topli 26.03.08, 11:18 witam Czy polskie prawo jazdy jest honorowane w Kanadzie(Ontario)? A może międzynarodowe wyrobione w Polsce? Proszę o pomoc Pozdrawiam Topli Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiedzma30 Re: polskie prawo jazdy w Kanadzie 26.03.08, 12:58 Ontario (kazda prowincja ma swoje zasady): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20479&w=74606742&a=74611108 Stronka Ministerstwa: www.mto.gov.on.ca/english/dandv/visiting.htm I polecam wyszukiwarke Odpowiedz Link
sandra2001 Re: polskie prawo jazdy w Kanadzie 27.03.08, 12:58 W Albercie wiem na pewno że nasze międzynarodowe prawo jazdy jest uznawane przez pierwszy rok a pózniej trzeba zdawać egzaminy na prawko, pozdrawiam. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: polskie prawo jazdy w Kanadzie 27.03.08, 13:26 sandra2001 jako rezydent powinnas miec prawo jazdy danej Prowincji,zobacz co masz nawet napisane na tym prawku miedzynarodowym. Odpowiedz Link
sandra2001 sylwek07 29.03.08, 17:04 Witam nie wiem jak tam jest w rzeczywistości bo dopiero się wybieram, ale mój mąż zdawał prawko w Edmonton jakies dwa tygodnie temu i tam mu udzielono informacji że jak przyjade i wyrobie sobie w polsce prawko miedzynarodowe to moge tam jeżdzić na nim przez pierwszy rok ,a pózniej tak jak on muszę zdawac pełny egzamin. A jeszcze go nie mam więc nie wiem co tam pisze wyrobie przed samym wyjazdem , kosztuje 25 zł. i w Europie jest ważne 3 lata , tyle wiem. Pozdrawiam... Odpowiedz Link
sylwek07 Europejskie Prawko 29.03.08, 18:19 Jest wazne 3 lata tzn ze przez ten czas masz spokuj aby nie chodzic do urzedu aby go odnawiac. Odpowiedz Link
byt-1 sandra2001 napisała : 30.03.08, 03:34 > prawko miedzynarodowe (...) w Europie jest ważne 3 lata ~~~~~ Jurysdykcja europejska nie obowiazuje Kanady > jak przyjade i wyrobie sobie w polsce prawko miedzynarodowe to moge > tam jeżdzić na nim przez pierwszy rok ~~~~~ Nie piszesz wszystkiego , prawdopodobnie przyjezdzasz do meza ktory jest na wizie pracowniczej i jako wizytator Twoje miedzynarodowe prawo jazdy bedzie honorowane przez okres do 12 miesiecy wlacznie z Twoim polskim ( musisz miec obydwa ) : www.servicealberta.gov.ab.ca/Drivers_Licence.cfm#International_Driving_Permit # If you are visiting Alberta from outside Canada and using an International Driving Permit (IDP), you may drive in Alberta for up to 12 months using the IDP in conjunction with your valid home jurisdiction licence ------------------------------------------------------------------- Dla osob przyjezdzajacych z wiza imigracyjna prawo jazdy z ich krajow jest wazne tylko do 90 dni , pozniej musza miec prowincyjne . Odpowiedz Link
sandra2001 Re: sandra2001 napisała : 30.03.08, 19:59 Dziękuję wam , wiem że prawko międzynarodowe jest ważne w europie trzy lata ale na nim w Albercie moge jeżdzić przez pierwszy rok pobytu... Odpowiedz Link
sylwek07 mylisz waznosc dokumetu 30.03.08, 20:26 z tym ile mozna jezdzic na danym terenie..Ono jest wazne przez 3 lata i bedziesz miec wykaz Panstw gdzie mozesz tym sie poslugiwac.Jesli zamierzasz gdzies zamieszkac na stale albo na dluzej wtedy potrzebujesz prawka miejscowego .Ale jesli latasz jako turystka to wtedy takie prawko pokazujesz,po 3 latach jesli chcesz miec znowu takie prawko musisz zlozyc papiery w urzedzie aby dostac nowe. Odpowiedz Link
wiedzma30 Znow odwracasz kota ogonem! 31.03.08, 05:24 Przeciez napisales to samo co dziewczyna tylko innymi slowami! Nic jej sie nie myli - napisala, ze wazne jesty tyle a tyle i moze na nim jezdzic tam gdzie jedzie tyle i tyle. Po co ten wywod?.. Odpowiedz Link
sandra2001 Re: Znow odwracasz kota ogonem! 31.03.08, 09:07 Popieram, w końcu ktoś mnie zrozumiał... Odpowiedz Link
sylwek07 wiedzma 31.03.08, 09:08 "wiem że prawko międzynarodowe jest ważne w europie trzy lata " Dobrze przeczytaj to zdanie i bedziesz wiedziac dlaczego jeszcze raz to napisalem ? Odpowiedz Link
wiedzma30 sylwek 31.03.08, 14:16 Przeczytalam, rozumiem. Ale Ty nie bardzo... Napisala ZGODNIE Z PRAWDA. >>> wiem że prawko międzynarodowe jest ważne w europie trzy lata ale >>>na nim w Albercie moge jeżdzić przez pierwszy rok pobytu... Nie napisala przeciez, ze to prwako jest wazne 3 lata w Kanadzie )) jedynie, ze w Kanadzie BEDZIE MOGLA z niego korzystac 12 miesiecy - BO TAKIE JEST PRAWO. Jezeli prawko NIE BEDZIE WAZNE w Europie=skonczy sie jego 3-letnia waznosc, to w Albercie dziewczyna moze sobie go najwyzej na scianie powiesic )) Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: sylwek 31.03.08, 14:21 Tlumacze jeszcze inaczej - jezeli masz np. prawo jazdy z Alberty i ma ono waznosc 5 lat W ALBERCIE. Jedziesz do Europy i mozesz tam go uzywac przez (dane z choinki) 6 miesiecy. Ale nic ci po takim prawku, jezeli minal juz okres jego waznosci W ALBERCIE. Podobnie nie wyjedziesz za granice z nieważnym paszportem - mimo, ze go masz )) Odpowiedz Link
topli Re: polskie prawo jazdy w Kanadzie 03.04.08, 15:42 Dziękuję wszystkim za informację Odpowiedz Link