wera8899 31.08.05, 15:46 Czy ktoś słyszał cos o KTP laserze albo już miał nim zabiegi?? Ponoć jest lepszy od barwnikowego...przede wszystkim bezpieczniejszy.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aja24 Re: KTP? 31.08.05, 20:48 Witam Laser KTP wcale nie jest lepszy od lasera barwnikowego. Miałam robione zabiegi takim laserem na naczyniaku płaskim i nic nie pomogło. Nawet sama lekarka powiedziała mi, że mam szukać kliniki, gdzie mają laser barwnikowy, bo on jest najlepszy na naczyniaki płaskie. Nie wiem jakiego naczyniaka chcesz leczyć tym laserem, ale jeśli to naczyniak płaski to najlepszy jest laser barwnikowy. Po laserze KTP mogą się robić małe pęcherzyki i strupki, ale nie zawsze. Poza tym laser barnikowy nie jest niebezpieczny. Nie zostają żadne blizny. Miałam robioną próbę tym laserem i nie mam blizny. Nawet skóra zrobiła się gładsza. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
olga326 Re: KTP? 01.09.05, 09:50 Laser KTP jest podobny do lasera barwnikowego, rozni sie dlugoscia wiazki laserowej, ma krostsza niz laser barwnikowy pozatym nie ma chlodzenia pomiedzy strzalami lasera co moze powodowac blizny. Mnie jeden lekarz probowal namowic na ten laser twierdzac, ze jest taki sam jak barwnikowy, dobrze ze inny rozjasnil mi w glowie. Nie ma lepszego lasera na naczyniaki plaskie (czyli plamy czerwonego wina lub znamiona ogniowe- rozne nazewnictwo tego samego znamienia) od laseru barwnikowego. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aja24 Re: KTP? 01.09.05, 11:37 Witam Mam do Ciebie pytanie: w jakiej klinice leczysz swoją córeczkę? Z tego co wyczytałam na forum Twoja córka ma tez naczyniaka płaskiego. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
wera8899 Re: KTP? 01.09.05, 16:24 Ale właśnie to jeszcze zależy jaki rodzaj KTP, bo ponoć teraz jest jakiś nowocześniejszy od barwnikowego ( przynajmniej już w dwóch miejscach mnie o tym poinformowali)- AURA - rodzaj lasera kryształowego ( tak go określają lub KTP). Skoro on jest nowocześniejszy...nie wiem właśnie co o tym myslec...tak też powiedzieli w Polanicy.. Odpowiedz Link
olga326 Re: KTP? 01.09.05, 20:28 Po twoim poście poszukałam danych o tym laserze na niemieckich stronach. Moje zdanie: wprowadzili cię w błąd bo właśnie takim laserem dysponują. KTP-Laser (gepulst,532 nm/Aura)- co prawda jest chyba lepszy od zwykłego KTP bo już pulsujący ale wiązka lasera dalej mniejsza niż w przypadku barwnikowego. Podobno laser barwnikowy jest bardzo drogi dlatego jak do tej pory tylko jeden instytut w Warszawie go zakupił. A tutaj proszę dwie kliniki dysponują nowszym laserem od barwnikowego, szkoda tylko ze na niemieckich stronach nie ogłosili tego przełomu w leczeniu naczyniaka płaskiego Odpowiedz Link
olga326 Re: KTP? 01.09.05, 20:30 jezeli znasz niemiecki, masz tutaj o tym laserze: Die Behandlung von geplatzten Äderchen im Gesicht wird bei uns nicht mehr wie früher mit der elektrischen Nadel, sondern mit dem Aura-Laser durchgeführt. Dieser Laser wurde speziell für die Entfernung von störenden feinen Blutgefäßen entwickelt. Der von dem Laser erzeugte Lichtstrahl dringt durch die Haut und "verschweißt" das Blutgefäß, es wird innerhalb von 7 bis 10 Tagen abgebaut. Das auf diese Weise behandelte Areal erscheint meist nur etwas gerötet, manchmal gering krustig, Narbenbildung ist selten. Eine weitere Möglichkeit der Behandlung von störenden Adern oder Adergeschwulsten (Blutschwämme, Feuermale) ist durch die gepulsten Farbstofflaser möglich. Sie können zu leichten Einblutungen für wenige Tage führen, arbeiten narbenfrei und sind vor allem für größere Areale geeignet. Die Lasertherapie von störenden Äderchen, Couperose, Rosacea, Besenreisern, Blutschwämmen, Feuermalen ist besonders effektvoll, wenn diese mit anderen Möglichkeiten der Therapie kombiniert ist. Insbesondere ist häufig auch eine gründliche Diagnostik erforderlich, um den Behandlungserfolg zu optimieren. Dies bedeutet, daß bei Besenreisern eine hochspezialisierte Krampfaderdiagnostik mit modernsten Geräten durchgeführt wird. Sollte ein Krampfaderleiden vorliegen kommen auch Minichirurgie, Mikrochirurgie, bipolare Elektrotherapie zum Einsatz mit dem Ziel, später möglichst keine sichtbaren Narben mehr zu hinterlassen. Odpowiedz Link
olga326 Re: KTP? 01.09.05, 20:35 jezeli nie znasz niemieckiego to tak w skrocie: laser Aura nadaje sie do naczynek na twarzy ale jezeli chodzi o naczyniaki plaskie to wtedy stosowany jest laser barwnikowy. Laser Aura nie nadaje sie do duzych powierzchni. Odpowiedz Link