capribb 09.10.12, 13:23 Mam cykl bezowulacyjny. Czy w interpretacji można poslużyć się metoda okreslania nieplodności jak w okresie około menopauzy/poporodowym tj przy braku śluzu i skoku tempki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mewa000 Re: Cykl bezowulacyjny 09.10.12, 18:09 A skąd wiesz że masz cykl bezowu? Może podaj więcej szczegółów. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Cykl bezowulacyjny 09.10.12, 18:23 To, że dany cykl jest bezowulacyjny, można wiedzieć dopiero po jego zakończeniu. Bo nie istnieje ograniczenie z góry na termin owulacji - może być i kilka miesięcy od rozpoczęcia cyklu. Odpowiedz Link
capribb Re: Cykl bezowulacyjny 09.10.12, 23:23 E, nie czepiajcie się, plis:-) Dwadzieścia pięć dni i nie było ani skoku tempki tylko zygzaki są , brak śluzu rozciągliwego jak białko jaja. Od kilku dni wogóle bez śluzu. Wczesniej, w poprzednich cyklach wyrażne skoki tempki i zmiany śluzu. Teraz schudłam w krótkim czasie dużo (chociaz nadal mam otyłość)- możliwe, że to ma związek? Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Cykl bezowulacyjny 10.10.12, 08:42 Jak najbardziej, to dość znane zjawisko. Kobiety, które nagle zaczynają się kiepsko odżywiać, miewają właśnie taki problem. Po prostu organizm sam wstrzymuje owulację, odkładając ją na korzystniejszy dla ewentualnej ciąży czas. To samo bywa zresztą wskutek jakichś silnych przeżyć, czy chorób. U mnie w młodości wystarczał wyjazd na urlop, żeby owulacja opóźniała się o trzy tygodnie; cały cykl miewał wtedy siedem tygodni. A jedna koleżanka w liceum, która bardzo intenstwnie trenowała gimnastykę artystyczną, miewała opóźnienia kilkumiesięczne. Moim zdaniem należy się tylko cieszyć z prawidłowej reakcji organizmu. Odpowiedz Link
capribb Re: Cykl bezowulacyjny 10.10.12, 21:25 Dziękuję Horpyno za pozytywne podejscie. Czy w zwiazku z tym moge podejsc do wyznaczenia nieplodnosci jak w okresie poporodowym poxniejszym ? do tego akurat dzieci choruja i sen krotki nad ranem, nagłe wstawania... ach! Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Cykl bezowulacyjny 10.10.12, 22:07 W zasadzie tak, po prostu każdy dzień ze śluzem traktujesz jak płodny. Bo on jest potencjalnie płodny. A dopiero wzrost temperatury powie, które z tych dni były naprawdę płodne: kilkudniowa końcówka przed wzrostem. I dowiadujesz się o tym dopiero po fakcie, w czasie niepłodności poowulacyjnej. Odpowiedz Link
bystra_26 do horpryna4 - ? 11.10.12, 08:59 Napisz też, jakie ryzyko podejmuje stosując regułę szczytu poza czasem, gdy jest dozwolona. Odpowiedz Link