Dodaj do ulubionych

Wynajem samochodu na Krecie -porady

02.03.09, 22:48
Planuję wynająć auto na Krecie na będzie tego ok. 12 dni 1 połowa czerwca, dla
3 osób- wobec tego kilka pytań jaki najlepiej wybrać -mały wystarczy czy
lepiej na drogi kretańkie wybrać większy silnik? czy jest sens brać jeepa?
wypożyczać już z Polski przez net czy lepiej na miejscu a może jakąś firmę
polecicie? Aha pobyt w Retymnonie i zamierzamy dużo jeździć by zobaczyć jak
najwięcej. Dzięki za wszelkie inf.
Obserwuj wątek
    • Gość: zbigniew Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.09, 23:31
      zawsze wypożyczam na miejscu - dużo taniej, wybór olbrzymi i targować się można
      - zwłaszcza przy tylu dniach
      • arnika15 Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 03.03.09, 13:51
        Ja załatwiłam już w Polsce w Autowayu. Wpożyczyliśmy Kia Picanto na
        12 dni. Dodam, że podróżowaliśmy z rocznym dzieckiem. Wypożyczalnię
        polecam z czystym sumieniem, wszystko sprawnie i bezproblemowo, auto
        podstawiają hotel. Myślę, że jeep nie jest konieczny:) No, ew.
        gdybyście chcieli jechać (nie płynąć) na Balos.
    • simon_r Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 03.03.09, 14:14
      Ja po Krecie jeździłem Fiatem Pandą ale tym starym bo to dawno było. Miał fajny
      brezentowy zwijany dach i był genialny na tamte warunki :)
      Co prawda ciężko było przekroczyć tym 100/h ale przecież to były wakacje i
      nigdzie się nie spieszyłem.
      W przypadku tej Pandy problemem był korek paliwa... ludzie często gubili korki a
      właściwie zostawiali na stacjach beznynowych a potem jak się okazywało że nie
      mają to kradli z innych Pand. Mi osobiście ukradziono.
      • bebicka Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 03.03.09, 16:46
        Tez jezdzilam taka Panda ze zwijanym dachem. faktycznie genialne rozwiazanie,
        klima nie byla potrzebna:-) z rozrzewnieniem wspominam tamten wyjazd..ech
        Maraska
        • ptasznikos Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 11.03.09, 11:45
          Dzięki za informację, planuję wyjazd na Kretę i tak właśnie się zastanawiam nad
          wynajęciem samochodu, czas pozwiedzać w samotności... w biurze mają niezłe
          wycieczki, ale jednak samotne oglądanie może być bardziej klimatowe.
    • Gość: d.biel Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady IP: *.chello.pl 03.03.09, 16:48
      A ja polecam fiata grande punto. Latem zjeździłam takowym wschodnią i środkową
      część Krety. Doskonale spisuje się na krętych drogach. Tylko z mocą bywa
      różnie;) Przy stromych podjazdach czasem czuć było lekką niemoc. Wnętrze bardzo
      komfortowe i przestrzenne. Z dwójka dzieciaków wcale nie było ciasno. No i ma
      spory bagażnik, co przy dzieciach jest nie do przecenienia:)
      Na Santorini skusiliśmy się na Hyunday Athos Prime i zdecydowanie nie polecam.
      Taki blaszak. Wszystko trzeszczy. Tam nam to nie przeszkadzało, bo odległości
      małe i niewiele czasu w nim spędzaliśmy. Jednak na kreteńskie warunki nigdy bym
      go nie wybrała.
      Pozdrawiam
      Dominika
    • prawdziwy_jaari65 Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 03.03.09, 18:49
      Korzystałem z Autowaya przez internet. Wypożyczaliśmy Kia Rio 1,6 na
      10 dni. Przejechałem łącznie ponad 1600 km po zachodniej Krecie.
      Jeep nie jest Ci do niczego potrzebny. Dojechałem bez problemu na
      Balos, na Rodopos, przejechałem skrótem z Paleochory na Elafonissi.
      Drogi szutrowe nie są takie straszne - trzeba tylko później myć
      samochód :-).
      • simon_r Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 12.03.09, 09:08
        Z tego co pamiętam to w warunkach ubezpieczenia miałem zapisane, że nie wolno
        zjeżdżać z asfaltu... czyli jakby coś się stało poza asfaltem to za naprawę
        płacisz z własnej kieszeni. Warto na to zwrócić uwagę.
    • zbiggniew Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 11.03.09, 06:33
      Spedzilem w Rethymnonie 2 tygodnie i odnioslem wrazenie ze latwiej tam znalezc wypozyczalnie samochodow niz spozywczy. Gdybym pojechal tam drugi raz na pewno samochodu szukalbym na miejscu. Auta wypozyczalem w Hertzu i w Autowayu. Hertz jest zdecydowanie drozszy. Mysle ze Autoway tez nie jest najtansza oferta. Z Hertza dostalem VW Polo 1.4 - sprawdzil sie swietnie. Z Autowaya dostalem Hyundaia Accent - ciezki, duzy, grzmot, palil jak smok. Na kretenskie gorskie, krete drogi jakis mocniejszy silnik na pewno nie zaszkodzi. Musze jeszcze pochwalic Autowaya - zostawilem w samochodzie aparat i odniesli mi go do recepcji hotelu.
      • Gość: acek2004 Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady IP: 62.233.238.* 11.03.09, 09:17
        jezdzilem z dwojka dzieci KIA Picanto , czyli jednym z najmniejszych modeli, i
        wszedzie gdzie chcielismy sie dostalismy... moim zdaniem nie ma koniecznosci
        wypozyczania auta wyzszej klasy, no chyba ze zalezy CI na wyjatkowym komfrocie
        jazdy :)

pozdr

a
    • kolceros Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 11.03.09, 21:45
      Wypozyczylem Vitare 2.0, bo sie naczytalem o "terenowosci" drogi na
      Balos. g...prawda. Auto mialo przewage nad Jimny w postaci klimy i
      miejsca. Na Balos przydalo sie tylko ze wzgldu na opony ktore
      zreszta nie byly nieubezpieczone poza drogami asfaltowymi. A na nich
      tragedia, 120 km/h wydzielalo sporo adrenaliny ;)
      Jedynie w gorach na poludniu Krety przewage dawal duzy silnik i
      krotkie biegi. No i w nadmorskich wioskach latwiej bylo sie wbijac w
      kroki z powodu przewagi rozmiarow;)))
      Kreta jest nawierzchniowo cywilizowana i uwazam, ze terenowka to
      znaczny przerost :)
    • zo_h Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 11.03.09, 22:26
      Jeep'a odpuść sobie, chyba że będziesz chciał odbyć lansiarskie jazdy z odkrytym dachem na plażę. Ewentualnie miałoby to jeszcze sens gdybyś chciał odbyć jazdę do obserwatorium astronomicznego ... inaczej nie warto. Do większości miast i atrakcji turystycznych prowadzą dobre drogi, a kilka największych miast położonych w północnej części krety położonych jest przy Nowej Drodze Narodowej ... na której Jeep będzie należał do nielicznych ślimaczących się samochodów skazanych na ciągłą jazdę poboczem. No chyba że będziesz chciał się narazić na gniewne pobłyskiwanie światłami przez blokowanych Kreteńczyków.
      Prawdopodobnie będziesz zachęcany przez rezydenta do tego aby wypożyczyć samochód w firmie "zaprzyjaźnionej" z biurem turystycznym. O wyższości takiego postępowania ma stanowić gwarancja bezpieczeństwa w przypadku uszkodzenia wypożyczonego samochodu. Na poparcie tych racji pewnie zostaniesz uraczony opowieścią o rodzinie która musiała zapłacić kilkaset euro kary za uszkodzenie samochodu wypożyczonego z niepewnej firmy ... mimo wszystko nie warto dać się skusić na tę ofertę. Cena oferowana przez biuro jest znacznie wyższa niż w pierwszej lepszej wypożyczalni ... których jest mnóstwo. I tak jak ktoś napisał wcześniej ... na Krecie czasem łatwiej znaleźć wypożyczalnię samochodów niż sklep spożywczy.
      Wg mnie warto jednak pamiętać o kilku uwagach. Fajnie jeśli przy wypożyczaniu samochodu nie dostaniesz jedynie rachunku, ale również podpisaną (przez obie strony) umowę z dokładnym opisem zakresu ubezpieczenia. Ceny w lokalnych wypożyczalniach położonych w danej miejscowości są zazwyczaj podobne, zresztą czasami są to interesy tej samej rodziny ... ale pod różnymi szyldami. Większe różnice w cenie między poszczególnymi wypożyczalniami wynikają zazwyczaj z różnic w zakresie ubezpieczenia, więc zwróć na to szczególną uwagę.
      Oferowane samochody są zazwyczaj w bardzo dobrym stanie, ich wiek nie przekracza 3-4 lat.
      Największy wybór jest w segmencie aut najmniejszych gdzie w ofercie są takie samochodu jak: Fiat Panda, Hyundai Atos, Hyundai i10, Chevrolet Matiz (u nas Spark) i inne. I w zasadzie samochód z tego segmentu będzie wystarczający. W przypadku gdy masz ochotę pojeździć trochę po górach to nawet odradzałbym coś szerszego. Im wyżej w góry tym lepiej sprawdza się węższy samochód, szczególnie że miejscowi poruszający się wielkimi pickupami nie zawsze mają w zwyczaju ustępować wystarczająco dużo miejsca przy wymijaniu.
      Ja w zeszłym roku wypożyczyłem na 10 dni Chevroleta Matiza, którym przejechałem po wyspie prawie 1950 km. Średnie spalanie wyszło mi w okolicy 6 l/100 km z włączoną non stop klimatyzacją (niestety w lipcu inaczej nie dało się przeżyć w samochodzie). Dla 2 osób był to samochód wystarczający i dał sobie radę na wszystkich wycieczkach jakie miałem w planach. Nie wiem jak to jest w przypadku 3 osób, być może wtedy warto pomyśleć o czymś większym i mocniejszym. Znajomi którzy zwiedzali Kretę w 4 wybrali Polo i też byli zadowoleni z wyboru.
      Jak przypomnę sobie jeszcze o jakiś uwagach to dam znać.
    • Gość: Bellon Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 15:50
      Bardzo tresciwy watek, szkoda tylko, ze juz jestem po Teneryfie ;) . Mielismy
      plan na leniuchowanie, ale prawie codziennie gdzies nas nioslo. Jakos sie nie
      zorganizowalismy sami z samochodem wtedy, ale te rady moze na pzyszly wyjazd sie
      przydadza ;) . Jeszcze przydalaby nam sie druga znizka w Alfie tylko :D .
    • org9876 Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 18.03.09, 16:54
      Auto Way jest ok. ale kombinuje z cenami
      • bebicka Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 19.03.09, 00:02
        A tak konkretnie to co masz na mysli z tym kombinowaniem??? Bo takie rzucanie
        oskazrzenia bez zadnych potwierdzen to chyba toche nie fair?
        Nie uwazasz...?
        Tym abrdziej ze raczje kula w plot, sama nie korzystalam ale fimra ma bardzo
        dobre opinie na forum, wiec o co wlasciwie Ci chodzi?
        Maraska
        • gale Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 20.03.09, 21:54
          Z całym szacunkiem dla "Starzyzny" Forum i z całym dystansem dla oskarżeń bez
          podstaw: oczywiście, że firma Autoway ma dobre notowania na Forum bowiem jest w
          PL reprezentowana przez Członkinię "Starzyzny" tego Forum (do której to
          Starzyzny sam niegdyś należałem), była tu ostro lansowana (ta firma), miała też
          reklamę płatną.

Nie twierdzę, że Autoway jest be, natomiast bez przesady, nie popadajmy w jakiś
          bałwochwalczy entuzjazm. Tak jak wspominałem wcześniej, ta firma też nie należy
          do Caritasu, też zatrudnia ludzi, też generuje koszty i z czegoś musi je
          pokrywać. Proponuję z dystansem. Z przychylnością lecz i dystansem.
          • bebicka Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 20.03.09, 22:39
            Totez wlasnie z przychylnoscia i dystansem sie zapytalam.
            Bo mi cos zarzucasz a to ze ktos rzucil oskarzenie niczym nie poparte to jest w
            porzadku, tak??? To chyba czegos nie rozumiem...
            wiesz ja tez moge napisac ze taki to a taki gale jest beeee...
            to bedzie w porzadku???

z przychylnoscia i dystansem pozdrawiam:-)
            Maraska
          • ewamalgorzata Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 20.03.09, 23:05
            > Z całym szacunkiem dla "Starzyzny" Forum i z całym dystansem dla
            oskarżeń bez
            > podstaw: oczywiście, że firma Autoway ma dobre notowania na Forum
            bowiem jest w
            > PL reprezentowana przez Członkinię "Starzyzny" tego Forum (do
            której to
            > Starzyzny sam niegdyś należałem),

Hm, u mnie na przykład ma dobre notowania ze względu na swoją
            solidność. Widzisz, kiedy wszystko jest dobrze to jest dobrze -
            solidność firmy można poznać wtedy, kiedy dzieje się coś złego. Kiedy
            pierwszy raz wypożyczałam auto z autoway'a - nie znalam neronki, nie
            znałam "starszyzny" ani nie miałam żadnych koneksji. Jednak w
            przypadku awarii - wystarczył jeden sms wysłany do niej z Krety -
            zeby na drugi dzień pod moim hotelem stał nowy samochód a ten z
            szurającymi hamulcami zabrali bez problemów (potem sie okazało, że
            prawdopodobnie pył z drogi na Balos nawłaził w klocki - a mimo,ze w
            ubezpieczeniu stoi jak byk coś o asfalcie - nikt jakoś się nie
            czepiał). Autoway też zachował sie w porządku w momencie niemiłej
            przygody z szybą i drzewem, którego nie było widać. Co do cen -
            porównując zwracajcie uwage na takie drobiazgi jak np udział własny w
            szkodzie
            Nikt sie nigdy nie skarżył na żadne próby oszustwa czy wyłudzenia
            czegokolwiek - a z moich wcale niemałych doświadczeń przy
            wypożyczaniu samochodu zdarzało mi sie trafić na takie "fajne"
            praktyki jak wciskanie mi jakiejś rysy itp.. generalnie przygody z
            wypożyczalniami samochodow to dla mnie temat- rzeka . A na autowaya
            jakos złego słowa nie mogę powiedzieć i dlatego feneralnie wszystkim
            swoim znajomym jadącym na kretę, rodos itp ich polecam. Na forum już
            własnie nie - bo mi się nie chce odpisywać na takei zarzuty.

była tu ostro lansowana (ta firma), miała też
            > reklamę płatną.

Z całym szacunkiem - nadal ma. I to jest też właśnie okej.
            • barbelek Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 20.03.09, 23:23
              Z tą szyba i niewidocznym drzewem to do mnie Ewcia zapewne:). Tak potwierdzam.
              Przypadek był taki- z mojej własnej i nieprzymuszonej winy. Tylna szyba poszła
              wek. Jeden telefon do Polski, po 15 min odpowiedź. Następnego dnia drugi
              samochód- bez żadnych kosztów dodatkowych. Tak solidność, pewność jest cholernie
              ważna. Dlatego- nie bo to znajoma z forum, a bo solidna firma mogę polecić AW.
              Tańsze są napewno, ale czy tak pewne?- tego już nie potwierdzę.
              • jacek1f nikt tu nigdy nie powie, ze 21.03.09, 02:00
                AW jest NAJtanszy... i nigdy raczej nie powiedzial, ale ze
                SPRAWDZONY - to tak.

I tyle.

Tu, w ty miejscu, u tych ludzi. I tyle.
                Jest milion innych firm. Gdzieś.

• zo_h No to i ja dam namiar sprawdzoną firmę ... 22.03.09, 17:52
                  w rejonie Malii i Stalidy:

Eagle's Travel

Właścicielem firmy jest przemiły Pan Papadopoulos Kiriakos.
          • ewamalgorzata Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 21.03.09, 22:39
            > PL reprezentowana przez Członkinię "Starzyzny" tego Forum (do
            której to
            > Starzyzny sam niegdyś należałem),

Czy Ci się to podoba, czy nie:):) nadal nalezysz do "starszyzny" :)))

Starszyzna powstaje chyba przez zasiedzenie?;-) a Ciebie od lat z
            nieustającą przyjemnością czytam i tylko nie rozumiem braku Twojej
            wypowiedzi w wątku o Kos..czyżby coś się zmieniło w priorytetach?;)
            • apostolis Wynajem samochodu na Krecie -ciekawi mnie 22.03.09, 19:39
              Bardzo ciekawi mnie co jest tak bardzo szczegolnego w wypozyczalni autogrecja,
              ze ceny wynajmu sa tam prawie dwukrotnie wyzsze jak w innych wypozyczalniach
              samochodow.
              • ewamalgorzata Re: Wynajem samochodu na Krecie -ciekawi mnie 22.03.09, 19:51
                O wypozyczalni autogrecja pojecia nie mam, jeśli pomyliłeś z
                autowayem- no coż, ja nie miałam wrażenia, zeby byłu dwukrotnie
                wyższe niż w innych wypożyczalniach - zwłaszcza,jak nie patrzysz w
                ceny wywieszone w oknie tylko dopytasz się np. o koszt ubezpieczenia
                bez wkładu własnego (na marginesie: czasami trudno jest znaleźć taka
                wypożyczalnie, np na Satntorini w Perrisie w żadnej nie było takiej
                możliwości) - a ja akurat lubie mieć taką opcję.
                Nikogo nie zmuszam do wypożyczenia auta właśnie w autoway'u tak jak
                nikogo nie zmuszam np. do zamieszkania w Little Bay - chociaż jak
                ktoś pyta o sprawdzoną i godnąpolecenia wypożyczalnie - to polecam
                autowaya, a jak ktoś szuka pensjonatu na zadupiu na zachodniej
                Krecie - polecam Little Bay. Nie wiem, czy jest najtańszy i
                najlepszy- mnei sie spodobał więc podaję dalej. Nie ejstem
                przedstawicielem ani jednego ani drugiego i w sumie nie rozumiem też
                troche twojej wypowiedzi - jakby mi to na pewnego rodzaju
                niezidentyfikowany zarzut wygląda.

eot
                • Gość: apostolis Re: Wynajem samochodu na Krecie -ciekawi mnie IP: *.hsd1.fl.comcast.net 22.03.09, 20:17
                  Bardzo przepraszam, ze sprawilem Ci ambaras. Spytalem tylko z ciekawosci,
                  wczoraj zarezerwowalem samochod na Krecie z poczatkiem czerwca a czytajac teraz
                  to forum zauwazylem reklamujaca sie firme wiec sprawdzilem. Jest jak napisalem,
                  prawie dwukrotnie drozej razem z ubezpieczeniami i Vat-em. Ale nie ma sprawy,
                  chcialem tylko wiedziec co jest tak specjalnego:)
                  Pozdrawiam i o nic sie juz wiecej nie pytam:)
                  • ewamalgorzata Re: Wynajem samochodu na Krecie -ciekawi mnie 22.03.09, 20:24
                    Ok, nie ma sprawy - a pytać możesz spokojnie, po prostu chyba
                    troszkę źle odczytałam Twoje pytanie.
                    I zazdroszczę tej Krety z początkiem czerwca- mnie się chyba w tym
                    roku, niestety, nie zanosi:(
                    Udanych wakacji:)
                  • ewamalgorzata aaaaaa... 22.03.09, 20:26
                    zobacz, faktycznie - my tutaj głownie o autoway'u mówimy - a w
                    linku jeszcze się jakaś autogrecja reklamuje:)
                    • Gość: kris Re: aaaaaa... IP: *.chello.pl 22.03.09, 21:45
                      ta autogrecja to jakis NO NAME, nawet nie podają z jakiej firmy te auta i drogo
                      bardzo.
                      k.
                      • Gość: ROMDER samochód na Krecie IP: 83.3.68.* 23.03.09, 07:47
                        Polecam wypożyczalnię ELITE - mają swoja stronę internetową z
                        informacjami w j. polskim. We wrześniu ubiegłego roku /rezerwacji
                        dokonałem przez internet/, za wypożyczenie SUZUKI SWIFT na 7 dni -
                        płaciłem z ubezpieczeniem 120 EUR. Samochód podstawiono pod hotel.
                        Pozdrawiam - ROMDER.
                        • Gość: d.biel Re: samochód na Krecie IP: *.chello.pl 24.03.09, 17:12
                          A mógłbyś wkleić linka. Znalazłam kilka wypożyczalni o tej nazwie, ale strony
                          były w języku angielskim, wiec to chyba nie ta, o której piszesz. A cena wydaje
                          się faktycznie zachęcająca.
                          Pozdrawiam
                          Dominika
                          • Gość: ROMDER Re: samochód na Krecie IP: *.static.espol.com.pl 24.03.09, 21:20
                            Podaję linka

poland.rent-a-car-crete.com

Napisz czy weszłaś na tę stronę.

Pozdrawiam - ROMDER.
                            • Gość: d.biel Re: samochód na Krecie IP: *.chello.pl 25.03.09, 07:22
                              Dziękuję za linka. Weszłam. I ceny faktycznie super. Musze poważnie zastanowić
                              się czy jednak nie zamówić samochodzika już teraz. Bo z moich doświadczeń
                              wynika, ze na miejscu wcale nie jest taniej. I trzeba się sporo nachodzić aby
                              coś sensownego znaleźć.
                              POzdrawiam
                              Dominika
                              • Gość: ROMDER Re: samochód na Krecie IP: 83.3.68.* 25.03.09, 08:34
                                Cieszę sie, że mogłem coś pomóc. Trzeba śledzić ich ofertę bo często
                                maja promocje.
                                Ja trafiłem na taką - dlatego za 7 dni płaciłem 120 EUR.
                                Pozdrawiam - ROMDER
                                • pigmejka1607 Re: samochód na Krecie 25.03.09, 12:07
                                  Romder,

czy jest jakas szansa na rozmowe telefoniczna z kims z biura Elite
                                  czy wszystko przez net trzeba zalatwic?

Pytam, bo weszlam na cennik, w ktorym ceny sa nizsze niz po wybraniu
                                  konkretnej opcji w wyszukiwarce i wolalabym to sprawdzic.
                                  • Gość: ROMDER Re: samochód na Krecie IP: 83.3.68.* 25.03.09, 12:41
                                    Rezerwacji dokonywałem e-mailem. Nie otrzymałem potwierdzenia
                                    przyjęcia rezerwacji, nie mniej o wyznaczonej godzinie samochód
                                    miałem podstawiony pod hotel.
                                    Na kwicie z wypożyczalni mam chyba numer telefonu - mogę go podać
                                    wieczorem.
                                    Wątpię czy mówią w naszym języku.
                                    Pozdrawiam - ROMDER.
                                    • pigmejka1607 Re: samochód na Krecie 25.03.09, 12:46
                                      Romder,

a jeszcze jedno mam pytanie: placiles na miejscu czy jakas zaliczke
                                      wczesniej przelewales?

Dzieki z gory za info.
                                      pozdrawiam,
                                      • Gość: ROMDER Re: samochód na Krecie IP: 83.3.68.* 25.03.09, 12:54
                                        Płaciłem całą kwotę na miejscu, w momencie odbioru samochodu.
                                        Pozdrawiam - ROMDER.
                                        • Gość: ROMDER Re: samochód na Krecie IP: *.static.espol.com.pl 25.03.09, 22:04
                                          Podaję numery telefonów, które mam na kwicie
                                          OLIMPIC ELITE

Heraklion +30 2897025527
                                          Chania +30 2821083004
                                          Rethimnon +30 2831026714

Ja wypożyczałem w Maleme k/Chani. Telefon do tej wypożyczalni
                                          +30 2825083004 /dostarczający samochód miał na imię NICOS/.
                                          Jak coś załatwisz, to napisz.

Pozdrawiam - ROMDER.
                                          • pigmejka1607 Re: samochód na Krecie 26.03.09, 09:05
                                            Wielkie dzieki Romder,

wczoraj nawiazalam z Elite kontakt mailowy, szybko , sprawnie i bez
                                            problemu.

Nie dopytalam tylko o AC.. pamietasz moze, czy w cenie jest takie
                                            ubezpieczenie?

pozdrowienia,
                                            • Gość: ROMDER Re: samochód na Krecie IP: 83.3.68.* 26.03.09, 10:00
                                              W zakładce "ZASADY WYNAJMU" jest informacja dot. ubezpieczenia.
                                              Ja nic dodatkowo nie płaciłem. Nie wiem czy było w tym AC.
                                              Pozdrawiam - ROMDER.
                                              • pigmejka1607 Re: samochód na Krecie 27.03.09, 11:03
                                                Ja rowniez jestem w kontakcie z Nicosem.. mysle , ze dobijemy
                                                targu ;)
                                                Mam jeszcze zagwostke, na ile dni wypozyczyc auto.

Jezeli ktos stacjonowal w Rethymno i moze mi pomoc z okresleniem,
                                                ile czasu zajmuje zwiedzanie, byloby milo.
                                                Czy w 3 dni damy rade zrealizowac ponizszy plan, czy to raczej
                                                nierealne?
                                                1 dzien - plw.Akrotrii, Chania, Tavronitis, docelowo Elafonisi.
                                                2 dzien - poludnie, docelowo Matala via Aghia Galini , powrot via
                                                Preveli.
                                                3 dzien - Iraklion, Aghios Nikolaos , docelowo Spinalonga.

Dzieki z gory za rady, to nasze piewsze spotkanie z Kreta i nie mam
                                                pojecia jak ja ugryzc.
                                                • Gość: ROMDER Re: samochód na Krecie IP: 83.3.68.* 27.03.09, 12:08
                                                  Uważam, że Wasz program będzie ciężki do realizacji. Ja byłem na
                                                  Krecie w 2007r. w miejscowości Kato Gouves. Zwiedziłem Kretę
                                                  wschodnią - od Rethymonu po przez Heraklion, Site,Agios Nicolaos ,
                                                  Spinalongę do Irapetery - było super. Zwiedziłem też Knossos.
                                                  W 2008 byłem w miejscowości Maleme. Zwiedziłem Kretę zachodnią -
                                                  ponownie byłem w Rethymon oraz w Chani, Kissamos oraz w wielu innych
                                                  urokliwych miejscowościach. Byłem na wycieczce statkiem na
                                                  Gravmousie i na Balos. KRETA JEST PIĘKNA !!! Nie zwiedziłem
                                                  wszystkiego ale nie mówię, że nie pojadę jeszczee na Kretę...
                                                  Pozdrawiam - ROMDER.
                                                  • pigmejka1607 Re: samochód na Krecie 27.03.09, 12:15
                                                    Santorini i Balos planujemy tez oczywiscie, ale do tego auto
                                                    niepotrzebne na szczecie.
                                                    Chcialabym zobaczyc jak najwiecej ale wycieczka tylko 10dniowa, wiec
                                                    trzeba bedzie sie uwijac..
                                                    Skoro 3 dni to za malo , wezmiemy samochod na 5.
                                                    Dzieki za odzew .
                                                  • d.biel Re: samochód na Krecie 27.03.09, 16:51
                                                    Jeżeli wybierasz się na Santorinii i tylko na jeden dzień proponuję zdecydować
                                                    się na katamaran. Płynie zdecydowanie szybciej i masz więcej czasu na wyspie.
                                                    Jeden dzień to naprawdę niewiele, pomimo, że Santorinii do wielkich nie należy.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Dominika
                                                  • ewamalgorzata Re: samochód na Krecie 27.03.09, 16:58

> Santorini i Balos planujemy tez oczywiscie, ale do tego auto
                                                    > niepotrzebne na szczecie.
                                                    NA Santorini z Heraklionu - na Balos można statkiemz Kissamos albo
                                                    drogą lądową. Nie wiem, jak z autobusami do Kissamos, chyba trzeba
                                                    przez Chanię jechać - a statki jakos koło 9 chyba wypływają. JA bym
                                                    odpuściła statek i - biorąc pod uwagę kasę- wzięła auto na dizen
                                                    dłużej. Balos drogą lądową zapewnia nie tylko piękne widoki ale
                                                    przede wszystkim daje możliwość rozkoszowania się nim w ciszy i
                                                    spokoju - jak własnie wspomniane stateczki odpłyną...
                                                    to t akie mojoe, subiektywne zdanie:)
                                                  • pigmejka1607 Re: samochód na Krecie 27.03.09, 17:23
                                                    Hmm.. pomyslalam, ze Balos moglibysmy zaliczyc za 1 zamachem razem z rejsem na
                                                    Gramvoussa.. Autobusy i wyplyniecia statkow z Kissamos juz mam rozkminione :)
                                                  • bebicka Re: samochód na Krecie 27.03.09, 17:32
                                                    A moglabys wrzucic na forum godzinki?
                                                    Chetnie bym skrozystala...byc moze w tym roku tfu tfu:-)
                                                    pozdrawiam
                                                    maraska
                                                  • pigmejka1607 Re: samochód na Krecie 27.03.09, 17:39
                                                    Link do strony z autobusami mam zapisany w pracy, a juz mnie tam nie ma, wiec
                                                    moge podrzucic w pon dopiero. Statki z Kissamos wyplywaja o 10:00, 10:30 i 12;00
                                                    , tylko ze o 10:30 i 12;00 to dopiero od ktoregos czerwca, nie pamietam
                                                    dokladnie od ktorego, bo mnie interesuje i tak koniec maja. Sprawdze w
                                                    poniedzialek, jesli chcesz.
                                                  • pigmejka1607 Re: samochód na Krecie 28.03.09, 11:52
                                                    Bebicka,

znalazlam te rozklady:

www.bus-service-crete-ktel.com/timetable.php
                                                    www.cretetravel.com/Bus_schedules/index.htm
                                                  • Gość: bebicka Re: samochód na Krecie IP: *.chello.pl 28.03.09, 15:17
                                                    Dzieki:-)
                                                    Maraska
    • Gość: krys Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.09, 20:29
      Rowniez kontaktowalem sie z Nicosem. Na stronie interentowej wypozyczalni
      widnieje cena okolo 80 euro na tydzien przy najtanszym aucie. Po wyliczeniach,
      dodaniu wszystkiech ubezpieczen + VAT wychodzi prawie 190 euro. Jezeli ktos
      taniej wynajmowal to chyba na wlasne ryzyko bez ubezpieczen i z wkladem wlasnym
      przy szkodzie? Moze jednak autoway nie jest najdrozszy? Pozdrawiam
      • pigmejka1607 Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 27.03.09, 20:39
        Nicos wycenil mi 5 dni VW Polo , ze wszystkimi ubezpieczeniami i VATem, na 138
        euro. Termin 31.o5 - 05.05.
        • turhotel Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 30.03.09, 16:00
          odpowiedz z Elite co do ubezpieczenia:

WHAT TYPE OF INSURANCE IS INCLUDING IN OUR RATES?
          • Liability Insurance for personal injuries and material damages to third parties
          • Collision Damage Waiver Insurance (CDW) – Excess amount €1500
          • Theft Insurance of rented vehicle (TP)
          • Personal Accident Insurance (PAI)
          Other services Included in our Rates
          • Unlimited Kilometers for ALL rental packages and Groups
          • 24 Hours – 7 Days a Week Brake Down Assistance
          • 24 Hours – 7 Days a Week Customers Support Telephone Line
          • Deliveries to Airports Heraklion (HER) - Chania (CHQ)
          • Deliveries to Ports Heraklion, Rethimnon, Chania, Agios Nikolaos
          • Deliveries to Hotels within 10Km from our Nearest Station are Free of charge
          • All Airport and Port Fees
          • All Local taxes – VAT 19%
          • Updated Road Map of the Island
          • The First Additional Driver is Free of Charge!
          • Booster seats are Free of Charge!
          • NO Credit Card Fees!

WHAT IS NOT INCLUDED IN OUR RATES?
          • All Non Mandatory Insurances (See Below)
          • SAD: Second Additional Driver €1,25 per/day (Max Charge Per Rental: 15,00 EUR)
          • CSB: Child Seat - Baby Seat €2,00 per/day (Max Charge Per Rental: 15,00 EUR)
          • LUG: Luggage Rack €5,00 per/day (Max Charge Per Rental: 35,00 EUR)
          • BYC: Bicycle Rack €5,00 per/day (Max Charge Per Rental: 35,00 EUR)
          • NVS: Navigation System €7,00 per/day (Max Charge Per Rental: 45.00 EUR)
          • O/W: Different Pick Up/Drop off Location €20,00 (Only when Distance between
          locations are more than 30Km)
          • OWH: Early Deliveries/Collections (24:00-08:00) €10,00 (Specific Charge will
          NOT apply in case of Flight/Luggage Delay)
          • DC: Deliveries/Collections in Hotels €10,00 (Only when Hotel is more than 10Km
          away from our Nearest Station)

INSURANCE MEANINGS
          CDW: Collision Damage Waiver - Included in Our Prices
          The insurance that covers the hired vehicle is called CDW (Collision Damage
          Waiver). The basic CDW will have an Excess amount stated in the Rental
          agreement. This would mean that some costs of the repairs to the vehicle would
          need to be paid for by the hirer.

SCDW: Supplemental CDW – Not included in Our Prices
          It some cases, by paying the car hire company a supplemental insurance (SCDW) at
          the time of rental it is possible to Reduce the CDW Excess to a lower amount and
          increase the damage types covered. We provide this service at an additional cost
          of €2,75 per/day and reduces your Excess amount to €500

RFDW: Refundable Excess Insurance – Not included in Our Prices
          This is Reimbursement Insurance. It means that you still have an Excess amount
          and in case of any charges payable as a result of the Excess you would be able
          to Claim for Reimbursement /Refund from the insurance company. We provide this
          service at an additional cost of €2,25 per/day.

LIS - Liability Insurance Supplement – Not included in Our Prices
          Reduce Your Excess to Zero (0) for damages caused in parking places. We provide
          this service at an additional cost of €2,25 per/day.

LDW - Loss Damage Waiver – Not included in Our Prices
          Reduce Your Excess to zero (0.00) for all Related Costs and Administration
          Charges. We provide this service at an additional cost of €2,75 per/day.

wynika więc ze maja udzial własny, a to niedobra odpowiedx. dodam ze Nikos nie
          chcial przyslac tych informacji, dopiero po 3-cim mailu wyslal.
          • zo_h Re: Wynajem samochodu na Krecie -porady 30.03.09, 20:46
            No tak troszkę cwana ta oferta ... doliczając dodatkowe koszty ubezpieczenia
            (liczone za każdy dzień wypożyczenia), robi się mało atrakcyjna oferta. A ja
            jednak nie jestem skłonny do takiej formy wynajęcia samochodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka