Dodaj do ulubionych

Korfu we wrześniu

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.03, 22:24
Chciałbym pojechać w połowie Września na Korfu.Proszę o informacje jakiej
pogody mogę się spodziewać i do jakiej miejscowości pojechać??
Znalazłem w neckermannie pasującą mi ofertę do hotelu Messonghi Beach ,czy
ktoś zna ten hotel?? Będę wdzięczny za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bebiak Re: Do Remika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.03, 22:48
      Przytaszczyłam Ci tu moją opinię o Korfu, którą kiedyś komuś tu na forum
      napisałam. To jest moja opinia i nie każdy musi się z nią oczywiście zgadzać.
      Ja byłam tam tydzień od 9. września 2001 roku.
      Cytuję siebie:
      "Wszystko zależy od tego czego od Korfu oczekujesz. To wyspa nieco odmienna od
      tych, które generalnie kojarzą się z Grecją (to kwestia przeszłości). Mnie
      kojarzyła się bardziej z wyspą włoską niż grecką, ale i tak uważam, że należy
      ją obejrzeć. Jest bardzo zielona, ma wiele plaż, ale i niewiele terenów, które
      kojarzą się z prawdziwą Grecją. Napewno idealna dla młodych ludzi, którzy chcą
      się bawić i szukają rozrywek, niekoniecznie w stylu greckim. Ja do takich nie
      należę, więc najpierw, jeszcze przed wyjazdem, bardzo długo szukałam miejsca
      gdzie mogłabym mieszkać. Starałam się jak najdalej od np. Benitses, Cavos czy
      Rody. Cavos jest miejscem szczególnym: władze starają się przenieść tam
      wszystko to co związane z rozrywkami dla młodzieży i tam rzeczywiście nie można
      znaleźć nic greckiego: wszędzie puby, music-bary, knajpki chińskie, japońskie
      itp. no i tłumy młodych ludzi szwędających się wśród dźwięków hip-hopowej
      muzyki. Mieszkałam w Maraitice (myślałam, że najmniejsze zło z tego co mi
      oferowano), ale kiedy chciałam wypić wieczorem kawę w fajnej kafejce jeździłam
      do miasta Korfu, bo tutaj większość to kafejki z telewizorami z anglojęzyczną
      muzyką. Kiedy byłam w Sidari na północy - nie znalazłam miejsca do wypicia kawy
      (ale już wiesz pod jakim kątem szukałam, prawda)? Napewno piękne jest samo
      miasto Korfu z jego Starówką (bardzo przypomina Neapol), napewno warto obejrzeć
      Pałac cesarzowej Sissi (kwestia gustu czy może się podobać), ale i ładne ogrody
      pałacowe, napewno warto pochodzi po Tronie Kaisera w Pelekas nie tylko z uwagi
      na widoki ale i z uwagi na bycie w tej części Korfu nie do końca skażoną
      turystyką. Jeśli plaża to dla takich ludzi jak ja - na zachodzie wyspy. Z tych
      znanych miejscowości w mojej opinii jedynie Peleokastritsa zachowała jako taki
      grecki charakter (mimo tłumów ludzi, którzy ją okupują, ale nie koniecznie
      samej młodzieży). Wyspę opanowali w nadmiarze głównie Anglicy i Niemcy i jeśli
      szukasz takich rozrywek to idealna wyspa. Ja byłam na wielu greckich wyspach,
      na wszystkie chętnie bym wróciła, natomiast na Korfu - niekoniecznie, choć
      spędziłam tam generalnie świetne tygodniowe wakacje. Byłam we wrześniu (drugi
      tydzień), pogoda była średnia [dobra do wędrowania, bo bez upałów] i dwa razy
      lało potężnie (z burzami), ale to ponoć we wrześniu na tej wyspie normalne.
      Gdybym miała tam wrócić to tylko po to, aby wypłynąć na takie trzy maleńkie
      wysepki na jej północy. Tak oceniam Korfu, choć inni mogą oczywiście inaczej".
      Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i zapewniam, że wakacje na Korfu należą do
      katalogu wakacji naprawdę bardzo udanych.

• Gość: czekolda Re: Do Remika IP: *.go.net.pl / 192.168.1.* 27.05.03, 07:05
        ja byłąm na Korfu w drugiej połowie lipca i lało tydzień. ale nie tylko dlatego
        nie mam zamiaru tam wracać, rzeczywiście klimat nie ten. ogólnie nie polecam.
    • lisica2 Re: Korfu we wrześniu 02.06.03, 22:33
      Gość portalu: remik napisał(a):

>pogody mogę się spodziewać
      Deszczu. Od połowy sierpnia wyspę nawiedzają typowo
      afrykańskie deszcze. Polecam czerwiec i lipiec.

>do jakiej miejscowości pojechać??

Messonghi, Paleokastritsia, Moraitika, Dassia - to są
      miejscowości warte polecenia. Dwie ostatnie są najbliżej
      stolicy. Korfu jest oblegane przez Anglików (Niemcy tam
      nie jeżdżą - nie wiem skąd u kogoś taka opinia). Poznałam
      Grecję i wyspiarską i kontynentalną - a Korfu jest
      najpiękniejsze.
      • Gość: zuza Re: Korfu we wrześniu IP: *.acn.waw.pl 04.06.03, 08:52
        Nie polecam. Jeśli masz możliwość wyboru - wybierz Cyklady. To prawda, że Korfu
        jest najmniej grecka ze wszystkich wysp. Miejscowości Messongi i Moraitika są
        położone przy głównej trasie biegnącej przez wyspę. Trasa ta obudowana jest
        najróżniejszymi barakami z pamiątkami, wypożyczalniami samochodów, rowerów,
        marketami - obrzydliwość. O prawdziwą grecką tawernę jest dosyć trudno, a w
        każdym razie o taką z greckim klimatem, które co krok spotykasz na innych
        wyspach. Plaża wąska, pokryta uschniętymi wodorostami wyrzuconymi przez morze,
        morze szczerze powiedziawszy, nie zrobiło na mnie wrażenia czystego. Ładne,
        szerokie i piaszczyste plaże są po drugiej stronie wyspy, ale trzeba tam
        dojechać samochodem. Byłam na przełomie sierpnia i września: było parno,
        duszno, parę razy padał deszcz. Klimat na Korfu jest bardzo wilgotny - stąd
        bujna jak na Grecję roślinność. Jeśli zostawisz na noc ręcznik na tarasie, rano
        będzie wilgotny. No i największa atrakcja Korfu, a napewno miejscowośći
        Messongi i Moraitika - wyjątkowo krwiożercze komary. Zresztą sklepy są bardzo
        dobrze zaopatrzone we wszystkie specyfiki mające temu przeciwdziałać.
        Od lat jeżdżę po greckich wyspach i zawsze mam ochotę na jeszcze, ale na Korfu
        więcej nie pojadę. Przykro mi, że Cię rozczarowałam, ale jak widać wyżej, nie
        jestem odosobniona w tej opinii. Coś w tym jednak jest.
    • lisica2 Re: Korfu we wrześniu 04.06.03, 10:36
      Gość portalu: remik napisał(a):

> Chciałbym pojechać w połowie Września na Korfu.
      TO POJEDŹ. Nie pytaj się innych czy warto, tylko sprawdź
      sam. Mi polecano na Riwierze Nei Pori a Odradzano
      Leptokarię. Wybrałam to drugie a będąc na miejscu
      pojechałam do NP. Okazało się, że dobrze zrobiłam nie
      słuchając porad (NP to wm dziura zabita dechami). Każdy
      woli co innego. Pozdrawiam i zapraszam na priv - podeślę
      Ci parę zdjęć z przepięknego Korfu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka