Dodaj do ulubionych

Chalkidiki Maj

IP: *.de 07.04.06, 13:21
Chcę pojechać na Chalkidiki na weekend majowy.Czy ktoś byl w tym czasie??Czy
mozna znaleźć kwaterę w miarę latwo nie rezerwując wcześniej ,czy też może
wszystko jeszcze pozamykane ???Będę wdzięczny za podpowiedzi.I jeszcze jedno-
czy doradzacie Sithonię czy Kassandrę.Chcę trochę pozwiedzać a trochę
posiedzieć w malej mieścinie greckiej i poczuć klimat.Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: ron5 Re: Chalkidiki Maj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 16:51
      Proszę o informacje i porady.Wysłałem z 20 zapytań i dostałem 1 odpowiedź!!
      Chyba jeszcze są w śnie zimowym.Pozdrawiam.
      • bebiak Re: Chalkidiki Maj 08.04.06, 16:57
        Cześć Ron:)
        O maju wiem niewiele (nic nie wiem), zatem nie napiszę (szwędałam się po
        tamtych terenach w połowie września 1999 roku).
        Co do zasady bliższa mi Sithonia - niezadeptana przez masową turystykę, z
        lepszym klimatem, bardziej zielona i dzika niż Kassandra (na Kassandrze dużo
        hoteli i różnych ośrodków turystycznych). Jeśli na Kassandrze to wg mnie
        fatalnym miejscem do roszkoszowania się jest Kalithea - ja ją omijałam
        (mieszkałam w Polichrono swego czasu i tam mi było - jak na Halkidiki -
        dobrze).
        Gdzie zajrzałam w czasie tamtego wrześniowego tygodnia opisałam w skrócie na
        betaki.friko.pl
        Pozdrowienia. B.
        • Gość: ron5 Re: Chalkidiki Maj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 14:17
          Dzięki na Ciebie można zawsze liczyć.Myślę,że nie powinno być kłopotu ale
          chciałem się trochę upewnić.Chcę zwiedzić Chalkidiki,dojadę tam autem więc dam
          sobie radę.Trochę mnie dziwi,że na tak wiele zapytań nie dostałem
          odpowiedzi,ale taki już chyba urok naszych kochanych Greków.Poza tym kwiecień
          to grubo przed sezonam a Maj to dopiero początek.Pozdrawiam.
          • bebiak Re: Chalkidiki Maj 09.04.06, 23:17
            Powiem Ci, że ilekroć wysyłam maila do Greków z prośbą o info w sprawie chatek
            w 90% muszę maila słać po raz drugi, bo pozostają bez odpowiedzi:-), zatem
            uzbrój się w cierpliwość.
            Wspomniałam, że byłam w połowie września 1999 - wiesz, wtedy na Halkidiki już w
            zasadzie po sezonie: pusto było wszędzie (uroczo dla mnie), w sklepach już
            raczej resztki i nawet domku gipsowego i komboloi sobie nie nabyłam:( Sezon na
            północy zaczyna się późno i wcześnie kończy (w porównaniu do wysp) choć pogoda
            potrafi być świetna i w połowie września.
            Pozdrowienia. B.
          • bah77 Re: Chalkidiki Maj... 10.04.06, 00:21
            Może Ci się przyda, choć woda będzie jeszcze zimna:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=22616163&a=22630093

bah77
    • goska52 Re: Chalkidiki Maj 10.04.06, 08:18
      Polecam Afitos na Kasandrze, fajne klimatyczne miasteczko.
      Byłam we wrześniu zachęcona opiniami z forum i po nieudanym wyjeździe na
      Riwierę wcześniej, dzięki Afitos pokołaliśmy Grecję.
      Wpisz w wyszukiwarkę Afitos i poczytaj

Pozdrawiam
      • Gość: ron5 Re: Chalkidiki Maj IP: *.de 10.04.06, 10:34
        Myslę,że jest tam na Chalkidiki dużo fajnych miejsc,dużo przejrzalem stron.Na
        pewno coś znajdę.Mam jeszcze pytanie,może ktoś jechal z Grecji do Macedonii do
        Bitoli i do Ochrydu a potem dalej do Skopje.Oprócz Chalkidiki wlaśnie Macedonia
        bardzo mnie ciekawi,również poludniowa Serbia ,dlatego m.in. jadę autem taki
        kawal drogi.Nie wiem jednak co mnie tam ,w zachodniej Macedonii czeka,region
        niedawno byl niespokojny.Swoją drogą zawsze mnie dziwilo,że ludzie mieszkający
        w takich ladnych miejscach nie mogą się wyluzować i żyć obok siebie w
        spokoju.Pozdrawiam.
        • Gość: murfatlar Re: Chalkidiki Maj IP: *.nextnet.pl 10.04.06, 13:53
          Wybór niezły. tą samą trase wykonałem we wrześniu zeszłego roku. kassandry nie
          znam, ale co do sithonii bardziej mi się podobał południowy cypel to znaczy
          okolice Kalamtsi. Mniejszy ruch turystyczny, bardziej kameralnie, ale bez
          bujnej roślinności. mieszkałem w Sarti. Typowe letnisko nastawione na turystyke
          z Europy Srodkowo-wsch. tzn. Czechy, Wegry i Słowacja. Niekończona ilość
          kwater , sklepików, lodziarni.
          O bezpieczeństwo w macedonii możesz się nie martwić. Są też niezłe drogi jak na
          ten rejon Europy. Polecam Ochryd i Sw. Naum przy Albańskiej granicy. Do Skopje
          można spokojnie jechać przez Gostivar. Szczególnie pusto jest za Ochrydem
          taki "westernowy" krajobraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka