Dodaj do ulubionych

USG w Toronto

30.12.08, 10:30
Hej, jade do Kanady w styczniu 2009 na ok 1,5 miesiaca, wracam do Polski w
lutym. Bede mieszkac w Toronto i potrzebuje w tym czasie zrobic USG (jestem w
ciazy). Najlepiej prywatnie, bo zalezy mi na czasie (jestem krotko). Gdzie
moge cos takiego zalatwic w Toronto i ile to kosztuje? Bede mieszkac w
okolicach Kampusu Uniwersyteckiego.
Obserwuj wątek
    • ma-gutka Re: USG w Toronto 30.12.08, 19:49
      Tutaj nie ma czegos takiego jak prywatne USG, chyba ze takie 3D, ale to raczej w
      celach rozrywkowych sie robi niz diagnostycznych. Na USG kieruje lekarz
      prowadzacy ciaze, termin i miejsce umawia sekretarka.Mozesz miec problem.
      • milgosia_2 Re: USG w Toronto 31.12.08, 09:37
        Czyli musiałabym najpierw załatwić sobie "tamtejsze" ubezpieczenie zdrowotne, a
        potem przejść na prowadzenie ciąży u lekarza z Toronto na 1,5 miesiąca...???
        Fatalnie... co prawda mogę sobie to jakoś załatwić (np. mogę wykupić University
        Insurance Health Plan (UIHP) na ten 1 miesiąc za jakieś 80 CAD), ale jak
        czytałam na tym forum, terminy oczekiwania do ginekologa na wizytę są długie, a
        mnie zależy na czasie, bo to badanie USG muszę zrobić w przeciągu 1-2,5 tygodni
        od przyjazdu, potem będzie niemiarodajne niestety.

Naprawdę nie ma jakichkolwiek szans na załatwienie tego szybciej...?
        NAPRAWDĘ nie ma prywatnych gabinetów lekarskich, USG...?
        Ło matko, nawet w Polsce takowe istnieją...
      • milgosia_2 Re: USG w Toronto 31.12.08, 09:40
        A ile kosztuje prywatne USG 3D...? Może jednak w desperacji zrobię chociaż to
        badanie...
        • ma.pi Re: USG w Toronto 31.12.08, 14:47
          Na USG moze tez skierowac lekarz rodzinny.

Tylko raczej nikt tego nie zrobi jak nie bedziesz jego pacjentka, bo
          mu takie badanie do niczego nie bedzie potrzebne.

Tutaj USG robi specjalista i wyniki z opisem odsyla do lekarza,
          ktory zalecil badanie. Do reki nic nie dostaniesz.

Pozdr.
        • ma.pi Re: USG w Toronto 31.12.08, 14:56
          milgosia_2 napisała:

> A ile kosztuje prywatne USG 3D...? Może jednak w desperacji zrobię
          chociaż to
          > badanie...

ALe to 3D to jest tylko w celach pooglodania, a nie w celach
          diagnostycznych.

Wrzuc w wyszukiwarke "scan 3D, Toronto" i znajdziesz gdzie mozesz
          isc i ile to kosztuje. Lekarze nie polecaja tego robic.

Pozdr.
    • ewa.zimny Re: USG w Toronto 01.01.09, 07:31
      wydaje mi sie, ze mozesz pojsc do lekarza i zaplacic za wizyte z wlasniej
      kieszeni. lekarz moze skierowac cie na usg za ktore rowniez z wlasnej kieszeni
      zaplacisz.
      nie wiem, tak gdybam, na podstawie moich doswiadczen sprzed 5 lat.

mapi, zdaje sie, ze nawet do polecanego przez ciebie ginekologa, mozna wejsc z
      marszu (tzn umowic sie z tydzien wczesniej) i po prostu zaplacic za jednorazowa
      wizyte. pwinno to kosztowac cos kolo 50$ (tyle placilam w zeszlym roku, kiedy
      zapomnialam ohipu ze soba) on raczej nie robi klopotu z wydawaniem skierowan.
      usg 5 lat temu placilam 70$. bylam wtedy bez kanadyjskich papierow, wlasnie po
      jednorazowej wizycie u lekarza.
      • ma-gutka Re: USG w Toronto 02.01.09, 03:51
        no nie jestem pewna czy to bedzie 50-70$, kolezanka czekajaca na OHIP zaplacila
        za wizyte u ginekologa ~250$,czekala na nia kilka tygodni, duza czesc tej oplaty
        to bylo"fee" na zalozenie karty , wypelnienie jakis papierkow itd
        Pogadaj z lekarzem i zrob USG w Polsce przed wyjazdem i zaraz po przyjezdzie,
        wiem, ze te 2 tyg to najlepszy czas, ale tez nie jest tak, ze poza tym terminem
        nic nie widac.
        No i to prawda, ze tutaj USG robi technik, a potem do tego opis robi lekarz i
        wysyla do lekarza prowadzacego.Do reki nie dostajesz nic i technik nie ma prawa
        nic powiedziec czy jest ok czy nie, niektorzy technicy twierdza tez , ze maja
        zabronione podanie plci dziecka.Mnie akurat powiedzieli dwa razy co bedzie.
        • tora99 Re: USG w Toronto 02.01.09, 21:42

ona przeciez nie musi isc do ginekologa, zeby dostac skierowanie na usg
          wystarczy wizyta u rodzinnego. badanie i opis i tak nalezy do kogos innego.
          fakt, ze lekarz rodzinny prowadzi tu ciaze wcale nie nalezy do rzadkosci.
          bylabym bardzo zdziwiona gdyby rodzinny bral 200$ pare lat temu placilam 30$
          a chodzi tu przeciez o usg przede wszystkim. zreszta rodzinny podstawowe badania
          ginekologiczne tez robi.
          • ma-gutka Re: USG w Toronto 06.01.09, 00:41
            a czy lekarz w walk-in clinic moze skierowac na USG?
            ta firma reklamuje sie , ze robi prywatne ultrasound bez czekania, nie wiem tylko czy robia prenatalne. Skontaktuj sie z nimi i zapytaj
            • tora99 Re: USG w Toronto 06.01.09, 06:36

pierwsza sprawa to nie musi isc do walk-in-clinic, moze do lekarza rodzinnego,
              owszem, sa tacy do ktorych ciezko sie dostac, ale sa tez i tacy, ktorzy
              przyjmuja pacjentow. przeciez kazdy z nas w koncu tego domowego znalazl.
              (pamietam pare lat temu na pierwsza wizyte u lekarza czekalam 3 dni.. dostalam
              nr od znajomej, zadzwonilam i juz, placilam gotowka, wiec nikt mnie o papiery ie
              pytal.

a druga rzecz, to jestem na 99% pewna,z e lekarz z walk-in..
              moze takie skierowanie wydac. (mnie wydawal na mammografie) pytanie tylko gdzie
              przyjda wyniki badana, bo wiadomo ze do reki nie daja.

mysle sobie tez, ze warto jeszcze z polski zadzwonic do paru lekarzy i zapytac
              jak to wyglada, moze mozna nawet umowic sobie wizyte z polski.
              • milgosia_2 Re: USG w Toronto 06.01.09, 13:38
                A czy znacie jakis lekarzy rodzinnych badz tez ginekologow w Toronto? Szukalam
                troche po necie, ale nie wiem, kogo wybrac.

Co to jest ta "walk-in clinic" i gdzie sie znajduje w Toronto? Czy to jest to
                samo co np. Women's College Hospital?

Bede mieszkac blisko Uniwersytetu, a to jest rzut beretem, wiec moze tam da sie
                zrobic to badanie?

Niestety, w Polsce nie zdaze prawdopodobnie zrobic tego badania, bo po prostu za
                wczesnie, jestem na samym poczatku 10 tyg ciazy (a cokolwiek widac dopiero pod
                koniec albo dopiero w 11 tyg). Wyjezdzam za 3 dni, mniej wiecej w polowie 10tyg.
                Bede miala ze soba tlumaczenie karty ciazy i ostatnich badan.

Pozdrawiam i ogromnie dziekuje za pomoc,
                Malgosia
            • ma-gutka Re: USG w Toronto 06.01.09, 21:21
              www.medisys.ca/medical-imaging/ultrasound.htm
              nie wiem czemu nie dolaczylo mi linka
      • milgosia_2 Re: USG w Toronto 06.01.09, 14:05
        A mozecie mi podac namiary na tego ginekologa, o ktorym pisala Mapi? Bardzo,
        bardzo mi zalezy, czasu mam niewiele. Dziekuje.
        • ma-gutka Re: USG w Toronto 06.01.09, 15:29
          walk-in clinic to po prostu przychodnia, wchodzisz tam z ulicy, bez umawiania
          sie na wizyte, tutaj taki sysytem funkcjonuje, nie ma rejonizacji, lekarz
          rodzinny nie jest dostepny 24 godz na dobe. Nie kazdy zreszta ma lekarza rodzinnego.
          W ogole jest troszke inny system prowadzenia ciazy, USG czesto wykonuje sie
          tylko raz, w 20 tyg.
          Tutaj masz wyszukiwarke lekarzy specjalistow
          www.cpso.on.ca/docsearch/default.aspx?id=2048
          proponuje skontaktowac sie z ktoryms i zapytac jak to wyglada.
          Sugeruje nie upierac sie przy lekarzach z Woman's College Hospital, oni
          przyjmuja glownie " ciekawe przypadki" to szpital specjalistyczny
        • tora99 Re: USG w Toronto 06.01.09, 17:40

malgosiu, napisalam na gazetowy, ale nie przechodzi, na jaki adres moge wyslac ci info?
          • tora99 Re: USG w Toronto 10.01.09, 00:39

no to wazne, czy niewazne? bo caly czas mam zapisane sporo info do ciebie gotowe
            do slania...
            • milgosia_2 Re: USG w Toronto 21.01.09, 00:53
              Tora, bardzo przepraszam, ale nie sprawdzałam poczty przez dłuższy czas, trochę
              chorowałam i wyjazd się przesunął o tydzień, myslałam, że zdążę zrobić w polsce,
              ale niestety, dzidziuś był za mały...

Mój mail: gosia2020@interia.pl jeśli jeszcze masz to info. Jestem w Toronto od
              4rech dni i byłam dziś w walk-in clinic. Dostałam tam skierowanie do szpitala,
              ale muszę zadzwonić i się umówić na termin, zobaczymy, czy to w ogole wypali, bo
              nie wiem, czy będą mieli terminy, a ja mam tylko tydzień na zrobienie tego badania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka