Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o radę

23.04.11, 14:16
Nie wiem czy na tym forum są również chore dorosłe osoby, ale innego nie znalazłam.
Od miesiąca czasu mam coraz większe problemy z oddychaniem. Nie jest to związane z wysyłkiem ani konkretnymi sytuacjami. Polega to na tym, że nagle zaczyna mnie dusić - tzn. nie mogę nabrać wystarczającej ilości powietrza, oddech jest tak jakby płytki, jest problem ze skończeniem ziewnięcia, mam problemy z mówieniem i jedzeniem, bo szybko się męczę.
Mam od niedawna stwierdzoną alergię na zborza i trawy, ale podobno niewielką, miałam raz robioną spirometrię i wyszła dobrze. Z innych chorób, przy których może występować duszność mam nadczynność tarczycy, która rozwala także system nerwowy.
Sama już nie wiem czy te problemy z pełnym, głębokim, swobodnym oddychaniem to od tarczycy, z nerwów czy to mogą być początki astmy. Jak dokładnie/ opisowo wyglądały u Was początki astmy / problemy z oddychaniem?
Gdzieś czytałam, że przy astmie to raczej jest problem z wydychaniem powietrza a nie z nabieraniem - czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • alin9 Re: Bardzo proszę o radę 30.04.11, 13:12
      Nie jestem ekspertem ale się wypowiem:).Przede wszystkim czy Leczysz alergię.Jeżeli nie to poziom alergenów "bombarduje"silniej.Choroby współistniejące też mają wpływ jak również życie codzienne.Czy Jesz systematycznie,masz spokojny czy stresujący przebieg dnia,czy dużo czasu spędzasz na dworze czy w pomieszczeniu zamkniętym(wówczas każdy organizm z czasem jest niedotleniony),czy Wysypiasz się dostatecznie?To pytania,na które sama sobie odpowiedz:)Jeżeli je Wykluczysz po analizie to ja porozmawiałabym z lekarzem:)
    • jerzyco2 Re: Bardzo proszę o radę 01.05.11, 20:57
      Witam, znam te uczucie duszności i niemożność wypuszczenia powietrza do końca. Powodem jest obrona organizmu przed utratą dwutlenku węgla z pęcherzyków płucnych. Wielu ludzi ma kłopoty z oddychaniem, gdyż hiperwenylują, czyli oddychają nadmierną ilością powietrza. Jedynym sposobem na trwałe pozbycie się tych problemów jest odwrócenie procesu, czyli redukcja oddechu. Brzmi tajemniczo, ale działa. Po roku stosowania odpowiednich ćwiczeń nie mam żadnych dolegliwości, nie biorę żadnych leków, śpię jak suseł i mam dużo energii. Trzeba się ze mną skontaktować abym napisał czy powiedział więcej. Mój e-mail to jrudkowski@wp.pl
      Pozdrawiam
      Jerzyco2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka