maja4021 17.04.09, 20:35 powiedziec mi jak długo mozna podawac kiedys lekarka mowiła mi ze nie podajemy tego dłuuuuugo zn ile (wtedy brał w zaleceniu od pediatry 2 tyg.)teraz bierze 5 dzien w zmniejszeniu do 2 x dziennie jeden wdech Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alin9 Re: ventolin 17.04.09, 21:21 Sorki ale czy lekarka podała uzasadnienie?Jak jest potrzeba to i po kilka lat się bierze non stop. Odpowiedz Link
maja4021 Re: ventolin 18.04.09, 09:14 no własnie troszke wtedy zgupialam bo jak przepisywała to powiedziala ze nie na stałe ale jak bedzie kaszel mokry i naprawde duzo tego kaszłu czyli teraz chodził i cały dzien kaszlał (osłuchowo czysto)to mam dawac 3 x dziennie po jednym wdechu.Miałam to zaznaczone jako ze nie na stałe ale długo (takie oznaczenia mam w zeszycie ).pediatra teraz jak byłam powiedziala ze nie moze sie wtracac w leczenie pulmonologa wiec nic nie powie ale teraz ventolin mam podawac dopoki kaszel nie minie zmniejszajac dawki po mału lub niestety zwiekszajac w zaleznosci od nasilenia tego kaszlu.Nie wiem juz o co chodziło pulmonologowi moze dlatego ze go pediatra trzymała go z zapaleniem oskrzeli na tym bez antybiotyku a to wtedy maskowało a nie pomagało.Teraz ewidentnie pomaga bo mniej kaszle tylko z rana i wieczor (niekiedy).Chyba powinnnam zmienic lekarza.Na razie daje ten ventolin bo przeciez by w koncu doszło do jakiegos zapalenia płuc.No nic daje nadal i z tego co czytam mozna ten lek dawac długo:) dzieki za info Odpowiedz Link
maja4021 Re: ventolin 18.04.09, 09:14 no własnie troszke wtedy zgupialam bo jak przepisywała to powiedziala ze nie na stałe ale jak bedzie kaszel mokry i naprawde duzo tego kaszłu czyli teraz chodził i cały dzien kaszlał (osłuchowo czysto)to mam dawac 3 x dziennie po jednym wdechu.Miałam to zaznaczone jako ze nie na stałe ale długo (takie oznaczenia mam w zeszycie ).pediatra teraz jak byłam powiedziala ze nie moze sie wtracac w leczenie pulmonologa wiec nic nie powie ale teraz ventolin mam podawac dopoki kaszel nie minie zmniejszajac dawki po mału lub niestety zwiekszajac w zaleznosci od nasilenia tego kaszlu.Nie wiem juz o co chodziło pulmonologowi moze dlatego ze go pediatra trzymała go z zapaleniem oskrzeli na tym bez antybiotyku a to wtedy maskowało a nie pomagało.Teraz ewidentnie pomaga bo mniej kaszle tylko z rana i wieczor (niekiedy).Chyba powinnnam zmienic lekarza.Na razie daje ten ventolin bo przeciez by w koncu doszło do jakiegos zapalenia płuc.No nic daje nadal i z tego co czytam mozna ten lek dawac długo:) dzieki za info Odpowiedz Link
aleks06 Re: ventolin 18.04.09, 17:27 Moja córka jest uczulona na pleśnie, grzyby, psa, drzewa I- tyle wiem. Teraz od jakiś może 2 tyg też jest dodatkowo na Ventolinie 2-3x dziennie z powodu kaszlu, który się właśnie zaczął jak zaczęły się pylenia, czekam poprostu aż zakończy się te pylenie. Ventoli można najczęściej podawać co 4 godz. U niej czasem jest dzień, że podaje 2, a czasem 3 razy. Jak byś miała zaznaczone, że na stałe to byś musiała codziennie dawać, a tak to oznacza, że w razie potrzeby. Nie wiem jak często możesz być u Pulmonologa, mój przyjmuje 2x w tyg. więc jak coś nie tak to mogę się bez terminu zgłosić. Co prawda pediatrę zmieniłam też, bo już miałam dość tych antybiotyków. Teraz głownie udaje nam się homeopatycznie. Zmieniać raczej nie musisz, ale słuchaj lekarza którego leczenie przynosi efekty. Szczegulnie specjalisty, no chyba że uważasz że jest do "kitu" to wtedy zmień. Ja przedtem chodziłam do alergologa- ta doktor to nie wiem skad się wzięła, stwierdziła, że córka nie jest uczulona bo wyszły niskie wyniki, kazała wszystkie wziewy odstawić i uparła się żeby dwa pozostałe migdałki wyciąć ,a miała 2 x trzeci migdałek wycinany. Obleciałam kilku laryngologów, którzy stwierdzili, że nie ma potrzeby. Myślałam że dostanę na głowę. Następny pulmonolog to był po to żeby wizytę odklepać i narazie. Ta obecna to mi powiedziała, że z tymi testami to jest tak że komuś mogą wyjść z niskie wyniki, a objawy bardzo widoczne lub wysokie wyniki, a objawy niezauważalne. Trochę to chaotycznie napisałam, ale chyba się domyślisz;) Odpowiedz Link
doizy Re: ventolin 19.04.09, 22:24 ventolin - lek o szybkim działaniu przerywa ataki duszności jeżeli chory zaczyna siegać po niego częściej to znaczy że proces zapalny jest źle kontrolowany a stany zapalne kontrolują leki przeciwzapalne - sterydy nalezy się wtedy zgłosić do lekarza i przemodyfikować leczenie. Odpowiedz Link
1anyzek Re: ventolin 17.05.09, 19:28 u nas był przez okres choroby 2x1 wziew + flixo, potem raz dziennie teraz tylko w razie ataku Odpowiedz Link