Dodaj do ulubionych

Stan zdrowia a emigracja do Kanady

15.08.11, 11:31
Zastanawiam sie nad emigracją do Kanady wraz z żona i dwójką dzieci (jedno ma 16 lat, drugie dopiero co sie urodziło). Mam tam duża rodzinę. Odwiedzałem ten kraj wielokrotnie. Znam realia życia w Kanadzie i wiem na co moge liczyć, a na co nie, więc nie o tym chcę pisać. Jednym z warunków pozytywnego rozpatrzenia wniosku wizowego na pobyt stały jest dobry stan zdrowia. Kilka lat temu przeszedłem operację wszczepienia bypass-ów. Według kardiochirurga zostałem w ten sposób wyleczony. Czuję sie bardzo dobrze, pracuje.Może jest ktoś kto wyemigrował do Kanady z podobnymi problemami. Niestety z góry założyłem,że jest to dla mnie niemożliwe. Może robię błąd? Jest wiele osób aktywnych zawodowo, które są po jakiś przejściach "zdrowotnych". Czy Kanada zamyka drogę takim ludziom? Wiem,że każdy wniosek na pobyt stały jest rozpatrywany indywidualnie. Dlatego też nikt oficjalnie nie jest w stanie odpowiedziec na moje pytanie.
Obserwuj wątek
    • sylwek07 wyjazd ale jaka Prowincja? 15.08.11, 13:05
      kolejna sprawa to masz na mysli skilled worker czy tez inny Program na wyjazd na pobyt staly

jesli lekarz tak powiedzial ze jestes wyleczony to teraz zalezy jak wyjda i wychodza Ci wyniki z badan ..
      Robisz duzy blad ze tak myslisz ze nic z tego nie wyjdzie a dobrze ze sie pytasz o takie sprawy..
      a teraz czy znasz dobrze jezyk angielski-francuski aby sie spytac na innych forach w sprawie pobytu i stanu zdrowia.
      • solartel Re: wyjazd ale jaka Prowincja? 15.08.11, 17:26
        Dziękuję za opinię. Moja rodzina mieszka w Ontario ( okolice Toronto), więc interesuje mnie właśnie ta prowincja. Na razie nie wiem z jakiego programu skorzystam. Oczywiście zapytam się na też innych forach.
        • sylwek07 Re: wyjazd ale jaka Prowincja? 15.08.11, 20:09
          co do pytan o Prowincje to tak sie spytalem wink
          a co do badan to jest domena rzadu federalnego .
    • sylwek07 takie cos pisze na tym forum 15.08.11, 13:31
      www.canada-city.ca/canada-immigration/posting.php?messageid=30236
    • viola-2112 Re: Stan zdrowia a emigracja do Kanady 13.09.11, 23:14
      Witam!!!

Ja i mój mąż również chcemy wyjechać do Kanady na stałe, mąż ma 42 lata nasz syn 15, mamy bardzo podobny problem, cztery lata temu mąż miał zawał serca i od tego czasu musi przyjmować regularnie leki, ma wszczepiony metalowy sten, który będzie prawdopodobnie widoczny na prześwietleniu. Pisałam do ambasady i konsultowałam się z doradcą imigracyjnym ale niestety nikt nie potrafi mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi czy przebyty zawał wpłynie na decyzję urzędników w sprawie przyznania wizy? Może ktoś miał podobne doświadczenia? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady i sugestie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka