Dodaj do ulubionych

Kreta - pytanie

06.09.07, 20:00
Za 2 tygodnie lecę na Kretę. Część pobytu już zaplanowałam ( rejs na
Santorini, Falassarna z wypadem na Balos lub Elafonissi) ale nadal zostało mi
kilka dni. Ponieważ tym razem lecę z mamą, szukam jakiegoś miejsca, gdzie jest
trochę "nocnego życia" bo jednak romantyczne wieczory na pustej plaży
zdecydowanie lepiej udają się z mężem;-). Myślałam o Paleochorze lub Matali. A
może ktoś może polecić inne fajne miejsce na zachodzie lub południu?

Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Bożena Re: Kreta - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 21:45
      Jeżeli planujesz takie wycieczki, to lepsza będzie zachodnia Kreta,
      z południa jest b.daleko. Fajnym miejscem są okolice Chanii, my
      byliśmy w Kato Daratso w hotelu 4*Althea Village z Orbisu Travel
      Time. Polecam miejscowość i b.dobry hotel,pisałam już na ten temat
      na tym forum i w ocenach hoteli na wakacje.pl ,są też pozytywne
      opinie innych osób.W Kato są malownicze plaże oznaczone za czystość
      i zagospodarowanie Błękitną Flagą,sklepiki, wiele tawern. Blisko-5
      km do pięknej i pełnej atrakcji Chanii. Z pobliskich miejscowości
      ładna i rozrywkowa jest też Agia Marina, a dalej na zachód Kissamos.
      • zlotajagoda Re: Kreta - pytanie 06.09.07, 22:14
        Dzięki za odpowiedź ale nie planujemy pobytu w jednym miejscu z wycieczkami ale
        wariant objazdowy z zatrzymywaniem się na krótkie pobyty w ciekawych miejscach.
        I raczej nie na północy wyspy.
        • Gość: Bożena Re: Kreta - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 23:30
          Na południowym zachodzie fajna jest Paleochora,byliśmy tam na
          wycieczce.Małe misteczko z grecką atmosferą, nie skażone jeszcze
          komercją, wiele sklepików i knajpek,mało hoteli (budują się nowe,ale
          na uboczu),raczej domy z apartamentami do wynajęcia, trochę turystów
          z zachodu, piękne krajobrazy-w tle góry ,nadmorska promenada z
          tawernami i dwie plaże -kamienista i piękna ,szeroka
          piaszczysta.Polecam Paleochorę, choćby na jednodniowy wypad.
          • zlotajagoda Re: Kreta - pytanie 07.09.07, 00:01
            Dzięki wielkie, właśnie o to mi chodzi. Nie byłam w Paleochorze ale Twój opis
            jest zachęcający. Wygląda na fajne miejsce na dwudniowy postój.
            Pozdrawiam
          • Gość: leciwylew Re: Kreta - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 21:43
            Tylko taka garść uwag. Paleochora choć mala i na uboczu, to skomercjalizowana
            dość poważnie. Zabytkow niemal żadnych oprócz mizernych pozostałości weneckiej
            twierdzy i nieładnej cerkwi. I niech te małe hotele i pensjonaty nikogo nie mylą
            - to juz nie jrest prawdziwa Kreta. Choć zapewne teraz bedzie juz mniej
            turystow, ale Paleochora to miejscowosc na 1 dzien, góra 2 dni, nie wiecej. Jak
            się nie boicie wiraży i wysokosci, to warto pojechać z PCh do Sougii przez
            Temenię (tam wytwórnia znanej lemoniady i swietny kosciólek z malowidlami). A
            Sougia ma plaze sliczną choć żwirową i dobre tawerny nad plażą. Generalnie
            wnętrze wyspy w części zachodniej piękne i bez wyraźnych oznak turystyki (trasa
            Kissamos-Topolia-Kandanos-Paleochora łagodna i spokojna. Polecam też wycieczkę z
            Kissamos do pobliskiej wioski i ruin antycznej Polirrynii (ze 7 km) w górach -
            widoki popołudniowe na góry i pompatyczny zachód słońca!
            • zlotajagoda Re: Kreta - pytanie 17.09.07, 22:40
              Dzięki za garść sensownych uwag. Wysokości i wiraży się nie boję (w ubiegłym
              roku dojechałam do Elafoniossi tą "gorszą" drogą wzdłuż wybrzeża a potem do
              Sfakii). Chętnie pojedziemy do Sougii ( to już kolejna rekomendacja tej
              miejscowości).
              Dzięki wielkie.
              • Gość: leciwylew Re: Kreta - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 23:15
                Z Paleochory jeszcze możliwa krótka eskapada do wioseczki Anidri, tam tylko
                knajpa koło koscioła godna polecenia - swietne faszerowane papryki i inne takie
                (jemiste)na tarasie z widokiem na góry - można siedzieć i siedzieć. Ale podobno
                so tacy co stamtąd idą w góry i na plażę wąwozem. Ale o jedzeniu nie piszę
                tutaj, bo nie miejsce. Polecam plażę w Kissamos (mam sentyment do Kissamos), ale
                po zachodniej stronie miasteczka - uliczka vis a vis hotelu Pelli (hotel
                zwyczajny i przez Polaków nawiedzany, ma basen świetny), polecam wypoczynek na
                terenie knajpy Kissamos (tam taras na dlllugie godziny kompletnego lenistwa i
                tuż obok plaża najlepsza w miejscowości). Ta knajpa ma swój urok i jeśli
                dogadasz sie z mama lub synkiem lekko brodatym, to można zjeść smacznie. Majo
                swietne, proste wino białe i zwyczajne dania. Inne trzeba zamawiać, to znowu
                zupełnie inna historia.
                • zlotajagoda Re: Kreta - pytanie 17.09.07, 23:32
                  Gość portalu: leciwylew napisał(a):

Ta knajpa ma swój urok i jeśli
                  > dogadasz sie z mama lub synkiem lekko brodatym, to można zjeść smacznie. Majo
                  > swietne, proste wino białe i zwyczajne dania. Inne trzeba zamawiać, to znowu
                  > zupełnie inna historia.

Oj, te greckie szaleństwa kulinarne. Z wielkim rozczuleniem wspominam Falassarnę
                  - mały hotelik nad samym morzem i gotująca mama - takiego świetnego i
                  prawdziwego jedzonka nie doświadczyłam nigdzie indziej. Kwiaty cukinii...Mama
                  siedziała na tarasie, który jednocześnie był restauracyjką przy hotelu. Obok
                  niej sąsiedzi, rozmowy, a ona te kwiaty cukinii szykowała... Najlepsze wino,
                  najlepsze oliwki, no i nadziewane kwiaty cukinii... Bajka.
                  • Gość: leciwylew Re: Kreta - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 00:03
                    rozmarzylem sie, choc nie przepadam za kwiatami cukimii. Polecam knajpe nad
                    falasarna, na samem szczycie skarpy z wielkim tarasem i tam faszerowane kalmary.
                    Dlaczego chcesz na Santorini? To opentanczy pomysl i jesli lubisz greckie wyspy,
                    to zrezygnuj. Inaczej przezyjesz dosc dziwna i meczaca wycieczke i
                    rozczarowanie. Lepij mym zdaniem sama Krete zwiedzac niz plywac na Ciklady.
                    Moim skromnym zdaniem Santoryn jesli juz, to od wnetrza i na 3 dni w maju. I nie
                    calkiem turystyka zorganizowana (bo tandetna jeszczebardziej niz cala
                    biedna/piekna wyspa), tylko robic spacery indywidualne - np z Kamari do miasta
                    ruin na górze i przez Sellade w dol do Perissa, dalij awtobusem do stolycy wyspy.
                    Kalinichta
                    • zlotajagoda Re: Kreta - pytanie 18.09.07, 09:16
                      Gość portalu: leciwylew napisał(a):

> Polecam knajpe nad
                      > falasarna, na samem szczycie skarpy z wielkim tarasem i tam
                      faszerowane kalmary.

Kalmarów nie odpuszczę ;-)

> Dlaczego chcesz na Santorini?

Nie chcem ale muszem;-) Na Santorini już byłam ( rzeczoną górkę koło
                      Kamari zaliczyłam, a jakże) i szczerze mówiąc, niespecjalnie się tam
                      pcham. Ale moja mama się uparła i rób co chcesz - siła wyższa.
                      • Gość: leciwylew Re: Kreta - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.07, 13:46
                        knajpa sie zwie Mouraki stoi po lewej stronie tuż przed serpentynami, jak sie
                        wyjezdza z Platani do Falasarny i mija po prawej mala kapliczke. W srodku
                        niezbyt ladna, przestronna z panoramicznymi szybami (obok druga, mniejsza knajpa
                        niesprawdzana). Zamawiac coś co sie chyba zwie jemisti soupia (potrawa jest w
                        karcie). No to kali oreksi!
    • neronka Re: Kreta - pytanie 08.09.07, 13:28
      Opis miejsc wartych zobaczenia mogę podesłać ci na priv jeśli jesteś zainteresowana.
      • zlotajagoda Re: Kreta - pytanie 08.09.07, 19:12
        neronka napisała:

> Opis miejsc wartych zobaczenia mogę podesłać ci na priv jeśli jesteś zaintereso
        > wana.

Będę wdzięczna.

Pozdrawiam
        • zlotajagoda Podciągam wątek 17.09.07, 21:02
          Czy naprawdę tylko jedna osoba mogła polecić coś na południu? Nie wierzę.
          Nie mamy ograniczeń "przestrzennych" - pojechać więc możemy praktycznie
          wszędzie, jeśli warto.
          Lecimy już w czwartek, będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
          • hania404 Re: Podciągam wątek 17.09.07, 23:03
            nie wiem jak daleko na wschod chcesz jechac na pld wybrzeżu ale na pewno warto
            tam zajrzec do Preveli, moze niekoniecznie na plaze ale do monastyru Agios
            Ioannis na pewno, urocza jest Agia Galini (moze na jeden nocleg ale warto),
            przed Matalą jest plaża i wieś Kalamaki (tu zachód słońca powinien Cie
            usatysfakcjonować). Dalej za Matala jest urocze Lendas, a juz prawie na
            wysokości Agios Nicolaos (tego na płn) jest Mirtos, gdzie plaża jest jedna litą
            skałą, w oddali widać Ierapetre i o tej porze roku powinno tam byc całkiem
            spokojnie:-) Mirtos polecam z czystym sumieniem. Ierapetra tez jest urocza, samo
            miasteczko, nadmorska promenada z setką tawern, port z którego mozna popłynąc na
            bajeczną zupełnie Nissos Chrissi. Zyczę Ci udanej wyprawy i mam nadzieję że
            bedzie ona dla Ciebie tym, czym lasy i łąki Toma Bombadila dla Złotej Jagody...:-)
            • zlotajagoda Re: Podciągam wątek 17.09.07, 23:27
              hania404 napisała:

> nie wiem jak daleko na wschod chcesz jechac na pld wybrzeżu ale na pewno warto
              > tam zajrzec do Preveli, moze niekoniecznie na plaze ale do monastyru Agios
              > Ioannis na pewno, urocza jest Agia Galini (moze na jeden nocleg ale warto),
              > przed Matalą jest plaża i wieś Kalamaki (tu zachód słońca powinien Cie
              > usatysfakcjonować). Dalej za Matala jest urocze Lendas, a juz prawie na
              > wysokości Agios Nicolaos (tego na płn) jest Mirtos, gdzie plaża jest jedna litą
              > skałą, w oddali widać Ierapetre i o tej porze roku powinno tam byc całkiem
              > spokojnie:-) Mirtos polecam z czystym sumieniem. Ierapetra tez jest urocza, sam
              > o
              > miasteczko, nadmorska promenada z setką tawern, port z którego mozna popłynąc n
              > a
              > bajeczną zupełnie Nissos Chrissi. Zyczę Ci udanej wyprawy i mam nadzieję że
              > bedzie ona dla Ciebie tym, czym lasy i łąki Toma Bombadila dla Złotej Jagody...
              > :-)

Bardzo, bardzo dziękuję ;-) Myślę, że skorzystam z rekomendacji i Ierapetrę
              zobaczę. I pobędę... Obejrzałam mapę i to dobre rozwiązanie. Na początek chcę
              mamie pokazać Elafonissi, bo warta jest tego. A potem sensownie będzie
              przemieszczać się na wschód, bo powrotny lot mamy z Heraklionu. Tak więc
              Elafonissi, Sougia, Matala i Ierapetra. Już nie mogę się doczekać.
              A czego nie zobaczę w tym roku, zobaczę w następnym. Tak sobie postanowiłam -
              raz w roku na wyspy greckie. Od 5-ciu lat trzymam sie tej linii, choc na Krecie
              byłam pierwszy raz rok temu.

Pozdrawiam serdecznie
              • hania404 Re: Podciągam wątek 17.09.07, 23:50
                Jagodo, jesli wystarczy Ci czasu wracając z Ierapetry do Heraklionu zajrzyj
                koniecznie na plaskowyz Lasithi (za Agios Nicolaos na wysokosci Eloundy skręt w
                lewo na Drassi i Tzermiado). Ten płaskowyz to dla mnie esencja Krety, choć nie
                ma tu morza są absolutnie cudowne góry i ogromna równina polożona na wys ponad
                700 m npm i choc przygotowana na przyjecie turystów daje wrażenie jakby czas sie
                tam zatrzymal jakies 150 lat temu. Potem kierujac sie na Mohos szybko dojedziesz
                do drogi krajowej na wysokości Stalidy. Po drodze Krassi z wyjatkowej urody
                2000-letnim platanem jeszcze teraz zielonym:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka