kalinihtaa 24.05.09, 13:43 może wiecie gdzie znaleźć rozkład połączeń promowych na wyspę Thassos? pewnie port w Kavali bo najbliżej z Polski, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Re: promy na Thassos IP: *.chello.pl 24.05.09, 14:54 www.travelinfo.gr/thassos/getto.htm Odpowiedz Link Zgłoś
www.podroze.kondi.pl Re: promy na Thassos 24.05.09, 21:49 Wybierasz się na Thassos ? Zapraszam w wolnej chwili do zapoznania się z naszą foto-relacją z wyspy. Trip around. Link bezpośredni : thassos Pozdrawiam Moje podróże małe i duże | noclegi | wynajem autobusów kraków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieszum Re: promy na Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 16:20 Cz aby na pewno prom z Kavali płynie do stolicy Thassos? Z tego co się orientuję to promy do Limenas są z Keramoti??? Czy tak? Jak długo jedzie się samochodem z Kawali do Keramoti?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes1953zk Re: promy na Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 20:21 www.thassos-ferries.gr/schedule-en.html# Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieszum Re: promy na Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 09:41 genialne:))) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
orlos63 Re: promy na Thassos 03.06.09, 21:41 czy z Thassos pływają promy na inne wyspy,albo z pobliskiej Kavali lub Keramoti,gdzie sie mozna wybrać na rejs samodzielnie? Odpowiedz Link Zgłoś
perelka84 Re: promy na Thassos 03.06.09, 21:50 przeciez w tym temacie sa linki podane wlasnie jak kursuja promy.. nie patrzyles? Odpowiedz Link Zgłoś
orlos63 Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:00 a Ty zrozumiałaś moje pytanie ?nie jestem głąbem mimo Twoich sugestii,nie interesują mnie promy z Thassos na ląd,tylko czy można na przykład popłynąć z Kavali gdzieś dalej oprócz Thassos,na inne wyspy,za odpowiedz w podobnym tonie co poprzednia nie dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
perelka84 Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:08 spoko loko nie nerwuj sie za szybko przeczytalam :)a ty odrazu z grubej rury Odpowiedz Link Zgłoś
orlos63 Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:11 perelka już Cię polubiłem,nie było tematu Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:04 orlos63 napisał: > czy z Thassos pływają promy na inne wyspy,albo z pobliskiej Kavali >lub Keramoti,gdzie sie mozna wybrać na rejs samodzielnie? Cześć, nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu z Thassos nic nie pływało, natomiast z Kavali można było popłynąć na Limnos i na Samothrake. Obie wyspy warte odwiedzenia - z Samothrake można wrócić przez Aleksandroupolis i stamtąd autobusem do Kavali. Ja uczulam na transport publiczny na Samothrake - moze się coś zmieniło, ale kilka lat temu mimo jakiegoś wiszącego rozkładu transport ten praktycznie nie istniał i woziłam się tam tylko na skrzyniach pick up'ów (nawet chętnie się zatrzymywali) i dużo wędrowałam. Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:14 orlos63 napisał: > wielkie dzięki o to mi chodziło Ale sprawdź sobie to - ja na Thassos byłam kilka lat temu. O ile pamiętam trasę tę, tj Kavala ---> Limnos---> Samothrake obsługiwała wówczas linia SAOS ANES. I tak jako ciekowostkę napiszę, że w 2002 roku bilet Kavala ---> Limnos (deck) kosztował 13,44 euro (one way) a Limnos ---> Samothrake 9,33 euro. To tylko ciekawostka - z pewnością znacznie się zmieniło, ale te bilety wciąż cieszą moje oczy:-)) Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
orlos63 Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:32 będę na Thassos,jeżeli rano wypłynę do Kavali i z tąd np. na Limnos i ewentualnie Samotraki,muszę po drodze planować nocleg,czy uda się powrócić na Thassos w tym samym dniu,pewno to nierealne bez pośpiechu na którym mi nie zależy,masz doświadczenie tego rodzaju? Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Kavala - Limnos - Samothrake 03.06.09, 22:45 Nie wiem jak promy pływają teraz, ale w 2002 roku byłam nieco rozczarowana tym, co tam zastałam. Oznacza: nie mogłam sobie zrealizować wszystkiego tak jak zaplanowałam wcześniej i w sumie moja wyprawa trwała cztery dni, a spałam/drzemałam różnie: ciut na promie (promy nocne - pamiętam, że z Kavali wypływał o 21-szej i się opóźnił na dodatek). Ten sam prom potem z Limnos na Samothrake odpływał ok 2-giej w nocy. Na Limnos spałam 2-3 godziny na plaży w stolicy (tam są.., nie: były prysznice i można było rano doprowadzić się do porządku). Na Samothrake takich pryszniców nie było ale w tawernie za jakąś odpłatnością (moja inicjatywa, bo wolę zaproponować, zamknąć się i już) spokojnie można było się umyć. Fatalny miałam powrót bo z Samothrake nie mogłam się wydostać - nie było biletów ani na duży prom ani na wodolot ... no szok dla mnie ale niedziela i lipiec... Zdarza się. Wiele osób zostało w porcie razem ze mną - dano dodatkowy wodolot do Aleksandroupolis: mnie się udało wsiąść do niego, a potem z Aleksandroupolis ostatnim autobusem KTEL wróciłam do Kavali, ale co z tego skoro z Kavali już nic nie płynęło na Thassos - czekałam w porcie do chyba 6 rano jak pierwszy delfin płynął do Limenas. Zaraz wezmę swoje notatki z tamtych wakacji i może uda mi się wyczytać ile trwały rejsy pomiędzy poszczególnymi portami. Pozdrawiam. B. Odpowiedz Link Zgłoś
orlos63 Re: Kavala - Limnos - Samothrake 03.06.09, 22:56 jeszcze raz wielkie dzięki,jesteśmy nowicjuszami a chcemy zobaczyć jak najwięcej bez przykrych niespodzianek,dlatego tak przynudzam tymi pytaniami,w ubiegłym roku na wycieczkach zorganizowanych przez biuro się zawiodłem-zbyt szybko i pobieżnie,byle zaliczyć,teraz chcemy spróbować samodzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Kavala - Limnos - Samothrake 03.06.09, 22:56 W swoich notatkach wyczytałam, ze: - prom z Kavali na Limnos miał płynąć prawie 5 godzin (mam bilet: planowo odplywał o 20.55, ale spóźnił się pół godziny); - prom z Limnos na Samothrake miał płynąć 2 godz 40 minut (wg biletu miał odpłynąć o 2-giej w nocy, ale wyczytałam z notatek coś takiego, że był jakiś problem z opuszczeniem promu przez auta i ponad godzinę prom stał w porcie); - z Aleksandroupolis odjechałam autobusem o 22-giej (ostatni) i w Kavali byłam o 0.30 (autobus jechał do Thessalonik) - i jak wspomniałam wyżej o tej porze nic już nie płynęło na Thassos, ale w Kavali życie toczy się całą noc, barki też niektóre są/były całodobowe i jakoś dotrwałam do rana. Pozdrawiam nadal. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Jeszcze o Thassos 03.06.09, 23:06 Nie, nie przynudzasz - po prostu pytasz i już a ja dzielę się z Tobą swym i doświadczeniami i tyle:-) Poczytaj jeszcze koniecznie ten wątek z naszego prywatnego wyspiarskiego forum - wątek tegoroczny o Thassos właśnie. Nasza koleżanka wybyła przedwczoraj i coś tam jej skrobaliśmy w ramach last minute:-)) Ja uczulam Cię na te połączenia: Limenas - Keramoti albo Ormos Prinou - Kavala. Nie zaplącz się tak jak ja się zaplątałam swego czasu i zanim wsiądziesz na prom - dobrze się upewnij dokąd płyniesz i czy aby na pewno tego chcesz:-) Tutaj ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=95164591&v=2 A, i podstawowa zasada: miej jakiś plan ofkors, ale pamiętaj, że w Grecji podstawą jest luz i luz i jeszcze raz luz.. Dotyczy to wszystkich, w szczególności tambylców, zatem nie złość się i nie zepsuj sobie wakacji jak coś nie zmieści się w Twoim planie (zastosuj plan B albo C wymyślony na poczekaniu), bo Grek zaśpi, bo mecz będzie, bo... etc., ot to taki dość luzacki kraj, ale idealny jak dla mnie na wakacje:) Pozdrawiam wciąż:) B. Odpowiedz Link Zgłoś
orlos63 Re: Jeszcze o Thassos 03.06.09, 23:19 ostatnie pytanie,bo się zgubiłem-czy z Limenas dopłynę do Kavali ,czy tylko do Keramoti,bo doczytałem się dwóch wersji Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Jeszcze o Thassos 04.06.09, 00:50 orlos63 napisał: > ostatnie pytanie, (...) Nie no: dlaczego od razu tak? ;) >bo się zgubiłem-czy z Limenas dopłynę do Kavali ,czy tylko do > Keramoti,bo doczytałem się dwóch wersji Nie wiem czy nic się nie zmieniło i wciąż powtarzam, że już trochę czasu upłynęło kiedy byłam na Thassos. Wtedy nie było promu z Limenas do Kavali - wtedy promy do Kavali pływały z maleńkiego porciku Ormos Prinou i rejs trwał coś ok. 1,5 godziny, może krócej. Z Limenas wówczas pływały: - takie pół-promy (otwarte) do Keramoti; - wodoloty do Kavali. Jak jest teraz - nie wiem zupełnie i tu Ci nic nie podpowiem. Może się zaplątałeś w związku z tą moją opowieścią kiedy ja się tam tak zaplątałam na skutek tego, że byłam przekonana, iż samoloty lądują w Kavali a one tam wcale nie lądowały. Wiedziałam, że droga z lotniska do porciku Keramoti była krótka no to raj oczywiście, bo i rejs z Keramoti do Limenas króciutki.. A tu porażka, bo lotnisko wcale nie w Kavali. Acha: ja mieszkałam w Limenas bo ponieważ nie jeżdżę autem (nie mam prawa jazdy) a lubię się szwędać to muszę mieć i dworzec autobusowy i port obok siebie - no, takie hobby. A autobusy po Thassos jeździły całkiem dobrze - przynajmniej ze stolicy:-))) Pozdrawiam oczywiście. Kalinichta ---> dobranoc (warto znać parę takich zwrotów) B. Odpowiedz Link Zgłoś