Dodaj do ulubionych

promy na Thassos

24.05.09, 13:43
może wiecie gdzie znaleźć rozkład połączeń promowych na wyspę Thassos? pewnie
port w Kavali bo najbliżej z Polski, dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: promy na Thassos IP: *.chello.pl 24.05.09, 14:54
      www.travelinfo.gr/thassos/getto.htm
    • www.podroze.kondi.pl Re: promy na Thassos 24.05.09, 21:49
      Wybierasz się na Thassos ?

Zapraszam w wolnej chwili do zapoznania się z naszą foto-relacją z wyspy. Trip
      around.

Link bezpośredni : thassos

Pozdrawiam
      Moje podróże małe i duże | noclegi | wynajem autobusów kraków
    • Gość: nieszum Re: promy na Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 16:20
      Cz aby na pewno prom z Kavali płynie do stolicy Thassos? Z tego co się orientuję
      to promy do Limenas są z Keramoti??? Czy tak?
      Jak długo jedzie się samochodem z Kawali do Keramoti??
    • Gość: prezes1953zk Re: promy na Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 20:21
      www.thassos-ferries.gr/schedule-en.html#
      • Gość: nieszum Re: promy na Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 09:41
        genialne:))) dzięki
      • perelka84 Re: promy na Thassos 03.06.09, 21:21
        rowniez wielkie dzieki:))))!!!!!
        • orlos63 Re: promy na Thassos 03.06.09, 21:41
          czy z Thassos pływają promy na inne wyspy,albo z pobliskiej Kavali lub
          Keramoti,gdzie sie mozna wybrać na rejs samodzielnie?
          • perelka84 Re: promy na Thassos 03.06.09, 21:50
            przeciez w tym temacie sa linki podane wlasnie jak kursuja promy..
            nie patrzyles?
            • orlos63 Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:00
              a Ty zrozumiałaś moje pytanie ?nie jestem głąbem mimo Twoich sugestii,nie
              interesują mnie promy z Thassos na ląd,tylko czy można na przykład popłynąć z
              Kavali gdzieś dalej oprócz Thassos,na inne wyspy,za odpowiedz w podobnym tonie
              co poprzednia nie dziekuje
              • perelka84 Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:08
                spoko loko nie nerwuj sie za szybko przeczytalam :)a ty odrazu z
                grubej rury
                • orlos63 Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:11
                  perelka już Cię polubiłem,nie było tematu
          • bebiak Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:04
            orlos63 napisał:

> czy z Thassos pływają promy na inne wyspy,albo z pobliskiej Kavali >lub
            Keramoti,gdzie sie mozna wybrać na rejs samodzielnie?

Cześć,
            nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu z Thassos nic nie pływało, natomiast z
            Kavali można było popłynąć na Limnos i na Samothrake.
            Obie wyspy warte odwiedzenia - z Samothrake można wrócić przez Aleksandroupolis
            i stamtąd autobusem do Kavali.

Ja uczulam na transport publiczny na Samothrake - moze się coś zmieniło, ale
            kilka lat temu mimo jakiegoś wiszącego rozkładu transport ten praktycznie nie
            istniał i woziłam się tam tylko na skrzyniach pick up'ów (nawet chętnie się
            zatrzymywali) i dużo wędrowałam.

Pozdrawiam. B.
            • orlos63 Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:06
              wielkie dzięki o to mi chodziło
              • bebiak Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:14

orlos63 napisał:

> wielkie dzięki o to mi chodziło

Ale sprawdź sobie to - ja na Thassos byłam kilka lat temu.
                O ile pamiętam trasę tę, tj Kavala ---> Limnos---> Samothrake obsługiwała
                wówczas linia SAOS ANES.

I tak jako ciekowostkę napiszę, że w 2002 roku bilet Kavala ---> Limnos (deck)
                kosztował 13,44 euro (one way) a Limnos ---> Samothrake 9,33 euro. To tylko
                ciekawostka - z pewnością znacznie się zmieniło, ale te bilety wciąż cieszą moje
                oczy:-))
                Pozdrawiam. B.
                • orlos63 Re: promy na Thassos 03.06.09, 22:32
                  będę na Thassos,jeżeli rano wypłynę do Kavali i z tąd np. na Limnos i
                  ewentualnie Samotraki,muszę po drodze planować nocleg,czy uda się powrócić na
                  Thassos w tym samym dniu,pewno to nierealne bez pośpiechu na którym mi nie
                  zależy,masz doświadczenie tego rodzaju?
                  • bebiak Kavala - Limnos - Samothrake 03.06.09, 22:45
                    Nie wiem jak promy pływają teraz, ale w 2002 roku byłam nieco rozczarowana tym,
                    co tam zastałam. Oznacza: nie mogłam sobie zrealizować wszystkiego tak jak
                    zaplanowałam wcześniej i w sumie moja wyprawa trwała cztery dni, a
                    spałam/drzemałam różnie: ciut na promie (promy nocne - pamiętam, że z Kavali
                    wypływał o 21-szej i się opóźnił na dodatek). Ten sam prom potem z Limnos na
                    Samothrake odpływał ok 2-giej w nocy. Na Limnos spałam 2-3 godziny na plaży w
                    stolicy (tam są.., nie: były prysznice i można było rano doprowadzić się do
                    porządku). Na Samothrake takich pryszniców nie było ale w tawernie za jakąś
                    odpłatnością (moja inicjatywa, bo wolę zaproponować, zamknąć się i już)
                    spokojnie można było się umyć.

Fatalny miałam powrót bo z Samothrake nie mogłam się wydostać - nie było biletów
                    ani na duży prom ani na wodolot ... no szok dla mnie ale niedziela i lipiec...
                    Zdarza się. Wiele osób zostało w porcie razem ze mną - dano dodatkowy wodolot do
                    Aleksandroupolis: mnie się udało wsiąść do niego, a potem z Aleksandroupolis
                    ostatnim autobusem KTEL wróciłam do Kavali, ale co z tego skoro z Kavali już nic
                    nie płynęło na Thassos - czekałam w porcie do chyba 6 rano jak pierwszy delfin
                    płynął do Limenas.

Zaraz wezmę swoje notatki z tamtych wakacji i może uda mi się wyczytać ile
                    trwały rejsy pomiędzy poszczególnymi portami.
                    Pozdrawiam. B.
                    • orlos63 Re: Kavala - Limnos - Samothrake 03.06.09, 22:56
                      jeszcze raz wielkie dzięki,jesteśmy nowicjuszami a chcemy zobaczyć jak najwięcej
                      bez przykrych niespodzianek,dlatego tak przynudzam tymi pytaniami,w ubiegłym
                      roku na wycieczkach zorganizowanych przez biuro się zawiodłem-zbyt szybko i
                      pobieżnie,byle zaliczyć,teraz chcemy spróbować samodzielnie
    • bebiak Kavala - Limnos - Samothrake 03.06.09, 22:56
      W swoich notatkach wyczytałam, ze:

- prom z Kavali na Limnos miał płynąć prawie 5 godzin (mam bilet: planowo
      odplywał o 20.55, ale spóźnił się pół godziny);

- prom z Limnos na Samothrake miał płynąć 2 godz 40 minut (wg biletu miał
      odpłynąć o 2-giej w nocy, ale wyczytałam z notatek coś takiego, że był jakiś
      problem z opuszczeniem promu przez auta i ponad godzinę prom stał w porcie);

- z Aleksandroupolis odjechałam autobusem o 22-giej (ostatni) i w Kavali byłam o
      0.30 (autobus jechał do Thessalonik) - i jak wspomniałam wyżej o tej porze nic
      już nie płynęło na Thassos, ale w Kavali życie toczy się całą noc, barki też
      niektóre są/były całodobowe i jakoś dotrwałam do rana.

Pozdrawiam nadal. B.
    • bebiak Jeszcze o Thassos 03.06.09, 23:06
      Nie, nie przynudzasz - po prostu pytasz i już a ja dzielę się z Tobą swym i
      doświadczeniami i tyle:-)

Poczytaj jeszcze koniecznie ten wątek z naszego prywatnego wyspiarskiego forum -
      wątek tegoroczny o Thassos właśnie. Nasza koleżanka wybyła przedwczoraj i coś
      tam jej skrobaliśmy w ramach last minute:-))

Ja uczulam Cię na te połączenia: Limenas - Keramoti albo Ormos Prinou - Kavala.
      Nie zaplącz się tak jak ja się zaplątałam swego czasu i zanim wsiądziesz na prom
      - dobrze się upewnij dokąd płyniesz i czy aby na pewno tego chcesz:-)

Tutaj ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=95164591&v=2

A, i podstawowa zasada: miej jakiś plan ofkors, ale pamiętaj, że w Grecji
      podstawą jest luz i luz i jeszcze raz luz.. Dotyczy to wszystkich, w
      szczególności tambylców, zatem nie złość się i nie zepsuj sobie wakacji jak coś
      nie zmieści się w Twoim planie (zastosuj plan B albo C wymyślony na poczekaniu),
      bo Grek zaśpi, bo mecz będzie, bo... etc., ot to taki dość luzacki kraj, ale
      idealny jak dla mnie na wakacje:)
      Pozdrawiam wciąż:) B.
      • orlos63 Re: Jeszcze o Thassos 03.06.09, 23:19
        ostatnie pytanie,bo się zgubiłem-czy z Limenas dopłynę do Kavali ,czy tylko do
        Keramoti,bo doczytałem się dwóch wersji
        • bebiak Re: Jeszcze o Thassos 04.06.09, 00:50
          orlos63 napisał:

> ostatnie pytanie, (...)

Nie no: dlaczego od razu tak? ;)

>bo się zgubiłem-czy z Limenas dopłynę do Kavali ,czy tylko do
          > Keramoti,bo doczytałem się dwóch wersji

Nie wiem czy nic się nie zmieniło i wciąż powtarzam, że już trochę czasu
          upłynęło kiedy byłam na Thassos.
          Wtedy nie było promu z Limenas do Kavali - wtedy promy do Kavali pływały z
          maleńkiego porciku Ormos Prinou i rejs trwał coś ok. 1,5 godziny, może krócej.
          Z Limenas wówczas pływały:
          - takie pół-promy (otwarte) do Keramoti;
          - wodoloty do Kavali.
          Jak jest teraz - nie wiem zupełnie i tu Ci nic nie podpowiem.

Może się zaplątałeś w związku z tą moją opowieścią kiedy ja się tam tak
          zaplątałam na skutek tego, że byłam przekonana, iż samoloty lądują w Kavali a
          one tam wcale nie lądowały. Wiedziałam, że droga z lotniska do porciku Keramoti
          była krótka no to raj oczywiście, bo i rejs z Keramoti do Limenas króciutki..
          A tu porażka, bo lotnisko wcale nie w Kavali.

Acha: ja mieszkałam w Limenas bo ponieważ nie jeżdżę autem (nie mam prawa jazdy)
          a lubię się szwędać to muszę mieć i dworzec autobusowy i port obok siebie - no,
          takie hobby. A autobusy po Thassos jeździły całkiem dobrze - przynajmniej ze
          stolicy:-)))

Pozdrawiam oczywiście.
          Kalinichta ---> dobranoc (warto znać parę takich zwrotów)
          B.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka