Dodaj do ulubionych

Kanada pobyt stały - jak najpewniej?

12.10.09, 10:21
Z góry przepraszam jeśli powielam jakiś temat.

Mam pytanie dotyczące uzyskania możliwości pobytu stałego w Kanadzie.
W momencie kiedy będziemy się starać o wize na pobyt stały sytuacja
będzie wyglądać następująco - ja, wykształcenie wyższe (inf. naukowa
i bibliotekoznawstwo) raczej bez doświadczenia zawodowego chociaż to
może się zmienić. Angielski komunikatywny, francuski podstawy. Mąż -
też wyższe (górnictwo i geologia) bez doświadczenia, angielski
komunikatywny. Mąż ma rodzinę w Kanadzie z którą codziennego
kontaktu nie ma ale jednak są.

Robiłam test - wyszło mi 74pkt
Tylko że chyba to nie oznacza że się wize dostanie prawda?

Mam pytanie - jaka byłaby dla nas najlepsza i w jakiś sposób
najpewniejsza opcja na staranie się o wizę na pobyt stały?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: Kanada pobyt stały - jak najpewniej? 12.10.09, 10:56
      masz racje ze dostajac te pkt mozesz wizy nie otrzymac

nie wiem czy czytalas strone cic gov ale tam jest napisane kto i jakie ma szanse
      na wize na pobyt staly..
      Mozna pojechac na program PNP ale o tym masz napisane tez na tej stronie..

Tak wiec jak nie macie doswiadczenia zawodowego w danych zawodach to macie male
      szanse na wize na pobyt staly
      mozecie tez postarac sie o wize pracownicza..

tak wiec milej lektury zycze na stronie rzadowej ...cic
      • wasik33 Re: Kanada pobyt stały - jak najpewniej? 14.10.09, 14:42
        nie do konca zgadzam sie z Sylwkiem chyba ze od tamtego roku zasadniczo zmienily
        sie przepisy a ja o tym nie wiem lub zle zrozumialam wasza wypowiedz.w kazdym
        razie wize dostalismy w tamtym roku na program skilled worker.owszem nigdy nie
        ma 100% pewnosci ze sie ja dostanie ale to w zadnym programie.jesli chodzi o
        doswiadczenie zawodowe to nie wiem czy dobrze rozumiem ale nie musi ono byc
        zgodne z wyksztalceniem po prostu chodzi tu o jakiekolwiek doswiadczenie.moj maz
        np ma wyksztalcenie w kierunku marketing i zarzadzanie a pracowal najpierw jako
        student w fabryce obuwia na stanowisku pakowacz a pozniej przez cztery lata w
        kamieniarstwie.obydwa zostaly zaliczone do doswiadczenia zawodowego i uzbieralo
        sie 6 lat.my mielismy tylko o jeden punkt wiecej niz bylo wymagane a wize
        dostalismy wiec mimo wszystko ja polecalabym ten program bo uwazam ze daje
        najwieksze szanse ludziom z wyksztalceniem i znajacym jezyki.jeszcze jedno jesli
        chodzi o rodzine w kanadzie prosze sie upewnic jak to teraz wyglada w tamtym
        roku bylo to mocno sprecyzowane nie chodzilo o jakastam rodzine moglo to byc
        tylko rodzenstwo rodzice lub dziadkowie.pozdrawiam i zycze powodzenia
        • sylwek07 Re: Kanada pobyt stały - jak najpewniej? 14.10.09, 15:10
          wasik co do rodziny to jest to od dawna ze dostaje sie pkt za najblizsza rodzina
          a nie jakas dalsza chociaz byl tutaj przypadek ze ktos taka rodzine dalsza
          wpisal i nie bylo problemy ale to byla 1 osoba co napisala o tym..No i nalezy ta
          rodzina zapytac czy zycza sobie aby Ich dane wpisac ...

Mialem na mysli doswiadczenie zawodowe w danym zawodzie a nie to ile kto i gdzie
          pracowal...
          • wasik33 Re: Kanada pobyt stały - jak najpewniej? 17.10.09, 16:05
            sylwku nie traktuj mojej wypowiedzi jako ataku na twoja osobe.probuje tylko
            odpisac na pierwszy post w ktorym zainteresowana osoba napisala ze ma rodzine z
            ktora nie utrzymuje kontaktu zasadniczo z rodzenstwem i rodzicami kontakt sie
            utrzymuje choc nie zawsze oczywiscie chcialam wiec tylko zwrocic piszacej uwage
            na ta kwestie w razie gdyby cos bylo niesprecyzowane i zapewniam ze wciaz sa
            osoby ktore nie wiedza ze chodzi o najblizsza rodzine a ktos kto jak piszesz
            wpisal dalsza i wize dostal mial szczescie bo widocznie zmiescil sie z punktacja
            i nie potrzebne mu bylo owe 5 punktow ktore sa przyznawane za posiadanie rodziny
            bo raczej na pewno nie zostaly mu one przyznane.jesli chodzi o doswiadczenie
            zawodowe piszesz powyzej ze nie majac doswiadczenia w danych zawodach raczej
            wizy nie dostana wiec tez probowalam wytlumaczyc ze o doswiadczenie w DANYM
            zawodzie nikt w podaniu o wize w programie skilled worker nie pyta chodzi o
            jakiekolwiek przepracowane lata w jakiejkolwiek pracy (czyli jak piszesz kto ile
            i gdzie pracowal)ktore w aplikacj sa nazywane urzedowo wlasnie doswiadczeniem
            zawodowym.nie chce podwazac twojej wiedzy ani z toba polemizowac po prostu
            udzielam informacji zgodnych z nabytym doswiadczeniem.pozdrawiam
            • wasik33 Re: Kanada pobyt stały - jak najpewniej? 17.10.09, 16:10
              Do osoby zainteresowanej.jesli chodzi o rodzine to jak pisze poprzednik rodzina
              ta musi wyrazic swoja zgode a nawet wiecej musi przeslac petentowi fotokopie
              dowodow legalnego pobytu na terenie kanady (np paszport kanadyjski lub karty
              pobytu stalego)
              • sylwek07 wasik 18.10.09, 17:18
                my sobie tutaj piszemy aby wiec nie traktuje tego jako ataku na moja osobe smile
    • rudywilk77 Re: Kanada pobyt stały - jak najpewniej? 07.02.10, 13:04
      wankuwrzyk czytając twoje wypowiedzi sam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie:
      wpuszczają buraków do Kanady! czego się czepiasz i po co ubliżasz innym? nudzi
      Ci się w życiu? coś Ci nie wyszło? dziewczyna odpowiada z sensem na pytanie
      podając doświadczenie jakie ma a Ty ubliżasz że wpuszczają byle kogo do Kanady.
      Pamiętaj że ubliżając Polakom i określając ich masą lumpenproletariatu polaczego
      ujmujesz też samego siebie! Czy myślisz że ludzie widzą różnicę między Tobą a
      innymi Polakami? Jak nie wnosisz nic normalnego do tematu to się nie wypowiadaj!
      To do Ciebie zajeżdża typowo prostacko-zakompleksionym polskim zachowaniem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka