Gość: N_natalia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 10:59 Ile płynie się z Rodos do Pireusa??????? Na jaką wyspę warto popłynać z Rodos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Porty 26.01.06, 11:13 Gość portalu: N_natalia napisał(a): > Ile płynie się z Rodos do Pireusa??????? Nie wiem, ale długo, długo.... myślę, ze nawet ok 12 - 14 godzin, ale tylko tak myślę. Acha, tu myślę o promach linii LANE, które płyną taką trasą: Rodos-->Chalki-->Karpathos--> Kassos--> Kreta-->Thira-->Milos-->Pireus. Być może, ale tego nie wiem, można płynąć inną linią gdzieś tam od strony Patmos czy Samos, wiesz, z tamtego kierunku - i może wówczas krócej, ale jakie to linie i jak to wygląda nie mam pojęcia. >Na jaką wyspę warto popłynać z Rodos? A na przykład na malutką Chalki - ona jest doprawdy malutka ale urocza. Na nią można z Rodos (z miasta Rodos) popłynąci promem i wodolotem (czy delfinem), a nadto z malutkiego portu Skala Kameiros (chyba tak się nazywa - na zachodnim wybrzeżu) można popłynać kaiki (o ile nic sie nie zmieniło od 2001 roku - sprawdź to ewentualnie). Znacznie większa i przepiękna (oraz nie zniszczona jeszcze przez masową turystykę) jest Karpathos:-)) Wybrałam się na nią z Rodos w lipcu 2005 promem z miasta Rodos Tu możesz poczytać o tej wyprawie i pooglądać moje (amatorskie) fotki: betaki.friko.pl W kratce "Moich następnych osiemnaście podróży" znajdź sobie Karpathos. Acha, Chalki też tam jest tylko w innej kratce, bo Chalki nawiedziłam w bodajże 2001 roku. I jeszcze jedno: z Rodos organizowane są rejsy na malutką sąsiadkę, Simi. Urocza w rozumieniu architektury (też ze dwie/trzy fotki są na stronie - 1999 rok), ale zatłoczona niesamowicie, szczególnie w sezonie, gdzie masa takich jednodniowych turystów. Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Porty 26.01.06, 11:17 Aaa, zapomniałam. W lipcu 2005 chciałam z Rodos zaatakować wyspę Patmos (piękna, a i promy pływają) - zatem to także jest możliwe (choć ja wówczas ostatecznie zdecydowałam na Karpathos). Widziała mw biurze promowych w mieście Rodos w lipcu 2005 roku, że delfinek też tam sobie pływa po jeszcze innych wyspach Dodekanezu, ale szczegółów nie pamiętam, stad nie piszę (jest na stronie cały rozkład rejsu takiego delfinka, ale adresu jakoś chwilowo nie pamiętam wrrr). Jak sobie przypomnę to doskrobię:) Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Porty... IP: *.crowley.pl 26.01.06, 13:49 Tu jest info o promach z Rodos: www.greeka.com/dodecanese/rhodes/island/rhodes-ferries.htm Pzdr bah7 Odpowiedz Link Zgłoś