wskazówki wykluczają się. Tak więc:
            1.chciałabym zobaczyć jak najwięcej, ale nie w stylu japońskim;
            2. nie znam miasta, więc poruszanie się po nim nie będzie zbyt sprawne;
            3. autobus wycieczkowy jest wygodny, ale drogi i nie pozwala na zobaczenie
            prawdziwej Barcelony
            itd., itd...
            Wiem, wiem - decyzja należy do mnie...ale jaka?
            Pozdrawiam
            • miriam_73 Re: Barcelona 28.04.04, 14:05
              Moim zdaniem przeciwnie - pozwala zobaczyć trochę Barcelony bez zbędnych
              komplikacji i straty czasu. Jak chcesz pochodzić po mieście to wyskakujesz z
              busa, chcesz podjechać dalej, to łapiesz następny. Nie musisz zastanawiać się
              jak się dostać tu czy tam. A - wybacz - w ciągu jednodniowej wycieczki
              niezależnie od środka transportu, który wybierzesz, szans na zobaczenie
              prawdziwej Barcelony i tak w zasadzie nie masz. Po to, żeby rzeczywiście to
              miasto poznać trzeba w nim spędzic więcej niż 1 dzień no ciągle do niego wracać.
              • elaboh Re: Barcelona 29.04.04, 09:26
                Masz racje. Tak pewnie bedzie najwygodniej.
            • Gość: ania Re: Barcelona IP: *.uab.es 04.05.04, 14:22
              Hej,
              Wiec autobus turystyczny jest o tyle fajny, ze placisz te 16 euro i mozesz nim
              jezdzic caly dzien (wysiadac i wsiadac do woli).
              Barcelona jest na tyle nie duza, ze mozna chodzic pieszo po wielu miejscach -
              trzeba tylko wiedziec co sie chce zobaczyc.
              Do Montserrat jest tak zwany Ferrocaril (z placa Espanya odjazd) - pociag plus
              kolejka, ktora cie zabierze na sam gore.
              Jesli chcesz to moge Ci przedstawic liste najfajniejszych miejsc i potem mozesz
              na mapie to usytuowac (mieszkam w barcelonie od 3 lat).
              milego wypoczynku
              • Gość: Aneta Re: Barcelona IP: 217.98.49.* 04.05.04, 15:37
                Aniu piszesz, że mieszkasz w Barcelonie ja sie tam wybieram we wrześniu i
                chciałabym uzyskać troche wiecej informacji, czy mogłabys mi podac swoj adres
                mail lub nr gg?? Chyba że wolisz do mnie napisac to podaje adres ankoma@wp.pl Z
                góry dziekuje za ewentualna odpowiedz
                • Gość: ania Re: Barcelona IP: *.uab.es 04.05.04, 16:06
                  Czesc,

Jesli masz jakies pytania, to postaram ci sie odpowiedziec. moj adres:
                  alipinska@yahoo.com.
              • elaboh Re: Barcelona 05.05.04, 09:31
                Gość portalu: ania napisał(a):

> > > Jesli chcesz to moge Ci przedstawic liste najfajniejszych miejsc i potem
                mozesz
                >
                > na mapie to usytuowac (mieszkam w barcelonie od 3 lat).
                > milego wypoczynku

Bardzo chętnie skorzystam z Twojej pomocy. Jezeli ma to byc prywatny adres, to
                daj znać. Wielkie dzieki.

• Gość: k Re: Barcelona IP: *.go.net.pl / *.net.pl 29.04.04, 22:05
            podczas jednego dnia w Barcelonie, zobaczylam wszystkie najwazniejsze zabytki
            +park guell + stadion + corrida+zakupy- i wszystko pieszo (do parku guell
            metrem. i jeszcze "przypadkiem" dotarlam do Muzeum Picassa, którego bym nie
            zobaczyłą na pewno z przewodnikiem ani tym barzdiej z autobusu, gdyz nie jest
            zbyt (niestety) rozreklamowane.
            wszystko się da. dodam ze zwiedzanie nie bylo z wywieszonym jezykiem...
            • kasia.lomanczyk Re: Barcelona 29.04.04, 22:14
              Przepraszam ale nie wierzę.
              Do parku Guell metro przecież nie dojeżdża.
              Poza tym - zależy co rozumiesz przez "wszystkie najważniejsze zabytki".
              • Gość: k Re: Barcelona IP: *.go.net.pl / *.net.pl 30.04.04, 18:55
                oczywiscie ze dojezdza- wiadomo ze nie pod sam park i trzeba dojsc. chodzilo mi
                o to ze w tym jednym przypadku pomoglam sobie metrem, reszta byla totalnie
                pieszo.
                wierzyc nie musisz
                • kasia.lomanczyk Re: Barcelona 30.04.04, 23:25
                  No ale opowiedz chociaż jak to zrobiłaś! Jestem ciekawa jak to możliwe.
                  Wpełźnięcie chociażby na Montjuic w upalne popołudnie zabiera trochę czasu...
                  Od metra do parku Guell też jest spory kawał drogi, jakoś sobie nie wyobrażam
                  że można wszystko zaliczyć, i to nie w japońskim stylu, w 1 dzień.
                  • Gość: k Re: Barcelona IP: *.go.net.pl / *.net.pl 01.05.04, 01:20
                    naprawde mozna, wystarczy dobra mapa zeby nie błądzić. nie wiem po co mialabym
                    kłamać, opisałam jak bylo a tutaj sie dziwna dyskusja wywiazałą... pozdrawiam
                    • Gość: klinta Re: Barcelona IP: *.os.kn.pl 01.05.04, 13:01
                      oczywiscie ze mozna! zwiedzialm w ciagu jednego dnia calkowicie na piechote nie
                      pomagajac sobie metrem i sagrade famili ei la rambla i park guell i trafilam
                      jeszcze na wieczor na pokaz fontann, ktory jak wiadomo jest w zupelnie innej
                      czesci miasta.
                      A zupelnie nie rozumiem czmeu jest zarzucane K. ze moze klamac. To ze
                      k.lomanczyk nie da rady zwiedzic miasta w taki sposob, to wcale nie znaczy,z
                      ektos inny nie bedzie umial.
                      • Gość: krakus Re: Barcelona IP: *.betanet.pl 01.05.04, 18:21
                        W poblize Park Guell można dojechać metrem : z centrum B-ny linią żółtą w
                        kierunku Trinitat Nova i wysiadamy na stacji " Joanic" następnie pieszo pod
                        górkę ok.10 - 15 minut zależnie od kondycji.
                        Zaopatrz się w plan sieci metra dostępny gratis na każdej stacji i w plan
                        miasta ale ten już trzeba kupić.Z tym można się już dosyć swobodnie poruszać po
                        stolicy Catalonii- dobrze jest znać hiszpański.
                        Z autobusem niegłupi pomysł, bo można wysiadać na posczególnych przystankach i
                        dostosować tempo zwiedzania do czsu jakim dysponujemy.

Saludos
                        • miriam_73 Re: Barcelona 01.05.04, 22:26
                          Eeee, z Joanic do Parku Guell to jest jeszcze kawał drogi :(((... Przy
                          deficycie czasu na zwidzanie szkoda go tracić na dojście. Busy podjeżdżają
                          znacznie, znacznie bliżej, choć też trzeba kawałek podejść. Ale potem jadąc tą
                          linią turystyczną można podjechać do tramwaju na Tibidabo i do Pedralbes
                          (piękny klasztor). Jeśli mogłabyś pozostać do późnego wieczora w Barcy to
                          oczywiście warto wybrać się pod Palau Nacional na pokaz fontann.
                          • Gość: krakus Re: Barcelona IP: *.betanet.pl 02.05.04, 08:33
                            Miriam zdecydowanie lubi być dowieziona na miejsce.Pewnie jej nie powiedzieli
                            że z busa to jescze ostre podejście do Guell , a po parku też trzeba nieżle
                            pochodzić .No chyba że się klapnie przy kolumienkach pod tarasem i odhaczy
                            kolejny punkt na trasie.
                            • miriam_73 Re: Barcelona 02.05.04, 13:37
                              Kochany, tak się składa, że troszkę w Barcy pomieszkiwałam i dokładnie wiem
                              jak wygląda dojście do Guell. Ostre podejście? Bez przesady. Akurat do Guell
                              mam spory sentyment i nie odhaczałam tylko jaszczura itp. Nie za i nie dwa
                              zdarzało mi się umawiać tam z... Nieważne.

Dziewczyna pyta o konkretną sprawę - wybiera się z Blanes na dzień do
                              Barcelony. Pyta jak najlepiej mając tak niewiel czasu obejrzeć Barcelonę.
                              Podróżowanie komunikacją miejską w Barcy jest bardzo wygodne, ale nie dla kogoś
                              kto jest w tym mieście po raz pierwszy i na tak krótko. Wprawdzie moim zdaniem
                              w tym mieście trudno się zgubić, ale ... Bus Turistic pozwala po prostu na
                              płynne przemieszczanie się po mieście bez konieczności dojść, przesiadek itp.
                              Dlatego go polecam.
                              • Gość: krakus Re: Barcelona IP: *.betanet.pl 02.05.04, 22:07
                                Nie odniosłem się do pomysłu zwiedzania busem, ale do informacji że do Guell
                                metrem to tylko wirtualnie.Dobrze wiesz że metro w B-nie jest świetne i pokrywa
                                najważniejsze rejony miasta.
                                Następnym razem jak bedziesz w dzielnicy Gracia- zajrzyj na C.Secretari
                                Coloma /boczna Margall/ do El Cau de Toni .Każdy Polak może się tam czuć jak u
                                siebie.
                                Saludos
                          • Gość: k Re: Barcelona IP: *.go.net.pl / *.net.pl 02.05.04, 09:51
                            jak się wszedzie buja autkeim to nawet 500m na nogach jest męczące. cóż. nie
                            wydaje mi sie poza tym zeby chodzenie po ulicach Barcelony (i kazdego innego
                            zwiedzanego miasta) to bylo marnowanie czasu- przeciwnie, tak najlepiej je
                            poznawać. Chyba ze chce sie tylko pozaliczac co wypada.
                            • miriam_73 Re: Barcelona 03.05.04, 11:45
                              Przypadkiem nie mam prawa jazdy. Więc się autkiem nie bujam.
            • miriam_73 Re: Barcelona 29.04.04, 22:54
              A to metro do Guell to jakie? Wirtualne?
              • elaboh Re: Barcelona 11.05.04, 09:31
                Witam serdecznie. Mam jeszcze jedno pytanie. Przeczytałam, ze od maja
                rozpoczynaja sie w Barcelonie uroczystosci na miare swiatowa o charakterze
                kulturalnym. Z tego powodu wybudowano specjalne centrum. To wszystko ma trwac
                ok. 150 dni.Moje pytanie (przede wszystkim do osob, ktore mieszkaja w
                Barcelonie), czy jest juz jakis program tych uroczystosci, czy jest cos
                interesujacego od 12 sierpnia, czy bedzie to mialo charakter zamkniety, czy
                raczej czesc imprez bedzie sie dziala na ulicach, gdzie miesci sie to centrum?
                Pozdrawiam
    • Gość: mg dojazd do montserrat IP: *.medizin.uni-essen.de 15.07.04, 15:56
      Do Montserrat najlatwiej pociagiem z Placa Espana- jezdzi co godzine- bilet
      jest od razu na kolejke na sama gore- rewelacja- naprawde warto, najlepiej
      jechac na 2 dni i zanocowac tam lub chociaz wyjechac wczesnie rano i caly dzien
      polazic. Odnosnie pociagu to wszystkich informacji udziela ci na stacji bez
      problemu- warto tez miec przewodnik Pascala-wiele dobrych rad, A jesli chodzi o
      miasto to 3-4 dni minimum trzeba poswiecic, wtedy da sie zobaczyc najlepsze
      rzeczy dosc dokladnie, wszedzie da sie dojechac metrem- opcja najtansza i
      najszybsza, ew. troche dojsc pieszo, wszystko w metrze doskonale oznakowane.
      Miasto mnie osobiscie powalilo, pozdrawiam
      • alesandra4 bilety 10-przejazdowe 26.08.14, 17:54
        Czy można na lotnisku El Prat kupić "Multi-person card for 10 journeys"?
    • ratpenat >>Barcelona nieznana<< 03.09.14, 16:36
      Wiadomość dla użytkowników facebooka. Trafiłam na fajny fanpage dotyczący Barcelony. Dużo ładnych zdjęć i informacji na temat Barcelony, tej której nie opisują w przewodnikach. Byłam już parę razy w Barcelonie, trasy turystyczne mam już zaliczone po parę razy, dlatego ta stronka bardzo mi się spodobała. Polecam wszystkim, którzy szukają oryginalnych miejsc do zobaczenia w tym pięknym mieście. Z tego co widziałam piszą również o ciekawych wydarzeniach (o których raczej przeciętny turysta się nie dowie...), pokazach filmów na świeżym powietrzu i wszystko po polsku :) Wpiszcie w fb: "ja chcę do Barcelony". Pozdrawiam fanów Barcelony!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka